1 tarjous

Venetsian matkat

Venetsian matkat ovat kaikkien romantikkojen unelma! TravelBird vie sinut maagiselle retkelle kanaalien kaupunkiin.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
1 tarjous
Suodattimet Tyhjennä

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on Venetsiallakin. Kaupunkia on aikojen saatossa kutsuttu Adrianmeren kuningattareksi ja milloin Veden, milloin Naamioiden ja milloin Kanaalien kaupungiksi.

Venetsia on Italian koillisnurkassa sijaitseva saariryhmä ja samalla alueen pääkaupunki. Alue koostuu noin 120 saaresta, jotka linkittyvät toisiinsa yli 350 sillan avulla. Venetsia sijaitsee Venetsian laguunissa, jonka erottaa Adrianmerestä pitkien ja kapeiden saarten jono. Laguuni ja Venetsian vanhakaupunki kiehtovine arkkitehtuurineen kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Keskiajalla Venetsian tasavalta oli taloudellinen ja merellinen mahti. Alueella koettiin vallanhimoisia ristiretkeilijöiden kohtaamisia sekä kuuluisa vuoden 1571 Lepanton taistelu osmanien laajentumista vastaan. Tämä taistelu jäi maailmanhistoriassa toiseksi viimeiseksi meritaisteluksi, jossa aluksilla liikuttiin pelkästään soutuvoimin. Venetsia oli myös tärkeä kauppapaikka useampien vuosisatojen ajan: 1200–1600-luvulla kaupungissa myytiin runsaasti etenkin silkkiä, viljoja ja mausteita. Samoihin aikoihin Venetsia oli kuuluisa taidekeskus. Kaiken kaikkiaan Venetsia on aina ollut hyvin vauras kaupunki.

Venetsia kuuluu Italiaan, mutta silti tällä alueella voi kuulla muutakin kuin italiaa, Pohjois-Italian alueella jopa neljä miljoona ihmistä puhuu venetsian kieltä. Venetsian kieli on peräisin vulgaarilatinasta, eli puhutusta kielestä, minkä lisäksi siinä voi havaita vaikutuksia myös kreikasta ja albaniasta. Keskiajalla venetsialla oli jopa lingua franca -status Välimeren alueella. 1870-luvulla osa Venetsian asukkaista joutui jättämään asuinpaikkansa ja lähtemään muihin maihin, minkä vuoksi kielen puhujia löytyy myös Sloveniasta, Kroatiasta, Montenegrosta ja jopa Brasiliasta. Mikäli itse haluat niin ikään käydä Venetsiaa laajemmalla alueella, suosittelemme matkaa esimerkiksi niin ikään Pohjois-Italiassa sijaitsemaan Firenzeen. Junamatkat Italiassa taittuvat joutuisasti, joten voit hyvin ottaa ohjelmaasi myös laajemmat Toscanan matkat.

Venetsiasta puhuttaessa kuvitellaan heti ensimmäisenä monet kanaalit, gondolit ja upeat koristeelliset rakennukset. On myös hyvä muistaa, millainen lämpötila saarilla on. Venetsiassa vallitsee kostea subtrooppinen ilmasto, joka on myös ominainen Pohjois-Italian alueelle sekä esimerkiksi Argentiinassa ja Uruguayssa. Talvet ovat viileitä ja kesät ovat todella lämpimiä. Talvikuukausina lämpötila lähestyy nollaa ja kesällä se voi kohota jopa lähemmäs 30 celsiusastetta.

Venetsian valloittava vanhakaupunki

Koe kelluva ihme ennen kuin se katoaa.

Venetsian matkat kokenut jää kaipaamaan kaupungin satoja koristeellisten rakennusten läpi kulkevia pikkukujia ja turkooseja kanaaleja. Venetsiaan palataankin aina uudelleen ja uudelleen.

Venetsia on rakennettu 117 saaren muodostamalle saaristolle, jota jakavat 177 kanaalia ja yhdistävät 409 siltaa. Kanaalit toimivat tärkeinä kulkuväylinä, ja perinteisesti veneet tai gondolit ovat ensisijaisia kulkuvälineitä Venetsiassa. Mantereelta Venetsian historialliseen vanhaankaupunkiin pääsee autolla, junalla tai vesiteitse. Saariryhmään menee ainoastaan yksi autotie – Vapauden tie. Käytännössä autolla ei voi liikkua Venetsian ympäri, ja kaupunki pysyykin Euroopan suurimpana autottomana urbaanialueena.

Venetsia jakautuu kuuteen kaupunginosaan: Cannaregioon‎, Castelloon, San Poloon, San Marcoon‎, Dorsoduro‎on ja Santa Croce‎en. Kaikista kaupunginosista löytyy paljon samankaltaista upeaa arkkitehtuuria ja taianomaista tunnelmaa, mutta jokainen osa on yksilöllinen omalla tavallaan. Junalla tulevat matkailijat saapuvat Cannaregioon, joka on kuuluisa 1500-luvun juutalaisghettostaan. Ghetton portit suljettiin aina iltaisin rajoittaen juutalaisten kulkemista, mikä ei kuitenkaan estänyt heitä menestymästä Venetsiassa. Portit avautuivat lopullisesti 1700-luvun lopussa. Muistoksi juutalaisten läsnäolosta Cannaregiossa voi nähdä poikkeuksellisen korkeita rakennuksia. Tämä tietenkin johtuu siitä, että asukkaiden oli pakko laajentaa kaupunkia ylöspäin, koska ei saanut asua kuin porttien sisäpuolella. Juutalainen perinne näkyy myös talvella, kun hanukan kunniaksi sytytetyt kynttilät valaisevat kaupungin ja erityisesti Cannaregion katuja peräti kahdeksan päivän ajan. Matkailijat voivat nauttia myös elävästä musiikista ja hurmaavista tansseista, jotka täyttävät kaupunginosan. Kaupungin vilinän jälkeen voi levätä ihastuttavassa Parco di Villa Groggia -puistossa, jonka romanttinen ja intiimi tunnelma viehättää monia paikallisiakin.

Castello on Venetsian pisin ja monimuotoisin kaupunginosa. Lännessä on kauneimmat rakennukset sekä nähtävyydet. Idässä taas on paikallisten asutusaluetta, jossa matkailijankin on mukavaa poiketa katsomassa venetsialaisten elämänmenoa: paikalliset baarit ovat usein täynnä jalkapalloa katselevia miehiä. Castellon eteläkärjessä on pyhän Helenan saari, jota reunustaa upea Parco delle Rimembranzen puisto, joka on luotu toisen maailmansodan uhrien muistoksi. Venetsian laguunin ääressä sijaitsevassa puistossa voi nähdä paljon lenkkeilijöitä ja lapsiperheitä.

Venetsian sydämestä löytyvät San Polo ja San Marco, joista ensimmäinen on pohjoisessa, lähempänä sisämaata ja jälkimmäinen lähempänä merta. Kaupunginosia yhdistää Venetsian vanhin silta – Rialton silta. San Polo on yksi pienimmistä ja vanhimmista Venetsian kaupunginosista, jossa voi nähdä paljon kirkkoja ja palatseja. Matkailijan kannattaa tutustua myös Rialton markkinapaikkaan, jossa voi ostaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. 300 metrin päässä Rialtosta sijaitsee Campo San Polon aukio, jossa pidetään kesäisin ulkoilmaelokuvateatterinäytöksiä. San Polosta etelään, Canal Granden toisella puolella sijaitseva San Marco taas on ehkäpä kuuluisin Venetsian kaupunginosa, joka vetää puoleensa eniten matkailijoita. Venetsian hallitus sijaitsee juurikin tällä alueella ja samalla sieltä voi löytää paljon korkeatasoisia ravintoloita, luksuskauppoja ja hotelleja. Jos haluaa menoa ja vilskettä, tämä on juuri oikea kaupunginosa tähän tarkoitukseen, tosin iltaisin San Marconkin kadut hiljentyvät. Hiljaisia tunteja voi viettää istuskellen kahvilassa elävän musiikin värittäessä lomatunnelmaa. San Marcossa voi parhaiten nähdä acqua alta -ilmiön, eli kaupungin kadut valtaavan vedennousun. Acqua alta kestää korkeintaan muutamia tunteja, ja se tapahtuu toisinaan talvi- ja syyskausina. San Marcon ja koko Venetsian kuuluisin paikka on Pyhän Markuksen tori eli Piazza San Marco, jota reunustavat museot, kellotorni Campanile di San Marco sekä Dogen palatsi. Toisin sanoen tämä on myös matkailijoiden must see -listalla, kun kyseessä on Venetsian matkat.

Dorsoduron kaupunginosa jakautuu kahteen suureen alueeseen, jotka jakaa Giudeccan kanava. Dorsoduron ja San Marcon yhdistää yksi Canal Granden neljästä sillasta, Akatemian silta, joka vie Venetsian taideakatemialle. Dorsodurossa asuukin runsaasti taiteilijoita ja suunnittelijoita, etenkin kaupunginosan itäkärjessä. Koillisessa, lähempänä San Poloa, on kaupungin vilkkain yöelämä. Perinteistä taidetta esittävän Venetsian taideakatemian lisäksi alueelta löytyy modernia taidetta esittävä Guggenheim. Kuten Dorsodurokin, Santa Croce jakautuu kahteen alueeseen, mutta ei fyysisesti, vaan tunnelmaltaan: itäinen osa on hyvin keskiaikainen ja läntinen on suurimmaksi osaksi porttia. Juuri tämä kaupunginosa on ainut paikka, jossa voi liikkua autolla. Autojen vilskettä voi kuitenkin paeta Papadopolin puistoon, jossa voi hengähtää ennen vaellusta kaupungin monissa kirkoissa, museoissa ja palatseissa.

Canal Granden sillat

Sillat ovat kuin kielet, ne yhdistävät ihmisiä.

Jokaista Canal Granden yli menevää siltaa on vastustettu niiden rakentamisen aikoihin, sillä venetsialaiset olivat niin tottuneita kulkemaan gondoleilla. Veden lumon voi ymmärtää vain tulemalla paikan päälle ja kokemalla Venetsian matkat itse.

Venetsia on kuuluisa kymmenistä kanaaleistaan ja silloistaan. Kaupungin halkaisee kanaaleista suurin – lähes neljän kilometrin pituinen Canal Grande, joka on leveimmillään 90 metriä. Takaperoista S-kirjainta muistuttavan Canal Granden voi ylittää vesiteitse vesitakseilla ja -busseilla sekä gondoleilla. Lähes neljä kilometriä pitkän kanavan alueella on vain neljä siltaa, joista uusin on rakennettu vuonna 2008. Jos jostain syystä kaupunkiin haluaakin tutustua pelkästään jalkaisin, niin kannattaa kirjoittaa ylös siltojen nimet, jotta sillat voisi löytää helpommin.

Kivinen Ponte degli Scalzi, eli paljasjalkaisten munkkien silta, yhdistää Santa Crocen ja Cannaregion kaupunginosat. Venetsiassa aina etsitään täydellistä paikkaa kuvien ottamiseen, ja yli sata vuotta vanha Ponte degli Scalzi onkin yksi näistä paikoista. Ponte degli Scalzista länteen sijaitsee kanaalin uusin silta – vuonna 2008 avattu Ponte della Costituzione, eli perustuslain silta. Silta sai nimensä Italian perustuslain 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tosin silta tunnetaan epävirallisella nimeltään, joka on annettu sen suunnittelijan mukaan – Ponte di Calatravana. Avaamisensa aikoihin moderni ja minimalistinen silta sai paljon vastustelua poliitikoilta ja asukkailta, sillä sen ei katsottu sopivan kaupungin keskiaikaiseen koristeelliseen tyyliin. Monien vastustajien mielestä koko siltaa ei tarvittu tai se olisi pitänyt rakentaa toiseen paikkaan.

Canal Granden ylittävistä silloista vanhin, Cannaregion ja San Polon yhdistävä Rialton silta on peräisin 1181-luvulta. Alkujaan silta sai Rahasillan nimen, sillä siihen aikaan sen itäpuolella sijaitsi rahapaino. Aikojen kuluessa sillan nimi vaihtui Rialton sillaksi, sillä se vei samannimisen markkina-alueen luo. Silta on kokenut monenlaista vuosisatojen aikana: puiset rakenteet olivat alttiita sortumiselle ja tulipalolle. Näiden tuhoutumisten jälkeen Rialton silta sai nykyisen ulkomuotonsa, joka on pysynyt samana vuodesta 1951. Silta onkin yksi Venetsian kuuluisimmista nähtävyyksistä, jonka voi nähdä monessa kaupunkia esittelevissä kuvissa.

Neljäs, San Marcon ja Dorsoduron yhdistävä silta on nimetty Akatemian sillaksi, sillä se vie suoraan Venetsian taideakatemialle. Alkujaan rautainen silta avattiin vuonna 1854, mutta pian sen tilalle rakennettiin puinen silta. Puinen silta kerkesi palvelemaan yli 50 vuotta ennen kuin se korvattiin identtisellä puisella sillalla vuonna 1985.

Säästä pitkä penni Venetsiassa

Keskity olennaiseen – koe elämyksiä, äläkä murehdi matkatuliaisista!

Matkailijoiden matkakassa hupenee ravintoloihin, majoitukseen ja shoppailuun, mutta yksi asia pysyy ilmaisena – upeat kaupunkimaisemat! Venetsian matkat täyttävät seikkailijan muistolaarin kauniilla näkymillä.

Venetsiassa kannattaa panostaa majoitukseen sekä venematkailuun ja säästää esimerkiksi shoppailussa. Nämä kaksi elementtiä ovat tärkeitä mukavuuden kannalta. Venetsian voi kiertää jalkaisin, mutta se on aikaa ja voimia vievää, ja matkailijalta saattaa jäädä näkemättä moni mielenkiintoinen nähtävyys. Esimerkiksi matkailijan kannattaa suunnata Venetsian keskustaa ympäröiville saarille, joista löytyy paljon omaperäisiä maisemia. San Michelen saarella on luostari, renessanssiaikainen kirkko sekä edelleen käytössä oleva hautausmaa, josta voi löytää monien kuuluisuuksien haudat. Esimerkiksi Igor Stravinsky ja Joseph Brodsky on saatettu haudan lepoon juuri täällä. 40 minuutin venematkan päässä Venetsian vanhastakaupungista sijaitseva Burano on kuuluisia värikkäistä taloistaan, jotka ehdottomasti on nähtävä, jos haluaa ottaa upeita valokuvia. Buranosta voi jatkaa Sant’Erasmoon, joka on täynnä pientilallisten peltoja. Saarella voi ostaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, etenkin artisokkia. Kävelyn päätteeksi voi käydä pulahtamassa saaren eteläpuolella sijaitsevalla uimarannalla. Jos Sant’Erasmon uimaranta tuntuu pieneltä, voi suunnata Lidon neljä kilometriä pitkälle hiekkarannalle. Matkailija voi joko uida tai ottaa aurinkoa ja katsella, kuinka lautat matkaavat Adrianmeren toiselle puolelle Kroatiaan.

Venetsian antina upeiden rakennusten lisäksi ovat lukuisat taideaarteita sisältävät museot. Museoiden sisäänpääsymaksuissa voi säästää, jos sattuu olemaan yli 65- tai alle 18-vuotias. Tällöin nimittäin valtionmuseoihin pääsee maksutta. Venetsiassa tähän kategoriaan kuuluvat taideakatemia ja Ca’ d’Oron palatsi. Muut pääsevät näihin upeisiin paikkoihin maksutta toukokuussa pidettävän Heritage Weekin eli perinneviikon aikana. Usein museoihin ja kirkkoihin saa halvemmat yhdistelmäliput. Moni Venetsian kirkosta pyytää sisäänpääsymaksua ylläpitoa varten. Kuitenkin sisäänpääsy moneen kirkkoon on maksuton, tosin vapaaehtoismaksuperiaattella. Venetsian kirkot edustavat mitä moninaisimpia tyylejä, mikä saattaa kiinnostaa arkkitehtuurin ystäviä. Monessa kirkossa on upeita patsaita, hautoja ja maailman kuuluisimpien taiteilijoiden maalauksia. Toisinaan sisäänpääsy itse kirkkoon on maksuton, mutta kappeleihin pääsy maksaa jonkin verran. Lisäksi toisinaan joidenkin maalausten valaisu toimii kolikkoperiaatteella. Maksuttoman sisäänpääsyn säilytteneisiin kirkkoihin kuuluvat esimerkiksi kuuluisa Pyhän Markuksen tuomiokirkko sekä San Vidalin kirkko, jossa nykyään pidetään upeita klassisen musiikin konsertteja. Toisinaan Venetsiassa voi päästä seuraamaan maksuttomia konsertteja, joita järjestetään etenkin kirkkojen pyhimysten juhlapäivinä. Tietenkin kaupungin suurin ja kuuluisin Pyhän Markuksen tori on aina täynnä menoa ja vilskettä, eikä festivaalipäivät ole poikkeus.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen