tarjousta

Kulttuurimatkat

Kulttuurimatkat piristävät ja sivistävät! Lähde TravelBird-matkalle ja inspiroidu upeista konserttielämyksistä sekä museoiden taidehelmistä.
Katso lisää:

Kulttuurimatkat ovat loistava valinta mihin aikaan vuodesta tahansa, sillä klassiset sävelet soivat yhtä tunteikkaasti sekä kesällä että talvella.

On nautinnollista lähteä lomalle, jossa rentoutumisen lisäksi voi kokea paikallisen kulttuurin tarjoamia elämyksiä. Uusissa kohteissa on ihanaa vaeltaa ja niitä on kiehtovaa tutkiskella. Monilla kaupungeilla on takanaan pitkä historia, johon on kiinnostavaa tutustua. Jo etukäteen voit ilahduttaa matkakumppaniasi tarjoamalla reissuun ajoittuvan kulttuurielämyksen matkalahjakortin muodossa - oli kyseessä sitten taidehistorian näyttely, musiikkikonsertti tai paikalliset ruokamarkkinat, on lähimmäisesi varmasti otettu eleestäsi.

Lomamatka tarjoaa hyvän mahdollisuuden kiehtovien arkeologisten nähtävyyksien tutkimiseen: Aasiassa ja Etelä-Amerikassa voi ihastella vuosisatoja vanhoja temppeleitä, Kreikassa ja Turkissa taas voi katsella antiikinaikaisia raunioita ja kuvitella vuosisatojen takaista elämänmenoa. Muinaiset kohteet näyttävät loistokkailta etenkin iltavalaistuksessa, joka vahvistaa niitä ympäröivää mystisyyden henkeä. Upea valaistus korostaa antiikkisten raunioiden valtavuutta ja vie matkailijan aikamatkalle menneisyyteen. Monesti näissä historiallisissa paikoissa pidetään myös konsertteja ja oopperanäytöksiä. Tällaisina iltoina historiaa täynnä oleva miljöö herää uudestaan eloon laulajien komeiden äänien kantautuessa pitkälle kaupunkiin sekä syvälle yleisön sydämeen. Kuuntelija saattaa kokea tarvitsevansa vilttiä kylmien väreiden läpäistessä vartalon aina uudelleen ja uudelleen, vaikka kyseessä olisi lämmin kesäloman ilta.

Taidehistoriasta ja ylipäätään kiinnostuneet voivat kokea antoisat kulttuurimatkat Euroopassa: toiset innostuvat Firenzen renessanssikokoelmista ja toiset hurmioituvat Istanbulin nykytaiteen näyttelyistä. Jos haluaa nähdä upeaa taidetta, ei aina tarvitse mennä sisätiloihin, vaan monet taidokkaat maalaukset koristavat muureja ja rakennusten seiniä. Ainutlaatuista katutaidetta voi nähdä monissa suurissa ja pienissä kaupungeissa, kuten Angoulêmessa, Reykjavikissa, Berliinissä tai vaikkapa Lontoossa – lista on loputon. Islannin pääkaupungissa ei voi välttyä upeilta seinämaalauksilta, eikä Berliinikään olisi sama ilman Berliinin muuria koristelevia maalauksia.

Matkailija voi kokea valtavasti kulttuurillisia elämyksiä Euroopan ulkopuolellakin. Kuumien tuulten, hiekan ja auringon muovaamat kulttuurit selkeästi eroavat pohjoisesta elämänmenosta: eläväinen ja värikäs soukien sekamelska Marokossa tai Etelä-Aasian hengelliset menot ovat aivan eri luokkaa verrattuna viileiden maiden rauhallisuuteen ja rationaalisuuteen. Kaukomatkat näyttävät sinulle aivan uudenlaiset kulttuurit!

Ruokaelämysten perään ulkomaille lähtevät voivat kokea valinnan vaikeutta, sillä minne tahansa sitä menee, herkuttelu on taattua! Belgiassa pääsee näkemään maailman parhaiden suklaakonvehtien valmistusprosessin ja Prahassa maistelemaan ainutlaatuisia oluita. Puolassa voi nauttia suolaisista ja makeista nyyteistä sekä piirakoista, ja Saksassa syödä raavaasti paikallista wurst-makkaraa.

Musiikkielämyksiä Euroopassa

Matkan Keski-Eurooppaan kruunaa suurenmoinen konsertti, liikuttava musikaali tai herkkä baletti.

Kulttuurimatkailu on kaikkia varten: Euroopasta löytyy musiikkia joka lähtöön, halusi sitten hurmioitua oopperasta konserttisalin loistokkuudessa tai fiilistellä jazzia pubin hämäryydessä.

Ensimmäisen kerran kulttuurimatkailu tuli tutuksi Salzburgin musiikkifestivaalin myötä 1900-luvun puolessavälissä. Tämä viisiviikkoinen, maailman mahtavin musiikki- ja oopperatapahtuma järjestetään joka kesä Mozartin synnyinkaupungissa. Monet muutkin Euroopan kaupungit tarjoavat upeita musiikkifestivaaleja ja konsertteja. Konserttimatkat ovat vaikuttavia kokemuksia, sillä klassinen musiikki sekä ooppera herättävät ihastusta ja kunnioitusta muusikoita sekä säveltäjiä kohtaan. Konserttielämys tuntuu erityisen juhlavalta ja loisteliaalta historiallisissa konserttisaleissa ja kivisissä linnoissa.

Keski-Eurooppa on antanut maailmalle paljon taitavia säveltäjiä ja muusikoita: Bach, Beethoven, Wagner, Handel, Weber, Liszt… lista on erittäin pitkä. Saksassa ja Itävallassa on suuri konserttitarjonta ympäri vuoden. Ensimmäinen tammikuuta ei olisi entisensä ilman Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konserttia, joka kuullaan televisiosta joka vuosi. Klassista musiikkia voi kuulla myös konserttisalien ulkopuolella. Usein taidokkaat katumuusikot panevat koko sielunsa esittämiinsä kappaleisiin ja keräävät ympärilleen paljon kuulijoita.

Ooppera- ja balettinäytökset sisältävät muutakin kuin musiikkia. Klassiset tarinat heräävät eloon aina uudelleen ja uudelleen lavalla upeiden pukujen loistossa. Katsoja uppoutuu kertomuksiin komeiden lauluäänien ja hurmaavan koreografian saattelemana: Oopperan kummitus ja Pähkinänsärkijä ovat takuulla maagisia kokemuksia kaikille katsojille. Tunnelmallinen elämys jää mieleen vielä pitkäksi ajaksi matkan jälkeenkin. Väliaikatarjoilun aikana voi täydentää herkän kokemuksen virvoittamalla mieltä lasillisella kuplivaa tai kutkuttamalla makuhermoja mitä upeimmilla leivonnaisilla.

Euroopalla on paljon tarjottavaanaan klassisen musiikin lisäksi. Esimerkiksi Berliinissä voi vapautua tribuuttikonserteissa laulamalla joukon mukana legendaarisen Elviksen, Michael Jacksonin tai The Beatlesin lauluja. Musiikki palauttaa kuulijat onnellisiin aikoihin, kun suloiset sävelet ilahduttivat mieltä ensimmäisen kerran. Pop- ja rockmusiikin lisäksi Euroopassa kukoistaa eläväinen jazz- ja soulkulttuuri. Hyviä musiikkipaikkoja löytyy lähes jokaisesta kaupungista, oli se sitten Bukarest, Barcelona tai Kiova. Euroopasta voi löytää lukuisia jazzfestivaaleja niin Suomesta kuin Alankomaistakin. Esimerkiksi Rotterdamissa pidettävä North Sea Jazz Festival -musiikkitapahtuma tunnetaan maailman suurimpana sisätilassa järjestettävänä jazzfestivaalina.

Näyttelyitä ja elämyksiä

Tutustu ihmisten ja yhteiskuntien tarinoihin taiteen kautta.

Kulttuurimatkat eivät olisi mitään ilman muutamaa museo- tai galleriavierailua. Museo ei ole vain kokoelma pölyisiä veistoksia, vaan se on paikka, jossa koetaan ahaa-elämyksiä ja nautitaan visuaalisista kokemuksista.

Kulttuuria, kulttuuria, kulttuuria! On vaikeaa kuvitella lomamatkaa Eurooppaan ajattelematta paikalliseen kulttuuriin tutustumista. Lähes jokaisesta kaupungista löytyy sekä suuria että pieniä taidetta ja historiaa esitteleviä museoita. Monesti kaupunkikävelyllä voi löytää monenlaisia erilaiseen tematiikkaan keskittyviä pieniä museoita, kuten nukke- tai kenkämuseoita.

Kaikki tuntevat suuret ja kuuluisat Euroopan museot, kuten Pariisin Louvren, Amsterdamin Rijksmuseumin ja Madridin Museo del Pradon. Näissä suurissa ja merkittävissä museoissa voisi viettää vaikka koko lomansa. Kulttuurimatkoissa onkin se hyvä puoli, että aika sujuu joutuisasti museoiden siimeksissä sisätiloissa, jos ulkona on kaatosade tai lumipyry. Hiihtolomalla ei aina tarvitse lähteä talviurheilemaan, voit yhtä hyvin hyvällä omallatunnolla tutustua uusiin kulttuurinähtävyyksiin! Usein museot ovat historiallisia monumentteja itsessään, kuten esimerkiksi Louvre, joka oli kuninkaallisten palatsi ennen Ranskan vallankumousta tai British Museum, joka edustaa mahtipontista uuskreikkalaista tyylisuuntaa. British Museum on erittäin merkittävä museo, sillä se sisältää kokoelmia tärkeistä monumenteista ympäri maapalloa. Näitä ovat esimerkiksi Rosettan kivi ja pyramideista löydetyt muumiot.

Pienet museot ovat toisinaan kivempia kuin suuret, sillä niissä voi keskittyä yhteen aiheeseen tai pienempiin kokoelmiin. Varsovassa voi ihastella ympäri maailmaa asuvien pilapiirtäjien nokkelia töitä. Puolalaisen toimittajan Eryk Lipińskin perustamassa museossa on yli 20 000 piirustusta aina 1600-luvulta nykypäivään saakka. Töiden suuren määrän vuoksi näyttely vaihtuu säännöllisin väliajoin. Pilapiirtäjät ovat aina olleet tärkeitä yhteiskunnallisten ja poliittisten tapahtumien ja ilmiöiden kommentoijia, ja museossa pääseekin katsomaan heidän ainutlaatuista suhdettaan mediaan.

Taidegallerioissa pääsee näkemään nykytaiteen uusimpia suuntauksia, joissa käytetään perinteisen maalaustekniikan lisäksi digitaalista lähestymistapaa taiteen ilmaisuun. Tällaiset näyttelyt on aina parasta nähdä omin silmin paikan päällä, sillä mikään video tai valokuva ei välitä teoksen värejä, laajuutta tai kokonaisvaltaista tunnelmaa. Suuntautui kulttuurimatkat sitten mihin lomakohteeseen tahansa, Euroopasta löytyy tuhansia ellei kymmeniä tuhansia gallerioita, joista voi löytää jotakin mieltä kuohahduttavaa.

Ruokamatkat

Viini- vai olutmatka? Vai kiinnostaako pasta ja oliiviöljy?

Joskus pelkkä rentoutuminen lomamatkalla ei riitä, vaan lomaohjelma vaatii lihaa luiden ympärille – kirjaimellisesti. Kulttuurimatkailu tarkoittaa myös herkuttelua!**

Rantalomailun ja auringonpaisteen lisäksi lomamatkan kohokohtia ovat paikalliseen kieleen, kulttuuriin ja historiaan tutustuminen, tietenkin unohtamatta kohtaamisia paikallisten ihmisten kanssa. Ruokaelämyksetkin kuuluvat täydelliseen lomaan. Ruokailu onkin tärkeä osa kulttuuria, sillä ruokapöydän antimet kertovat paikallisten arjesta ja ympäristöstä. Etelä-Euroopan rannikoilla syödään paljon lähivesistöistä kalastettuja meren antimia sekä paikallisilla pelloilla kasvatettuja vihanneksia.

Italia on kuuluisa pastastaan ja pizzastaan, eikä syyttä! Tuorepasta, paikallisista kypsistä ja maukkaista tomaateista tehty kastike sekä melkeinpä takapihan oliiveista puristettu öljy herkullisen viinilasillisen kera saavat matkailijan kuin matkailijan hurmioon. Tyypillisesti italialainen illallinen koostuu viidestä osasta: alkupaloista, pastasta, liha- tai kala-ateriasta, salaatista tai vihanneksista sekä jälkiruoasta. Ruokapöydässä voidaan istua pitkäänkin viettäen aikaa juttelemalla ja kehuskelemalla pöydän antimia.

Etelä-Eurooppa on kuuluisa niin ruoastaan kuin myös viineistään. Italia on maailman suurin viinintuottajamaa lähes kolmen tuhannen vuoden kokemuksellaan. Lähes joka maakunnassa on viinitarhoja, ja koko maasta niitä löytyykin lähes miljoona kappaletta. Italiassa kasvatetaan yli 2000 eri viinirypälelajiketta, mistä voi päätellä, että maassa pääsee maistelemaan monenlaisia viinejä. Viineistä kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa suunnata Toscanaan, Sisiliaan, Cinque Terreen tai Pugliaan. Päivisin nämä kohteet tarjoavat runsaasti nähtävää ja opittavaa, etenkin viinien historiasta ja valmistusprosessista. Illat taas voi viettää istumalla terassilla katsellen yli kukkuloiden ja värikkäiden talojen ja nauttien herkullista italialaista ruokaa paikallisten viinien kera. Upeita viinielämyksiä voi kokea myös Ranskassa ja Espanjassa, joissa on tavanomaista nauttia lasillinen viiniä päivittäin. Kulttuurimatkailu herkkujen luvattuihin maihin on parasta, mitä vapaa-ajallansa voi tehdä.

Lisää inspiraatiota

Viinimatkat Mallorcan matkat Sisilian matkat Rodoksen matkat

Sardinian matkat Fuengirolan matkat Gardajärven matkat Toscanan matkat

Kreetan matkat Santorinin matkat Madeiran matkat Italian Riviera

Liguria Ranskan Riviera Faron matkat Algarven matkat

Costa Blanca Benidorm Alicante Lennot Tampereelta

Kreikan saaret Matkat Cannesiin Lennot Turusta Katalonian matkat

Albufeiran matkat Makarskan matkat Andalusian matkat Nerjan matkat

Yksin matkustaminen Baltian matkat Euroopan kiertomatkat Romanttiset matkat

Seniorimatkat Road trip

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen