Ranskan Riviera

Lähde TravelBird-matkalle hurmaavaan Etelä-Ranskaan! Ranskan Riviera tarjoaa runsaasti ylellisiä ja aurinkoisia elämyksiä.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
1 tarjous
Etelä-Alppien ja Välimeren väliin sijoittuva Côte d'Azur eli Ranskan Riviera ihastuttaa kontrasteillaan.

Ranskan Riviera on hurmannut monia kuuluisia taiteilijoita, kuten Monet’n, Picasson, Renoirin, Chagallin ja Matissen. Alueelta löytyykin useita taiteilijoiden töitä esittäviä museoita, kuten Picasso- ja Chagall-museo.

Nizzasta ja Italian välissä sijaitsee Ranskan Rivieran upein ja suosituin osa, jossa Alpit tulevat lähelle Välimerta. Alueen tunnetuimmat kaupungit ovat historialliset Menton ja Villefranche-sur-Mer sekä Monacon hallintoalue Monte Carlo. Monte Carlo on kuuluisa kasinostaan, ylellisten brändien kaupoistaan sekä Formula 1 -kilpailuistaan.

Aivan Nizzan itäpuolella, pienellä niemellä sijaitsee Saint-Jean-Cap-Ferratin kaupunki, joka on tunnettu kalliista taloistaan. Aikoinaan alueella asusteli kuuluisia näyttelijöitä, prinsessoja sekä liikemiehiä, jotka tulivat alueelle aina Pariisista ja Sveitsistä asti. Niemellä kannattaa tutustua Belle Époque -aikakauden loistohuvilaan Villa Ephrussi de Rotschildiin, jossa voi ihastella renessanssityyliä sekä upeaa tarhaa. Niemestä itään, sisämaassa sijaitsee hurmaava Èze, josta aukeavat uskomattomat näkymät merelle.

Nizzasta lännessä sijaitseva Cagnes-sur-Mer hurmaa vanhallakaupungillaan sekä Renoirin museollaan. Kaupungista kannattaa tehdä retki sisämaahan Saint-Paul-de-Vencen kylään, joka on aikoinaan ollut suurten taiteilijoiden suosiossa. Cagnes-sur-Merista pohjoiseen sijaitsee yksi Ranskan Rivieran suosituimmista matkailukohteista, Antibes, joka on tunnettu vanhastakaupungistaan, satamastaan, kallioistaan sekä rannoistaan. Antibes hurmaa myös taidemuseoillaan, kuten Picasso-museolla.

Sijaintinsa vuoksi Ranskan Rivieralla vallitsee leuto ja lämmin ilmasto koko vuoden ympäri. Syksyisin ja talvisin Riviera on Alppien suojassa kylmiltä pohjoistuulilta, ja pakkaset lumisateineen ovatkin melko harvinaisia alueella. Kevät saapuu Rivieralle aikaisin tuoden ensimmäisten mimosien kukinnat jo helmikuussa. Huhtikuun aikaan vallitsevat aurinkoiset ja lämpimät ilmat, ja koko Riviera täyttyy kukista ja vehreydestä. Kaikista lämpimintä on toukokuusta syys- tai lokakuuhun, kun kuumat päivät täyttyvät auringonpaisteesta ja kauniit yöt ovat lämpimiä.

Loistokas Nizza

Ranskan Riviera on ylpeä helmestään, Nizzasta.

Nizzan voittotarina alkoi noin sata vuotta sitten, kun suuret nimet alkoivat tulla kaupunkiin lomailemaan aina Lontoosta ja Moskovasta asti. Nizza tarjoaakin täydellisen pakopaikan kylmästä ja sateisesta ympäristöstä.

Nizza on Ranskan Rivieran pääkaupunki ja samalla Ranskan kuudenneksi suurin kaupunki. Nizzasta löytyy historiallinen vanhakaupunki kuin myös kaunis ranta. Nizza on hurmannut luokseen useita mestaritaiteilijoita, kuten Henri Matissen ja Marc Chagallin. Kaupungista löytyykin kummankin taiteilijoiden töitä esittävät museot. Chagallin museossa sijaitsee taiteilijan töiden maailman suurin kokoelma.

Loistokkaasta kaupungista löytyy viiden tähden hotellien lisäksi hotelleja reppumatkailijoille. Tietenkin kaupungin yöelämä ja shoppailumahdollisuudet muodostavat suuren osan Nizzan charmista.

Nizzasta löytyy paljon muutakin kuin ranta ja meri. Kaupungissa on vilkas yöelämä, kiinnostava vanhakaupunki sekä herkullista ruokaa. Vanhakaupunki on varattu kokonaan kävelijöille, eikä siellä nähdä autoja. Historialliset oranssinsävyiset rakennukset muistuttavat enemmän italialaista kuin ranskalaista tyyliä, sillä kaupunki oli italialaisten hallussa aina vuoteen 1860 saakka. Lisäksi vanhastakaupungista löytyy tuorepastakauppoja sekä gelato-kioskeja, joita ei ole muualla Ranskalla.

Cours Saleyan aukio on toiminut Nizzan toripaikkana jo keskiajoilta lähtien. Nykyään torilla voi nähdä myytävän mansikoita, parsaa, kukkia ja paljon muuta paikallisesti kasvatettua. Lisäksi torilta voi ostaa muistoksi paikallista saippuaa, tuoksupusseja sekä mausteita. Cours Saleya on hyvä paikka maistaa soccaa eli kikhernelettua, jota maustetaan pippurilla ja oliiviöljyllä. Nizzassa kannattaa myös tutustua parfyymintuotantoon, jota varten käytetään paikallisesti kasvatettuja ruusuja, jasmiineja sekä laventeleja. Kukat kasvavat vaivatta upeassa välimerellisessä ilmastossa.

Matisse kirjoitti aikoinaan, että ei voi uskoa onneaan, että hän saa herätä joka päivä Nizzan aamuvaloon. Sama olo tulee matkailijallekin.

Cannesista länteen

Ranskan Riviera kukoistaa idästä länteen.

Nizzan rinnalla Cannes on toinen tärkeä Ranskan Rivieran kaupunki, joka on kuuluisa elokuvajuhlistaan. Cannesin läheisyydessä kannattaa vierailla Grassen kaupungista, joka on Ranskan parfyymiteollisuuden keskus.

Cannesista länteen löytyy kaupunkeja, jotka ovat vähemmän tunnettuja ja suosittuja matkailijoiden keskuudessa. Tämä johtuu siitä, että alueen metsät ja kukkulat tulevat lähes rantaviivalle saakka ja hankaloittavat alueen kehitystä kuitenkin säilyttäen hurmaavan luonnollisuutensa. Männyillä koristeltu Esterelin vuoristo onkin suosittu retkeilypaikka. Alueen suurimmat matkailukeskukset ovat roomalaisaikainen Fréjus ja sympaattinen Saint-Raphaël. Saint-Raphaëlin ja Miramarin välinen rannikko on täynnä pieniä luolia, joille pääsee helposti Corniche de l'Esterel -näköalareitiltä.

Kuuluisin Ranskan Rivieran läntisen osan kaupunki on Saint-Tropez, vanha välimerellinen satamakaupunki. Saint-Tropez tunnetaan muodikkaana tähtien kaupunkina. Saint-Tropezia vastapäätä, samannimisen lahden toisella puolella sijaitsee Sainte-Maxime, joka viehättää satamallaan sekä toreillaan.

Ranskan Rivieran herkkuja

Ranskan Riviera tarjoaa unohtumattomia ruokailuelämyksiä.

Maistele paikallisia ruokia ja vie reseptit kotiisi.

Bouillabaissen eli kala-äyriäiskeiton nauttiminen on suorastaan eräänlainen rituaali paikallisille. Ensin tarjoillaan liemi, sitten kala krutonkien kera. Keittoon tulee vähintään neljää eri kalaa, sipulia, tomaatteja, valkosipulia, sahramia sekä yrttejä.

Pastis eli anisviina on perinteinen lounasta ennen nautittava juoma, joka muuttuu valkoiseksi, kun siihen lisätään vettä. Ennen varsinaista lounasta tarjoillaan myös leipiä tapenaden kera. Tapenade on oliiveista, kapriksista, anjoviksesta, valkosipulista sekä oliiviöljystä valmistettu maustetahna, jota tarjoillaan aina alkuruokien yhteydessä. Toinen herkullinen maustelisä on kuuluisa aiolikastike.

Daube eli nautapata on alkujaan ollut vähävaraisten ruoka, mutta nykyään se on suosittu kaikkien keskuudessa. Naudanlihaa kypsytetään hitaasti punaviinissä, jossa on myös vihanneksia, valkosipulia ja yrttejä. Daubea tarjoillaan polentan tai gnocchien kera. Nizzasta voi myös löytää daubella täytettyjä ravioleja.

Yksi Ranskan Rivieran vaarallisista herkuista on kielen mennessään vievä nougat. Hunajasta, manteleista ja valkuaisista valmistettu makeinen on perinteinen jouluherkku, jota kuitenkin saa rannikolta ympäri vuoden. Toinen Rivieran herkku on La Tarte Tropézienne eli Saint-Tropezin nimikkokakku, joka koostuu kahdesta taikinaosasta, jonka väliin pursotetaan maustettua kermaa. Kakku tuli kuuluisaksi Ja Jumala loi naisen -elokuvasta.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen