tarjousta

Porto

Lähde TravelBird-lomalle Portugaliin! Aurinkoinen Porto ihastuttaa jokinäkymillään sekä viineillään.
Katso lisää:

Aloita portugalilainen lomasi Portossa! Saavu satamakaupunkiin ja anna merellisen tunnelman täyttää mielesi. Portugalissa on niin paljon muutakin nähtävää, kuin vain Lissabonin matkat.

Monet matkailijat rakastuvat Portoon ensisilmäyksellä, eikä mikään ihme. Kaupungin ulkoasu, pulppuava yöelämä, taidekeskittymät sekä herkullinen ruoka saavat kenet tahansa hurmaantumaan. Porto on satamakaupunki, ja se tuntuu ja näkyy kaikkialla. Meren ja joen tuoksun tunnistaa kaupungin jokaisessa kolkassa. Mikäli rakastat pitkiä risteilyä ja merellä seilaamista, voit Portosta käsin lähteä valloittamaan vaikka Portugalille kuuluvaa Madeiraa ja huomata, kuinka Madeiran matkat eroavat Manner-Portugalin matkoista.

Porto on Portugalin pohjoisosan suurin ja koko maan toiseksi suurin kaupunki. Itse kaupungissa asuu noin 300 000 ihmistä, mutta kaupungin lähialueilla asuu jopa yli 2,5 miljoonaa ihmistä mukaan laskettuna sellaiset kaupungit kuten Gaia, Maia, Matosinhos sekä Gondomar. Porton sijainti pohjoisessa Portugalissa mahdollistaa vierailut myös muualla kuin Lissabonissa. Voit jopa lähteä rajan toiselle puolelle Espanjaan ja selvittää, mitä Madridin matkat pitävät sisällään. Portosta Lissaboniin ja Madridiin on nimittäin käytännössä sama etäisyys.

Douro-joen yli kohoavilla kukkuloilla sijaitseva Porto on ollut asuttuna jatkuvasti aina 300-luvulta lähtien. Porto on aina ollut kauppiaiden kaupunki, mikä näkyy esimerkiksi Avenida dos Aliados -alueen arkkitehtuurissa. Toisin kuin muissa maan kaupungeissa, Porton keskustassa ei nähdä barokkityylisiä rakennuksia, vaan monumentaalisia graniittitaloja. Modernin arkkitehtuurin lisäksi Portosta löytyy myös keskiaikaisia taloja, joita toisinaan koristavat värikkäät seinämaalaukset. Katutaide onkin yksi hallitsevista elementeistä Portossa. Azulejo-laatat värittävät metroverkostoa ja modernit seinämaalaukset koristavat monien rakennusten seiniä.

Tutkiessaan kukkuloilla sijaitsevaa kaupunkia voi joutua huhkimaan jonkin verran, jos ei ole tottunut jatkuviin nousuihin ja laskuihin. Toisaalta kukkulalle kiipeäminen voi olla helppoakin, kun silmä on keskittynyt ihailemaan Porton kaupunkimaisemia.

Portossa vallitsee välimerenilmasto, jota viilentää Atlantin valtameren läheisyys. Kuitenkin kesäisin lämpötila voi kohota jopa 40 celsiusasteeseen satunnaisten elokuun helleaaltojen aikana. Talvet ovat leutoja ja kosteita. Toisinaan talviöinä lämpötila voi laskea alle nolla-asteen.

Porton matkan jälkeen mieleen jäävät pienet hetket, kuten Douron aaltojen liplatus satamassa, narulla kuivuvien pyykkien liikehdintä lempeässä etelän tuulessa, viinilasien kilinä täysikuun alla sekä puiston suihkulähteen vedenjuoksu.

Kävelyllä Portossa

Tutkiskele kaupunkia ja löydä uusi rakkaus.

Mystinen Porto hurmaa matkailijat charmillaan. Porton monilukuisilla kaduilla kannattaa kävellä avoimin mielin ja ottaa vastaan kaupungin boheemi tunnelma.

Porton tutkiskelun kannattaa aloittaa Douro-joen rannalla sijaitsevasta Ribeiran alueelta, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Joen toisella puolella sijaitsee Vila Nova de Gaia, jossa voi tutustua portviinikellareihin. Ribeiran jälkeen kannattaa suunnata São Franciscon kirkkoon sekä 1800-luvun pörssipalatsiin eli Palácio da Bolsaan, josta löytyy upeita freskoja.

Serralvesin kulttuurikeskuksesta löytyy maailmankuulu modernin taiteen museo sekä modernia arkkitehtuuria esittelevä puisto. Serralves on nykyään yksi Portugalin suosituimmista kohteista. Serralvesilta on helppoa laskeutua meren rannalle, Fozin alueelle. Fozilta löytyy niin rantaa kuin myös upea rantapromenadi ravintoloineen sekä pikkuputiikkeineen. Auringonlaskun aikaan Foz voi olla mitä romanttisin paikka, kuten oikeastaan mikä tahansa Porton kolkka.

Porton keskustassa kannattaa vierailla myös Mercado do Bolhão -kauppatorilla, jossa voi ostaa tuoreita hedelmiä, vihanneksia, kalaa sekä lihaa. Hedelmät taskussaan voi kävellä yhdelle kuudesta sillasta, jotka yhdistävät Porton ja Gaian kaupungit. Silloilta avautuvat kiinnostavat maisemat niin joelle kuin sen rannoillekin.

Portossa voi myös kokea pienen ripauksen velhomaailmaa. Yleensä Englannin matkat yhdistetään automaattisesti Harry Potterin maailmaan, sijaitseehan Lontoossa muun muassa King's Crossin juna-asema. Portossa kuitenkin sijaitsee hurmaava Livraria Lello -kirjakauppa, jonka sanotaan toimineen inspiraationa ja esikuvana itse Tylypahkan kirjastolle. J.K. Rowling nimittäin asui kaksi vuotta Portossa kirjojen kirjoittamisen aikaan.

Porton ulkopuolella

Nauti lasillinen portviiniä ja ihaile ympärillä lenteleviä perhosia.

Jos jostain syystä matkailija haluaa päästä hetkeksi Porton ulkopuolelle, löytyy kaupungin ympäristöstäkin runsaasti nähtävää.

Matkailijan kannattaa suunnata historialliseen Minhon provinssiin ja vierailla esimerkiksi Guimarãesin, Bragan, Ponte de Liman tai Arcos de Valdevezin kaupungeissa. Monia vuosisatoja sitten alueella asuivat keltit sekä roomalaiset, joiden rakentamien linnojen raunioita voi nähdä Minhossa edelleen. Minhossa kasvatetaan runsaasti viinirypäleitä, ja siellä myös valmistetaan vinho verdeä eli vihreää viiniä. Viini on saanut nimensä siitä, että sitä varten kerättävät rypäleet poimitaan osittain raakoina. Viini nautitaan yleensä nuorena, ja sen maku on kevyt sekä pehmeän happoinen. Minhon lisäksi kannattaa vierailla Douron laaksossa, jossa tuotetaan Portugalin kuuluisaa portviiniä.

Espanjan rajalla sijaitseva Portugalin ainoa kansallispuisto Peneda-Gerês tarjoaa paljon elämyksiä päiväretken ajaksi. Vuonna 1971 luotu puisto suojaa sekä luontoa että alueella sijaitsevia kyliä alkuperäiskulttuureineen. Puistosta löytyy niin rivakkaasti virtaava Arado-joki ja Tahitin vesiputoukset kuin myös Poço Azul -vesistö eli upea turkoosi allas, johon voi pulahtaa auringonpaahteen aikana. Kuumina kesäpäivinä puistossa voi myös löytää runsaasti varjoisia paikkoja mäntyjen, sypressien, tammien, kastanjoiden, pihtojen tai pajujen alta. Ihastuttavassa kansallispuistossa vallitsee lumoava tunnelma, etenkin keväästä syksyyn, kun koko ympäristö on pienten villikukkien peitossa ja perhoset porhahtelevat kukasta kukkaan. Toisinaan matkailija voi nähdä kallioilla kiipeävän villikauriinkin napostelemassa yrttejä, joista voi tehdä herkullista teetä.

Herkuttele portolaisittain

Jos pidät syömisestä, suuntaa Portoon.

Nauti musta espresso makean leivonnaisen kera ja jaa kahvihetki paikallisten kanssa.

Portossa kannattaa maista kansallisruokaa francesinhaa eli portugalilaisittain pientä ranskalaista. Francesinha on Portossa luotu eräänlainen sämpylä, johon kuuluu leipää, kinkkua, makkaraa, pihvi sekä sulatettu juusto kuuman ja paksun tomaattikastikkeen kera. Tuhti ruoka tarjoillaan ranskalaisten sekä olutkastikkeen kera. Francesinhaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista sämpylöistä, mikä onkin totta, jos rakastaa lihaa ja juustoa.

Heinäkuussa kannattaa suunnata Portosta noin yhdeksän kilometrin päässä sijaitsevaan Matosinhosin satamaan, jossa pidetään kalafestivaalit. Saman päivän aikana pyydystettyä kalaa tarjoillaan festivaaleilla, joihin saapuu runsaasti ihmisiä nautiskelemaan mereneläväherkuista. Matkailijan kannattaa maistaa douradaa eli kultaotsa-ahventa, joka on erityisen herkullinen avotulella paistettuna.

Portosta löytyy tuhansia leipomoita sekä konditorioita, joista löytyy mitä herkullisimpia leipureiden luomuksia. Herkkuja voikin nautiskella suoraan paikan päällä, sillä usein leipomoiden ja konditorioiden yhteydestä löytyy kahvila, josta saa myös maukasta kahvia sekä suolaisia sämpylöitä. Näissä kahviloissa rentoutuessaan matkailija ei välttämättä pääse ihailemaan Porton jokinäkymiä, mutta säästää pitkän pennin syödessään elämänsä parhaimpia leivonnaisia.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen