tarjousta

Makarska

Lähde TravelBird-lomalle Kroatiaan! Makarska kutsuu luokseen nauttimaan henkeäsalpaavista maisemista sekä rentouttavista lomapäivistä.

Makarska on pieni ja sympaattinen Adrianmeren rannalla sijaitseva kaupunki, jossa asuu noin 14 000 ihmistä. Makarska kuuluu samannimiseen Rivieraan sekä Split-Dalmatian piirikuntaan.

Makarska sijaitsee hevosenkengän muotoisen lahden rannalla Biokovon vuoriston sekä Adrianmeren välissä. Se on maantieteellisesti Kroatian muiden suosikkien, Dubrovnikin ja Zagrebin, välissä. Kaupunkia reunustaa upea rantakatu, josta löytyy runsaasti kahviloita, baareja sekä putiikkeja. Makarskan vanhakaupunki on Makarskan ja koko Makarskan Rivieran hallinnollinen ja kulttuurillinen keskus.

Makarskassa matkailija saa aimo annoksen valoa, sillä auringonvalo heijastuu niin merestä kuin myös talojen valkoisista seinistä sekä vaaleista kallioista. Valoisa kaupunki on hurmannut matkailijoita jo yli sadan vuoden ajan. Ensimmäinen hotelli rakennettiin vuonna 1914, mutta suuri matkailubuumi alkoi vasta 1950-luvun jälkeen. Hotellit rakennettiin kauniisiin mäntymetsiin pitäen merimaisemat edessään.

Nykyään Makarskan rannat ja hotellit ovat erittäin suosittuja matkailijoiden keskuudessa, etenkin kesäisin. Iltaisin kadut täyttyvät iloisista lomailijoista, jotka nauttivat lämpimistä ilmoista ja kauniista maisemista niin yökerhoissa kuin myös baareissa ja ravintoloissa. Hiljaisuutta kaipaavat voivat löytää rauhallisia kohteita Makarskastakin, tai vaihtoehtoisesti matkustaa kaupunkiin esimerkiksi syysloman aikaan. Tuolloin lämpötilat kohoavat vajaaseen pariinkymmeneen asteeseen, mutta samalla suurin osa turisteista on kaikonnut.

Makarskalla on mielenkiintoinen historia, joka ulottuu aina 400 eaa., jolloin alueella liikkuivat kreetalaiset. Illyrialaiset olivat kuitenkin ensimmäinen kansa, joka jätti jälkensä kaupungin historiaan. He nimesivät vasta muodostuvan kaupungin Muccurumiksi. Noin 230 eaa. roomalaiset tulivat illyrialaisten tilalle. Roomalaisia seurasivat ostrogootit ja pari sataa vuotta myöhemmin, 700-luvulla, slaavit, jotka tulivat jäädäkseen. Slaavit taistelivat alueesta turkkilaisten, venetsialaisten, ranskalaisten sekä itävaltaunkarilaisten kanssa. Jokainen kansa on jättänyt jälkensä kaupungin historiaan.

Kaupungin tärkein historiallinen rakennus on 500 vuotta vanha fransiskaaniluostari. Nykyään luostarissa voi tutustua kuvagalleriaan, kirjastoon sekä malakologian museoon, eli museoon, jossa esitellään nilviäisiä. Kačićev trg on kaupungin pääaukio, josta löytyy apostoli Markuksen kirkko, taidegalleria, kirjasto sekä musiikkikoulu. Rantakadun läheisyydestä löytyy kaupunkimuseo sekä Pyhän Filippuksen kirkko.

Makarskan naapurikaupunkeja

Makarska ei ole Adrianmeren ainut helmi.

Lähde päiväretkelle Makarskan kiehtoviin naapurikaupunkeihin ja ihastu niiden maisemiin ja historiaan.

Makarskan ja Pločen välissä sijaitseva Gradac on Makarskan Rivieran eteläisin kohde. Gradacin alueella asuttiin jo muinaisina aikoina, minkä näkee pronssi- ja rautakaudelta peräisin olevista kivimonumenteista. Kaupungista on löydetty roomalaisaikaisia kolikkoja, minkä vuoksi ajatellaan, että kaupungin paikalla on aikoinaan sijainnut roomalainen nekropolis. Kaupungin nykyaikainen nimi mainitaan ensimmäisen kerran 1600-luvun kirjoituksissa, kun Gradacissa käytiin sotaa turkkilaisten kanssa. Venetsialaisen insinöörin Giuseppe Santinin piirustuksissa kuvataan tulessa olevaa tornia, jonka jäänteitä voi nähdä tänäkin päivänä Gradacin läheisyydessä sijaitsevassa Čistan kylässä. Itse Gradacissa voi tutustua vanhoihin kirkkoihin sekä kappeleihin.

Podgora on alkujaan ollut pieni kalastajakylä, johon on syntynyt paikallinen kuuluisuus, Don Mihovil Pavlinović. 1800-luvulla syntynyt Mihovil Pavlinović oli ensimmäinen poliitikko, joka käytti kroatian kieltä Dalmatian eduskunnassa tarkoituksenaan Dalmatian ja Kroatian yhdistäminen.

Muita mielenkiintoisia Makarskan naapurikaupunkeja ovat Tučepi sekä Baška Voda. Makarskasta noin viisi kilometriä kaakkoon sijaitseva Tučepi on maalauksellinen rannikkokaupunki, jonka historia ulottuu jopa 4000 vuotta taaksepäin. Baška Voda sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Makarskasta luoteeseen. Kaupungin nimi juontaa juurensa kreikkalaisesta mytologiasta. Baška Vodasta voikin löytää roomalaisaikaisia arkeologisia kohteita, kuten hautauspaikkoja.

Makarskan sijainti Adrianmeren rannalla innostaa matkailijoita usein myös lähtemään seilaamaan merelle ja tutustumaan lähivesien saariin. Vaihtoehtoisesti voit antaa tuule kuljettaa sinut aina Italiaan tai Montenegroon asti, sillä mikä olisi mukavampaa kuin antaa lempeän merituulen vilvoittaa sinua lämpimänä kesäpäivänä?

Vuoristokyliä Biokovon kupeessa

Pistä mukavat kengät jalkaan ja lähde luontoon.

Makarskan lomallaan kannattaa lähteä myös kauniissa Biokovon vuoristossa sijaitseviin naapurikyliin, kuten Baškovićiin, Kotišinaan, Makariin, Puharićiin ja Veliko Brdoon.

Adrianmerestä nouseva Biokovo on Kroatian toiseksi korkein vuoristo, jonka korkein huippu on Sveti Juri. Vuoristo kuuluu Biokovon luonnonpuistoon, joka leviää lähes 200 neliökilometrille. Puistoon mahtuu yli 1500 eri eläin- ja kasvilajia, joista monet ovat kotoperäisiä. Biokovon luonnonpuisto on omatoimisten matkailijoiden suosittu patikointikohde.

Vuoristokylät ovat paikkoja, joihin Makarskan rannikon asukkaat ovat vuosisatojen ajan paenneet mereltä tulevia valloittajia. Tutkimusmatkalla vuoristokylien lävitse pääsee näkemään linnoituksia, kappeleita, paimenten suojapaikkoja, terasseja ja Kotišinassa voi jopa tutustua kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarhan on aikoinaan luonut fransiskaanimunkki Jure Radić, joka on myös rakennuttanut Makarskan malakologian museon. Samainen munkki myös jätti jälkeensä kauniissa maisemissa kulkevan polun.

Monet kylistä tuhoutuivat ja tyhjenivät vuoden 1962 maanjäristyksen seurauksena, mutta viime vuosina on alettu ryhtyä toimiin kylien uudelleenrakentamiseksi sekä niiden kulttuurin ja tapojen elävöittämiseksi. Kylissä pääsee kokemaan hurmaavan luonnonrauhan sekä katselemaan henkeäsalpaavia maisemia.

Makarskan herkkuja

Makarska tarjoaa mahdollisuuden ihastua Kroatian ruokakulttuuriin!

Dalmatian rannikon ruokakulttuuri perustuu kalan, lehtivihannesten, oliiviöljyn sekä kausiyrttien käyttöön. Käytännössä dalmatialaiset ruoat kuuluvat välimerelliseen ruokavalioon.

Yksi Dalmatian rannikon bravuuriruoista on grillattu kala. Grillattu kala ei kuulosta kovin erityiseltä, mutta tämän ruoan salaisuus piileekin sen yksinkertaisuudessa. Makrillit tai sardiinit maustetaan oliiviöljyllä sekä yrteillä, minkä jälkeen taidokkaat kokit kypsyttelevät kalaa tulella. Lisukkeeksi suositellaan perunoita lehtijuurikkaalla.

Eurooppalaisessa ja länsimaisessa kulttuurissamme mustaa väriä pidetään surun ja negatiivisuuden värinä. Kuitenkin kroatialainen musta risotto vie ajatukset muualle kuin suruun. Musta risotto saa värinsä mustekalasta, joka on myös yksi risoton aineksista. Paikalliset suosittelevat risoton maustamista juustoraasteella. Mustekalaa voi nautiskella myös peka-ruoassa, johon kuuluu myös perunoita. Ainekset maustetaan oliiviöljyllä sekä yrteillä, minkä jälkeen kokonaisuuden annetaan kypsytellä parin tunnin ajan. Peka voidaan myös valmistaa lampaanlihalla mustekalan sijaan. Liha kuuluu myös pašticadaan, perinteiseen dalmatialaiseen ruokaan, jota tarjoillaan juhlapäivinä. Pašticadaan käytetään naudanlihaa ja se tarjoillaan gnocchien kanssa.

Kroatiassa on oma versio Italian prosciutto-kinkusta, joka tunnetaan nimellä pršut. Pršutin kanssa kannattaa syödä lampaanmaidosta valmistettavaa paški-juustoa sekä tuoretta leipää.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen