tarjousta

Senegal

Lähde TravelBird-lomalle Länsi-Afrikkaan! Kulttuuririkas Senegal toivottaa matkailijat tervetulleeksi kultahiekkaisilla rannoillaan sekä lämpimillä ilmoillaan: Salam aleikum!
Katso lisää:

Senegalin tasavallan jakaa kahtia valtion läpi kulkeva Gambian kaistale, minkä vuoksi Senegalin etelä- ja pohjoisosat eroavat toisistaan niin maantieteellisesti kuin myös kulttuurisesti ja etnisesti.

Senegalin virallisena kielenä toimii ranska, mutta suurin epävirallinen kieli on wolof, jota puhuu äidinkielenään noin 4 miljoona ihmistä. Yhteensä Senegalissa asuu noin 15 miljoonaa ihmistä.

Senegalista löytyy runsaasti tilaa rantalomailijoille, sillä Atlantin valtameren vedet huuhtovat peräti 530 kilometriä maan rannikkoa. Dakarista etelään leviävä Petite Côten alue on täynnä pieniä rannikkokaupunkeja, kalastajakyliä sekä koskemattomia rantoja. Rantahiekalla on mukavaa rentoutua nautiskellen kookosjuomaa ja katsellen paikallisten harrastavan maan kansallisurheilua eli painia. Rantakaupunki voi olla myös pulppuava kulttuurikeskus, kuten esimerkiksi Toubab Dialon kylä, jossa kukoistaa vahva afrikkalaisen tanssin koulukunta jo vuodesta 1998.

Petite Côten rannikkoalueen eteläpuolella kannattaa vierailla Sine-Saloumin alueella, jonka mangrovemetsät sekä kalastajakylät tarjoavat vilauksen yksinkertaisesta ja stressittömästä elämästä. Esimerkiksi Mar Lodjin niemimaalla voi kokea olevansa täysin eristyksissä koko maailmasta, kun alueella katkaistaan sähköt jo kello 23.00. Tällöin pimeys valloittaa kylän ja matkailija pääsee ihailemaan tähtitaivasta. Saloumin suiston yli 75 000 hehtaaria maata kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Matkailija voi lähteä suiston alueella kanoottiajelulle katselemaan flamingoja, pelikaaneja, meriharakoita sekä kuningastiiroja.

Senegalissa pääsee kokemaan koskemattoman luonnon rauhan, mutta matkailijan kannattaa varautua kuulemaan myös äänekästä paikallista musiikkia. Maan pääkaupungissa Dakarissa voi löytää konsertteja ja muuta elävää musiikkia vuoden jokaisena päivänä. Matkailijan kannattaa käydä seuraamassa paikallista musiikkia soittavia yhtyeitä, sillä sellaista musiikkia harvoin pääsee kuulemaan Suomessa. Senegalin perinteisiä soittimia ovat harpun kaltainen kora, jolla on 21 kieltä sekä djembe-rumpu. Saint-Louis’n kaupungissa pidetään vuosittain suuret jazzfestivaalit.

Senegalin pääkaupunkeja

Lähde matkalle avoimin mielin ja ota vastaan Senegalin värikäs kulttuuri.

Tutustu kontrasteja täynnä olevien kaupunkien historiaan ja ota matkasta enemmän irti.

Senegalin pääkaupunki Dakar on kiistatta Afrikan läntisin kaupunki, sillä se sijaitsee aivan Kap Verden niemen kärjessä. Dakar on myös Senegalin suurin kaupunki yli miljoonalla asukkaallaan. Portugalilaiset perustivat asutuksia Dakarin alueelle jo 1400-luvulla. Portugalilaisten jälkeen tulivat ranskalaiset, jotka hallitsivat aluetta yli 200 vuoden ajan, minkä aikana Dakarista tuli Ranskan siirtomaiden suurkaupunki. Vasta vuonna 1960 Senegal pääsi itsenäistymään Dakar pääkaupunkinaan. Nykyään Dakar on täynnä uutta ja vanhaa. Matkailija pääsee nauttimaan paikallisista rytmeistä, kauppatorilla tinkeilystä sekä omaperäisestä kulttuurista.

Satamakaupunki Saint-Louis toimi Ranskan Länsi-Afrikan pääkaupunkina aina 1902 saakka, jolloin Dakar otti sen paikan. Bougainvillen peitossa oleva Saint-Louis on sopivan kokoinen kävelyretkiä varten, sillä se ei ole niin suuri kuin esimerkiksi Dakar. Vuonna 1659 perustettu kaupunki on vanhin eurooppalaisten Afrikkaan perustama kaupunki. Saint-Louis’n arkkitehtuuri on värikästä, ja monia taloja koristavat kauniit parvekkeet. Jos haluaa katsella kalastajien työskentelyä, kannattaa kävellä Guet N’darin niemimaalle, joka erottaa muun Saint-Louis’n Atlantin valtamerestä. Onnekas matkailija saattaa jopa saada tehtyä hyvät kaupat tuoreista kaloista. Senegalissa käytetään paljon koreja tavaroiden kuljettamiseen, joten satamassakin voi nähdä paikallisten kuljettavan kaloilla täytettyjä koreja hartioillaan tai päällään. Sataman läheisyydessä voi myös nähdä hyvin tiheästi asutun alueen, jossa elää tuhansia ihmisiä. Tällaista ei takuulla näe missään Suomessa!

Senegalin luontoa

Seikkaile Senegalin dyyneillä ja ihastu satumaiseen Retba-järveen.

Nyt kun olet yli 6000 kilometrin päässä kotoa, niin katsele ympärillesi ja tutkiskele paikallista luontoa.

Kaakkois-Senegalista löytyy Niokolo-Koban kansallispuisto, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Vehreän puiston läpi virtaa Gambiajoki, jonka varrella voi nähdä virtahepoja, antilooppeja, krokotiileja ja jopa leijonia. Senegalista löytyy kuitenkin muutakin kuin mangrovemetsiä ja laguuneja. Kuivempia näkymiä voi katsella Lompoulin aavikkoalueella, jonka oranssit dyynit muistuttavat Saharasta.

Yksi Senegalin omaperäisimmistä luonnonnähtävyyksistä on vaaleanpunainen järvi nimeltä Retba tai toiselta nimeltään Lac Rose. Suolainen järvi saa värinsä erään mikroskooppisen levälajinsa vuoksi. Väri on erityisen kirkas kuivempina kausina eli marras-kesäkuussa. Retbassa on niin korkea suolapitoisuus, että siinä voi kellua niin kuin Kuolleenmeren vedessä.

Djoudjin kansallinen lintujensuojelualue koostuu monesta erilaisesta kosteikkoalueesta, johon muuttolinnut tulevat levähtämään Saharan ylityksen jälkeen. Djoudj on todellinen paratiisi lintubongareille, sillä vuosittain puistossa vierailee ja asuu noin 3 miljoonaa lintua. Lintuharrastajat pääsevät näkemään noin 400 eri lajia, kuten pelikaania, jalohaikaraa, merimetsoa sekä monia muita.

Jos haluat kokea vielä monimuotoisempaa luontoa, ei sinun suinkaan tarvitse poistua Afrikasta. Todelliset aktiivimatkailijat suuntaavaat Tansaniaan, jossa he voivat koittaa valloittaa maanosan korkeimman vuoren, Kilimanjaron. Mutta on Afrikalla tarjota elämyksiä myös mantereen ulkopuolella. Afrikan lukuisat paratiisisaaret kutsuvat upeilla hiekkarannoillaan ja turkoosilla vedellään. Esimerkiksi Sansibar näyttää todella, miten upea luonto Intian valtemeren saarilla on.

Senegalin ruokakulttuuria

Aloita päiväsi leivällä senegalilaiseen tapaan.

Jos rakastat kalaruokia, niin Senegal on täydellinen kohde juuri sinulle. Jos et, niin tämän matkan jälkeen muutat mielesi. Kaukomatkat ovat parhaimmillaan, kun ne tutustuttavat sinut paikallisiin herkkuihin.

Senegalissa syödään paljon mereneläviä, erityisesti ostereita, katkarapuja sekä mustekalaa. Kalaa löytyy myös Senegalin kansallisruoasta, thiéboudiennesta, johon kuuluu grillattu kala mausteisella tomaattiriisillä, maniokilla sekä porkkanoilla. Muita suosittuja ruokia ovat maafe ja yassa. Maafe on maapähkinäkastikkeella tarjottava liha, jota syödään riisin kera, ja yassa on taas herkullinen sipulikastike, jota tarjotaan riisin ja kanan mausteeksi.

Senegal on kuuluisa terangasta eli vieraanvaraisuudesta, mistä paikalliset ovatkin erityisen ylpeitä. Matkailija saattaa saada useita kutsuja teelle, joka yleensä keitetään vihreistä teen- sekä mintunlehdistä. Teenjuonti on oikeastaan eräänlainen kolmivaiheinen rituaali, jota kutsutaan attayaksi. Ensimmäisessä vaiheessa juodaan erittäin vahvaa ja kitkerää teetä, toisessa vaiheessa vähän laimeampaa teetä ja rituaali päätetään hyvin makealla teejuomalla. Rituaalille löytyy useita selityksiä, joista yksi kuuluu seuraavasti: “Ensimmäinen tee on kitkerä kuin kuolema, toinen pehmeä kuin rakkaus ja kolmas makea kuin ystävyys.” Matkailijan kannattaa varautua kuulemaan aina silloin tällöin poeettisia tulkintoja elämästä ja perinteistä.

Senegal on muslimimaa, minkä vuoksi pääsääntöisesti siellä ei juoda alkoholia ja matkailijoiden odotetaan kunnioittavan maan tapoja. Matkailijan kuitenkin kannattaa juoda alkoholin sijaan runsaasti vettä, sillä se on olennainen päivän pelastaja kuumassa Afrikan maassa.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen