1 tarjous

Nepal-matkat

Nepal-matkat ja TravelBird vievät sinut maailman korkeimmille huipuille ja Aasian aidoimpaan kulttuuriin. Joko olet pakannut laukkusi?
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
1 tarjous
Suodattimet Tyhjennä

Nepaliin matkustetaan usein henkeäsalpaavien maisemien takia. Korkeiden vuortenhuippujen lisäksi Nepal-matkat kuljettavat sinut halutessasi eteläisen Nepalin alangolle, jossa luonnon moninaisuus näyttäytyy trooppisen metsän ja savannin muodoissa.

Nepal-matkailu parhaimmillaan on täynnä unohtumattomia luontoelämyksiä. Ensimmäisenä mieleen tulee kenties maailman korkein vuori Mount Everest, mutta on Nepalilla tarjota paljon muutakin. Korkeuserojen myötä myös ilmasto vaihtelee maassa, ja näin Nepalissa voi kohdata eri luonnonoloihin sopeutuneita eläimiä. Nepal onkin upean luonnon lisäksi tunnettu mitä erilaisimpien eläinten kotina. Useat Nepalissa asuvista eläimistä ovat harvinaisia ja uhanalaisiakin, joten voit pitää TravelBird-lomaasi todella onnistuneena, kun olet kohdannut luonnossa useita Avarasta luonnosta tuttuja eläimiä. Etenkin Terai-tasanko on eläimistöltään Nepalin alueista runsainta. Siellä viihtyvät niin leopardit, tiikerit kuin vesipuhvelitkin. Myös krokotiilit ja intiansarvikuonot viihtyvät Terain luonnossa. Kun matkataan hieman korkeammalle Nepalin vuorten rinteille, vaihtuvat alueella viihtyvät eläimet. Lähes 2 500 metrin korkeudessa ikivihreässä metsässä asustavat muun muassa eksoottisilta kuulostavat goraali ja muntjakki sekä erittäin uhanalainen pikkupanda. Puurajan yläpuolelle kavuttaessa eläinlajit vähenevät, mutta esimerkiksi myskihirvi ja lumileopardi selviytyvät oloista myös korkealla vuoristossa. Pidä siis kamerasi valmiustilassa, jotta ehdit napata kuvan sinua mahdollisesti vastaan tulevasta harvinaisesta eläimestä!

Nepal-matkat tutustuttavat sinut myös maan vaiheikkaaseen historiaan. Aikojen saatossa Nepalia on hallinnut niin yksinvaltiaana toiminut kuningas, ilman puoluejärjestelmää toiminut parlamentti kuin pääministerin virkaa perinnöllisesti hallinnut Rana-sukukin. Etenkin Rana-hallinnolla on ollut vaikutuksensa Nepalin matkailuun, sillä valtakaudellaan Ranat pyrkivät estämään ulkoiset vaikutteet muista maista. Näin ollen yhä tänä päivänä Nepal on säilynyt melko tuntemattomana kohteena matkailijoille, vaikka Rana-suvun hallinto päättyikin jo 1950-luvulla. Niinpä äkkilähdöt Nepaliin eivät yleensä kuulu matkatoimistojen valikoimiin, vaan matkat suunnitellaan huolella etukäteen. Nepal ei tänäkään päivänä ole vauras valtio, mutta nykyään matkailu on yksi sen tärkeimmistä elinkeinoista. Rana-suvun hallinnon vaikutukset näkyvät kuitenkin Nepalissa myös muutoinkin kuin vain matkailun kannalta. Hyvänä esimerkkinä toimii Nepalin lippu, joka on maailman valtioiden lipuista ainoa, joka ei ole muodoltaan nelikulmainen. Omaperäisen, kahta päällekkäistä kolmiota muistuttavan muotonsa Nepalin lippu on saanut yhdistämällä Rana-hallinnon eri sukuhaarojen hallitsijoiden viirit.

Suurin osa nepalilaisista on uskonnoltaan hinduja, ja tämä näkyy katukuvassa lukuisten temppeleiden kautta. Kuitenkin myös buddhalaisuudella on tärkeä rooli monen paikallisen elämässä. Useiden nepalilaisten uskonnollisuus onkin yhdistelmä sekä hindulaisuutta että buddhalaisuutta ja lisäksi paikallisen newar-perinteen uskomuksia ja tapoja. Newarin piirteitä ovat jumalille uhrattavat eläimet, ja tapa on voimissaan vielä nykyäänkin. Maana Nepal on erityisesti buddhalaisuuden kannalta merkittävässä asemassa, sillä Nepalissa sijaitsevassa Lumbinin kaupungissa on Buddhan synnyinpaikka. Lumbini kuuluukin UNESCOn maailmanperintölistalle. Kaupungissa on muinaisia raunioita, historiallinen kylpylammikko sekä pyhä bodhipuu. Merkittävyytensä vuoksi Lumbini on yksi buddhalaisten pyhiinvaelluskohteista.

Ihmisvilinää pääkaupunki Kathmandussa

Kaupungissakin maisemaa hallitsevat taivaanrantaan piirtyvät vuoret.

Nepalin pääkaupunki Kathmandu sijaitsee samalla nimellä tunnetussa Kathmandun laaksossa. Vaikka laakson voisi olettaa olevan merenpinnan korkeudella, on Kathmandun laakso itse asiassa noin 1300 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella.

Nimi Kathmandu on johdettu sanoista ”kath” ja “mandir”, jotka yhteen liitettynä tarkoittavat puista kaupunkia. Nimen alkuperä viittaa 1500-luvulla rakennettuun buddhalaisten kerjäläismunkkien temppeliin, jonka rakennusaineena toimi puutavara. Temppeli seisoo yhä Kathmandun keskustassa, joten vieraile siis matkasi aikana ihailemassa tätä koko kaupungin identiteettiin vaikuttanutta temppeliä. Kathmandu on muutenkin vanhoista temppeleistä kiinnostuneen unelmakohde, sillä siellä on säilynyt lukuisia 1600-luvulta peräisin olevia hindulaisia ja buddhalaisia temppeleitä. Kathmandun vanhassa kaupungissa sijaitsee myös Nepalin kuninkaan palatsi, ja kaupungin kuninkaallisella aukiolla lapsijumalatar Kumarin temppeli. Lapsijumalatar ei ole vain uskomuksista tuttu myytti, vaan hänet voi kohdata ihka elävänä, sillä hän todella asuu temppelissään. Nepalin pääkaupunki on aikojen saatossa tunnettu Kathmandun lisäksi myös toisella nimellä. 1500-luvulle asti sen nimi oli “Kantipur” sanojen “kanti” ja “puram” mukaan. Näiden sanojen merkitys yhteen liitettynä on kaunis kaupunki. Vaikka kaupungin nimi onkin vaihtunut, riittää kauneutta Kathmandussa tänäkin päivänä. Näin ollen se on erinomainen kohde ensimmäiseksi etapiksi Nepalin matkalla.

Kathmandun kauneuteen vaikuttaa etenkin sen sijainti Kathmandun unenomaisessa laaksossa. Laakso itsessään on valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi, mikä sinänsä kertoo jo laakson ainutlaatuisuudesta ja kauneudesta. Lisäksi laaksossa on muitakin UNESCOn maailmanperintölistalle lukeutuvia kohteita, joten merkittävien nähtävyyksien näkeminen on taattu. Kathmandussa yhdistyvät menneisyys ja nykyisyys, sillä sinne on rakennettu myös modernia arkkitehtuuria mukailevia rakennuksia. Kathmandu onkin yksi Aasian nopeimmin kasvavista kaupungeista. Kuitenkin luonto on vuorten ansiosta edelleen vahvasti läsnä. Laakson läpi virtaa neljä jokea, jotka vuorten rinteiden läpi aaltoillessaan luovat todella kauniin maiseman matkustajan ihailtavaksi.

Valloita maailman korkein vuori Nepalissa

Korkeatkin odotukset täyttyvät Nepalin vuoristojen korkeuksissa.

Nepal-matkat ovat omiaan seikkailuja hakeville. Maa sijaitsee Himalajan vuoriston juurella, joten haastavaankin makuun sopivat vaellus- ja kiipeilyreitit eivät ole koskaan kaukana. Nepalissa on mahdotonta olla kunnioittamatta luonnon mahtavuutta.

Nepalissa maisemat ovat päätähuimaavat. Vaikka olisit keskellä kaupungin vilinää, näet luultavasti aina jossain taustalla kohoavat lumihuippuiset vuoret. Nepalissa sijaitseekin maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta peräti kahdeksan. Kaikkien tuntema, yli 8 800 metriin kohoava Mount Everest on maailman korkein vuori ja yksi Nepalin matkailuvalteista, sillä tuhannet adrenaliininnälkäiset matkailijat haaveilevat valloittavansa sen huipun. Vuori kuitenkin vaatii usein veronsa, eikä sen rinteitä kannata lähteä kiipeämään ilman vankkaa aikaisempaa kokemusta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei Nepalin upeasta luonnosta voisi nauttia vaikka ei vuorikiipeilyä olisi aikaisemmin harrastanutkaan. Himalajan vuoristossa järjestetään nimittäin lukuisia opastettuja vaelluksia, joista itselleen sopivan voi valita oman kunnon mukaan. Myös vaelluksilla voit siis nauttia Mount Everestin haasteista. Toinen suosittu kohde sekä vuorikiipeilijöiden että vaeltajien keskuudessa on Annapurnan vuorijono, jonka korkein huippu kohoaa niin ikään yli 8 000 metriin. Teemamatka parhaimmillaan on siis lähteä vaellusmatkalle Nepaliin. Myös vuoret ovat osa nepalilaisten uskonnollisuutta, ja usein ne ovatkin pyhiä. Vaikka et muuten uskonnollinen olisikaan, on sinun Nepalin jylhässä luonnossa, vuorten keskellä, helppo tuntea itsesi osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta. Pelkästään dramaattisen luonnon ihailu saa sinut tuntemaan kiitollisuutta siitä, että saat kokea tämän ainutlaatuisen elämyksen.

Rakastettu nepalilainen keittiö

Suussasulavia makuyhdistelmiä ja taidokasta mausteiden käyttöä.

Nepalilaista ruokaa tarjoavat ravintolat ovat rantautuneet pitkälti Suomeenkin ja nopeasti vakiinnuttaneet asemansa suomalaisten suosikkina. Suosio on täysin ansaittu. Nepal-matkat kuitenkin tuovat lautasellesi herkut paikan päällä!

On ihmeellistä ajatella, että niinkin kaukaisen maan kuin Nepalin keittiö on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten rakastamana ruokakulttuurina. Etenkin Suomen suurimmissa kaupungeissa on kattava valikoima ravintoloita, jotka tarjoilevat perinteistä nepalilaista ruokaa. Nepalilainen ruoka maistuu kuitenkin kaikkein parhaalta luonnollisesti maassa paikan päällä, kun olet viettänyt päivän nähtävyyksiä katsellen ja herätellyt ruokahaluasi matkan varrella. Onnistuneen päivän jälkeen voit ansaitusti palkita itsesi maittavalla aterialla, joka saa makuaistisi ihmettelemään ruoan monia eri vivahteita ja taidokasta mausteiden käyttöä.

Paikalliseen keittiöön ovat luonnollisesti vaikuttaneet naapurimaat Kiina ja Intia, joiden tavaramerkit riisi ja mausteet yhdistyvät nepalilaisessa keittiössä. Nepalilaisen keittiön kulmakivenä toimiikin kiistatta riisi. Riisiä tarjoillaan perinteisesti täyteläisen kastikkeen kanssa, joka saattaa juhlia pääraaka-aineenaan esimerkiksi erilaisia paistettuja kasviksia, kanaa tai lammasta. Suosittu, Suomeenkin rantautunut kasvisvaihtoehto on myös linssikeitto. Koska valtaosa nepalilaisista on hinduja, ei naudanlihaa syödä eläimen pyhän aseman takia. Nepalilaiset ruoat saavat nauttijalleen kiistatta lämpöisen tunteen vatsan pohjalle, joten ei ole ihme että maan ruokakulttuuri on niin rakastettu. Mausteiden käyttö on riisin lisäksi oikeastaan koko maan ruokakulttuurin sydän, ja nepalilaiset hyödyntävätkin mausteita, joita ei saa mistään muualta maailmasta kuin Himalajan alueelta. Suomalaisillekin tuttuja mausteita nepalilaisessa keittiössä ovat muun muassa chili, inkivääri ja valkosipuli. Myös korianteri, kurkuma ja kumina maistuvat aidossa nepalilaisessa annoksessa. Nepalissa ruokaillessa kannattaa ottaa huomioon, että ruoka on yleisesti ottaen hieman mausteisempaa, kuin mitä kotimaan nepalilaiset ravintolat usein tarjoilevat. Toki maasta saa myös mauiltaan miedompiakin vaihtoehtoja. Mausteiden voimakkuuden tasapainottamiseksi annokseen sisältyy usein raita-nimellä kulkeva kastike, joka on tavan mukaan jogurttipohjainen. Lisäksi lautasen reunalla on naan- tai jokin muu vastaava leipä, joka maistuu erinomaiselta joko juuri sellaisenaan tai kastettuna niin jogurttiraitaan kuin riisin lisukkeena toimivaan kastikkeeseenkin. Naan-leivän lisäksi olet saattanut kuulla joitain muitakin nepalilaisen keittiön termejä. "Thali" tarkoittaa tapaa jakaa annoksen eri maut joko useampiin pienempiin kulhoihin tai lautasen syvennyksiin. "Tandoori" puolestaan viittaa uuniin, jossa ruoka on valmistettu. Joko odotat vesi kielellä, että matka Nepaliin alkaa ja pääset nauttimaan paikallisen keittiön herkuista?

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen