tarjousta

Ruotsin matkat

Ruotsin matkat ovat suomalaisten suosiossa syystä. Naapurimaalla on paljon annettavaa suomalaisillekin, joten lähde TravelBird-lomalle vaikka heti!
Katso lisää:

Tuttu ja turvallinen Ruotsi. Sitäkin, mutta samalla myös niin jännittävä matkakohde monipuolisine mahdollisuuksineen! Matka Ruotsiin ei suinkaan ole kuin toisto kotimaasta. Ruotsin matka on täynnä tekemistä, joten ei muuta kuin Heja Sverige!

Suomalaiset tekevät mielellään viikonlopun mittaisia reissuja lähimaihin, ja esimerkiksi risteilyt Baltiaan ovat nousseet viime aikoina matkailijoiden suosikeiksi. Kuitenkin suomalaisille juuri Ruotsin risteily on klassikon asemassa. Pelkän merellä seilaamisen lisäksi kannattaa kuitenkin ehdottomasti nähdä itse, mitä kaikkea naapurimaalla onkaan tarjottavanaan. Pohjoismaalaisittain ilmasto Ruotsissa saattaa toki olla epävakainen ja ajoittain koleakin, mutta onneksi kulttuurinähtävyydet, museot tai taidegalleriat eivät Ruotsissa ole koskaan kaukana. Ruotsalaisia myös usein kehutaan tyylikkyydestään, joten sateen yllättäessä – tai miksei vaikka muutenkin – on oivaa ajanvietettä tutustua monipuolisiin shoppailumahdollisuuksiin. Ruotsin nähtävyydet eivät suinkaan rajoitu vain kaupunkikohteisiin, vaan niiden lisäksi myös Ruotsin luonto on vertaansa vailla, sillä ympäristö maassa on todistetusti maailman puhtain. Ruotsissa onkin lähes 30 toinen toistaan kauniimpaa kansallispuistoa, joissa voit samoilla niin vehreissä metsissä, vesiputousten äärellä kuin Ruotsin Lapin tuntureillakin. Muutenkin Ruotsin luonnosta lähes kaksi kolmasosaa on maaseutua tai metsien peitossa, joten rauhaa rakastavalle on Ruotsin matka juuri oivallinen valinta.

Tiesitkö muuten, että musiikki on yksi Ruotsin tärkeistä vientituotteista? Tästä kertoo jo ruotsalaisen musiikkipalvelu Spotifyn menestys. Musiikki on niin tärkeä vientituote, että väkilukuun suhteutettuna Ruotsi vie eniten musiikkia maailmassa! Kaikkihan me tunnemme Abban hitit, ja usein radiossa soivat niin Roxette, Ace of Base kuin The Cardiganskin. Ruotsalainen musiikki on onnistunut tekemään niin sanotusti myös toisen tulemisen, sillä useat nykyajan kuunnelluimmista artisteista tulevat Ruotsista. Vaikka ei musiikkimaailman uusimpia tuulia juurikaan seuraisi, ovat nimet kuten Zara Larsson, Avicii ja Swedish House Mafia tuskin jääneet tuntemattomiksi. Kuuluisien artistien lisäksi myös ruotsalaisen musiikin taustavoimat ovat huippuluokkaa. Jopa kolmanneksessa American Billboard 100 -listan kappaleista on ruotsalaisten sormenjälki jollain tapaa mukana! Oli se sitten tuottajan tai sanoittajan roolissa. Ei liene myöskään yllätys, että Ruotsi on yksi maailman menestyneimmistä maista Euroviisut-laulukilpailussa. Se on sijoituksissa toisena heti Irlannin jälkeen, ja pelkästään 2000-luvun menestynein viisumaa. Viisut ja etenkin niitä edeltävä Melodifestivalen-kilpailu ovat kevään kohokohtia ruotsalaisissa kodeissa. Nauti siis Ruotsissa ollessasi erinomaisesta musiikkitarjonnasta. Kenties se kannattaa aloittaa siitä kaikkein perinteisimmästä, Tukholmassa sijaitsevasta Abba-museosta? Kaikkea musiikkiin liittyvää ei kuitenkaan Ruotsissakaan ole sallittua tehdä. Ruotsalaiset eivät nimittäin saa antaa lapsensa nimeksi Elvistä.

Eloisaa kaupunkielämää

Keskiaikaista arkkitehtuuria ja kuninkaallisia nähtävyyksiä.

Suomalaisen urheiluhistorian merkkipaalu koettiin vuonna 1995 Tukholman Globenissa, kun Leijonat voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Globenin laelta näet kuitenkin myös eteesi aukeavan upean näkymän Ruotsin pääkaupungista.

Kaikkein tunnetuin ja suomalaistenkin rakastama kaupunkikohde Ruotsissa on tietenkin pääkaupunki Tukholma. Se on vanha hansakaupunki, ja usein toiminut esikuvana myös muille pohjoismaisille kaupungeille. Tänä päivänä Tukholma on Ruotsin kulttuurin, muodin ja gastronomian kehto. Kaupungin valtteihin kuuluu sen monipuolisuus, sillä Tukholman matkat hurmaavat sekä modernilla arkkitehtuurillaan että perinteisellä vanhallakaupungillaan, joka yleisesti tunnetaan nimellä Gamla Stan. Mukulakivikadut ja toisiinsa nojaavat värikkäät talot tekevät Gamla Stanista todella keskiaikaisen tunnelmaltaan. Arkkitehtuurin lisäksi vanhakaupunki on loistava alue historian ystäville muutenkin, sillä sieltä voit löytää niin Nobel-museon, Kuninkaanlinnan kuin Suurkirkonkin. Gamla Stanissa hauskana yksityiskohtana kulkee myös Tukholman kapein katu, Mårten Trotzigs gränd. Sen leveys on vain noin 90 senttiä. Modernin Tukholman suosituimpiin alueisiin kuuluu Södermalm, joka on suosittu kohde etenkin yöelämän ystäville. Vaikka Tukholma onkin pääkaupunki, ei se ole kuitenkaan valtavan kokoinen ja turisteja äärimmillään täynnä. Näin kaupunkiin onkin helppo tutustua jalkaisin. Jos kuitenkin liikut mieluummin julkisilla, suosittelee TravelBird ehdottomasti hyödyntämään Tukholman metroverkostoa. Se nimittäin on lähes nähtävyys jo itsessään. Useat asemat on koristeltu taideteoksin, ja toiset taas on jätetty lähes alkuperäiseen tilaansa, jolloin liukuportaat saattavat sukeltaa karun kauniin kallion sisään.

Jos olet käynyt Tukholmassa jo useaan kertaan, voi Ruotsin matka suuntautua myös muihin erinomaisiin kaupunkikohteisiin. Skånen helmi on Zlatan Ibrahimovićinkin kotikaupunkina tunnettu Malmö. Zlatanin edesottamuksia vähänkään seuraavalle ei varmasti ole jäänyt epäselväksi jalkapalloilijan rakkaus kotikaupunkiaan kohtaan. Malmö onkin vilkas kaupunkikohde, josta löytyy tekemistä jokaiseen makuun. Samalla se on kuitenkin sopivan kompakti, joten nähtävyydeltä toiselle ei tarvitse juosta kiireessä. Malmö on koko Skånen tavoin tunnettu myös erinomaisesta ruokatarjonnastaan, joten kaupungissa kannattaakin vain viettää aikaa torin laidalla ravintolassa istuen. Mikäli haluat tutustua pienempiin kaupunkeihin, voit Malmöstä matkustaa esimerkiksi vain 15 minuutin matkan päässä sijaitsevaan tunnelmalliseen Lundiin, jossa sijaitsee koko Pohjoismaiden vanhin korkeakoulu. Voit myös napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja vierailla Ruotsin lisäksi Tanskassa, sillä matka Malmöstä Kööpenhaminaan kestää vain puolisen tuntia!

Saaristolaiselämää Ruotsin edustalla

Ruotsin saaret tarjoavat keskenään monia erilaisia kokemuksia kiinnostuksenkohteista riippuen.

Ruotsin matka vie sinut halutessasi kenties jopa hieman yllättäen maailman suurimpaan saaristoon. Saariryhmä on jopa suurempi kuin esimerkiksi Malesian, Uuden-Seelannin ja Iso-Britannian edustalla olevat.

Tukholman edustalla sijaitsee vaikuttavat 30 000 saarta, jotka ovat vain murto-osa yhteensä 100 000 saaresta, jotka ovat Ruotsin vesillä. Näin valtava määrä saaria kätkee sisäänsä todella monimuotoista luontoa, ja voitkin vaeltaa metsissä, tutustua viehättävän vanhanaikaisiin mökkeihin tai kokea, millaista elämä on pienessä kalastajakylässä. Upeat saaristolaismaisemat nähdessään on helppo ymmärtää, miksi niin monet purjehduksesta innostuneet valitsevat lomakohteekseen juuri Ruotsin saariston. Tutkiaksesi saaria sinun ei kuitenkaan tarvitse omistaa yksityisvenettä tai osata purjehtia – useat paikalliset matkanjärjestäjät vievät matkailijoita retkille ihailemaan ympäristöä. Voit myös vuokrata kajakin ja viettää täydellisen lomapäivän meloen ystävien tai perheen kanssa merellä. Suuntaa vesille auringon vasta noustessa, jolloin näet jylhän kauniit kalliot kauniissa valaistuksessa. Voit myös olla onnekas ja nähdä jopa hyljeperheen viettävän päivää auringossa paistatellen.

Loma saaristossa ei tietenkään ole täydellinen ilman paikallisista kalaruoista nauttimista. Ruotsalaiset todella osaavat hyödyntää ympärillään sijaitsevaa luontoa ja sen antimia. Esimerkiksi Göteborgin edustalla olevat saaret tarjoavat matkailijoille jopa safarin tapaisia elämyksiä merellisen keittiön parissa. Voitkin siis valmistaa ruokasi täysin alusta alkaen, hyödyntäen juuri pyydystämiäsi mereneläviä. Onnistutko nappaamaan lautasellesi simpukoita, rapuja tai hummereita? Ruoka todella maistuu taivaalliselta ulkona vietetyn päivän jälkeen, retkiseurueen kanssa itse valmistettuna.

Ruotsalaisia ruokia yhdistää perinteisyys

Jotain tuttua, jotain tuntematonta. Siis kaikille jotain!

Ruotsalainen ruoka on konstailematonta, mutta kuitenkin herkullista – siis kotiruokaa parhaimmillaan. Kulinaristisia elämyksiä hakeville löytyy kuitenkin lukuisia huipputason ravintoloita, jotka ovat saaneet myös kansainvälisiä kunniamainintoja.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen ruotsalaisesta keittiöstä? No Ikean lihapullat tietenkin! Lihapullat ovat ruotsalaista ruokaa perinteisimmillään, eivätkä ne turhaan myöskään Ikean ruokalistalla komeile. Lihapullat ovat kuitenkin kovin tuttuja meille suomalaisillekin, ja ruotsalainen keittiö ylipäätään on melko samanlainen kuin suomalainenkin. Luonto on suuressa roolissa lautasella, ja raaka-aineet mitä puhtaimpia ja tuoreimpia. Kuitenkin ruotsalaiset ottavat ruoan ja siihen liittyvät perinteet enemmän tosissaan kuin me suomalaiset. Erilaisten juhlapyhien, kuten joulun, pääsiäisen ja juhannuksen, vietto rakentuu pitkälti juuri aterioiden ympärille. Ruotsissa käytännössä jokaiselle kuukaudelle ajoittuu jokin ruokaan liittyvä juhlapyhä tai kansallispäivä. Suomalaisille kenties vielä hieman tuntemattomampi juhlaperinne, vaikka se on Suomeen jo jonkin verran rantautunutkin, on kräftskiva eli rapujuhlat. Kuten useissa muissakin ruotsalaisissa pöytäjuhlissa, niin myös rapujuhlissa raikavat iloiset juomalaulut ja snapsilasit kilisevät. Rapujuhlien tavoin loppukesälle ajoittuu surströmmingin eli hapansilakan nauttiminen. “Nauttia” tosin on kenties tämän perinneruoan kohdalla hieman kyseenalainen termi, sillä hapansilakka jakaa mielipiteet täysin – sitä joko rakastetaan tai vihataan. Useimmiten jo mädäntyneestä kalasta muistuttava haju saa ruoan ääressä olevat perääntymään ripeästi.

Myös aivan tavallisena arkipäivänä ruotsalaista elämää rytmittää kokoontuminen ruoan tai juoman ääreen. Ruotsalaisuutta aidoimmillaan on nimittäin usein päivässä vietettävä kahvitauko, jolle on aivan oma terminsäkin: fika. Ruotsalaiset rakastavat tavata ystäviä ja perheenjäseniä fikan äärellä, ja se onkin kaikkein tavanomaisin tapa vaihtaa kuulumisia kasvokkain. Kahvia juodaan Ruotsissa joidenkin arvioiden mukaan toiseksi eniten maailmassa, joten fika todellakin on raivannut tiensä paikallisten sydämiin.

Lihapullien lisäksi saat Ruotsista myös monia muitakin tuttuja ruokia, kuten vaikkapa korvapuusteja. Mutta tiesitkö, että ruotsalaiset ovat vieneet korvapullilla herkuttelun melkein jopa seuraavalle tasolle? Ruotsissa nimittäin vietetään jopa kansallista korvapuustipäivää! Merkkaa siis kalenteriisi 4. lokakuuta, jos haluat nauttia tästä lähes kansallisherkun asemaan nousseesta leivonnaisesta sille omistettuna päivänä. Korvapuustit ovat myös erityisesti göteborgilaisten ylpeys, sillä kaupungista voi ostaa maailman suurimpia korvapuusteja! Jaksatko syödä koko herkun yksin, vai tarvitaanko korvapuustin syömiseen koko matkaseurueen panostus?

Lisää inspiraatiota

Koiran kanssa matkustaminen

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen