Unkari

Lähde TravelBird-matkalle kylpemään sekä nauttimaan historiasta! Yli tuhat vuotta vanha Unkari odottaa matkailijoita ympäri maailmaa.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
5 tarjousta
Unkarista löytyy niin matalia vuoria kuin myös laajaa tasankoaluetta, järviä ja jokia sekä monia kauniita pikkukyliä ja idyllisiä kaupunkeja.

Unkari on sisämaavaltio, ja sen rajanaapureita ovat Slovakia, Itävalta, Slovenia, Kroatia, Serbia, Romania sekä Ukraina. Maan pääkaupunkia, Budapestiä, pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista, ja moni sen nähtävyyksistä kuuluukin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Unkarista löytyy useita muitakin UNESCOn suojelemia kohteita ympäri maata. Unkari hämmästyttää maailman toiseksi suurimmalla kuumavesialtaalla, Keski-Euroopan suurimmalla järvellä sekä maailman suurimmalla luonnollisella ruohotasangolla. Ihmisten luomista nähtävyyksistä kuuluisimmat ovat Euroopan suurin synagoga, Euroopan suurin terveys- ja lämminvesikylpylä Széchenyi, Euroopan kolmanneksi suurin kirkkorakennus Esztergom-basilika sekä Gödöllőn kaupungissa sijaitseva maailman toiseksi suurin barokkilinna.

Unkari voidaan jakaa neljään suurempaan alueeseen: Keski-Unkariin, lännessä sijaitsevaan Transdanubiaan, Pohjois-Unkariin sekä Suureen Unkarin tasankoon. Keski-Unkari on maan suosituin matkailukohde, johon matkailijat tulevat tutkimaan pääkaupunkia Budapestia. Kaupungista löytyy useita UNESCOn maailmaperintöluetteloon kuuluvia kohteita, kuten Budan linna, Tonavan rannat, Andrássy út -bulevardi historiallisine ympäristöineen, Budapestin metron linja 1 maailman toiseksi vanhimpana maanalaisena rautatienä sekä Sankareiden aukio.

Budapest jakautuu Budaan ja Pestiin, ja niitä erottaa Tonavan joki. Budan kaupunginosan tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat upea Budan linna, vanhan kaupunginmuurin päälle rakennettu kalastajanlinnake, Gellértin kukkulat, ottomaanien vallan aikana rakennettu Rudasin kylpylä, vanhan Budan eli nykyisen Óbudan alue sekä roomalainen sotilaslinnoitus ja kaupunki Aquincum. Pestin puolella voi tutustua Unkarin parlamenttitaloon, Pyhän Tapanin kirkkoon, Unkarin tiedeakatemiaan, Vigadón konserttisaliin, Unkarin kansallismuseoon, Dohány-kadun Suureen synagogaan sekä Unkarin taideteollisuusmuseoon. Budapestissä on myös upeita vanhoja siltoja, kuten Tonavan joen ylittävät Széchenyin ketjusilta, Margitin silta sekä Vapaudensilta. Upeiden nähtävyyksien lisäksi kaupungissa voi myös rentoutua kaupunginpuistossa ihaillen Vajdahunyadin linnaa, ihmetellen eläimiä ja kasveja eläintarhassa sekä kasvitieteellisessä puutarhassa tai muuten vain viettäen leppoisaa päivää.

Budapestiä ympäröi Pestin lääni, josta löytyy sekä alavaa tasankoa että kukkuloita. Läänistä löytyy useita mielenkiintoisia vierailukohteita. Gödöllőn kaupungissa sijaitsee 1700-luvun puolivälissä rakennettu barokkityylinen linna sekä upea arboretum eli puulajipuisto. Gödöllőstä noin 85 kilometriä lounaaseen löytyy Unkarin suurin saari, Csepelsaari. 48 kilometriä pitkältä saarelta löytyy jopa neljä kaupunkia. Csepelsaaren mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat Unkarin vanhin, 1400-luvun lopun serbialainen Kovin-ortodoksiluostari sekä nykyään hotellina toimiva Savoijin linna. Saarelta pohjoiseen, Budapestin toisella puolella, kannattaa tutustua maalaukselliseen Szentendren kaupunkiin. Szentendre on taiteilijoiden rakastama kaupunki, josta löytyy runsaasti museoita sekä taidegallerioita. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on etnografinen ulkoilmamuseo Skanzen, jossa pääsee katselemaan monia erilaisia rakennuksia ympäri Unkaria. Monien Pestin nähtävyyksien lisäksi läänissä voi ihailla luontoa esimerkiksi Gödöllőn tai Ócsan kansallispuistossa tai Pilis-vuoristossa.

Transdanubian eli Länsi-Unkarin alue kattaa lähes puolet valtiosta. Transdanubian maasto on vaihtelevaa, siinä on sekä alankoja että vuoria, hedelmällistä maata ja metsiä. Unkarin Pieni alanko eli Kisalföld sijaitsee Transdanubiassa. Alueelta löytyy maan sekä koko Keski-Euroopan suurin makean veden järvi, Balaton. Balatonin alueelta voi nähdä runsaasti vaihtelevia matkakohteita, sillä siellä on sekä hiljaista maaseutua viinitiloineen että eläväisiä kaupunkeja kylpylöineen.

Pohjois-Unkari

Unkarista ei linnoja puutu!

Romanttinen Unkari hurmaa kävijänsä luonnollaan sekä idyllisillä kylillään.

Pohjois-Unkarin alueella on runsaasti mielenkiintoisia historiallisia kaupunkeja sekä ihmeellisiä luolissa sijaitsevia maauimaloita. Aivan Slovakian rajan läheisyydestä löytyy kiehtova Aggtelekin kansallispuisto. UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva puisto on kuuluisa valtavasta ja pitkästä luolastostaan, jossa voi ihailla ihmeellisiä tippukiviä. Lähes 24 kilometrin pituisen luolaston luolien keskimääräinen korkeus on kahdeksan metriä ja leveys kymmenen metriä. Suurin luola on jopa 125 metriä pitkä, 55 metriä leveä ja 30 metriä korkea, mikä tekee siitä yhden maailman kiehtovimmista näyistä.

Noin 85 kilometrin matkan päässä Aggtelekista etelään sijaitsee Eger, Porin ystävyyskaupunki. Bükk-vuoriston juurella sekä pienen Eger-joen rannalla sijaitseva kaupunki on tunnettu barokkirakennuksistaan, linnoistaan sekä viineistään. Tunnetuin viineistä, Egri Bikavér eli Egerin häränveri, oli suosittu juoma Suomessa 1980-luvulla. Lisää viinitiloja löytyy Aggtelekista 50 kilometriä lounaaseen sijaitsevasta Gyöngyöstä, Pieksämäen ystävyyskaupungista. Gyöngyön lähistöllä voi myös tutustua hurmaavaan Hollókő-kylään, jossa pääsee näkemään historiallista maalaismaisemaa sekä 1200-luvun aikaisia linnanraunioita.

Salgótarján on keskiajalla perustettu kaupunki, joka on nykyään tunnettu kaivostoiminnastaan. Kaupungin kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat keskiaikaiset Somoskő- ja Salgói-linnat. 526 metrin korkeudessa sijaitseva Somoskő-linna on paremmin säilynyt näistä kahdesta nähtävyydestä. Linna sijaitsee Slovakian rajan puolella, mutta sinne pääsee helposti Somoskőn kylästä. Salgóin linna taas löytyy Salgóbányan kylän vehreiden kukkuloiden keskeltä, 625 metrin korkeudesta.

Suuri Unkarin tasanko

Nauti elämästä Unkarin tasangolla.

Suuri Unkarin alanko, joka tunnetaan myös nimellä Alföld, kattaa noin puolet Unkarin pinta-alasta. Alanko ylettyy myös Romaniaan, Serbiaan ja Kroatiaan.

Suuren Unkarin alangon suurimpia kaupunkeja ovat Szeged, Nyíregyháza, Debrecen sekä Kecskemét. Tisza-joen varrella sijaitseva Szeged on melko lähellä Serbian sekä Romanian rajaa. Kaupunki tunnetaan Unkarissa auringonpaisteen kaupunkina, sillä se on maan aurinkoisin paikka. Szeged on lähialueensa taloudellinen sekä kulttuurinen keskus. Kaupunki on kuuluisa festivaaleistaan, joista suosituimmat ovat viini- sekä olufestivaalit ja Hungaricum-festivaalit, joissa juhlitaan perinteistä paikallista osaamista.

Romanian rajan läheisyydessä sijaitseva Debrecen on Unkarin toiseksi suurin kaupunki Budapestin jälkeen. Debrecenistä löytyy runsaasti mielenkiintoisia kirkkoja sekä synagoga. Uskonnollisten kohteiden lisäksi kaupungista löytyy useita eri taidegallerioita ja -museoita, joista unkarilaista taidetta sekä historiaa esittelevä Déri-museo on mielenkiintoisin. Debrecenissä voi myös osallistua elokuussa pidettäviin kukkakarnevaaleihin tai ihastua syksyn alussa järjestettävään sotilasorkesterimusiikin festivaaliin. Kaupungin ulkopuolella voi tutustua Hortobágyn kansallispuistoon, joka on maan ensimmäinen ja suurin kansallispuisto.

Unkarilaista ruokaa

Unkari ei jätä ketään nälkäiseksi.

Unkarilaiset ovat ylpeitä omasta ruokakulttuuristaan, johon mahtuu paljon mausteista sekä tuhtia ruokaa. Kansallismausteena pidetään paprikaa ja kansallisruokana gulassia.

Lihaa ei unkarilaiselta ruokapöydältä puutu. Erityisen suosittua on sianliha, nauta sekä peura. Valkoisesta lihasta suosituimmat ovat kana ja kalkkuna, ja toisinaan ravintoloista saa myös fasaania, peltopyytä ja ankkaa. Unkarilaiset ovat erityisen ylpeitä lihapadoistaan, laatikoistaan, pihveistään sekä paahtopaisteistaan. On tavallista käyttää erilaisia lihoja samassa ruoassa. Esimerkiksi gulassissa, täytetyissä paprikoissa sekä kaalikääryleissä käytetään sekä nautaa että sianlihaa. Suomessakin tunnettu gulassi on eräänlainen pataruoka, jossa on runsaasti kastiketta, minkä vuoksi sitä kutsutaan joskus keitoksi. Gulassiin kuuluu luinen liha, paprika, kumina, vihanneksia sekä perunoita tai pastaa. Muita suosittuja lihapatoja ovat paprikás sekä pörkölt. Ensimmäisen valmistuksessa käytetään runsaasti paprikaa ja jälkimmäisessä käytetään luutonta lihaa, sipulia sekä makeaa paprikajauhetta. Liharuokia tarjoillaan yleensä perunoiden, riisin, nuudeleiden tai nyyttien kera. Jälkiruoaksi Unkarissa nautitaan suklaalla sekä pähkinöillä täytettyjä lettuja, pähkinäistä Dobos-kerroskakkua sekä kylmiä hedelmäkeittoja.

Unkarista löytyy useita viinialueita, joista tunnetuimmat ovat Villány, Eger, Badacsony ja Tokaj. Egerin häränveri -viiniin liitetään useita Turkin vallan ajoilta peräisin olevia tarinoita, joiden mukaan viini on jopa pelastanut henkiä. Tokajin makeaa tokaji-jälkiruokaviiniä ovat kehuneet jopa Beethoven, Napoleon III sekä Ludvig XIV. Jälkimmäinen kutsui tokajia sekä viinikuninkaaksi että kuningasviiniksi.

Vahvemmista alkoholijuomista tunnetuin on pálinka, joka valmistetaan muun muassa luumuista, päärynöistä tai kirsikoista. Pálinka on juoma, jota tarjoillaan vieraille tervetuliaisjuomana. Toinen unkarilainen vahva juoma on Unicum, yrttilikööri, jonka on aikoinaan todettu auttaneen vatsavaivoihin.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen