Matkat Etelä-Amerikkaan

Matkat Etelä-Amerikkaan ovat tulvillaan eksoottisia kulttuureita ja rentoa elämänmenoa. Tämä TravelBird-loma saa takuulla leveän hymyn kasvoillesi!

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
13 tarjousta
Etelä-Amerikka sijaitsee nimensä mukaisesti Amerikan mantereen eteläisessä osassa. Sen muodostaa 12 valtiota, joista suosituimpia matkailukohteita ovat luultavasti Brasilia, Peru, Argentiina ja Chile.

Muita maanosan valtioita ovat muun muassa Venezuela, Ecuador, Kolumbia ja Bolivia. Matkat Etelä-Amerikkaan ovat täynnä toinen toistaan kiehtovampia kaupunkeja näissä maissa. Kaipaat sitten hektisiä miljoonakaupunkeja tai paikallisten asuttamia pieniä kyliä, löydät maanosasta varmasti etsimäsi. TravelBird suosittelee tekemään monipuolisen matkasuunnitelman! Kaikkein kuuluisimmat kaupunkikohteet, jotka Etelä-Amerikan matkailu sinulle tarjoaa, ovat kenties Brasilian suurkaupungit Rio de Janeiro ja São Paolo. Jo niissä pelkästään riittää nähtävää viikoiksi. Hiukan pienemmälle huomiolle matkailijoiden keskuudessa ovat vielä toistaiseksi jääneet Bogotá Kolumbiassa ja Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires. Kummastakaan, tai monista muistakaan Etelä-Amerikan kaupungeista, ei kuitenkaan tekemistä missään nimessä puutu. Jos kaipaat matkasi varrelle pienempiä kohteita joissa koet jotain aivan ainutlaatuista, voit suunnata esimerkiksi Perussa sijaitsevaan Huacachinan kylään. Se nimittäin sijaitsee valtavien hiekkadyynien keskellä, pienen keitaan varrella. Yön laskeutuessa taivaalle syttyvät tähdet ovat varmasti taianomainen näky, kun kaupungin valot eivät ole niitä himmentämässä. Etelä-Amerikan historia näkyy vielä tänäkin päivänä useassa kaupungissa, mikä tekee useasta vähemmän tunnetusta kaupungista todella mielenkiintoisen vierailukohteen. Esimerkiksi Ecuadorissa sijaitsee UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluva Cuencan siirtomaakaupunki.

Itsellesi sopivimman matkakohteen voit valita myös ilmaston mukaan. Etelä-Amerikka on kooltaan niin suuri maanosa, että ilmanalat vaihtelevat melko paljonkin riippuen siitä missä valtiossa ollaan. Kaikkein kuuminta lienee Ecuadorissa, joka sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä. Itse asiassa valtio on peräti nimetty päiväntasaajan mukaan. Lämpötilavaihteluita kesän ja talven välillä ei juuri Ecuadorissa koeta. Muut Etelä-Amerikan matkakohteet ovat ilmastoltaan vaihtelevampia. Sademetsille tyypillistä ovat runsaat sateet, kun taas joissain osissa Etelä-Amerikkaa on todella kuivaa eikä sateita juurikaan saada. Siellä missä pohjoisessa ilmasto on trooppinen, on eteläisen osan ilmasto selkeästi lauhkeampi. Joka tapauksessa lämpötilat koko maanosassa ovat Suomen lämpötiloja korkeammat, eikä samanlaisia kylmiä ajanjaksoja Etelä-Amerikassa koeta.

Etelä-Amerikassa sijaitsee maailman pisin vuorijono. Andien jylhä vuoristojono hallitsee maanosan maisemaa lähes 7 000 tuhannen kilometrin matkalta. Andit kätkevät sisäänsä paljon muutakin kuin suurenmoiset mahdollisuudet esimerkiksi vaellusreissulle. Sen rinteillä sijaitsee nimittäin muun muassa muinaisen inkakulttuurin kehto, Machu Picchu. Rauniot kuuluvat monen matkailijan toivelistalle kerran elämässä nähtävistä kohteista. Historiallinen intiaanikulttuurin nähtävyys on myös Nazcan linjat, jotka on piirretty autiomaahan tummia kiviä siirtelemällä. Yhä tänäkään päivänä ei tiedetä eläimiä ja geometrisiä kuvioita esittävien linjojen tarkoitusta. Mutta on Andeilla antaa enemmänkin. Aivan ensimmäiseksi ei kenties tule ajatelleeksi, että Etelä-Amerikkaan voisi lähteä myös laskettelumatkalle. Niin tai näin, Andien rinteillä sijaitsee kuitenkin lukuisia laskettelukeskuksia! Pakkaa siis Etelä-Amerikan matkalle mukaasi sekä vaelluskengät että laskettelukintaat, molempia saatat tarvita.

Maailman monimuotoisin luonto

Maisemia ja luontoa, joita et kohtaa missään muualla maailmassa.

Etelä-Amerikan luonto on maapallomme monimuotoisinta. Haluatko vaeltaa vuoristossa, maata paratiisirannalla vai tutustua trooppisen sademetsän saloihin? Valinta on totisesti vaikea, sillä Etelä-Amerikassa kaikki on mahdollista!

Etelä-Amerikassa sinulla on mahdollista vain upottaa varpaat hiekkaan ja rentoutua unenomaisella paratiisirannalla. Etelä-Amerikka on maailman kahden suurimman valtameren, Tyynenmeren ja Atlantin valtameren, ympäröimä. Näin ollen kauniita paratiisirantoja todella riittää. Etelä-Amerikan luontoa voi myös todella usein kuvailla superlatiivein. Onhan siellä maailman korkeimmalla sijaitseva järvi Titicaca Perussa, maailman suurin suolatasanko Uyuni Boliviassa, maailman korkein vesiputous Angel Venezuelassa – ja listaa voisi vielä jatkaa. Matkan aikana voit vierailla myös esimerkiksi aktiivisten tulivuorten rinteillä ja kuumissa lähteissä.

Matkat Etelä-Amerikkaan vievät sinut halutessasi maailman kenties kuuluisimpaan sademetsään eli kuuman kostean Amazonin siimeksiin. Amazon on todella mielenkiintoinen matkakohde, sillä itse sademetsän lisäksi se kätkee sisäänsä samannimisen Amazon-joen. Yhtenä maailman suurimmista joista Amazon vakuuttaa matkailijan jo kokonsa puolesta, mutta etenkin sadekaudella sen virtaus on verraton näky. Sadekaudella joen leveys kasvaa jopa kymmenellä kilometrillä, ja vettä virtaa joesta Atlantin valtamereen huikeat 100 miljoonaa litraa sekunnissa. Vaikutus on niin valtava, että joesta Atlantin valtamereen virtaava makea vesi tekee myös merivedestä makeaa kauas ulkomerelle asti. Amazonin upea luonto on lisäksi niin monimuotoista, että se tarjoaa loistavan elinympäristön mitä erilaisimmille kasveille ja eläimille. Kaikkia niistä ei ole vielä edes löydetty! On todella huimaavaa ajatella, että pelkästään Amazonilta löytyy uusia kasvi- ja eläinlajeja vuosittain jopa sata. Eläinten ja kasvien lisäksi Amazonin siimeksissä asuu lähes 70 alkuperäisheimoa, joista osa välttelee muita ihmisiä ja elää täysin nykymaailmasta eristyksissä yhä tänä päivänä.

Matkat Etelä-Amerikkaan ovat myös vastakohtia täynnä. Sademetsän lisäksi ne nimittäin kuljettavat sinut täysin päinvastaisen luonnon äärelle, eli auringossa hohkaavaan autiomaahan. Chilessä sijaitseva Atacaman autiomaa on maailman kuivin paikka, ja siellä näetkin silmänkantamattomiin vain kumpuilevia hiekkadyynejä tai taustalla kohoavia kallioita. Paikoitellen viimeisestä sadepisarasta on kulunut vuosikymmeniä, mutta joissain kohtaa autiomaata ei sada lainkaan! Atacaman autiomaa ei kuitenkaan ole yksitoikkoinen matkakohde. Se soveltuu erinomaisen hyvin hiekkalautailun harrastukseen. Ja silloin kun Atacamassa vihdoin sataa, saa se luonnon kirjaimellisesti puhkeamaan kukkaan. 5–7 vuoden välein aavikko muuttuu viehättäväksi kukkamereksi, jolloin kuivan aavikon peittävät vaaleanpunaiset kaunokaiset.

Urheilun merkitys yhdistää koko maanosaa

Eteläamerikkalaiset tunnetaan tunteiden palosta, joka ulottuu myös urheiluun.

Oli kyse sitten jalkapallosta tai tanssin pyörteistä, eteläamerikkalaiset heittäytyvät tunnelmaan koko sielullaan. He eivät anna muiden mielipiteiden vaikuttaa, vaan kannattavat ylpeinä omaa suosikkijoukkuettaan ja tekevät sen intohimolla.

Jalkapallo lienee yksinoikeutetusti Etelä-Amerikan suosituimman urheilulajin asemassa. Siitä hurmioituvat niin brasilialaiset, argentiinalaiset, chileläiset kuin urugualaisetkin – oikeastaan Etelä-Amerikassa ei liene kansakuntaa, joka futiksesta ei innostuisi. Maanosasta onkin kotoisin joitakin kaikkien aikojen suurimpien legendojen joukkoon nousseita jalkapalloilijoita. Pelé, Diego Maradona, Ronaldo, Neymar, Luis Suárez ja Lionel Messi ovat varmasti tuttuja nimiä vaikka jalkapalloa ei paljon seuraisikaan. Paikallisen jalkapallo-ottelun seuraaminen lukeutuukin elämyksiin, jotka säilyvät muistoissa vuosien jälkeenkin. Kaikkein huumaavin tunnelma on Copa América -turnauksessa, joka on Etelä-Amerikan maanosan mestaruusturnaus. Poikkeuksetta valtavan suosion keräävä turnaus on maailman pisimpään järjestetty kansainvälinen jalkapalloturnaus.

Jalkapallon lisäksi Etelä-Amerikka tunnetaan huumaavista rytmeistään, jotka saavat lanteet keinahtelemaan musiikin tahtiin. Olet varmasti kuullut esimerkiksi Rio de Janeiron maineikkaista sambakarnevaaleista, joilla huomiosta ihmisten naurun ja riemunkiljahdusten kanssa kilpailevat mitä upeimmat asut sulkineen ja paljetteineen. Argentiina taas on tunnettu tunteita täynnä olevasta tangostaan. Myös monet muut latinalaiset tanssilajit, kuten salsa ja merengue, ovat vakiinnuttaneet asemansa Etelä-Amerikassa. Antaudu siis tanssin huumaan ja varmista, että näet ainakin yhden tanssiesityksen matkasi aikana. Halutessasi voit myös ottaa tanssitunteja paikallisten opastuksella – kuka tietää, kenties haluat jatkaa askeleiden opettelua myös kotimaassa?

Koe paikallisen keittiön useat vivahteet

Etelä-Amerikan matkat saavat makunystyräsi hyrräämään.

Eteläamerikkalaista ruokaa ei voi yksiselitteisesti niputtaa vain yhteen kategoriaan, vaan tyypilliset piirteet vaihtelevat niin maittain kuin maiden rajojen sisäpuolillakin alueittain. Maanosasta on kuitenkin kotoisin erittäin herkullisia annoksia.

Alueellisten vaihteluiden lisäksi Etelä-Amerikan ruokakulttuuriin ovat tuonut oman vivahteensa maanosan rikas historia. Sen valtioilla on pitkä menneisyys siirtomaina, ja entisaikojen valloittajat ovat luonnollisesti jättäneet oman jälkensä myös paikallisten kulttuuriin ruoan suhteen. Eteläamerikkalainen ruoka yhdistääkin muun muassa espanjalaisia, afrikkalaisia ja portugalilaisia vivahteita.

Andien vuoristo on vaikuttanut pitkälti myös Etelä-Amerikan ruokakulttuuriin. Sen rinteet tarjoavat erinomaisen kasvualustan suomalaistenkin suosimalle, niin kovin tutulle perunalle. Peruna onkin kotoisin juuri Andeilta, missä sitä on viljelty jo tuhansien vuosien ajan. Vastoin yleistä luuloa peruna ei ole kuitenkaan kotoisin Perusta, vaikka nimi kenties niin antaakin ymmärtää. Peruna on alunperin lähtöisin Chilestä. Joka tapauksessa se näyttelee tärkeää roolia monen Etelä-Amerikan valtion ruokakulttuurissa. Perunan ohella tärkeitä raaka-aineita ovat esimerkiksi riisi ja maissi. Andien lisäksi muutkin maantieteelliset tekijät näyttelevät suurta roolia paikallisessa ruokakulttuurissa. Esimerkiksi trooppisen ilmanalan alueilla on tyypillistä käyttää paljon eksoottisia hedelmiä. Merten läheisyydessä hyödynnetään merten antimia, jotka tuoreena tarjottuina ovat juuri parhaimmillaan. Etelä-Amerikassa erilaiset grilliruoat ovat myös hyvin tyypillisiä. Matkat Etelä-Amerikkaan tuovatkin lautasellesi esimerkiksi aidon argentiinalaisen pihvin, jonka suosio ulottuu Suomeenkin. Ja koska lämpötilat Etelä-Amerikassa ovat usein melko korkeat, nauttivat paikalliset paljon vilvoittavia juomia. Etelä-Amerikassa muutenkin on monia eksoottiselta kuulostavia virvokkeita, kuten champús, cholado, raspao ja chicha morada. Suosittelemme siis kokeilemaan ruoan yhteydessä rohkeasti muutakin kuin tuttua ja turvallista Coca-Colaa! Maissista tai trooppisista hedelmistä valmistettu juoma voi olla todellinen makuelämys, jota kaipaat myöhemmin koti-Suomessakin.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen