1 tarjous

Tanskan matkat

Lähde TravelBird-matkalle pohjoiseen viehättävimpään kuningaskuntaan! Polkupyöräilijöiden ihannemaa Tanska hurmaa vierailijansa herkullisilla smørrebrød-leivillään.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
1 tarjous
Suodattimet Tyhjennä

Tanska sijoittuu monien elämänlaatua mittaavien tutkimusten kärkeen. Lähde Tanskaan ja koe hygge!

Tanskasta kajahti ensimmäisen kerran yli 1000 vuotta sitten, kun paikalliset viikingit lähtivät merille valloittamaan Eurooppaa. Nykyään maa tunnetaan kuitenkin hyvin kehittyneestä poliittisesta järjestelmästään, ja sitoutumuksestaan kestävään kehitykseen. Tanskassa kadut kuuluvat ihmisille, ei autoille. Maassa pidetään yksinkertaisuudesta, mikä näkyykin arkkitehtuurissa, katukuvassa ja sisustuksessa.

Tanska sijaitsee enimmäkseen Jyllannin niemimaalla sekä noin 480 saarella. Tanskan maisemien hallitseva elementti onkin vesi ja saaristot. Missä ikinä päin Tanskaa matkaakin, ei merelle ole 50 kilometriä pitempi matka. Tanskalla on 7 400 kilometriä rantaviivaa, ja maasta löytyykin runsaasti upeita rantoja. Kesäisin onkin mahtavaa makoilla hiekkaisilla rannoilla auringon lämmössä.

Pienen koonsa vuoksi Tanskan ilmasto on melko samanlaista koko maassa. Tanskassa hyödynnetään pitkää kasvukautta, ja yksi maan vientituotteista onkin joulukuusi. Tanska on yksi suurimmista viljeltyjen kuusien viejistä maailmassa. Joulun juhlaa koristavia puita myydään vuosittain 8–10 miljoonaa ulkomaille.

Tanska on Lego-palikoiden luvattu maa, ja Lego Group onkin nykyään yksi maailman suurimmista leluvalmistajista. Legojen menestystarina alkoi vuonna 1949, jolloin muut Euroopan maat olivat toipumassa sotavuosien tuhoista. Monille Legot ovat rakkaita lapsuuden leluja, ja lapsuuden muistoja pääseekin elävöittämään Lego-aiheisessa teemapuistossa, Legolandissa. Tanskan Legoland on maailman ensimmäinen ja myös suurin Lego-teemapuisto, ja siellä käykin yli 1,5 miljoonaa kävijää vuosittain. Sana Lego tulee tanskan sanoista leg godt eli leiki hyvin, minkä kuuluisat palikat ovatkin mahdollistaneet miljoonille lapsille ympäri maailmaa. Myös Saksan matkat, Malesia-matkat ja matkat Yhdysvaltoihin vievät Legolandiin.

Satumaiset Kööpenhaminan matkat

Moderni Kööpenhamina on maailman paras kaupunki asua.

Kööpenhamina ei ole pelkästään Tanskan pääkaupunki, sillä aikoinaan se on ollut myös Pohjoismaiden valtioliiton eli Kalmarin unionin pääkaupunki.

Kööpenhaminalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Kaupunki on pysynyt Tanskan valtakunnan keskuksena satojen vuosien ajan, minkä vuoksi sieltä löytyykin monia palatseja, historiallisia rakennuksia ja kulttuurikohteita. Kuitenkaan mikään ei pidä Kööpenhaminaa menneisyydessä, vaan kaupunki kehittyy ja uudistuu jatkuvasti. Arkkitehtuuri on modernia ja kaupunkia pyörittävä sähkö saadaan tuulivoimaloista.

Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva Christiania, hippien vapaakaupunki, on ollut olemassa 1970-luvulta lähtien. Tuolloin joukko talonvaltaajia otti haltuunsa vanhan kasarmialueen ja asettuivat sinne asumaan. Tanskan valtio yrittää saada alueen suljettua, joten jos mielii nähdä palasen vapaamielistä asutusta, kannattaa sinne mennä mitä pikimmiten.

Nyhavnin satama-alueelta voi lähteä veneajelulle Kööpenhaminan lukuisille kanaaleille. Kaupunkia on mukavaa katsella veneeltä, kun samalla voi siemailla raikastavia juomia. Lisäksi kanaalien vesi on niin puhdasta, että niistä näkee jopa pohjan. Toisentyyppiselle huviajelulle voi lähteä huvipuisto Tivolissa, joka on hyvin suosittu perheiden keskuudessa. Tivolin läheisyydessä sijaitsee myös Hans Christian Andersenin saduille omistettu museo. Satujen ja tarujen ystävät pääsevät näkemään kirjailijan piirustuksia sekä satujen alkuperäisversioita, jotka ovat erilaisia kuin mitä lapsuudestaan muistaa. Kööpenhaminasta löytyy myös monia kiehtovia historia- ja taidemuseoita, kuten Tanskan kansallismuseo, musiikkimuseo sekä Orlogsmuseet-laivastomuseo. Gallerioista kannattaa vierailla islamilaista ja varhaistanskalaista taidetta esittelevässä Davids Samling -galleriassa sekä Nikolaj-nykytaidekeskuksessa.

Pieni merenneito -patsas on tietenkin jokaisen matkailijan reitillä, sillä pienen ja viattoman hahmon tarina kiinnostaa yhä ihmisiä ympäri maailmaa. Aivan patsaan vieressä sijaitsee historiallisesti merkittävä Kastellet-saari, joka toimi menneisyydessä tärkeimpänä kaupunkia suojaavana linnoituksena. Nykypäivänä pentagrammin muotoisella saarella on vehreä puisto, jossa voi hengähtää kaupunkivilinän keskellä. Kööpenhaminan keskustasta löytyy toinenkin saari, Slotsholmen, joka on tunnettu suuresta Christiansborgin palatsistaan. Palatsissa toimii useita Tanskan valtiollisia hallintoelimiä. Kuitenkin palatsin alla voi tutustua 1160-luvulla rakennetun Absalonin linnan raunioihin, jolla on kiehtova historia.

Tähtien ja arkkitehtuurin ihailijat saavat ilonsa 1640-luvun Rundetårn-tornista, joka toimii observatoriona. Rundetårn on vanhin edelleen toimiva observatorio Euroopassa. Matkailijat pääsevät tornin huipulle kierrekäytävää pitkin. Matkan pituus on jopa yli 200 metriä, vaikka torni on vain 36 metriä korkea. Rundetårnista on kuitenkin mukavat näkymät kaupunkiin. Toinen mielenkiintoinen pyöreä nähtävyys on vuonna 1752 avattu Vor Frelsers Kirke -kirkon kierteinen kellotorni. Jo kirkon avajaisista lähtien on ollut suosittua kiivetä 400 askelta 90 metrin korkeuteen ja koskettaa kultaista maapalloa.

Kööpenhaminan ulkopuolella

Vieraile Tanskan pienissä kaupungeissa ja inspiroidu paikallisista myyteistä ja taruista.

Vaikka Tanska on jopa pienempi maa kuin Viro, on siellä paljon muutakin nähtävää kuin pääkaupunki Kööpenhamina.

Roskilde on Tanskan vanhimpia kaupunkia yli 1000-vuotisella historiallaan. Kaupunki toimikin maan pääkaupunkina vuosina 960–1536. Roskildessa on kiehtovaa tutustua kaupungin ja maan historiaan katsellen lukuisia kirkkoja, punatiilisiä rakennuksia sekä viikinkiaiheisia museoita. Roskildesta löytyy 1170–1400-luvulla rakennettu Roskilden tuomiokirkko, joka on ensimmäinen tiilistä rakennettu goottilainen kirkko. Rakentamisensa jälkeen kirkko toimi myös esimerkkinä muille Pohjois-Eurooppassa rakennetuille kirkoille. Kaupunki on tunnettu suuresta Roskilde Rock Festival -musiikkitapahtumasta, jota on pidetty jo yli 40 vuoden ajan.

Shakespearen Hamlet-näytelmästä tuttu Kronborgin linna on vierailun arvoinen kohde. Linna sijaitsee Själlannin kärjessä, lähellä Helsingørin kaupunkia ja aivan Ruotsin läheisyydessä. Näin ollen matkailija voi lomaansa helposti yhdistää myös Ruotsin matkat. Kronborgin linna on yksi Euroopan hienoimmista renessanssilinnoista, ja se kuuluukin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Linnaan pääsee tunnissa Kööpenhaminasta.

Tanskan pohjoiskärjessä, Skagenin alueella, kannattaa vierailla Skagenin museossa, jossa esitellään Tanskan merkittävimpiä taideteoksia. Aikoinaan museo toimi hotellina, jossa 1900-luvun alun merkittävimmät taiteilijat tapasivat keskustellakseen ajatuksistaan. Maalausten lisäksi voi tutustua Skagen Odde -luontokeskukseen, joka on omistettu hiekan, veden, tuulen ja valon vaikutuksille. Luontokeskusta kutsutaan myös aavikkolinnoitukseksi.

Tanskalainen keittiö

Aloita herkuttelu smørrebrødilla ja päätä se viineriin!

Perinteisesti tanskalaisessa keittiössä käytetään runsaasti lihaa ja kalaa sekä vihanneksia. Tanskalaiset ovat sianlihan suurimpia kuluttajia Euroopassa, ja Tanskassa tuotetaankin paljon kinkkuja, kyljyksiä sekä makkaroita.

Aamiaisella tanskalaiset nauttivat muroja, tuoretta leipää juustolla ja kinkulla, mehua, maitoa sekä kahvia ja teetä. Aamiaisen ja lounaan välissä saatetaan käydä brunssilla. Lounaalla eli frokostilla ei syödäkään lämmintä ateriaa, vaan nautitaan ruisvoileipiä eli smørrebrødeja makkaralla, lihalla, kalalla tai juustolla. Erilaisia voileipätyyppejä onkin tusinoittain.

Päivällä napostellaan hot dog -kioskeilla eli pølsevogneilla, joista saa hot dogeja, paahdettuja kinkkujuustovoileipiä sekä ranskalaisia. Kahviloissa voi nauttia aitoja tanskalaisia viinereitä sekä rundstykker-sämpylöitä.

Illallisella koko perhe kerääntyy ruokapöydän ääreen, jossa vanhemmat ja lapset voivat vaihdella kuulumisiaan pitkän ja hektisen päivän jälkeen. Ruokana on perunoita lihalla ja vihanneksilla, minkä lisäksi tarjolla on myös salaattia. Kotona on tarjolla yleensä vain pääruokaa, jonka lisäksi joskus syödään jälkiruoaksi hedelmiä tai jäätelöä.

Tanskan pubeissa, joita kutsutaan nimellä værtshus, bar tai bodega, juodaan runsaasti olutta. Tanskalainen olut on vaaleaa ja melko mietoa. Tunnetuimmat ja suosituimmat olutmerkit ovat Carlsberg ja Tuborg. Vahvemmista alkoholeista Tanskassa voi törmätä akvaviittiin, jota nautitaan etenkin joulun aikaan. Akvaviitti on perunasta tai viljasta valmistettu viina, jota maustetaan muun muassa kuminalla, fenkolilla, aniksella tai kardemummalla.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen