Lomamatkat

Ansaittu irtiotto arjesta odottaa! TravelBird-lomamatkat tarjoavat jokaiselle jotakin, ja ihanat hetket säilyvät muistoissa aina.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
29 tarjousta
Lomamatkat ovat monelle vuoden odotetuinta aikaa. Lomalle lähdetään yksin tai porukalla, ja matkalta odotetaan mahtavia kokemuksia. Harvoin sitä joutuukaan lomalla pettymään – päinvastoin. Onnistuneen loman jälkeen mieli tekee jo seuraavaan reissuun.

Loma merkitsee ihmisille eri asioita. Kuumiin kohteisiin haluavat haaveilevat Espanjan rannoilla makaamisesta ja kaupunkiympäristön tutkimisesta. Viileistä ilmoista hurmioituneet haluavat kokea talviurheilun huumaa Alpeilla tai ihailla revontulia lähes maailman reunalla Islannissa. Meri-ilmaston muovaamat maisemat odottavat matkailijaa aina Norjasta Portugaliin. Maailmassa on niin monta paikkaa, minne voi lähteä! Olisi mahtavaa käydä kaikkialla: pohjoisessa ja etelässä, lännessä sekä idässä. Kaukaiselle lomalle voi lähteä muutaman kerran vuodessa, mutta Suomessa ja lähimaissa voi käydä lomailemassa vielä useammin. Kotimaan matkailu onkin suomalaisille rakas lomailun muoto. Nordean vuonna 2017 teettämän tutkimuksen mukaan nimenomaan kotimaanmatkailu on suomalaisille se suosituin tapa loman viettoon – tutkimus kertoo, että yli 40 prosenttia vastaajista suunnitteli lomailemista ja matkoja kotimaassa tulevan loman aikana. Seikkailupuistot, valloittavat rannikko- ja sisämaakaupungit sekä upea luonto tarjoavatkin mielenkiintoisen sukelluksen historiaan ja upeita maisemia, joten kotimaassa todella kelpaa lomailla. Kuitenkin kaikkein lähinnä suomalaisten sydäntä on tietenkin mökkeily. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 Suomessa oli yli 500 000 kesämökkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että noin joka viides suomalainen omistaa kesämökin tai vapaa-ajan asunnon. Nordean vuoden 2017 tutkimuksesta myös ilmenee, että kolmannes 18–65-vuotiaista vastaajista suunnitteli viettävänsä ainakin osan lomastaan mökillä. Ja mikäs mökillä on lomaillessa – suomalainen järvimaisema on omiaan viemään ajatukset pois työpaineista. Mökillä on hyvä ammentaa voimia arkipäivän koitoksia varten.

Myös Suomen lähimaat ovat suosittuja matkustuskohteita. Naapurimaihin, kuten Venäjälle, Viroon ja Ruotsiin on erittäin helppo lähteä Suomesta, eikä tällaisiin virkistäviin matkoihin mene viikonloppua pidempään. Tämä mahdollistaa säännöllisen matkailun ja lisää paljon iloa elämään. Vaikka naapurimaat ovatkin aivan lähellä Suomea, jokainen maa tarjoaa paljon mielenkiintoista ja uutta nähtävää. Lomamatkat ovat hyvä keino tutustua niihin maihin, joiden kanssa Suomella on vuosisatoja vanha historia. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 ylivoimaisesti kaikkein suosituin matkakohde suomalaisten keskuudessa olikin naapurimaa Viro. Ruotsi puolestaan oli sijalla kolme Venäjän ollessa sijalla neljä. Lähinaapureiden takaa paljastuvat muut Baltian maat, Keski-Eurooppa ja Etelä-Eurooppa. Eurooppa on tuttua aluetta suomalaisille, mutta ei todellakaan liian tuttua. Moni tutkimaton alue vielä odottaa löytäjäänsä! Itämeren toisella puolen olevassa Euroopassa ilmasto on yleisesti lämpimämpää kuin Suomessa, joten sinne voi aina lähteä pakoon kotimaamme kylmyyttä. Euroopan ulkopuolella matkailijaa odottaa esimerkiksi kuuma Lähi-Itä, trooppiset Indonesia ja Vietnam, tyylikäs New York, intohimoinen Brasilia sekä mystinen Intia. Maailmassa on niin paljon nähtävää, ettei sitä voi edes käsittää ennen kuin lähtee matkalle. Matkailussa on tärkeintä lähteä maailmalle positiivisin ja avoimin mielin, kuitenkaan unohtamatta maalaisjärkeä. Pieni järkeily ei kuitenkaan estä antautumasta hetken huumaan ja nauttimasta TravelBird-matkasta täysin rinnoin.

Suomalaiset ovat loman vieton suhteen onnellisessa asemassa. Suomessa työntekijöiden oikeus lomaan on nimittäin määritetty vuosilomalaissa. Myös koululaisilla on vakiintuneet loman vieton ajankohdat. Vuosittain Suomen koululaiset saavat lomailla kesäloman, syysloman, joululoman, talviloman ja pääsiäisloman aikaan. Lisäksi kouluissa ja työpaikoilla on toki esimerkiksi yhden päivän mittaisia vapaapäiviä vapun kaltaisten, kalenterissa määriteltyjen vapaiden muodossa. Etenkin useat perheet ajoittavat lomamatkat lasten lomien mukaan, loma omista töistä kun on kuitenkin usein helpompi sovitella aikataulullisesti. Suomen matkatoimistoalan liiton ja sen jäsenyritysten talvella 2016 toteuttaman kyselyn mukaan valtaosa, jopa 77 prosenttia, vastaajista suunnitteli kuitenkin pitävänsä talven lomansa tavanomaisten loma-aikojen ulkopuolella. Näiden lomien keskuudessa suosituimpia olivat vähintään viikon mittaiset lomat. Talven loma-ajoilla tarkoitetaan tässä tapauksessa nimenomaan joulua, uutta vuotta, talvilomaa ja pääsiäistä. Lomamatkan suunnittelu ja ajankohta vaihtelevat kuitenkin vuosittain suuresti. Suurin osatekijä on kalenteri. Mikäli joulun pyhät osuvat viikonlopuille, tulee lomamatkaa varten ottaa enemmän lomapäiviä kuin niinä vuosina, jolloin joulun pyhät ovat arkipäivinä. Etenkin joulunajan lomamatkat suuntautuvat usein kaukomaille juuri pitkien vapaiden takia. Myös Euroopan kaupungit ovat perinteisesti olleet suosittuja matkakohteita joulun aikaan. Kyselystä käy myös ilmi, että suomalaiset eivät talven aikana tyydy vain yhteen lomamatkaan, vaan heidän suunnitelmissaan on toteuttaa useampi kuin yksi lomamatka. Kaukomatkat suunnitellaan pääsääntöisesti hyvissä ajoin etukäteen. Lähelle suuntautuvat matkat toteutetaan puolestaan spontaamimmin, jolloin niiden lopullista ajankohtaa tai matkakohdetta ei tiedetä niin tarkkaan etukäteen.

Kesästä puhuttaessa voidaan todeta, että selkeästi suosituin lomakuukausi suomalaisten keskuudessa on heinäkuu. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuonna 2016 suomalaisia lomailijoita oli noin 1,5 miljoonaa. Heistä 34 prosenttia eli 855 000 henkilöä vietti lomaansa juuri heinäkuussa. Elokuu oli toiseksi suosituin kesän lomakuukausi, sillä silloin lomaansa vietti 13 prosenttia Suomen työllisestä työvoimasta. Kesäkuun osuus loma-ajankohtana oli 11 prosenttia. Säällä on erityisen suuri vaikutus suomalaisten suunnitellessa lomansa ajankohtaa. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan 2010-luvulla heinäkuussa on ollut hellehuippuja yleisesti ottaen eniten kaikista kuukausista. YLEn Ilmatieteen laitoksen tilastojen pohjalta tekemän selvityksen mukaan heinäkuun keskilämpötila on jopa kaksi astetta lämpimämpi kuin kakkosena seuraavan elokuun, ollen 15,6 astetta heinäkuussa. Toisaalta heinäkuussa sataa ja ukkostaa tilastojen mukaan kesän kuukausista eniten, vaikka lämpötilat kesän osalta keskimäärin korkeimmat ovatkin – toisaalta ukkoset osaltaan myös selittyvät korkeilla lämpötiloilla. Loman ajankohtaa ei kuitenkaan välttämättä kannata valita pelkkien tilastojen perusteella, sillä kokemukset Suomen kesästä ovat osoittaneet, että kahden peräkkäisenkin kesän säät saattavat keskenään olla todella erilaisia.

Lomalla kuluu tietenkin myös rahaa. Nordean vuonna 2017 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät lomaansa keskimäärin 1400 euroa per kotitalous. Ja joka kesä lomailijoiden tilalle tietenkin tarvitaan korvaavaa työvoimaa. Suurimpia työllistäjiä – useimmiten nuorille – kesän aikana ovat Tilastokeskuksen mukaan kauppa, teknologiateollisuus ja kiinteistöpalvelut. Kesäsesonki toki vaikuttaa matkailuun ja kulttuuritarjontaan, jotka niin ikään palkkaavat lisätyövoimaa lomien ajaksi. Kesäloma on paljon tapetilla muutenkin. Viime vuosina on ollut entistä enemmän keskustelua siitä, tulisiko Suomessa koululaisten kesälomia siirtää aikataulullisesti eteenpäin. Etelä- ja Keski-Euroopassa lomat ovat myöhemmin, ja myös Suomen kesän säätilat ovat tilastojen mukaan loppukesästä otollisemmat lomailuun kuin alkukesästä, onhan elokuu kesäkuuta yleisesti ottaen lämpimämpi kuukausi. Kesällä 2017 asiassa tapahtui pienimuotoinen sykäys, kun Suomen Lukiolaisten Liitto lausui kannanotossaan olevansa valmis siirtämään kesälomia eteenpäin. Joensuun kaupunki on myös päättänyt selvittää vuoden 2018 osalta mahdollisuutta kokeiluun, jossa paluu koulunpenkille tapahtuisi vasta pari viikkoa totuttua myöhemmin.

Matkat lämpimään

Kunpa loma ei loppuisi koskaan!

Ihminen kaipaa lämpöä. Läheisen halaus lämmittää enemmän kuin aurinko, mutta toisinaan aurinkokin riittää. Paras yhdistelmä on tietenkin aurinkoon lähteminen läheisen kanssa, jolloin saatte jakaa ihanan kokemuksen ja muistella sitä myöhemmin.

Kaivatessa aurinkoa suomalaiset matkaavat eniten Etelä-Euroopan lämpimiin kohteisiin. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi vuonna 2016 Espanja oli kaikista suomalaisten suosimista matkakohteista sijalla kaksi heti Viron jälkeen. Espanja on ollut suomalaisten suosiossa matkailun vuodesta 1950 tapahtuneesta yleistymisestä lähtien, mutta sen suosio pitää edelleen pintansa ja jopa kasvaa. Seuraavaksi suosituin Euroopan rantalomakohteista on Tilastokeskuksen mukaan Italia, Kreikan seuratessa perässä. Lämpöä ja hellettä voi kokea myös Lähi- ja Kaukoidässä, Etelä-Afrikassa, Pohjois- sekä Etelä-Amerikassa ja oikeastaan aika monessa paikassa maapallolla. Auringosta voi nauttia rannalla, mutta jos uudenlainen lomailutapa kiinnostaa, voi lähteä useamman päivän risteilylle. Risteilyt ovat mahtavia tapoja nauttia auringosta, ikivanhasta matkailutavasta ja merestä. Laivalla voi lähteä jopa matkalle ympäri maailman!

Lähi-idässä voi nähdä hyvin erilaisen maailman verrattuna Pohjoismaihin. Ihmiset ovat äänekkäitä ja sosiaalisia, ja he auttavat matkailijaa niin pitkälle, että tämä varmasti pärjää. Israel on hyvin tehokkaasti kehittynyt maa, ja se hämmästyttää infrastruktuurillaan ja yhteiskunnallaan, joka on rakennettu käytännössä aavikolle. Dubai on myös rakennettu kuuman hiekan keskelle, ja siellä voi ihmetellä hulppeita pilvenpiirtäjiä sekä paikallista rakkautta loistokkaaseen elämään. Afrikan auringossa voi hurmioitua Marokosta tai ihanista paratiisisaarista päiväntasaajan toisella puolen: Mauritiuksesta ja Sansibarista. Tällaiset lomamatkat todella pistävät miettimään mahdollisuutta muuttaa talveksi etelään ja sitä, millaista olisi elää ilman kylmiä kausia. Monet suomalaiset tekevätkin niin, mutta eivät ole lähteneet Espanjaa kauemmaksi.

Aurinkolomat piristävät kummasti pimeän talven keskellä. Suomen sateinen sää ja koleat aamut alkavat lähes huvittaa kaikessa absurdiudessaan, kun ajattelet kontrastia matkakohteen trooppisten kesäpäivien ja lämpimän meriveden kanssa. Aurinkolomalla voit vain rentoutua rannalla maaten tai hotellin uima-altaalla kirjaa lukien. Edes illalla ei tarvitse vetäistä pitkähihaista harteille, kun kävelet tunnelmallisessa iltavalaistuksessa paikalliseen ravintolaan syömään. Toki aurinkolomalla voi tehdä paljon muutakin kuin vain maata auringossa rusketusta hioen. Aurinkolomat omiaan erilaisiin vesiurheiluaktiviteetteihin. Oman makusi mukaan voit polskia pinnan alle ja tutustua merenpinnan alaiseen elämään joko sukeltaen tai snorklaten. Vaihtoehtoisesti voi urheilla veden pinnan päällä – valitsetko siinä tapauksessa melonnan, surffauksen vai leijalautailun? Viikonkin loma mahdollistaa jo useamman vaihtoehdon!

Koukuttavat kaupungit

Tapaa ihmisiä ja löydä uusia ystäviä!

Uusi paikka tarjoaa paljon houkuttelevia mahdollisuuksia. Ihminen kaipaa jatkuvasti jotain uutta, joten avaudu kokemuksille ja ota tuleva vastaan. Aluksi heittäytyminen saattaa jännittää, mutta matkan lopussa sanot kiitos monta kokemusta rikkaampana.

Monet kulttuuriset ja sosiaaliset elämykset löytyvät hurmaavien ja dynaamisten kaupunkien keskuudesta. Suurten kaupunkien väenpaljous mahdollistaa monen eri kulttuurin kohtaamisen ja uusien kulttuurien syntymisen. Euroopan kaupungeilla on myös suuri ja mahtava historia takanaan, ja se pohjustaa nykyistä kehitystä, jossa yhdistyvät perinteet ja kansainvälistymisen tuomat uudet dynaamiset olosuhteet. Monissa suurkaupungeissa on lukuisia maailmankuuluja nähtävyyksiä, eikä tekeminen tule loppumaan kesken jos haluat nähdä ne kaikki. Kierrä historiallisilta kirkoilta kuuluisille patsaille, ja ihaile maailman kuuluisimpien taideteosten jälkeen suurkaupunkien upeita shoppailumahdollisuuksia. Kuitenkin kaupunkilomalla on toisinaan mukavaa käveleskellä ilman tiettyä päämäärää, katsella ympärilleen ja ihastua lumoaviin yksityiskohtiin uudelleen ja uudelleen. Monissa kaupungeissa esimerkiksi keskiaikainen arkkitehtuuri luo ainutlaatuista tunnelmaa, ja kaupungin puistoihin on ihastuttavaa pysähtyä piknikille. Kaikki tuntuu olevan mahdollista lomamatkalla!

Vaikka joskus on mukavaa olla yksin, monet meistä nauttivat hyvästä juttuseurasta. Kulttuurinähtävyyksissä, kuten museossa tai taidenäyttelyssä, voi tavata uusia mielenkiintoisia ihmisiä, joiden kanssa iltaa voi jatkaa halutessaan pidempäänkin. Samanhenkisessä ympäristössä tutustuminen on vaivatonta, ja juttu luistaa mitä parhaimmin. Ulkomailla uusiin ihmisiin tutustuessaan kokee ihanan vapauden tunteen, sillä uusien tuttavuuksien kanssa kokee usein hyviä hetkiä, joita voi muistella kotonakin. Voi satunnaisesta tuttavuudesta tulla hyvä ystäväkin jopa loppuelämän ajaksi! Matkan jälkeen voitte jatkaa yhteydenpitoa ja suunnitella tulevien vuosien matkoja yhdessä uusiin kohteisiin. Mikään ei ole niin riemastuttavaa kuin monen kuukauden tai vuoden jälkeen tavata rakas ystävä pitkästä aikaa ja heittäytyä uusiin seikkailuihin yhdessä – juuri samalla tavoin kuin teitte kohdatessanne ensimmäisen kerran. Todellisen ystävyyden merkki on se, että keskustelu soljuu ja nauru raikaa aivan kuin olisitte nähneet toisenne edellisen kerran vasta eilen. Voitte myös suunnitella vierailua toistenne luokse – vieraile ystäväsi kotimaassa, ja seuraavalla kerralla kestitse häntä koto-Suomessa. Matkakohteeseen tutustuu parhaiten juuri paikallisen oppaan avulla!

Unohtumattomia makukokemuksia

Löydä uusi lempiruokasi!

Joka kokkaajan unelma on lähteä ruokamatkalle ympäri maailman. Paikalliset mausteet huumaavat tuoksullaan ja tuoreet ainekset innostavat luomaan uutta. Loma on parhaimmillaan, kun saat inspiraatiota toteutettavaksi kotona omassa ruokapöydässäkin.

Matkalla nautitaan paikallisista ruoista, ja makukokemukset ovat erittäin tärkeitä matkan onnistumisen kannalta. Kuinka ihana onkaan syödä aitoa italialaista pizzaa saapasmaan perinteisissä trattorioissa, tai nauttia kello viiden teetä juuri Iso-Britannian suloisimmissa kahviloissa? Usealla maalla on oma paikallinen ruokaperinteensä, joka ehdottomasti kannattaa ottaa osaksi lomanviettoa. Juuri ruoka kuvastaa parhaiten paikallista kulttuuria ja jokapäiväistä arkea kohdemaassa. Aina ei kuitenkaan voida sanoa, että ruokakulttuuri maan rajojen sisällä olisi kaikkialla samanlainen – oikeastaan päinvastoin. Tiettyjä samoja piirteitä eittämättä on, mutta toisinaan alueelliset erot maan ruokakulttuurissa ovat yllättävän suuria. Italia esimerkiksi on tunnettu pizzoistaan, mutta venetsialaiseen ruokakulttuuriin pizza ei perinteisesti kuulu. Pizzan kaltaiset klassikot ovat toki tuttuja Suomessakin, mutta maailmalla pääsee kokeilemaan myös monia eksoottisia herkkuja. Esimerkiksi Marokko ja Intia ovat tunnettuja värikkäistä mausteistaan, joista monista et ole välttämättä aikaisemmin edes kuullut. Monessa maassa ruoasta tehdään paljon mausteisempaa kuin Suomessa, mutta ulkomaisia herkkuja ei kannata sen takia arkailla. Tarjoilijaa voi aina pyytää laskemaan tulisuuden tai mausteisuuden tasoa.

Lämpimissä maissa on helppo nauttia vitamiineja pursuavia tuoreita aineksia: vihanneksia, yrttejä ja hedelmiä. Ihanat tuoreet vihannekset ovat mahtava lisä ateriaan tai ovat jopa olennainen osa pääateriaa. Monessa kohteessa maan maantieteellinen sijainti vaikuttaa lautasmallin koostumukseen enemmänkin. Meren rannikolla kalat ja äyriäiset ovat luonnollisesti merkittävä osa ruokavaliota. Myös ruokajuomana kannattaa kokeilla paikallisia erikoisuuksia. Esimerkiksi Saksa ja Belgia ovat hyvin tunnettuja erinomaisista oluistaan. Italia ja Ranska puolestaan erottautuvat eduksi viineillään. Jälkiruoaksi voi nauttia paikallisia hunajaisia herkkuja tai käydä hakemassa torilta kielen mennessään vieviä hedelmiä. Tuoreet viikunat, banaanit, appelsiinit ja pehmeät taatelit – tällaista nautintoa ei voi kokea kuin paikan päällä. Lomamatkat ovat juuri sellainen kokemus, millainen sen haluaa olevan. Ruokaa voi käydä syömässä hotellilla, ravintoloissa tai jopa kokkailla sitä itse, jos huonetyyppi sen sallii. Monessa kohteessa on myös mahdollista osallistua perinteisen ruoan kokkauskurssille, jolloin opit salaiset ainesosat ja mielenkiintoiset tekniikat juuri paikallisilta oppailta. Ruoka on myös hyvä tuliainen. Ruokatuliaisten kautta voi jakaa itse kokemaansa iloa ystävien ja läheisten kanssa myös koti-Suomessa. Maistuvat tuliaiset saattavat jopa innostaa muitakin lähtemään matkalle. Ensi kerralla matkalle voikin suunnata innostuneen ystävän kanssa ja jakaa hyviä hetkiä yhdessä.

Toki ruoka on äärimmäisen tärkeässä roolissa myös kotimaassa lomaillessa. LähiTapiolan vuonna 2017 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset 15–74-vuotiaat lomailijat käyttävät lomallaan eniten rahaa juuri ruokaan. Suomalaisten suurin kesäherkku ei kuitenkaan ole yllättävää kyllä jäätelö, vaikka niin voisi kuvitella. Asia selviää Suomalaisen Työn Liiton kampanjasta, joka on selvittänyt erikseen kesäherkkumieltymykset sukupuolen perusteella. Naisten suurinta herkkua kesälomalla ovat tuoreet, kotimaiset mansikat. Miehet puolestaan vannovat tuhdimman ruoan nimeen ja kasaavat lautaselleen mieluiten uusia perunoita grillissä valmistetun lihan kera. Lihatiedotus vahvistaa grilliruoan suosion laajemminkin. Etenkin makkara on perinteisesti suomalaisten suosittu grillattava. Sen suosion huippu on etenkin kesäkuussa. Vuonna 2016 kauppojen varastoihin toimitettiin kesäkuussa makkaroita niin paljon, että se kattoi lähes kolmanneksen koko kauden määrästä.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen