tarjousta

Namibia-matkat

Namibia-matkat ovat yhdistelmä seeproja autiomaassa, norsuja aavikolla ja valaita Atlantilla. TravelBird vie sinut yhteen maailman upeimmista safarikohteista!
Katso lisää:

Atlantin rannalla sijaitsevan Namibian on sanottu olevan “aloittelijan Afrikka”, eli juuri täydellinen matkakohde, jos matkustat maanosaan ensimmäistä kertaa. Namibia kuitenkin saa sanattomaksi yhä uudelleen, vaikka olisit käynyt maassa jo monesti.

Ensimmäisenä Namibiasta tulee kenties mieleen keltaisen ja punaisen sävyissä hohtava aavikko, jonka pinta värähtelee hiekan ja ilman kuumuudesta. Tämä toki on hyvin osuva mielikuva, mutta tarkemmin maahan tutustuva matkailija kuitenkin yllättyy siitä, kuinka paljon nähtävää ja erilaista luontoa Namibiaan todella mahtuu. Olisitko uskonut, että Namibia-matkat tuovat ulottuvillesi yhden maailman syvimmistä rotkoista, yli kahteen kilometriin kohoavan Brandberg-vuoren ja tulivuoren kraatereita? Tai olisitko uskonut viettäväsi rantalomaa Atlantin rannalla ja osallistuvasi venesafarille toiveena nähdä valaita? Namibian yllättävän monipuolinen luonto juontaa juurensa maan vaihtelevaan ilmastoon, joka saattaa olla niin aavikkoilmastoa kuin subtrooppistakin sijainnista riippuen. Suurimmassa osassa maassa on kuitenkin erittäin kuivaa ja kuumaa, ja päivän keskimääräinen lämpötila on 30 lämpöastetta. Kuuma sadekausi Namibiassa on tammikuusta maaliskuuhun. Rannikolla meren läheisyydessä ilmanala on luonnollisesti viileämpi, ja sitä viilentää entisestään Benguelan merivirta. Pääkaupunki Windhoek sijaitsee maan keskiosassa, jossa voisi kuvitella olevan tuskastuttavan kuuma. Windhoekia on kuitenkin kutsuttu yhdeksi Afrikan miellyttävimmistä kaupungeista. Tähän vaikuttavat suurella todennäköisyydellä myös Windhoekin oivat ostosmahdollisuudet, sekä paikallisten että kansainvälisten ravintoloiden runsas tarjonta ja kaupungissa liikkumisen helppous – pääset tärkeimpiin kohteisiin kävellen.

Namibian nähtävyydet eivät rajoitu ainoastaan dramaattiseen luontoon ja uskomattoman laaja-alaiseen villieläimistöön. Historiaa täynnä olevat kulttuurikohteet tuovat hyvin esille Namibian moninaiset vaiheet. Arvioiden mukaan ensimmäiset ihmiset saapuivat Namibian alueelle jo 20 000 vuotta sitten. Namibian alkuperäisasukkaat elivät metsästyksellä ja keräilyllä, mutta aikojen saatossa alueelle on asettunut useita eri kansoja. Eurooppalaiset kiinnostuivat Namibiasta toden teolla vasta varsin myöhäisessä vaiheessa verrattuna muihin siirtomaihin. 1800-luvun lopussa Saksa teki Namibiasta virallisesti siirtomaansa. Saksan siirtomaavalta päättyi kuitenkin jo vuonna 1915, kun Etelä-Afrikka otti Englannin puolesta maan valtaansa. Toisen maailmansodan myötä Namibiasta tuli Etelä-Afrikan unionin viides maakunta Englannin määräyksestä. Etelä-Afrikka kieltäytyi poistumasta Namibiasta vuonna 1966 vaikka siitä tuli YK:n huoltohallintoalue. Namibialaiset olivat alkaneet kapinoida Etelä-Afrikan hallintoa vastaan ja vaatia itsenäisyyttä jo aikaisemmin, ja vuonna 1966 se käynnisti itsenäisyysssodan. Virallisesti maan nimi muutettiin Namibiaksi vuonna 1968. Maa sai itsenäisyytensä lopulta vuonna 1990, ja sen johdosta Namibian onkin toisinaan sanottu olevan viimeinen itsenäistynyt siirtomaa. Suomen presidentti Martti Ahtisaari oli YK:n pääsihteerin erityisedustajana mukana valvomassa rauhansuunnitelman toteutumista. Englanti on Namibian virallinen kieli, mutta esimerkiksi myös saksaa puhuvia henkilöitä tapaa usein. Lisäksi useat eri afrikan kielet ovat edustettuina maassa.

Kansallispuistojen komeutta ja eläinten kirjoa

Namibian pysäyttävä luonto itsessään on Afrikan tähti.

Matka Namibiaan ei ole täydellinen ilman vierailua kansallispuistoihin ja luonnon- tai riistansuojelualueille. Niitä maassa onkin 17, ja alla mainitsemme vain muutaman. Namibia on safarikohteista haaveilevan unelma ja paikkansa vakiinnuttanut klassikko. Etoshan kansallispuisto on Afrikan suurimpia. Se on nimetty sitä hallitsevan valtavan kuivan suolajärven mukaan. Sadekauden aikana järvi kuitenkin täyttyy vedestä, ja sen äärelle hakeutuvat eläimet aina uhanalaisiin mustiin sarvikuonoihin asti. Myös kuivana kautena Etosha on merkittävä eläinten luonnonsuojelualue. Siellä viihtyvät niin kirahvit, leijonat, norsut kuin antiloopitkin. Etosha on yksi Namibian suosituimmista vierailukohteista, jota ei halua jättää väliin. Namibiassa et kuitenkaan kohtaa aivan kaikkia eksoottisia eläimiä. Jos nimittäin haluat nähdä esimerkiksi pingviinejä, on sinun valittava naapurimaahan kohdistuva Etelä-Afrikan matka.

Namibia-matkat kuljettavat myös muihin upeisiin luonnonpuistoihin. Waterbergin kansallispuisto on luonnonpuistoista tunnetuin eläinten suojelustaan. Se on vaikeasti saavutettavissa, joten useita uhanalaisia eläinlajeja on sijoitettu sinne sukupuuttoon kuolemisen estämiseksi. Eläinten lisäksi voit perehtyä Namibian historiaan, jossa Waterberg on toiminut tärkeänä näyttämönä. 1900-luvun alussa siellä käytiin taistelu saksalaisten ja herero-heimon välillä. Siellä missä ennen taistelivat ihmiset, vaeltavat nyt villieläimet osana elämän kiertokulkua.

Kun haluat kokea tuhannen ja yhden yön tarinoiden tunnelmaa hiekkadyynien täyttämällä aavikolla, saattaa mieleesi ensimmäisenä tulla eksoottinen Abu Dhabi. Kuitenkin Namibin aavikon on sanottu olevan maailman vanhin aavikko. Se on myös kooltaan varsin vaikuttava, mihin sen nimikin viittaa: sana “namib” sisältää merkityksen “valtava”. Aavikon eteläosassa sijaitsee Sossusvlein suolapannu, joka on erityisen jännittävä sitä ympäröivien dyynien ansiosta. Ne ovat maailman korkeimpia, ja kohoavat jopa 300 metriin asti! Ikääkin niillä on – eräs dyyneistä on jopa viisi miljoonaa vuotta vanha. Sossusvlein on maailman mittapuullakin yksi kuvatuimpia aavikkokohteita. Varmista siis että kamerassasi on akkua jäljellä – Namibia-matkat laittavat sen töihin!

Historiallisia nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia kaupunkeja

Tutustu tarkemmin Namibian historiaan TravelBird-lomallasi.

Windhoek, Namibian pääkaupunki, sijaitsee maan keskiosassa. Sen varhaiset nimet viittaavat paikalla aikoinaan olleisiin kuumiin lähteisiin. Windhoekin nykyisen kaupungin katsotaan saaneen alkunsa Saksan vallan aikoihin. Kaupungissa näkyy yhä selvästi sen historia Saksan siirtomaavallan aikaisena kaupunkina. Muun muassa arkkitehtuuri ja ruokakulttuuri sisältävät edelleen paljon viittauksia Saksaan. Kaupungissa on tähän päivään asti säilynyt muun muassa luterilainen kirkko ja saksalainen linnake. Windhoekissa asuu myös edelleen paljon eurooppalaistaustaisia asukkaita, joten kulttuurit todella kohtaavat kaupungissa. Namibian historiaan voit tutustua Windhoekin vanhimmassa rakennuksessa, jossa nykyään toimii Namibian kansallismuseo. Namibian luonnonhistoriaan pääset puolestaan tutustumaan Owela-museossa.

Namibia-matkat vievät sinut hieman yllättäen myös merenrantakaupunkiin. Maan tärkein lomanviettopaikka on Swakopmundin kaupunki, ja siellä viettävätkin vapaa-aikaansa myös maan korkea-arvoiset henkilöt parlamenttia myöten. Swakopmundilla on paljon tarjottavanaan. Sieltä voi tehdä lyhyempiä retkiä lähellä sijaitsevalle aavikolle tai esimerkiksi ihmeelliselle Sandwich Harbourin laguunille. Aavikoiden vastapainoksi Swakopmund on loistava kohde vesiaktiviteettien ystäville. Voit osallistua rauhaisalle meriretkelle, jossa saatat bongata delfiinejä ja merileijonia. Tai vaihtoehtoisesti voit viettää urheilullista lomaa surffauksen ja melonnan merkeissä. Kuitenkin parhaat urheiluaktiviteetit Namibiassa liittyvät tietenkin aavikkoon – TravelBird suosittelee erityisesti hiekkadyyneillä laskettelua! Pysytkö paremmin pystyssä surffilaudan päällä hiekassa vai vedessä?

Luontokohteista parhaimpia historiallisia Namibia-kokemuksia tarjoilee Twyfelfonteinin kalliopiirrosalue. Tuhansia vuosia vanhat piirrokset esittävät muun muassa eläimiä, ja piirroksia on yli 2 500. Alue kuuluukin syystä UNESCOn maailmanperintölistalle. Perinteiseen Namibiaan ja sen mielenkiintoiseen historiaan pääset vielä paremmin sisälle vierailemalla aidon paikallisen heimon luona. Kaupunkikohteiden jälkeen on lisäksi innostavaa päästä näkemään, millaisissa oloissa heimot elävät luonnon keskellä. Nykymaailmassa voi olla vaikea kuvitella, että sähkön lisäksi esimerkiksi rahaa ei ole kaikilla heimoilla käytössä.

Namibian parhaat auringonlaskut

Katso eläinten tummia siluetteja punaisen väreissä siintävää taivasta vasten.

Vaikka kuva kertookin enemmän kuin tuhat sanaa, on Afrikan matkan aikana kokemasi auringonlaskun ainutlaatuisuutta vaikea ikuistaa edes kameralla. Sen taianomainen tunnelma saavuttaa sinut parhaiten paikan päällä koettuna. Aavikon auringonlaskun koet parhaiten Etoshan kansallispuistossa. Se ei ole ainoastaan tunnettu yhtenä Afrikan suurimmista ja vaikuttavimmista siellä asuvien villieläinten ansiosta, vaan myös vaikuttavana näkynä iltaisin. Seuraa eläinten käyskentelyä juomapaikoilla samalla, kun aurinko laskeutuu horisonttiin. Suuri elefantti tai kirahvi, joka muodostaa taustaa vasten vain mustana näkyvän siluetin, on ikimuistoinen näky. Toinen suositeltava aavikko auringonlaskun ihailemiseen on Namib. Ethän hätäile lepäämään heti auringon laskettua, sillä Namib on yksi maailman parhaimmista paikoista tähtitaivaan ihailuun! Maatessasi tähtitaivaan alla tunnet todella, että olet löytänyt Afrikan tähden – moninkertaisesti. Tästä eivät romanttiset matkat juuri voi enää parantua.

Namibia-matkat tuovat auringonlaskun ihailemisen ulottuvillesi myös meren rannalla. Istahda johonkin Swakopmundin lukuisista rantakadun ravintoloista ja nauti maittava ateria samalla kun taivas muuttuu sinisestä purppuran väreihin ja lopulta tuikkiviin tähtiin. Tai aseta piknik-viltti hiekkarannalle ja nauti näystä samalla kun kuuntelet meren rauhoittavaa kohinaa. Aavikkomaiseman ja merenrannan lisäksi Damaramaan jylhät maisemat luovat unohtumattoman kontrastin auringonlaskulle. Alueella on nähtävissä vuoria, tulivuorten kraatereita ja kivimuodostumia. Twyfelfonteinin kalliomaalausten lähistöllä sijaitsee Mowani Lodge, jonka dramaattisuus hakee vertaistaan. Istu korkean kiven päällä ja seuraa, kuinka horisontissa siintävät kalliot ja vuoret vaihtavat väriään illan vaihtuessa yöksi. Näyttävyydellään hätkähdyttäviä kalliomaisemia tarjoaa myös Fisher River Canyon, joka on Yhdysvaltojen Grand Canyonin jälkeen maailman toiseksi suurin kanjoni. Hyväkuntoiset voivat vaeltaa kanjonin läpi viidessä päivässä, mutta auringonlaskua voi pysähtyä katsomaan pelkästään myös kanjonin useilta näköalapaikoilta.

Toki auringonlaskua voi ihailla muuallakin kuin luonnon ympäröimänä. Jos vietät matkasi viimeisen yön ennen lentoa pääkaupunki Windhoekissa, ei se tarkoita ettet voi nauttia vielä viimeisestä auringonlaskustasi Namibiassa. Windhoekin korkein rakennus Windhoek Hilton tuo ulottuvillesi kaupungin aivan toisessa valossa – suuntaa askeleesi siis kattoterassille ja nauti viilentävä drinkki auringon painuessa mailleen taustalla. Iltahämärään syttyvät kaupungin valot ovat kuin pieniä kirkkaita tulikärpäsiä pimeydessä.

Afrikka ei ole turhaan tunnettu upeista auringonlaskuistaan. Nauti siis täysin siemauksin edessäsi aukeavasta upeasta näystä. Ikuista hetket kameraasi parhaasi mukaan, mutta varmista että istut jonkin aikaa myös täysin paikallaan ja annat maiseman piirtyä sieluusi. Tätä on matkustaminen parhaimmillaan.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen