1 tarjous

Oslo

Lähde TravelBird-matkalle Norjan pääkaupunkiin! Viikinkien Oslo hurmaa kävijät modernilla arkkitehtuurillaan sekä satumaisella vuonollaan.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
1 tarjous
Suodattimet Tyhjennä

Osloa kutsuttiin Tanskan kuninkaan Kristian IV:n mukaan Christianiaksi ja Kristianiaksi 1624–1924 välisinä vuosina. Kaupunki sai takaisin alkuperäisen nimensä vasta vuonna 1925.

Metsien, kukkuloiden sekä järvien ympäröimä Norjan pääkaupunki on skandinaavinen helmi Tukholman ja Kööpenhaminan rinnalla. Pohjolan matkat Osloon näyttävät Oslon vahvuuden kaupunkina, jossa luonto on lähellä. Itse kaupungista löytyykin paljon puistoja ja maaseutukin on melko lähellä. Kaupungin ulkopuolella on runsaasti mahdollisuuksia vaeltamiseen, pyöräilyyn, hiihtämiseen ja veneilyyn. Vehreässä Oslossa voi tutustua monilukuisiin museoihin sekä hurmioitua kaupungin arkkitehtonisesta maisemasta. Oslon oopperatalo sekä viivakoodi-projektina tunnettu kaupunginosa Barcode hämmästyttävät futuristisilla muodoillaan. Kaupungin monimuotoisuutta rikastuttavat lukuisat maahanmuuttajayhteisöt, joiden kulttuurit tuovat Osloon värikkyyttä. Kaupunki hurmaa sympaattisuudellaan niin, ettei siellä ollessaan välttämättä edes ehdi ikävöidä vuonoille.

Oslon historia ulottuu 1000 vuotta taaksepäin. Norjalaisen saagan mukaan Harald Ankara perusti Oslon vuonna 1048, ja siitä tuli Norjan pääkaupunki 1300-luvulla. Oslo kuitenkin menetti pääkaupunkiasemansa Tanskan ja Norjan unionin aikana aina vuoteen 1814 saakka.

Vuonna 1624 Oslo tuhoutui tulipalossa, minkä jälkeen sen sijaintia muutettiin Akershusin linnan suojiin. Palon aikana kaupunki hylättiin ja sen rauniot otettiin käyttöön viljelymaana. Nykyään muutamien raunioiden voi nähdä vieläkin pilkottavan Ekebergin kukkulan maaperästä. Kaupungissa ei ole muita muistoja keskiaikaisesta Oslosta. Palon jälkeen uusi kaupunki, Christiania, perustettiin vanhan kaupungin ulkopuolelle ja vanha Oslo jäi pieneksi maaseutukyläksi uuden kaupungin laitamille. 1800-luvulla Christiania kasvoi valtavasti ja vanha pieni kylä sekä muu maaseutu sisällytettiin kaupunkiin. Oslon katujen nimistä näkeekin alueen agraarimenneisyyden.

Oslo on pinta-alaltaan yksi maailman suurimmista pääkaupungeista. Kuitenkin suurin osa kaupungista on metsän peitossa. Oslon asemakaava muistuttaa amfiteatteria. Kaupungin keskusta sijaitsee aivan Oslonvuonon rannalla ja muut asuinalueet levittäytyvät siitä kukkuloille, joita reunustavat rehevät metsät.

Vaikka Oslo sijaitseekin pohjoisessa, vallitsee kaupungissa melko lauhkea ilmasto, sillä kaupunkia lämmittää Atlantilta tuleva Golfvirta. Kesäisin Oslossa on yleensä lauhkea ja mukava ilma, ja toisinaan kaupungissa on jopa kuumaa. Talvisin lämpötila pysyttelee nollan läheisyydessä, ja toisinaan Oslossa koetaan pakkasia. Luntakin saadaan, eniten kuitenkin lähialueen metsiin, joissa on mukavaa harrastaa talviurheilulajeja.

Historiallista Osloa

Moderniutta ja historiaa – Oslosta löytyy kaikki!

Lähde kävelylle Osloon ja nauti niin modernista katutaiteesta kuin myös historiallisista rakennuksista.

Oslosta löytyy monumentaalisia rakennuksia siroteltuina ympäri kaupunkia. Etenkin parlamenttitalon sekä Oslon kuninkaallisen linnan välillä kulkevalla Karl Johans gate -kadulla voi nähdä eräänlaista pariisilaista charmia. Oslon yliopiston lakitiedekunnan rakennus myös hurmaa mahtipontisuudellaan. Yliopiston Universitetets Aula -juhlasalissa voi ihastella 11 Edvard Munchin maalausta. Vuonna 2008 valmistunut Oslon oopperatalo kilpailee historiallisten rakennusten kanssa loistokkaalla modernisuudellaan, josta se on saanut palkintojakin. Muodoltaan jäävuorta ja laivaa muistuttava rakennus sopii täydellisesti Bjørvika-lahden rannalle. Yksi Oslon merkittävistä rakennuksista on Oslon tuomiokirkko, jonka lähistöltä löytyy kahviloita sekä kuuluisa Basarhallerna-kauppahalli käsityöpajoineen. 1290-luvulla rakennettu Akershusin linna on yksi Oslon vanhimmista rakennuksista. Linnasta pääsee ihastelemaan näkymiä Oslonvuonolle.

Oslosta löytyy mielenkiintoista nähtävää myös Frognerin ja St. Hanshaugenin kaupunginosista. Frognerissa on mukavaa viettää kesäisiä päiviä Frognerin puistossa, josta löytyvät kuuluisat Gustav Vigelandin patsaat. Frogneriin kuuluu Bygdøyn niemimaa, jossa voi ihastella sympaattisia puutaloja, tutustustua viiteen merkittävään museoon sekä rentoutua puistoissa. Bygdøystä löytyy muun muassa Viikinkilaivamuseo, Thor Heyerdahlin tutkimusretkistä kertova Kon-Tiki-museo sekä ulkoilmamuseo Norsk Folkemuseum, jossa voi tutustua perinteisiin norjalaisiin taloihin, kansallisasuihin sekä perinteisiin. Frognerin naapurissa sijaitsevasta St. Hanshaugenin kaupunginosasta löytyy yksi Oslon suosituimmista puistoista. St. Hanshaugenin puiston kukkulalta avautuu näkymä koko Osloon. Kaupunginosan Fagerborg-asuinalueella voi tutustua 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun asuintaloihin.

Herkullinen Oslo

Kaupunkiloma ei ole täydellinen ilman maukasta ateriaa tai tunnelmallista kahvitteluhetkeä!

Oli sitten mielessä kalaherkku tai makea jälkiruoka, löytyy Oslosta kaikki, mitä matkailijan sielu halajaa.

Oslossa kannattaa maistaa norjalaisia herkkuja, joihin tietenkin kuuluuvat lukuisat kala- sekä liharuoat, unohtamatta makeisia. Lohi on yksi norjalaisen ruokavalion peruspilareista, sillä onhan Norjalla kymmeniä tuhansia kilometrejä rannikkoa sekä monia vuonoja, joista pyydetään runsaasti kalaa. Kala kasvaa pidempään kylmässä vedessä, minkä vuoksi sillä on rikkaampi ja syvempi maku. Lohesta voidaan valmistaa monenlaisia ruokia, mutta sitä syödään myös sellaisenaan, etenkin savustettuna. Savulohi tunnetaan Norjassa nimellä røkt laks ja graavilohi nimellä gravlaks. Norjassa nautitaan myös tyypillisesti turskasta, koljasta tai seitistä valmistettua kapakalaa. Pohjois-Norjasta peräisin oleva kapakala valmistetaan ilmakuivaamalla. Kapakala on ollut yksi Norjan kansallisruoista jo 1100-luvulta lähtien.

Liharuoista kannattaa maistaa fårikålia eli kaalilammasta sekä finnbiffia eli poronkäristystä. Fårikålia syödään etenkin talvisin, sillä mikään ei lämmitä paremmin kuin herkullinen ja kuuma ateria. Länsi-Norjasta peräisin oleva herkullinen lammaskaalipata on helppo tehdä, sillä sen valmistamiseen käytetään vain muutamaa raaka-ainetta. Lampaanlihaa ja kaalia maustetaan pippurilla sekä suolalla, minkä jälkeen ruokaa kypsennetään uunissa. Valmista fårikålia tarjoillaan perunoiden kera. Fårikål on niin suosittu, että sille järjestetään vuosittain jopa oma Fårikålens dag -festivaali syyskuun lopulla. Suomessakin tuttua finnbiffia eli poronkäristystä syödään Norjassa murskattujen katajanmarjojen, kermaviilin, timjamin sekä vuohenjuuston kera.

Pääruoan lisäksi on mukavaa nauttia jotakin ekstraa, kuten makeisia tai juhlan sattuessa erikoista alkoholijuomaa. Makeannälkäiset voivat nautiskella krumkakea eli ohutta vohvelia muistuttavaa käyrää makeista, joka täytetään yleensä kermavaahdolla. Krumkaken ollessa kuuma se kääritään eräänlaisen puisen lusikan ympärille, mistä vohveli saakin torvimaisen muotonsa. Jos paikallisista erikoisuuksista alkoholi kiinnostaa enemmän kuin makeiset, kannattaa maistaa akvaviittia. Akvaviittia eli elämän vettä valmistetaan perunoista ja sitä maustetaan kuminalla. Akvaviittia tehdään myös muualla Skandinaviassa, mutta norjalaisen version erikoisuus on se, että sitä kypsytetään tammitynnyreissä.

Oslon ulkopuolella

Oslosta pääsee helposti tutkimaan muita mielenkiintoisia kaupunkeja.

Kierrä Etelä-Norjaa ja ihastu maahan ikiajoiksi.

Kaupungin keskustasta alkunsa saava Oslonvuono on noin 120 kilometriä pitkä lahti, joka lopulta laskeutuu Skagerrakin salmeen. Kauempana kaupungista voi tutkiskella tuhansia saaria sekä nauttia lukuisista rannoista. Jokaisella Oslonvuonon sisäalueen saarista on oma identiteettinsä sekä ainutlaatuinen historiansa. Esimerkiksi Hovedøyan saarella voi tutkiskella sisterssiläisen luostarin raunioita, Lindøyalla voi ihastella värikkäitä kesämökkejä ja Langøyenella voi telttailla sekä rentoutua rannalla.

Noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Oslosta sijaitseva Kongsberg on kuuluisa hopeakaivoksistaan sekä jokavuotisista jazz-festivaaleistaan. Kaupungista löytyy myös Skandinavian suurimmat kirkkourut. Oslonvuonon toisella puolella, idässä, voi tutustua Fredrikstadin ihmeelliseen saarella sijaitsevaan vanhaankaupunkiin. Fredrikstadin vanhakaupunki on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt linnoituskaupunki. Fredrikstadia vastapäätä Oslonvuonon läntisellä puolella voi tutustua Tønsbergiin. Kaupungilla on Norjan vanhimman kaupungin maine, mutta historioitsijat eivät ole yksimielisiä väitteen paikkansapitävyydestä. Joka tapauksessa Tønsbergilta löytyy ikää, mistä ovat merkkinä kaupungin historialliset nähtävyydet. Tønsbergin linnoituksesta on jäljellä enää raunioita, ja siitä muistoksi on pystytetty Slottsfjellet-torni, jota monet matkailijat tulevat katsomaan. Tornin läheisyydessä pidetään kesäisin maineikkaat Slottsfjell-festivaalit, jossa kuullaan pop- ja rock-esiintyjiä.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen