1 tarjous

München

Lähde TravelBird-matkalle Etelä-Saksan epäviralliseen pääkaupunkiin! Maailmankaupunki München toivottaa vierailijansa tervetulleeksi oluella ja makkaralla.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
1 tarjous
Suodattimet Tyhjennä

Münchenin keskustassa on pienen kaupungin tunnelmaa, mutta sieltä löytyy myös maailmanluokan nähtävyyksiä, taidegallerioita ja museoita. Kaupungista löytyy tekemistä sekä historiasta kiinnostuneilla että nykyhetkessä eläville irrottelijoille.

München on kaupunki, jossa jatkuvasti kehitetään jotain uutta. Suurten yritysten ja yliopistojen läsnäolo takaa talouden, tekniikan, tutkimuksen ja lääketieteen kehityksen kaupungissa. München on Baijerin osavaltion pääkaupunki, ja samalla alueen suurin kaupunki yli 1,4 miljoonalla asukkaallaan. Isar-joen varrella sijaitseva kaupunki on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan sekä Oktoberfest-festivaaleistaan. Münchenin arkkitehtuuri on lumoava, etenkin kun otetaan huomioon, että kaupunki joutui toipumaan raskaista toisen maailmansodan aikaisista pommituksista. Kaupungin keskusta, mukaan lukien suuri Frauenkirche-kirkko sekä Neues Rathaus -kaupungintalo, jälleenrakennettiin 1700-luvun ulkonäön mukaisesti. Jos haluat kokea lisää historiallista Saksaa ja nähdä toisen maailmansodan merkittäviä nähtävyyksiä, yhdistä lomaasi Berliinin matkat.

München jakautuu 25 kaupunginosaan, joista Altstadt-Lehel, Maxvorstadt, Schwabing sekä Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt ovat keskeisimmät. Ydinkeskustasta eli Altstadt-Lehelistä löytyy moni matkailijoiden suosimista nähtävyyksistä, kuten Neues Rathaus -kaupungintalo Glockenspiel-kelloineen, baijerilaisten kuninkaallisten entinen asuinpaikka Residenz, Münchenin oopperatalo sekä maailman kuuluisin oluthalli Hofbräuhaus. Muistona keskiaikaisesta keskustasta Münchenista löytyy kolme historiallista porttia: Karlstor, Isartor sekä Sendlinger Tor. Portit löytyvät U- tai S-Bahn-asemien läheisyydestä. Keskustassa pääsee katsomaan myös historiallisia kirkkoja, kuten kaupungin suurinta kirkkoa Frauenkircheä, upeaa barokki- ja rokokootyylistä Asamkircheä sekä keskustan vanhinta Peterskirche-kirkkoa. Nykyaikana ostoskeskukset ovat tiettävästi korvanneet kirkot, ja keskustasta löytyykin runsaasti kauppoja, etenkin Neuhauser Straßella, Kaufingerstraßella sekä Maximilianstraßella. Isar-joen toisella puolella sijaitseva Au-Haidhausen kaupunginosa on tunnettu Kultfabrik-teollisuusalueestaan, joka on eläväinen yökerhojen keskittymä.

Ydinkeskustasta pohjoiseen sijaitsee Maxvorstadtin kaupunginosa, joka on tunnettu akateemisesta ja taiteellisesta ilmapiiristään. Maxvorstadtista löytyy Saksan kaksi huippuyliopistoa: Münchenin yliopisto sekä Münchenin teknillinen yliopisto. Taidetta taas pääsee ihailemaan maailmankuuluissa museoissa kaupungin taidealueella, josta löytyy muun muassa eurooppalaisten mestareiden töitä esittelevä Alte Pinakothek sekä modernia taidetta esittävä Brandhorst.

Trendikäs ja sympaattinen Schwabingin kaupunginosa houkuttelee viettämään aikaa lukuisissa kahviloissaan, erikoiskirjakaupoissaan, gallerioissaan sekä ravintoloissaan. Schwabing on aina ollut houkutteleva paikka asua, ja kaupunginosassa ovatkin asuneet monet 1900-luvun kuuluisuuksista, kuten kirjailijat Thomas ja Heinrich Mann, taiteilijat Wassily Kandinsky ja Paul Klee sekä fyysikko Werner Heisenberg. Erityisen viihtyisän Schwabingista tekee suuri Englischer Garten -puisto, johon mahtuu useita puroja sekä olutpuistoja.

Ludwigsvorstadt-Isarvorstadtin kaupunginosasta löytyy parhaat vihannes- ja hedelmäkojut sekä aasialaiset kaupat. Ludwigsvorstadtin puolelle kannattaa suunnata, jos mielii syödä aitoa aasialaista tai Lähi-idän ruokaa sekä osallistua Oktoberfestiin. Isarvorstadtin puolella on taas runsaasti kivoja kahviloita sekä alueen upein helmi, Gärtnerplatz-teatteri. Isarvorstadtin lounaisosasta löytyy myös paljon eläväisiä yökerhokatuja, kuten Blumenstraße sekä Müllerstraße.

Baijerilaista kulttuuria

Münchenissa tapahtuu!

Saksalaiset eivät ole vain täsmällistä tosikkokansaa, vaan maassa osataan myös juhlia.

Münchenin kuuluisin festivaali on tietenkin Oktoberfest, joka pidetään nimensä mukaisesti lokakuussa. Olutfestivaali sai alkunsa vuonna 1810, kun vietettiin paikallisten kuninkaallisten hääjuhlia. Kaikki müncheniläiset oli kutsuttu kaupungin keskeisimmälle aukiolle, joka tunnetaan tänä päivänä nimellä Theresienwiese. Vuoteen 1896 saakka juhlissa ei näkynyt alkoholia, vaan sinä aikana pidettiin hevosajoja sekä maatalouskokouksia. Vuonna 1896 panimot liittyivät juhlanviettoon ja aukiolle pystytettiin suuria oluttelttoja. Nykyään kaksi viikkoa kestävä Oktoberfest vastaanottaa miljoonia juhlijoita, jotka juovat miljoonia litroja olutta sekä syövät runsaasti lihaa. Myös kolmiviikkoiset Tollwood-festivaalit ovat erittäin suosittu tapahtuma paikallisten keskuudessa. Kesäisin ja talvisin järjestettävillä festivaaleilla tutustutaan etnisiin ruokiin ja käsitöihin sekä kuullaan konsertteja ja nähdään teatteriesityksiä.

Schäfflertanz eli suomeksi tynnyrintekijän tanssi on näky, joka ei jätä ketään kylmäksi. Seitsemän vuoden välein punaisiin takkeihin, lyhytlahkeisiin mustiin housuihin sekä valkoisiin pitkiin sukkiin pukeutuneet paikalliset tulevat Marienplatz-aukiolle ja alkavat tanssia muodostelmissa. Perinteen mukaan tansseilla pyritään tuomaan eloa kaupunkiin.

Jalkapallo on tietenkin yksi saksalaisten intohimon kohde, ja jalkapallomatkat Müncheniin ovat erittäin suosittuja. München on koti Saksan kuuluisimmalle ja menestyksekkäimmälle joukkueelle FC Bayern Münchenille, joka on voittanut peräti 24 Saksan mestaruutta sekä saanut ykkössijoja muissa liigoissa. Jalkapallon lisäksi Münchenissa ollaan kiinnostuneita koripallosta ja jääkiekosta. Kaupungissa on jopa pidetty olympialaiset vuonna 1972, mistä muistoksi on jäänyt Olympiapuisto. Münchenissa pelattiin myös joitakin jalkapallon maailmanmestaruusotteluja vuonna 2006.

Münchenissä on vilkas teatteri-, ooppera- sekä musiikkielämä. Residenztheater on Baijerin valtionteatteri, joka on yksi tärkeimmistä saksankielisistä teattereista, joissa esitetään sekä klassisia että moderneja näytelmiä. Münchenin kansallisteatterissa, Nationaltheaterissa, esitetään balettia ja oopperaa lähes päivittäin. Teatteri on merkittävä, sillä siellä on saanut ensi-iltansa useampi Richard Wagnerin oopperoista, kuten Tristan ja Isolde sekä Valkyyria. Herkulessaalin konserttisali on Baijerin radion sinfoniaorkesterin pääesiintymispaikka. Kyseinen sinfoniaorkesteri on julistettu yhdeksi Euroopan ja jopa maailman parhaimmista orkestereista. Teemamatkat Müncheniin ovat siis oiva valinta, oli kyseessä sitten teatteri tai jalkapallo!

Baijerilaista luontoa

München ympäristöineen on innoittanut monia taiteilijoita. Lähde katsomaan, mistä on kyse!

Kun seisoo Peterskirche-kirkon edustalla, Alpit näyttävät olevan niin lähellä, että niitä voisi koskettaa. Juuri Alppien läheisyys tekee Münchenistä täydellisen lomakohteen, sillä kaupungin vilinästä voi nopeasti karata luonnonrauhaan.

Münchenistä voi helposti matkustaa muun muassa Wallbergille, Alpspitzelle tai Zugspitzelle. Saksan ja Itävallan raja-alueella sijaitseva Zugspitze on Saksan korkein vuori, jonka huippu ylettyy 2 962 metrin korkeuteen. Zugspitzellä voi lasketella varhaissyksystä myöhäiskevääseen. Laskettelun jälkeen voi rentoutua saunassa. Saunomiskokemuksen täydentää paikallisoluista nauttiminen. Vaikka Baijerin hiihtokeskukset ovat pienempiä kuin Alpeilla, on niillä silti vanhanaikaista charmia. Halutessasi voit jatkaa matkaasi myös vaikkapa Wieniin, sillä Itävallan pääkaupunki ei ole kovin kaukana Münchenistä.

Münchenin läheisyydessä sijaitsee runsaasti järviä. 25 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva Starnberginjärvi on innoittanut T. S. Eliotin kirjoittamaan Autio maa -teoksen, jossa vesi pysyy tärkeimpänä elementtinä läpi teoksen. 1800-luvun lopulla hallinnut omalaatuisesta käytöksestään tunnettu Baijerin kuningas Ludvig II vietti kesiä juuri tämän järven rannalla. Rosenisel-saarella sijaitseva residenssi on avoin matkailijoille.

Chiemsee-järvi tunnetaan paikallisten keskuudessa Baijerin merenä, sillä se on Baijerin suurin ja Saksan kolmanneksi suurin järvi. Yli 80 neliökilometrille levittäytyvästä järvestä löytyy kolme suurta saarta sekä lukuisia pienempiä saaria. Herreninsel-saarella on Ludvig II:n alulle panema Versailles’n kopio, jota ei koskaan rakennettu loppuun. Herreninsel tarkoittaa herran saarta, ja sille vastapainoksi järveltä löytyy rouvan saari eli Fraueninsel. Pienellä saarella asuu 300 henkilöä, ja sieltä löytyy myös benediktiiniluostari.

Baijerilaisia ruokaerikoisuuksia

Puraise pretzeliä ja huuhtele se alas oluella!

Münchenissä tiivistyy baijerilaisuuden olemus. Kaupunki on kuuluisa erityisesti valkoisesta Weißwurst-makkarasta, jota syödään pretzelin, makean sinapin sekä Weißbier-vehnäoluen kera.

Baijerilainen ateria aloitetaan perinteisesti keitolla. Suosituimpia keittoja ovat leberknödelsuppe eli maksaknöödelikeitto, pfannkuchensuppe eli pannukakkukeitto sekä grießnockerlsuppe eli mannasuurimonyyttikeitto. Keiton jälkeen syödään pääruoka, joka koostuu yleensä lihasta, etenkin sianlihasta. Matkailijan kannattaa maistaa esimerkiksi schweinsbratenia eli paahdettua sikaa, schweinshaxea eli paahdettua sianpotkaa sekä spanferkel-maitoporsasta. Valkoisesta lihasta suosituimpia ovat brathendl eli kokonaisena paahdettu broileri sekä bauernente eli paahdettu ankka. Lihoja syödään yleensä kastikkeen sekä knöödeleiden tai kananmunanuudeleiden kera.

Itävallan läheisyyden vuoksi Müncheniin ovat juurtuneet muutamat itävaltalaiset ruoat, kuten wieninleike ja kaiserschmarrn eli eräänlainen pannukakkujälkiruoka. Muita tunnettuja baijerilaisia jälkiruokia ovat bavarois-kermavanukkaat ja dampfnudeln eli makeat nyytit.

Münchenistä löytyy Saksan kuusi suurinta panimoa: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner ja Spaten-Franziskaner. Näiden lisäksi kaupungin lähialueilta, jopa lentokentältä, löytyy runsaasti pienpanimoita. Suuri määrä panimoita takaa laajan valikoiman erilaisia oluita. Ravintoloiden ruokalistoilta takuulla löytyy mieleinen olut jokaiselle matkailijalle.

Oktoberfestin lisäksi aitoa baijerilaista olutkulttuuria voi kokea monissa Münchenin oluthalleissa sekä olutpuistoissa. Oluthalleista kuuluisin on Hofbräuhaus, mutta kaupungista löytyy lukuisia muitakin hyvän mielen olutpaikkoja. Olutpuistoihin voi jopa tuoda omia eväitä, kunhan istuutuu itsepalvelualueelle. Puistojen tunnelma on ainutlaatuinen, sillä sinne tulevat seurustelemaan niin paikalliset kuin turistitkin, perheet, vanhat sekä nuoret. Englischer Garten -puistosta löytyy kaksi Münchenin suosituinta olutpuistoa. Aito baijerilainen seurustelutunnelma kannattaa kokea, vaikkei välittäisikään oluesta.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen