Välimeri

Lähde TravelBird-matkalle aurinkoiseen Etelä-Eurooppaan! Välimeri muinaisine kaupunkeineen sekä upeine luontoineen odottaa matkailijoita ympäri vuoden.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
22 tarjousta
Välimerellinen Eurooppa on aistien fiesta! Matkalla pääsee näkemään suurenmoisten valtakuntien muinaisia raunioita, inspiroivaa taidetta, kuuluisia kaupunkeja sekä henkeäsalpaavaa luontoa.

Välimeri hurmaa matkailijoita aurinkoisella säällään ja kiehtovilla kulttuureillaan. Vuosittain alueella käy noin 200 miljoonaa matkailijaa, mikä tekee Välimeren alueesta maailman suosituimman matkailukohteen. Paikalliset rannat ovat monipuolisia aina Espanjan kultahiekkarannoista Kroatian kivikkoiseen rannikkoon. Rannikosta kauempana voi nähdä kauniita sisämaan maisemia, kuten Alppien lumisia huippuja, kirkasvetisiä järviä, koskematonta metsää ja jopa vuonoja.

Välimerellinen Eurooppa on läntisen sivilisaation kehto, joka vie matkailijan aikamatkalle menneisyyteen. Ranskassa voi nähdä jääkauden aikaisia luolaihmisten seinämaalauksia, Italiassa ja Kreikassa muinaisasukkaiden luomia veistoksia, ja Espanjassa maurien jättämää islamilaista taidetta. Välimeren alueen arkkitehtuurissa voi myös nähdä kaikkia suuria taidesuuntauksia: goottilaisuutta katedraaleissa, renessanssia palatseissa ja barokkia rakennusten julkisivuissa. Välimeren maiden museoista löytyy suurin osa läntisen maailman mahtavimmista taideteoksista.

Välimerellinen rakkaus ruokaan on maailmankuulu. Herkulliset ruokailuhetket kuuluvat paikallisten jokapäiväiseen elämään. Ateriat valmistetaan paikallisista tuoreista antimista, ja ne syödään perheen tai ystävien kesken. Yksinkertainenkin voi olla herkullista, ja tuore, vastapaistettu leipä juuston sekä oliivien kera voikin luoda täydellisen ruokailuhetken, jonka kruunaa viini. Ruokaintoilijoiden matkakohteena on ehdottomasti Ranska ja Italia, mutta tietenkin jokaisesta maasta löytyy ainutlaatuisia ruokaperinteitä. Espanjassa on tapaksia, Turkissa kebabeja ja Kreikassa on herkullisia souvlaki-lihavartaita. Etelä-Euroopasta löytyy myös maailman suurin viiniteollisuus.

Välimerelliseen ilmastoon kuuluvat kuivat kesät ja leudot, kosteat talvet. Välimerellistä ilmastoa löytyy sekä meren rannikkovaltioista että myös Kalifornian rannikolta, Länsi- ja Etelä-Australiasta, Lounais-Afrikasta, Keski-Aasiasta ja Chilestä.

Välimeren pyhä kolminaisuus

Välimeri ihastuttaa, ja siihen jää jopa koukkuun.

Suosituimpia ja kuuluisimpia Välimeren maita ovat Espanja, Italia ja Ranska. Nämä maat ovat välimerellisen kulttuurin ikoneja.

Espanjan suosituimmat rantakohteet löytyvät maan kaakkoisrannikolta aina Gibraltarinsalmesta Ranskaan. Nämä alueet tunnetaan Costa del Solina, Costa Blancana ja Costa Bravana. Costa del Solilla eli Aurinkorannikolla on yli 150 kilometriä aurinkoista rantaviivaa, joten jokainen matkailija voi löytää alueelta paratiisinsa. Aurinkorannikon jokaisella rannalla on oma ainutlaatuinen viehätyksensä. Toiset rannat ovat vilkkaita ja toiset hiljaisia sekä koskemattomia. Alueen suosituimpia kaupunkeja ovat Málaga, Fuengirola, Benalmádena ja Mijas. Costa Blanca on Alicanten maakunnassa sijaitseva rannikkoalue. Valkoisen rannikon helmiä ovat muun muassa Benidorm, Xàbia, l'Alfàs del Pi ja Murcia. Upeiden rantojen lisäksi Costa Blancasta löytyy kiehtovia luolia ja kallionkielekkeitä niin kuin Costa Bravastakin. Costa Bravalla voi nähdä myös runsaasti pieniä kalastajakyliä. Dalí oli kotoisin juuri tältä karulta rannikolta, minkä vuoksi alueella pääseekin näkemään taiteilijan kotia sekä useita museoita.

Italiassa on runsaasti matkailijoiden suosimia kohteita. Ranskan läheisyydessä, Luoteis-Italian alueella on vuoristoinen Liguria. Ligurian pääkaupungista Genovasta löytyy Italian suurin satama. Liguriassa voi tutustua kuuluisaan Cinque Terreen, San Remoon ja Portofinoon sekä moniin muihin rantakohteisiin. Ligurianmeressä asustaa paljon delfiinejä ja valaita, ja meri onkin erityissuojelun kohteena. Ligurianmeren ranta-alueesta Toscanasta löytyy Pisan torni, runsaasti viinitiloja, Leonardo da Vincin syntymäpaikka sekä runsaasti jälkiä etruskien kulttuurista. Toscanan suurin kaupunki on taiteen pääkaupungiksikin kutsuttu Firenze, joka on tunnettu renessanssirakennuksistaan. Firenzestä etelämpänä sijaitsee Italian kruunu – Rooma. Ikuisen kaupungin mainetta ei tarvitse selittää, sillä Rooman lähes 3000-vuotinen historia puhuu puolestaan. Roomassa voi nähdä Colosseumin, Pietarinkirkon, Circus Maximuksen ja monen muun historiankirjoista tutun kohteen. Kuuluisan Pompejin vierestä löytyy Etelä-Italian suurin kaupunki, Napoli. Myös Napoli on arkeologisia aarteita täynnä oleva kaupunki. Upeat linnat, palatsit ja kirkot saavat matkailijan pään pyörälle. Kaupungissa pääsee herkuttelemaan maailman parhaalla pizzalla, pastalla ja kahvilla. Lähempänä Sveitsiä ja Itävaltaa löytyy Romeon ja Julian kaupunki Verona sekä muodin keskus Milano. Veronassa voikin nauttia kulttuurista esimerkiksi kuunnellen oopperaa roomalaisaikaisessa amfiteatterissa ja nauttien UNESCOn suojelukohteiden katselusta. Milano on suuri metropoli, josta löytyy paljon mahdollisuuksia niin shoppailuun kuin myös taiteen ja historian ihasteluun.

Ranskan Riviera on jo pitkään inspiroinut monia suuria taiteilijoita. Picasso, Chagall ja Matisse löysivät kotinsa juuri Rivieralta, eikä ihme, sillä alue on luonnon taideteos jo sinällään. Alueen suurimmat ja kuuluisimmat kaupungit ovat Cannes, Saint-Tropez ja Nizza. Nizza sijaitsee Enkeltenlahden rannalla. Nizzasta löytyy monipuolista kulttuurielämää, rentoa historiallista tunnelmaa sekä ripaus loistokkuutta. Nizza on täydellinen lomakohde, jos haluaa nauttia sekä suurkaupungin sykkeestä että sinisestä merestä. Kaupunki on viehättänyt matkailijoita jo 400 000 vuoden ajan, aina ensimmäisistä asukkaista lähtien.

Välimeren saaret

Ota suunnaksi Välimeri – lähde matkalle myyttien synnyinpaikkaan.

Välimeren saarista löytyy täydellisiä rantoja, unohtumattomia ruokaelämyksiä, vaikuttavaa taidetta ja historiallisia monumentteja.

Maltan saaristoon mahtuu monenlaista maisemaa ja muistomerkkiä. Saarilta löytyy esihistoriallisia temppeleitä, ikivanhoja kallioita, piilossa olevia luolia sekä runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Maltan kalliot päättyvät kirkkaaseen veteen ja punakultaisiin rantoihin. Näitä maisemia voi ihailla lähtemällä veneajelulle. Sukeltamallakin voi tutkiskella saarten kaunista luontoa. Maltan ruokakulttuurissa hyödynnetään paikallisia herkkuja, kuten kaninlihaa ja hunajaa. Aterioissa voi nähdä vaikutuksia Sisilian sekä Lähi-idän kulttuureista.

Myyttisen Kreikan suosituimmat saaret ovat Kreeta, Kypros ja Rodos. Kreikalle kuuluu kaiken kaikkiaan 6000 saarta, joista ainoastaan 227 ovat säilyneet asuttamattomina. Saarten rannikoilta voi löytää pitkiä hiekkarantoja, sympaattisia lahtia ja luolia sekä dyynejä ja kivisiä rantoja. Kreikan saaret ovat olleet useiden esi- ja varhaishistorian kulttuurien synnyinpaikkoja. Saarilta löytyykin ainutlaatuisia arkeologisia kohteita sekä kiehtovia paikallisia perinteitä. Monen kaupungin tarinat ovat melko samanlaisia keskenään. Pienistä kalastajakylistä on kehittynyt suosittuja matkailukohteita, jotka vetävät puoleensa matkailijoita ympäri maailmaa.

Espanjan suosituimpia saaria ovat tietenkin Kanariansaaret sekä Baleaarit. Italiasta löytyy Välimeren suurimmat saaret Sisilia ja Sardinia sekä kuuluisat Capri, Ischia ja La Maddalena. Välimeren läntisessä altaassa, Adrianmerellä, voi taas lomailla aurinkoisen Kroatian saarilla, kuten matkailijoiden suosimalla Hvarilla, vuoristoisella Cresillä sekä pitsistään ja juustoistaan tunnetulla Pagilla.

Välimerellisiä herkkuja

Välimerellinen ruoka on tunnettu terveellisyydestään.

Välimeren maissa kulutetaan runsaasti oliiviöljyä, viiniä, kasviksia ja kalaa. Tämäkö on pitkän iän salaisuus?

Tyypilliseen välimerelliseen ruokavalioon kuuluu paljon vihanneksia, hedelmiä ja viljatuotteita, kuten täysjyväleipää ja -riisiä sekä pastaa. Ruokapöydässä nähdään myös maltillisesti kalaa, valkoista lihaa sekä joitain maitotuotteita. Terveellisen tästä ruokavaliosta tekee rasvan laatu. Hyviä rasvoja löytyy oliiviöljyn lisäksi myös pähkinöistä, siemenistä sekä rasvaisesta kalasta.

Välimeri luo suotuisan ilmaston oliivipuiden kasvamiselle, joten ei olekaan mikään ihme, että oliiviöljy on alueella niin suosittua. Oliiveja käytetään ruokavaliossa myös sellaisenaan. Kasvisten runsas käyttö myös selittyy sillä, että alueella on otollista kasvattaa niitä. Kuitenkin eri paikoissa käytetään eri vihanneksia, sillä jossakin kasvatetaan enemmän munakoisoja ja jossakin esimerkiksi artisokkaa tai kurpitsaa. Vihanneksia syödään erilaisissa muodoissa: tuoreina, paistettuina, paahdettuina sekä pyreenä.

Välimeren kallioinen luonto ei ole ollut suotuisa lehmien pitämiselle, minkä vuoksi alueella syödäänkin pienempien eläinten lihaa, kuten lammasta, porsasta ja kanaa. Vuohen- ja lampaanmaitoa käytetään aterioissa jogurtin ja juuston muodossa. Kalaa ja muita mereneläviä syödään enemmän kuin lihaa, sillä niitä on saatavilla tuoreina suoraan merestä.

Yksi välimerelliselle keittiölle ominaisista elementeistä on runsas tuoreiden yrttien käyttö. Tuoksuvia yrttejä voi kasvattaa vaikka ikkunalaudalla tai pihalla. Perinteisesti käytettyjä yrttejä ovat muun muassa basilika, oregano, timjami ja rosmariini.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen