tarjousta

Perun matkat

Perun matkat lumoavat vertaansa vailla olevalla historialla ja sykähdyttävällä luonnolla. Anna TravelBird-loman Perussa viedä sydämesi mennessään!
Katso lisää:

Perun matkat vievät sinut Etelä-Amerikan henkeäsalpaavimpiin maisemiin. Vuoristojen korkeuksista voit sukeltaa aina sademetsien katveisiin. Lisäksi ne tarjoilevat eteesi aimo annoksen historiaa ja ainutlaatuisia kaupunkikohteita.

Peruun matkustetaan pääsääntöisesti kahdesta syystä: tutustumaan vaikuttavaan historiaan ja seikkailemaan jännittävissä luontokohteissa. Parhaillaan matka Peruun on kuitenkin yhdistelmä näitä molempia, vaikuttavia kaupunkikohteita kuitenkaan unohtamatta. Matka Peruun on matka Etelä-Amerikkaan Tyynenmeren rannalle. Peru on maanosan kolmanneksi suurin valtio ja jakaa rajansa muun muassa Brasilian, Kolumbian ja Ecuadorin kanssa. Sen rajojen sisällä kulkee osa Andien vuoristosta, jakaen maan kolmeen osaan. “Costa” viittaa Perun läntiseen rannikkoalueeseen, “sierra” maan keskiosan vuoristoalueeseen ja “selva” idän trooppiseen viidakkoon Amazon-joen varrella. Perun sijainti päiväntasaajan lähellä voisi kuvitella tekevän maan ilmastosta välillä jopa tukalan kuuman, mutta sen lämpötiloihin vaikuttavat viilentävästi muut maantieteelliset tekijät. Andien vuoristo ja Humboldtin merivirta saavat lämpötilan laskemaan alemmaksi kuin muualla tropiikissa. Ilmasto maassa kuitenkin vaihtelee sijainnin mukaan. Esimerkiksi rannikolla sateet ovat vähäisiä, ja joskus niiden välissä kuluu aikaa jopa vuosia! Sen sijaan Amazonin sademetsissä ilmasto on kostea, ja sateita saadaan oikeastaan päivittäin.

Perun historia ulottuu tuhansien vuosien päähän, jolloin intiaanikulttuurit vallitsivat maassa. Ensimmäiset ihmiset ovat tulleet Perun alueelle noin kymmenentuhatta vuotta sitten, ja ennen intiaaneja Perua hallitsi Chavínin kuningaskunta, jonka hajoamisen jälkeen alueella oli lukuisia pieniä valtioita. Kaikkein merkittävämmäksi ajaksi historiaa voi kuitenkin lukea Inkavaltakunnan ajan, joka alkoi noin 1200 ajanlaskumme alun jälkeen. Espanjalaiset valloittajat tulivat maahan vuonna 1531 tehdäkseen siitä siirtomaansa. Siirtomaavalta päättyi lopulta vuonna 1821 Etelä-Amerikan itsenäisyyssotien myötä, vaikka Espanja yrittikin vielä vallata siirtomaitansa takaisin. Espanja myönsi Perun itsenäisyyden lopulta vasta vuonna 1879. Yhä tänään lähes puolet maan väestöstä on intiaaneja.

Perun pääkaupunki on Lima, joka on myös koko maan suurin kaupunki. Limassa kyllä vierailee paljon matkailijoita, mutta yleensä heidän matkansa kohokohta on Machu Picchu tai jokin lukuisista luontokohteista. Limalla on kuitenkin myös mielenkiintoista tarjottavaa, ja sen historiallinen keskusta kuuluukin UNESCOn maailmanperintölistalle. 1600-luvulla Lima on ollut lukuisten lähetysmatkojen kohde, ja tästä merkkinä yhä tänä päivänä ovat kaupungissa olevat lukuisat luostarit ja kirkot. Ne ovat tunnettuja näyttävyydestään. Liman lisäksi historiallisissa kirkoissa voi vierailla Ican aavikkokaupungissa, joka on varsin mielenkiintoinen kaupunkikohde myös muuten. Sen kaduilla törmäät niin perinteisiin katumarkkinoihin kuin nykyaikaisiin ostoskeskuksiinkin. Vieraile myös Huacachinan kylässä, jonka sijainti on aivan ainutlaatuinen – se on pienen keitaan varrella, mutta ympärillä kohoavat valtavat hiekkadyynit. Matkan hauskimpiin hetkiin lukeutuukin hiekkalautailu Huacahinan dyyneillä! Vaikuttavissa maisemissa sijaitsee myös Arequipan kaupunki. Kaupungin itsensä vulkaanisesta kivestä rakennetut talot kohoavat valkoisina ympäröivässä vuoristomaisemassa, luoden mielenkiintoisen vastakkainasettelun jylhien maisemien ja seesteisen Valkean kaupungin välille.

Historiallinen Peru – kokemuksia ja tunnelmaa aikojen takaa

Inka-kulttuurin kehdon haluavat monet nähdä kerran elämässään.

Machu Picchu on Perun tunnetuin nähtävyys, ja sen kaltaista kohdetta ei ole missään muualla maailmassa. Perussa on kuitenkin lukuisia muitakin historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä, joita matkailijan ei kannata ohittaa vain Machu Picchun huumassa.

Perun nähtävyydet kilpailevat keskenään siitä, mikä on historiallisesti vaikuttavin. Monet matkailijat luultavasti antavat kuin apteekin hyllyltä vastaukseksi Inka-kulttuurin vaikuttavan kehdon Machu Picchun. Tämä uuden ajan yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä lukeutuva nähtävyys kuuluukin monella listalle paikoista, joihin tahtoo kerran elämässään matkustaa. Machu Picchulle voit kulkea juna- ja bussiyhteyksien yhdistelmällä, mutta halutessasi voit myös vaeltaa neljän päivän matkan Machu Picchulle muinaista inkojen Inka trail -reittiä pitkin. Espanjalaiset valloittajat eivät tätä 2 500 metrin korkeudessa sijaitsevaa muinaista inkakaupunkia koskaan löytäneet, mutta nykymatkailijat ovat vierailleet siellä senkin edestä. Machu Picchu on nimittäin Perun tärkein matkailunähtävyys.

Machu Picchun lähettyvillä kannattaa poiketa Cuscon kaupungissa, jonka ympäristössä on lukuisia muitakin historiallisia kohteita. Voit vierailla laajemmin inkojen Pyhässä laaksossa ja sen muinaisissa kaupungeissa, tai viettää päiväsi tutustuen historiallisiin Tambomachayn vesitemppeliin ja Coricanchan aurinkotemppeliin. Osallistu myös paikallisille markkinoille ja osta matkamuistoiksi kaikin sateenkaaren värein kirjailtuja perinteisiä käsitöitä! Cuscon kaupunki sijaitsee La Rayan vuorijonojen lähellä, joten koko ajan saat nauttia mitä upeimmista maisemista.

Nazcan kaupungissa sinulla on mahdollisuus perehtyä Perun muidenkin kansojen historiaan. Nazca-intiaanit piirsivät autiomaahan jo ennen ajanlaskun alkua eläinten piirroksia ja geometrisia kuvioita, joiden tarkoitus on yhä tänäkin päivänä selvittämättä. Kertoman mukaan nämä Nazcan linjoina tunnetut piirrokset on tehty tummia pintakiviä siirtelemällä. Nazcan lähistöllä sijaitsevat myös Chauchillan haudat, joissa on säilynyt muumioita ja entisaikojen keramiikkaa.

Perun henkeäsalpaavan kaunis luonto

TravelBird-lomalla koet sekä Andien vuoriston että Amazonin sademetsän.

Matka Peruun on luonnon monimuotoisuuden juhlaa. Andien vuoristo, Amazonin sademetsä ja Tyynimeri tekevät Perun luonnosta jännittävän kokonaisuuden, jossa matkailija unohtuu vain ihailemaan edessään aukeavaa näkymää. Kamera on ehdoton matkakumppani!

Upeissa maisemissa värähtelee Titicaca-järven pinta. Se on Bolivian rajalla yli 3 800 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella sijaitseva järvi, tehden siitä maailman korkeimmalla olevan purjehduskelpoisen järven. Vesielementistä voit nauttia myös matkustamalla Perun etelärannikolla sijaitseville Ballestas-saarille. Vain muutaman neliömetrin kokoiset Ballestas-saaret ovat pieniä, mutta ne kuhisevat kuitenkin elämää sillä kilpikonnat, merileijonat, hylkeet ja tuhannet eri linnut ovat rakentaneet pesänsä ja kotinsa saarten poukamiin.

Titicaca-järven lisäksi korkealle maan pinnan yläpuolelle vie vierailu T'uqran vuoren rinteillä. Vuori kokonaisuudessaan kohoaa yli 5 000 metrin korkeuteen merenpinnasta. Huikaisevan korkeista maisemista voit puolestaan sukeltaa vastakkaiseen ääripäähän, Colca Canyonin syvyyksiin. Se on jopa kaksi kertaa syvempi kuin maailman suurin kanjoni, Yhdysvalloissa sijaitseva Grand Canyon. Voisi kuvitella, että näin jylhissä maisemissa kanjoniin huhuiltaessa kaiku vastaa todella vaikuttavalla tavalla.

Vehreimmillään Perun luonto on Amazonin salaperäisessä sademetsässä, jota halkoo yksi maailman neljästä suurimmasta joesta, niin ikään nimeltään Amazon. Tämä maailman suurin sademetsä on omaa luokkaansa sekä kasvillisuuden että eläimistön monipuolisuuden suhteen. Amazon-joessa uiskentelee muun muassa sen aivan oma valaslaji inia, ja myös vaarallisuudestaan tunnettuja piraijoja tavataan. Puissa taas elää esimerkiksi apinoita, laiskiaisia ja useita eksoottisia lintuja. Myös useat kissaeläimet, kuten jaguaari ja pantteri, saattavat hiipiä näköpiiriisi kiven takaa. Mielenkiintoista on myös, että Amazonin sademetsässä asuu yhä tänäkin päivänä lähes 70 intiaaniheimoa, jotka elävät eristyksissä muusta maailmasta ja nykyajasta. Amazoniin tutustut kuitenkin parhaiten Brasilian matkan aikana, sillä sademetsä peittää jopa puolet maan pinta-alasta. Amazonin lisäksi myös muualla Perun luonnossa kohtaat myös suuren määrän tuttuja ja tuntemattomia eläimiä. Viettäessäsi aikaa Colca Canyonin kanjonissa voit nähdä taivaalla lentelevän andienkondorin, joka on maailman kookkain lentotaitoinen lintu. Perun matkat eivät olisi myöskään mitään ilman laaman tai alpakan kohtaamista niiden elinympäristössä historiallisilla nähtävyyksillä. Kumpi teistä haluaa yhteiskuvaan ensin, sinä vai kuvaan taustalta tallusteleva laama?

Perulainen keittiön herkut – monien suosikkiruokaa

Monet länsimaissa nykyään trendikkäät superfoodit ovat Perussa arkipäivää.

Perulainen ruoka on niin yksinkertaista, mutta kuitenkin uskomattoman maukasta perinteisine mausteineen. – L’Wren Scott

Usein perulaisesta ruoasta tulee ensimmäisenä mieleen peruna. Perunan nimi ei kuitenkaan ole peräisin Perun valtion nimestä, vaikka näin usein luullaan. Lajike itsessään on nimittäin kotoisin Chilestä. Joka tapauksessa se on peräisin Etelä-Amerikasta Andien vuorilta, jossa sen viljely on jatkunut jo tuhansien vuosien ajan, ja näin ollen se on Perussakin merkittävä osa ruokavaliota ja kulttuuria. Inkojen Pyhässä laaksossa jopa erilaisia viljeltäviä perunalajeja on yli tuhat. Alkuperäisiä, ikivanhoja perunalajeja suojellaan nykypäivänä erilaisten suojeluohjelmien ja siemenien varastoimisen avulla. Perinteinen peruna-annos on esimerkiksi kylmäkuivattu peruna eli chuño. Perunalla on Andeilla jopa niin suuri merkitys, että morsiamen kelvollisuus testataan perinteisesti sen mukaan, kuinka hyvin hän osaa kuoria perunan. Perunan myös uskotaan olevan lahja Äiti Maalta.

Perun matkat tuovat lautasillesi mitä maittavampia annoksia, sillä perinteisiä raaka-aineita on lukuisia muitakin kuin vain peruna. Riisin käyttö on yleistä ympäri maata, ja keitot ovat yksi perulaisen keittiön kulmakivistä. Kuitenkin perinteiset ruoat vaihtelevat hieman maantieteellisen aluejaon mukaan. Perulainen kansallisruoka on kuitenkin ceviche, eli sitruunamehussa marinoitu raaka kala. Suomalaisittain kenties hieman erikoiselta annokselta kuulostaa paistettu marsu, mutta se on Perussa nimenomaan juhlaruokaa. Perulainen keittiö on saanut myös paljon vaikutteita siirtomaa-ajoiltaan, ja niinpä siinä on piirteitä myös esimerkiksi espanjalaisesta kulttuurista.

Perulaisen ruoan palanpainikkeena kannattaa nauttia paikallisia erikoisuuksia. Kokeile chicha morada -juomaa, joka on saanut tumman värinsä sen valmistuksessa käytettävästä violetista maissista. Toinen yleinen juoma on kokalehdistä uutettu tee. Älä kuitenkaan huolehdi, sillä juomalla ei ole huumaavaa vaikutusta. Mikäli haluat nauttia alkoholipitoista juomaa, tilaa Perun kansallisjuomaa piscoa tai vaihtoehtoisesti jokin sitä sisältävä cocktail. Perun matkat ovat myös oiva tilaisuus vierailla paikallisilla viinitiloilla ja nähdä, kuinka piscoa perinteisesti valmistetaan!

Lisää inspiraatiota

Matkat Etelä-Amerikkaan

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen