3 tarjousta

Latvian matkat

Lähde piristävälle TravelBird-lomalle nauttimaan vehreistä maisemista, rentouttavista kylpylöistä sekä kulttuuririkkaista hetkistä! Monipuolinen Latvia odottaa matkailijoita ympäri vuoden.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
3 tarjousta
Suodattimet Tyhjennä

Lumoavasta Latviasta löytyy täydellisen loman ainekset: merelliset maisemat, tyynet järvet ja vehreät metsät höystettynä viehättävällä arkkitehtuurilla sekä henkevällä kulttuurielämällään.

Pienestä maasta löytyy tilaa hengittää! Puolet Latvian luonnosta on säilynyt koskemattomana ja kuinka upea se onkaan. On mahtavaa vaeltaa, pyöräillä ja makoilla mäntyjen reunustamilla valkohiekkaisilla rannoilla. Latviasta löytyy Euroopan levein vesiputous, Ventas rumba. Jopa 270 metriseksi kevättulvien aikana levittäytyvä putous sijaitsee Kuldīgan kunnassa, Latvian länsiosassa. Kolka-niemi on taas maaginen paikka, jossa Itämeren ja Riianlahden vedet kohtaavat ja muodostavat pyörteitä. Latvian kauniit rannat lumoavat matkailijoita, etenkin Jūrmalan kultaiset rannat ovat täydellisiä balttilaiseen lomanviettoon. Jūrmala sijaitsee vain 20 kilometrin matkan päässä Riiasta. Kaupungista löytyy runsaasti lomamökkejä ja suuria spa-hotelleja. Rennolle rantalomalle voi myös lähteä luoteiseen Ventspilsiin, entiseen hansaliiton keskukseen. Myös läntisen kolkan modernista Liepājasta löytyy upeita rantoja. Näin ollen koiran kanssa matkustaminenkin on Latviassa helppoa, sillä ihastuttavaa luontoa ei maasta puutu.

Vain parikymmentä vuotta sitten Latvia kuului Neuvostoliittoon, mikä näkyykin edelleen maan arkkitehtuurissa. Riiassa voi nähdä mahtipontisen Stalinin hampaan, jossa toimii Latvian tiedeakatemia. Sosialistista realismia voi nähdä runsaasti tavallisissa lähiöissä, joissa suuret harmaat kerrostalot vievät aikamatkalle menneisyyteen. Latviasta löytyy arkkitehtuuria vanhemmalta vuosikerralta, maassa on nimittäin paljon keskiaikaisia linnoja. Cēsis-linnassa matkailija pääsee tutkiskelemaan paikkoja kynttilälyhdyn valon saattelemana. Gaujan kansallispuiston alueella sijaitseva Turaidan linna on erityisen mielenkiintoinen 1200-luvun kohde. Punatiilisen linnan lisäksi alueella voi tutustua 1700-luvun kirkkoon sekä kauniiseen Kansanlaulupuistoon, jossa pidetään nimen mukaisesti kansanlaulufestivaaleja monumentaalisten veistosten keskuudessa. Latviassa on myös upeita kuninkaallisten asuinpaikkoja, joista tunnetuin on Rundālen palatsi. Itämeren Versailles’ksikin kutsuttu palatsi sijaitsee Bauskan kaupungin läheisyydessä, Länsi-Latvian alueella. Satumaisten palatsien lisäksi Latviasta voi löytää taianomaisia metsiä, jotka peittävätkin 45 prosenttia maan pinta-alasta. Jūrmalan läheisyydessä sijaitseva Ķemerin kansallispuisto on yksi parhaimmista paikoista vaeltamiseen, kuten myös Gaujan joen molemmin puolin levittäytyvä samanniminen kansallispuisto.

Monet viettävät lomansa Riiassa, mutta muualtakin Latviasta löytyy sympaattisia ja vierailun arvoisia kaupunkeja. Pikkuruinen Cēsis piileksii Gaujan kansallispuiston maisemissa, mutta kaupungilla on tarjottavanaan suuri luterilainen kirkko, linna ja kiehtova hirsikylä Āraiši-järven rannalla. Latvian itäosassa, noin 20 kilometrin päässä Venäjän rajasta, sijaitsee maan vanhin kaupunki Ludza. Hurmaava Ludza kaksikerroksine taloineen on nykyään pikkukaupunki, josta löytyy linnan raunioita, kirkkoja sekä runsaasti kissoja. Ludzaan kannattaa tulla kokemaan hiljaisen maalaiskaupungin elämää latvialaisittain.

Latviaan on vain lyhyt matka Suomesta, joten se sopii erinomaisesti viikonloppumatkan kohteeksi, jos pidempää lomaa ei ole juuri nyt mahdollista järjestää. Kuitenkin maassa riittää nähtävää viikoiksikin. Helsingin lisäksi lennot Turusta ja lennot Tampereelta kuljettavat matkailijan perille. Latviaan matkustaminen on siis todella yksinkertaista!

Rakastettava Riika

Hohtava Baltian helmi ihastuttaa aina uudelleen ja uudelleen.

Latvian pääkaupunki Riika yllättää eläväisyydellään, tyylikkyydellään ja loistavalla arkkitehtuurillaan. Riikka saikin Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin vuonna 2014.

Riian vanhaakaupunkia eivät suojaa suuret muurit niin kuin monia muita eurooppalaisia vanhojakaupunkeja, mutta tämä ei vähennä kohteen arvokkuutta. Vanhankaupungin mukulakivisiltä kaduilta löytyy vaikuttavia historiallisia rakennuksia sekä monumentaalisia kirkkoja. Pikkuaukioilla on sympaattisia tarhoja kahviloineen, jotka ovat suosittuja matkailijoiden keskuudessa etenkin kesäisin. Talvisin ihastuttava Vanha Riika muistuttaa joulukorttimaisemaa.

Riikan matkat ovat täydellisiä niille, jotka ihailevat art nouveau -tyyliä arkkitehtuurissa ja muotoilussa. 1900-luvulla art nouveau oli muodin harjalla ja paikalliset arkkitehdit toivat tätä tyyliä satoihin rakennuksiin ympäri kaupunkia. Tänä päivänä kaupungissa voikin nähdä yli 750 tyylisuunnan mukaista rakennusta, joiden julkisivuja koristavat luontomotiiveja esittävät kohokuviot sekä myyttisillä otuksilla ympäröidyt paljasrintaiset jumalattaret. Matkailija voi paneutua art nouveau’hun tyylisuunnalle omistetussa museossa sekä design-museossa.

Riika on monelle suomalaiselle tuttu, mutta eläväisestä ja kehittyvästä kaupungista aina löytyy jotakin uutta. Riika on Baltian suurin kaupunki, mutta sen asukasluku on kuitenkin vain vähän päälle 600 000 ihmistä, ja koko maassa on vain kaksi miljoona asukasta, mikä on lähes kolme kertaa vähemmän kuin Suomessa.

Hyvinvointia ja kulttuuria Latviassa

Latvialaiset osaavat nauttia elämästä – nauti sinäkin.

Latviassa on paljon mahdollisuuksia rentoutua kylpylöissä sekä nauttia upeista kulttuurielämyksistä.

Kylpylöissä voi rentoutua meripihkahieronnassa, olutkylvyssä tai vaikkapa lämpimässä poreammeessa tähtitaivaan alla. Erilaiset hyvinvointihoidot auttavat jaksamisessa, ja niillä uskotaan olevan jopa terveydellisiä vaikutuksia. Monessa hierontahoidossa käytetään erilaisia lääkekasveja. Uinnin, saunan ja hoitojen jälkeen kehossa sekä mielessä vallitsee ihanan raukea olo. Hyvinvointilomalle voi lähteä niin Riikaan kuin myös Jūrmalaan, Liepājaan tai Ventspilsiin. Moninaisista hotelleista löytyy korkeatasoisia kauneushoitoja, joita tekevät taidokkaat ammattilaiset. Hoidoissa monesti käytetään Latvian luonnosta löytyviä elementtejä, kuten yrttejä ja mansikoita. Näiden lisäksi kaunistamiseen käytetään hunajaa, raejuustoa, piimää sekä hamppua kuorintahoidoissa. Trendikkäiden kaupunkikylpylöiden lisäksi Latviasta löytyy hyvinvointikohteita maaseudulta, jossa voi hoitojen ohessa nauttia myös mieltä rauhoittavasta luonnon hiljaisuudesta ja kauneudesta.

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi Latviassa on runsaasti mahdollisuuksia kohottaa henkistä hyvinvointia. Latvia sijaitsee läntisten ja itäisten kulttuurien rajamailla, joten maassa voi nähdä monen kulttuurin vaikutuksen. Latviassa pidetään yllä vanhoja perinteitä, kuten juhannuksena vietettäviä tanssi- ja laulufestivaaleja. Latvian laulu- ja tanssijuhlat on mitä upein kuorolaulu- ja kansantanssitapahtuma. Juhlien huipentumaan osallistuu 400 000 ihmistä. Juhlien aikana Riika täyttyy laulajista ja tanssijoista sekä käsityöläisistä, joista jokainen näyttää taitonsa juhlien markkinoilla.

Latviaan on helppo tulla katsomaan oopperaa tai balettia. Esitysten lisäksi kannattaa tutustua vuonna 1863 rakennettuun oopperataloon. Opastuskierroksella pääsee katsomaan itse rakennusta sekä kuulemaan oopperatalon jokapäiväisestä elämästä. Alun perin rakennusta käytettiin teatterina, mutta vuonna 1919 talo siirtyi oopperan käsiin. Nykyään oopperatalossa esitetään klassisia sekä romanttisia oopperaesityksiä ja toisinaan nykyaikaisiakin. Uusia ooppera- ja balettiesityksiä otetaan ohjelmistoon joka vuosi. Ensimmäiset Riian oopperajuhlat pidettiin vuonna 1998. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan koko Itä-Euroopassa, ainakin mittaluokkansa vuoksi. Juhliin saapuu osallistujia ja vierailijoita kaikkialta ympäri maailmaa. Kesäisin pidettävillä oopperajuhlilla esitetään uusimpia ohjelmistonumeroita. Kesällä pidetään toiset oopperajuhlat Siguldan linnassa. Näissä juhlissa kuullaan maailmanluokan oopperalaulajia sekä useita erilaisia konsertteja upeassa linnan ympäristössä. Keväällä Latviassa pidetään kansainvälisiä balettifestivaaleja, joissa katsojat pääsevät näkemään perinteistä balettia yhdistettynä moderniin tanssityyleihin.

Latvialaisia kutsutaan laulavaksi kansaksi – eikä syyttä! Latviasta löytyy rikas kansanlauluperinne yli miljoonalla laululla. Latvian laulu- ja tanssijuhlissa voi jopa nähdä kuorosotia, joihin osallistuu noin 13 000 laulajaa. Latviassa pidetään myös pop-, rock- ja jazzmusiikkifestivaaleja. Upean musiikkitarjonnan lisäksi festivaalit ilahduttavat miljööllään. Liepājan ranta sekä kuvankaunis Sigulda ovat vain muutamia kauniita festivaalipaikkoja monien konserttisalien rinnalla. Baltianmaiden suurin ja suosituin popmusiikin festivaali Positivus pidetään Salatsin rantakaupungissa joka heinäkuu. Musiikin lisäksi festivaalilla voi nauttia kauniista luonnosta, pihkan tuoksusta ja lumoavista auringonlaskuista rannalla. Kansainvälinen festivaali yhdistää intohimoiset musiikinystävät ympäri maailmaa. Rantajuhlista voi iloita myös Liepājan Summer Sound -festivaaleilla. Kokeellista musiikkia voi kuunnella syksyisin pidettävällä Skaņu mežs -festivaalilla, johon saapuu erilaisia musiikki- ja elokuvataitureita. Festivaali pidetään joka vuosi eri paikassa, sillä näin halutaan tuoda yleisön tietoon erilaisia vähemmän tunnetuiksi jääneitä mielenkiintoisia kohteita.

Latvialaisia herkkuja

Priekā! Kippis!

Latvian ruokakulttuurissa on maatyöläiskulttuurin vaikutusta, eli tyypillinen latvialainen ruoka on kaloripitoinen, tuhti ja rasvainen. Mausteita ei perinteisesti liiemmin käytetä, sillä niiden tuonti on ollut kallista kautta aikojen.

Latvia on aina ollut vuorovaikutuksessa naapurimaiden kanssa, joten maasta löytyy paljon erilaisten kulttuurien vaikutteita. Lisäksi valloittajamaat ovat jättäneet oman jälkensä Latviaan. Saksalaisten hapankaali, ruotsalaisten hernekeitto ja venäläisten ruisleipä ovat löytäneet tiensä latvialaisten sydämiin. Latvian kansallisruoka pelēkie zirņi ar speķi valmistetaan pavuista ja läskistä. Suomalaisten onneksi Latviassa rakastetaan ruisleipää, jota syödäänkin lähes joka aterialla, usein yrttivoin kera. Latviassa voi maistaa jopa ruisleivästä tehtyä jälkiruokaa. Kostea leipä leikataan palasiksi ja siihen lisätään sokeria, mausteita ja kuivahedelmiä, minkä jälkeen herkku tarjoillaan hillon ja kermavaahdon kera.

Latviassa kulutetaan paljon sianlihaa. Aikoinaan sianliha oli erityisen kallista, joten latvialaiset käyttivät kaikki sian osat. Näin ollen maassa pääseekin maistelemaan liharuokia, joissa on hyödynnetty esimerkiksi päätä ja häntää. Lihan lisäksi maassa rakastetaan kalaruokia, joihin käytetään silliä ja silakkaa. Suomalaisistakin kaupoista tuttu savustettu kilohaili on kansallinen herkkuruoka. Liepājassa voi herkutella savustetulla turskalla perunoiden ja sipuleiden kera. Syksyisin Latviassa päästään nauttimaan luonnon antimista eli marjoista ja sienistä. Sienitarjonta on runsas, mutta on turvallisinta kerätä esimerkiksi herkkutatteja ja kanttarelleja. Marjaherkuista kannattaa kokeilla mustikkakeitolla tarjottavia nyyttejä.

Latvialaisen keittiön suosituin mauste on tilli, jota käytetäänkin lähes kaikissa ruoissa. Hapankermaa tai smetanaa myös käytetään monessa ruoassa, kuten nauta-sipuli-padassa ja niittysuolaheinäkeitossa kananmunilla. Liharuoat tarjoillaan piparjuuren tai hyvin mausteisen sinapin kera.

Latviassa tuotetaan marjaviinejä, kuten vadelma- ja puolukkaviinejä. Kuitenkin yleisempi juoma on maassa tuotettava olut, kuten Užavas ja Valmiermuižas. Astetta kovempi juoma on 1700-luvulta peräisin oleva Rīgas Melnais balzams –yrttivodka, jota monesti tarjotaan mustaherukkamehun kanssa.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen