tarjousta

Venäjä

Lähde TravelBird-matkalle maailman suurimpaan valtioon! Monipuolinen Venäjä tarjoaa loistokkuutta, seikkailuja ja lämpimän vastaanoton.
Katso lisää:

Maailman suurimmalla valtiolla on paljon tarjottavanaan. Matkalla pääsee tutustumaan historiallisiin kaupunkeihin, idylliseen maaseutuun, upeaan taiteeseen, vilkkaaseen yöelämään sekä kauniiseen luontoon.

Suomalaisille Venäjä on vanha tuttu naapuri, mutta onko se tosiaan niin tuttu kuin luullaan? Maassa on sentään lähes 145 miljoonaa asukasta, jotka ovat levittäytyneet kaikkialle yli 17 miljoonalle neliökilometrille. Venäjällä on 83 itsehallinnollista aluetta, joista 21 on tasavaltoja. Jokaisella tasavallalla on omat perinteensä, kulttuurinsa ja historiansa. Venäjällä on siis paljon muutakin nähtävää kuin Pietari ja Moskova.

Matkailuun Venäjällä on hankalaa kyllästyä, sillä maalla on aina jotain uutta tarjottavanaan. Suurissa kaupungeissa on dynaaminen kulttuurielämä, maaseudulla on idyllistä hiljaisuutta ja kaikkialla on ystävällisiä ihmisiä. Venäjän eurooppalaisessa osassa voi nähdä paljon linnoituksia sekä loistokkaita kirkkoja ja palatseja. Erityisesti historiasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti kannattaa matkustaa Pietariin ja Moskovaan, sillä näistä kaupungeista löytyy mitä mahtavimpia rakennuksia ja muistomerkkejä. Moskovasta ja Pietarista on myös helppo matkustaa muihin merkittäviin kaupunkeihin, kuten Veliki Novgorodiin, Pihkovaan ja Suzdaliin. Näissä kaupungeissa pääsee näkemään sympaattisia puutaloja sekä upeaa kirkkoarkkitehtuuria.

Venäjällä vallitsee enimmäkseen mannerilmasto, lukuun ottamatta maan kaakkoisnurkkaa ja tundra-alueita. Syksy ja kevät ovat lyhyitä välikausia talven ja kesän välillä. Venäjällä on viisi erilaista kasvillisuusvyöhykettä, ja sen 40 biosfäärialuetta kuuluukin UNESCON suojelukohteisiin. Suomi tunnetaan tuhansien järvien maana, mutta Venäjältä löytyy peräti yli 200 000 järveä ja lähes 120 000 jokea. Suurimmat järvet ovat Laatokka, Ääninen, Kaspianmeri ja Baikal. Venäjällä on tietenkin myös runsaasti rannikkoa merellä, enimmäkseen Pohjoisella jäämerellä sekä Tyynellämerellä. Aurinkoista rannikkoa löytyy lämpimältä Mustaltamereltä sekä maailman suurimmalta järveltä, Kaspianmereltä. Mustanmeren rannikolla vallitsee subtrooppinen ilmasto, minkä vuoksi alueella kasvaa muun muassa magnolia- ja hedelmäpuita sekä runsaasti viiniviljelmiä.

Kaksi pääkaupunkia

Venäjä hurmaa joka kerta.

Moskova ja Pietari ovat historiallisesti aina kiistelleet valtakunnan herruudesta. Vaikka Moskova on Venäjän pääkaupunki, Pietaria pidetään maan kulttuurisena pääkaupunkina.**

12 miljoonan asukkaan Moskova on Euroopan suurin pääkaupunki, jossa päivittäin asioi yli miljoona ihmistä lähialueilta. Moskova on Venäjän politiikan, talouden sekä taide-elämän keskus. Mahtavan metropolin rakennusten korkeus saa leuan putoamaan. Kun kävelee Uutta Arbatia pitkin, ei voi kuin vain pitää silmät auki suurina ja pyöritellä päätä.

Moskovassa on paljon nähtävyyksiä. Matkailijan on nähtävä ainakin punatiilinen Kreml värikkäine kirkkoineen, valkoseinäinen Kristus Vapahtajan katedraali sekä tuhansien mestariteosten Tretjakovin galleria. Kaupunkiin tutustumisen voikin aloittaa Punaiselta torilta, josta voi kävellä sekä katedraaliin että galleriaan. Kristus Vapahtajan katedraalilla on pitkä ja traaginen historia. Katedraali tuhottiin 1930-luvulla ja 30 vuotta myöhemmin sen tilalle avattiin maauimala. Kirkko pystytettiin uudelleen 1990-luvulla, ja sillä onkin suuri symbolinen arvo nykyajan Venäjällä. Matkan varrella voi myös nähdä monia mielenkiintoisia aukioita patsaineen, puistoja sekä rakkauslukkosillan, johon on pystytetty peräti muutama puu lukkoja varten.

Moskovan kaupunkikuvassa erottuvat selkeästi niin sanotut Stalinin hampaat. Hampaiden terävää vaikutelmaa pehmentävät kaupungin lukuisat puistot, joista suosituimmat ovat Gorkin sekä Aleksanterin puisto. Boheemissa Gorkin puistossa on 16 kilometrin pituinen jokea myötäilevä pyörätie. Puistoista löytyy aina eläväistä menoa: taiteilijoita laulamassa, soittamassa, tanssimassa sekä maalaamassa. Ennen kuin suuntaa vilkkaaseen yöelämään, kannattaa vierailla entisen Punainen lokakuu -suklaatehtaan tiloissa katsomassa, millaista menoa on taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kuumimmassa ajatushautomossa. Taiteen lisäksi Moskovassa on runsaasti erilaisia asioita esitteleviä museoita, kuten kosmonautti- tai valomuseo.

Moskovasta on helppo lähteä mihin tahansa maan kolkkaan, sillä junia ja lentoyhteyksiä on runsaasti tarjolla. Matkailijan kannattaa ehdottomasti lähteä esimerkiksi Kultaisen renkaan kierrokselle, jolla pääsee tutustumaan niin sanottuun vanhaan Venäjään. Renkaaseen kuuluu kahdeksan kaupunkia, joilla on ollut tärkeä rooli Venäjän ortodoksikirkon muotoutumisessa. Kaupungeissa voi nähdä runsaasti 1100–1700-luvun venäläistä arkkitehtuuria, ja niitä voisikin kutsua ulkoilmamuseoiksi.

Pietari on monelle suomalaiselle lähin miljoonakaupunki, ja monet ovatkin tutustuneet siihen ehkäpä jo silloin, kun kaupunki tunnettiin Leningradina. Pietaria, valkoisten öiden kaupunkia, ei ole syyttä julistettu Venäjän kulttuuripääkaupungiksi. Monet taiteilijat, muusikot sekä kirjailijat ovat ylistäneet pohjoisen Venetsiaa teoksissaan. Kesäisin kaupunki täyttyy loputtomilla juhlilla ja festivaaleilla sekä muilla tapahtumilla.

Pietarissa on runsaasti museoita ja gallerioita. Pariisin matkat vievät Louvreen, Pietarissa puolestaan on Eremitaaši. Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin lähellä sijaitsevassa Venäläisen taiteen museossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä mielenkiintoisia pysyviä kokoelmia. Kaupungissa on runsaasti palatseja, joista tunnetuin on tsaarien asuinpaikkana toiminut historiallinen Talvipalatsi. Monet Pietarin nähtävyyksistä sijaitsevat Nevan valtakadun varrella.

Kesäisin, kun aurinko tuskin laskee, Pietarissa pidetään upea valmistujaisjuhla Punaiset purjeet. Nevalle lasketaan hohtava, punapurjeinen laiva, jonka taustalla paukkuvat henkeäsalpaavat maagiset ilotulitukset. Valoisien öiden kautena on muutenkin kiehtovaa kulkea myöhäisyöllä kauniissa kaupungissa. Pietarissa on runsaasti ravintoloita ja yökerhoja, joten ainoaksi ongelmaksi voi muodostua valinnanvaran laajuus. Yöllä voi myös katsoa, kuinka kaupunki jakautuu kahtia, kun Nevan yli menevät sillat nostetaan korkeuksiin.

Pääkaupunkien ulkopuolella

Venäjän luonnossa sielu laulaa.

Moskovassa ja Pietarissa näkee paljon, mutta ei kuitenkaan koko Venäjää.

Venäjä on täynnä upeaa luontoa. Maasta löytyy muun muassa niin paljon metsää, että sitä kutsutaan Euroopan keuhkoiksi. Venäjällä on tuhansittain erilaisia kasvi- ja eläinlajeja. Maasta löytyy sekä tasankoa että vuoristoja ja jopa tulivuoria. Aivan Venäjän idässä sijaitsevasta Kamtšatkan niemimaalta voi löytää Euraasian suurimman toimivan tulivuoren nimeltä Kljutševskaja sopka.

UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva Baikaljärvi on maailman syvin järvi. Baikal sijaitsee Itä-Siperian eteläosassa, Burjaattien tasavallassa, ja järven nimi tarkoittaakin burjaatiksi luontoa. Burjaattien kulttuurissa järveä pidetään pyhänä. Baikalista löytyy noin 2600 erilaista kasvi- ja eläinlajia, joista moni on kotoperäinen. Baikaljärven lähin suuri kaupunki on Irkutsk. Modernissa kaupungissa voi tutustua Siperian historiaan, johon kuuluvat sekä perinteinen shamanistinen kulttuuri että 1900-luvun traaginen vallankumous. Irkutskista pohjoiseen, Baikaljärven toisella puolella, on Venäjän suurin ja tärkein buddhalaisuuden keskus ja luostari, Ivolgan datsan. Hiljentymistä voi myös kokea Valamon saarella, jossa sijaitsee samanniminen luostari. Vaikka Suomella on oma Valamon luostarinsa Heinävedellä, Venäjän luostari on paljon suurempi ja vanhempi. Venäläisen perimätiedon mukaan luostari on perustettu 1100-luvulla. Luostarissa on kehittynyt yksi ortodoksikirkon tärkeimmistä laulutavoista – valamolainen sävelmä.

Moskovasta 820 kilometriä itään sijaitsee Tatarstanin tasavallan pääkaupunki Kazan, joka on tataarikulttuurin keskus. Yli puolentoista miljoonan asukkaan kaupungista löytyy Kaikkien uskontojen temppeli, jossa on edustettuina kristinusko, islam ja buddhalaisuus. Temppeli kuvaa kaupungin monikulttuurista luonnetta, ja Kazanin nimi tarkoittaakin tataariksi pataa.

Vienanmeren suussa sijaitsevat Solovetskin eli Solokan saaret, joita koristavat keskiaikaiset luostarit. 1920–30-luvuilla saarilla toimi ojennusleiri, johon lähetettiin poliittisia vankeja. Saarilla voi tutustua Venäjän surulliseen historiaan, sekä ihastella tundramaista luontoa ja venäläistä maaseutuelämää. Vähän yli 300 kilometriä etelään sijaitsee toinen kiehtova saari, jonka nähtävyytenä on myös upeita kirkkoja. Kižin saarelta löytyy UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluvia puukirkkoja, joista ainakin Kristuksen kirkastuksen kirkko on rakennettu ilman ainuttakaan rautanaulaa.

Matkailijat, joita kiehtoo lainsuojattomien maailma, voivat vierailla Uralin pääkaupungissa, Jekaterinburgissa. Kaupungista nimittäin löytyy hautausmaa, jossa on runsaasti 1990-luvulla aluetta hallinneen mafian hautoja. Vinkki voi kuulostaa karmivalta, mutta avomielinen matkailija voi pitää retkeä kiinnostavana, sillä venäläinen hautausmaa eroaa suomalaisesta melko paljon. Hautakivissä voi nähdä edesmenneiden kokovartalokuvia, ja toisinaan kivistä veistetään edesmenneen elämää symboloivia esineitä, kuten moottoripyöriä tai autoja.

Venäjän matka voi olla myös osa Aasian kiertomatkaa, sillä suuri osa maasta kuuluu maantieteellisesti itse asiassa Aasiaan. Jo legendan maineeseen on noussut Trans-Siperian junarata, joka vie matkailijan Venäjän ja Mongolian halki Kiinaan, josta varsinainen Aasian kiertomatka voi jatkua eteenpäin.

Ylellisyyttä ja yksinkertaisuutta ruoassa

Na zdorovje!

Monet venäläisistä ruoista ovat suomalaiselle tuttuja. Kukapa ei olisi kuullut blineistä, borssikeitosta, lihavartaista, nyyteistä, stroganoffkastikkeesta, kaviaarista taikka vodkasta.

Venäjällä syödään paljon kotona tehtyä ruokaa ja harvoin ostetaan valmiita aterioita kaupasta. Tietenkin nykymaailman kiireinen rytmi on muuttanut näitäkin tapoja. Ruokatauon aikana mennään yleensä syömään niin sanottua business-lounasta ravintoloihin. Venäjältä löytyy myös runsaasti ruokapaikkoja, joissa voi syödä kotiruokaa.

Venäjällä syödään kolmesti päivässä laskematta teenjuontihetkiä mukaan. Päivään kuuluu aamiainen, lounas sekä illallinen. Venäläinen aamiainen muistuttaa suomalaista aamiaista. Ennen töitä, seitsemän ja kahdeksan välillä, syödään puuroa, voileipiä, muroja, kananmunia ja rahkaa. Juomana on tee tai kahvi sekä mehu. Lounas on päivän tärkein ateria Venäjällä, josta nautitaan klo 12.00–15.00 välillä. Lounasta syödään kolmessa eri vaiheessa. Aluksi syödään keittoa, jonka jälkeen syödään esimerkiksi pastaa ja lihaa. Lopuksi herkutellaan mehukeitolla tai teellä ja konvehdilla. Illallinen pyritään syömään perheen kesken, silloin kun kaikki ovat palanneet päivän askareilta kotiin, eli yleensä noin seitsemän tai kahdeksan aikaan. Aterian aikana vaihdellaan kuulumisia sekä seurataan uutisia televisiosta. Yleensä illallinen koostuu alkuruoasta sekä pääateriasta, jossa on tyypillisesti perunaa lihan tai kalan kera. Aterian jälkeen nautitaan teetä sokerilla tai hillolla.

Venäläisessä ruokapöydässä on aina tarjolla leipää, erityisesti ruisleipää, jota kutsutaan Venäjällä mustaksi. Ranskanleipää ja muita vaaleita vehnäleipiä taas kutsutaan yksinkertaisesti valkoiseksi. Venäläinen ruisleipä kuitenkin voi tuntua suomalaisista erikoiselta, sillä se ei muistuta suomalaista ruisleipää lainkaan ulkonäöltään. Tummaa leipää käytetään myös kotikaljan eli kvasin tekoon. Suosittua juomaa käytetään myös okroška-kesäkeitossa, joka tehdään kotikaljaan. Kylmällä keitolla on mukavaa raikastaa oloaan kuumina päivinä. Vaikka kvas on hyvin suosittu, Venäjä kuitenkin tunnetaan väkevämmästä juomasta eli vodkasta. Vodkaa ei säästellä juhla-aterioiden yhteydessä, mutta olennaista on se, että venäläiset aina sekä syövät että juovat, minkä vuoksi juhlaruokailu kestääkin useita tunteja.

Lisää inspiraatiota

Junamatkat

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen