tarjousta

Kolumbian matkat

Lähde TravelBird-matkalle kaukaiseen Etelä-Amerikkaan! Monipuolinen Kolumbia kiehtoo matkailijoita rikkauksillaan ja ihastuttaa ikiajoiksi.
Katso lisää:

Yksi maagisen realismin tunnetuimmista edustajista, Gabriel García Márquez, on kotoisin Kolumbiasta. Saavu maahan ja näe Sadan vuoden yksinäisyyden miljöö omin silmin.

Kolumbian luonto on yksi maailman monimuotoisimmista. Kolumbia sijaitsee aivan Etelä-Amerikan pohjoiskärjessä, minkä vuoksi sillä on ratkaiseva asema maanosien välissä. Pohjoisrajalla Kolumbian naapurina on Panama, idässä Venezuela, kaakkoisrajalla Brasilia ja lounaisrajalla Peru sekä Ecuador. Maa sai nimensä Kristoffer Kolumbuksen mukaan, vaikka tosiasiassa tutkimusretkeilijä ei koskaan astunut nykyisen Kolumbian alueelle, sillä hän kävi Panamassa, joka kuului Kolumbiaan vuoteen 1903 saakka.

Päiväntasaajan läheisyys monipuolistaa Kolumbian luontoa. Rannikolla ja tasangoilla on trooppista, ylängöillä on viileää ja toisinaan siellä on kuivia kausia. Kolumbiassa ei koeta pohjoiseurooppalaista talvea, minkä vuoksi maassa puhutaan sadekaudesta talvena. Kolumbiassa voi myös matkailla lumisilla huipuilla ja ihastua vuoristomiljöön páramo-ekosysteemiin järvineen ja viileine ilmoineen. Maan etelässä, Los Llanosin alueella, voi nauttia trooppisista ruohotasangoista, jotka leviävät Venezuelaankin. Kolumbiaan mahtuu myös kivisiä aavikkoja, loputtomia tasankoja, kahviplantaaseja sekä autioita rantoja.

Muinaisten sivilisaatioiden vauraus näkyy erilaisissa arkeologisissa sekä kulttuurisissa nähtävyyksissä ympäri Kolumbiaa. 1000–1300-luvuilla rakennettu Ciudad Perdida on yksi maanosan mystisimmistä muinaisista kaupungeista, jota kiehtovampi on vain Machu Picchu, jonne Perun matkat kuljettavat. San Agustínin arvoitukselliset patsaat ihmetyttävät matkailijoita, kuten myös Tierradentron koristellut luolahaudat.

Ainut ilmaston monimuotoisuuden ongelma on se, että maan läpi kulkeva matkailija tarvitsee monenlaisia vaatteita sään mukaan. Sisämaassa, esimerkiksi Bogotássa ja Boyacán departementin pohjoisosan kaupungeissa lämpötila voi lähestyä nollaa, joten siellä matkustettaessa on parasta pitää mukanaan lämmintä takkia. Lämmintä saattaa joutua laittamaan päälle myös tutkiskellessa lumisia vuorten huippuja. Karibian rannikon kaupungit, kuten Cartagena, Barranquilla sekä Santa Maria ovat kuumia ja kosteita, kun taas Andien kaupungit, kuten ikuisen kevään Medellín ja muut kahvikolmion kaupungit ilahduttavat aina miedolla lämpötilallaan.

Koukuttavat Kolumbian kaupungit

Matkat Etelä-Amerikkaan ja Kolumbiaan opettavat paljon uutta maassa vierailevalle - niin historiasta kuin kulttuuristakin.

Kolumbian kaupungit kehittyvät jatkuvasti kuitenkaan pyyhkimättä pois siirtomaamenneisyyttään. Kosmopoliiteissa kaupungeissa pääsee tutustumaan myös maan alkuperäisasukkaiden kulttuureihin.

Etelä-Amerikan Ateenaksikin kutsuttu Kolumbian pääkaupunki Bogotá on yksi Latinalaisen Amerikan suurimpia kaupunkeja. Yliopistokaupungista löytyy niin historiallisia kuin myös taidenähtävyyksiä. Pieni historiallinen La Candelarian kortteli on mielenkiintoisen arkkitehtuurinsa lisäksi täynnä teattereita sekä taidegallerioita. Kokonaisuus näyttää hurmaavalta Itä-Andien loistaessa taustalla. Hyvän ruoan ystävät jäävät tyytyväisiksi matkan jälkeen, sillä Bogotásta löytyy niin moderneja ja korkealuokkaisia kuin myös perinteisiä ravintoloita. Kaupungin yöelämään mahtuu salsaklubeja, englantilaisia pubeja, indie rock -esityksiä sekä cocktailbaareja. Bogotán voi kiertää muutamassa päivässä tai jäädä sinne vaikkapa kuukaudeksi nauttimaan kosmopoliittisesta elämästä.

Luoteisrannikolla, Karibianmeren rannalla kannattaa tutustua kuuluisaan Cartagenan kaupunkiin. Kuuma, äänekäs ja värikäs Cartagena on ollut perustamisestaan lähtien tärkeä portti Karibianmerellä. Juuri Cartagenan portista lähtivät kulta- sekä hopealastit Eurooppaan. Kaupunki ilahduttaa matkailijoita historiallaan, nähtävyyksillään, keleillään sekä yöelämällään. Ciudad amurallada, Cartagenan vanhakaupunki paljastaa alueen siirtomaamenneisyyden: punatiiliset katot, parvekkeet sekä hurmaavasti kukkivat sisätarhat hurmaavat matkailijoita sympaattisuudellaan. Cartagenassa pääse tutustumaan paikallisten Zenú-intiaanien kulttuurin jäänteisiin kulta- sekä arkeologiamuseossa. Zenút asuivat alueella 200 eaa. - 1600 jaa. jättäen jälkeensä vaikuttavia vesistörakennelmia sekä paljon kultakoristeita. Jälkimmäiset vietiin zenújen hautapaikoilta 1500-luvulla, kun espanjalaiset valloittajat saapuivat Kolumbiaan. Kiehtovien vanhojen rakennusten ja kirkkojen lisäksi Cartagenasta löytyy kaupungin suojelemiseksi 1500-luvulla rakennettu Castillo de San Felipe de Barajas -linnoitus.

Lumoava Kolumbian luonto

Kolumbia suorastaan ällistyttää luontonsa monimuotoisuudella.

Kolumbian matkalla voi liikkua lauhkeissa maisemissa ja antaa silmän levätä monen eri vihreän sävyisillä laaksoilla, vuorilla sekä tasangoilla. Hellettä kaipaavat voivat suunnata aavikoille, rannoille sekä sademetsiin.

Kolumbia on maa, jossa voi vierailla uskomattoman upeassa sademetsässä sekä lukuisissa kansallispuistoissa. Puistoissa vierailun lisäksi Kolumbiassa voi tutustua siihen, miten Suomessakin kulutettavaa kahvia tuotetaan. Maasta löytyy jopa kansallinen kahvipuisto, jossa voi tutustua kahvintuotannon saloihin. Puisto sijaitsee Kolumbian länsiosassa, Montenegron kaupungin läheisyydessä. Puisto koostuu kahdesta alueesta: sisäänkäynnin vierestä löytyy kahvin kasvattamiseen ja kahvikulttuuriin liittyvä näyttely ja siirtomaatyylisesti rakennettu alue, ja kauempana laaksosta löytyy huvipuisto, jossa voi nauttia vuoristorata-ajelusta sekä katsella värikkäitä esityksiä. Alueelta toiselle pääsee gondolihissillä tai sinne voi kävellä tutustuen erilaisiin alueella kasvatettaviin kahvilajikkeisiin.

Heinä-marraskuun aikana Kolumbiassa pääsee katselemaan ryhävalaita, jotka saapuvat alueen lämpimille vesille parittelemaan sekä synnyttämään. Valaat uivat lähes 8000 kilometriä Etelämantereen sekä Etelä-Chilen vesiltä päästäkseen Kolumbian vesien turvalliseen ja lämpimään ympäristöön. Matkailijat pääsevät näkemään valaiden eviä, pyrstöjä ja toisinaan voi nähdä vilahduksen näiden majesteettisten, lähes 20 metriä pitkien, eläinten koko vartalosta, kun ne hyppäävät vedestä ilmaan. Valaita voi bongailla koko Tyynenmeren rannikon alueella, mutta parhaiten niitä voi nähdä kolmessa paikassa: Nuquín ja Bahía Solanon kunnissa sekä Bahía Málaga -lahden alueella. Kaikki kolme aluetta käyvät yhtä hyvin valaiden katseluun, ja kannattaa muistaa, että Bahía Málaga sijaitsee melko etelässä, joten siellä voi nähdä valaita myös marraskuun jälkeen. Jos haluaa varmistaa, ettei häiritse valaita läsnäolollaan, voi niitä yrittää bongailla korkealta kukkulalta. Tällöin maailman suurimpia nisäkkäitä kannattaa katsella meren ollessa tyyni ja auringon ollessa matalalla, eli aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä. Valaiden bongailun lisäksi Kolumbiassa on runsaasti mahdollisuuksia lintubongareille, sillä maasta löytyy yli 1800 eri lintulajia, joista moni on kuin suoraan sadusta.

Rakastettava kolumbialainen ruoka

Kolumbia tunnetaan herkullisista pöydän antimistaan. Lähde paikan päälle tutustumaan Etelä-Amerikan herkkuihin!

Kolumbialaisessa ruokakulttuurissa yhdistyvät vuoriston, sademetsän sekä Karibian ja Tyynenmeren rannikon ruokailuperinteet. Myös alkuperäiskansojen, espanjalaisten, afrikkalaisten sekä arabien perinteet ovat muokanneet Kolumbian ruokailutapoja.

Kolumbialainen keittiö on yhtä rikas ja monipuolinen kuin maan luonto ja kulttuuri. Eri paikkakunnilla syödään kullekin alueelle ominaista ruokaa. Kuitenkin kaikkialla käytettyjä aineksia ovat esimerkiksi riisi ja maissi, peruna ja maniokki, erilaiset vihannekset, liha, kuten nauta, kana, sianliha sekä lammas tai vuohi sekä merenelävät. Ruoanlaitossa käytetään myös paikallisia eksoottisia hedelmiä, kuten karviaiskoisoa, feijoa, pitaijaa, mangostania ja makeapassiota.

Ei voida sanoa, että jokin yksi ruoka voisi olla tyypillinen kolumbialainen ruoka, mutta kuitenkin voidaan mainita useita ruokia, jotka osittain kuvaavat, mitä maassa syödään. Alkupaloiksi voidaan nauttia paistettuja vihreitä paracones-keittobanaaneja, sancocho de gallina -kanakeittoa vihanneksilla tai vaikkapa ajiaco-perunamaissikeittoa. Perinteisiä naposteltavia ja leipiä Kolumbiassa ovat pandebono-juustosämpylät, maissijauhosta leivotut lättänät arepa-leipäset sekä juustotäytteiset aborrajado-keittobanaanit. Pääruoaksi voidaan nauttia esimerkiksi bandeja paisaa, lechona tolimensea, mamonaa tai tamalea. Bandeja paisa muistuttaa ensisilmäyksellä englantilaista aamiaista, mutta yhdennäköisyys jää ainoastaan papuihin ja paistettuun kananmunaan, sillä Kolumbiassa lautaselle laitetaan myös riisiä, jauhelihaa, keittobanaania, avokadoa, sitruunaa ja muutamia muita aineksia. Lechona tolimense on kokonainen paahdettu possu, joka täytetään hyvin maustetuilla keltaisilla herneillä, riisillä sekä sipulilla. Mamona-liha valmistetaan grillaamalla nuorta nautaa suurina paloina. Tamale taas valmistetaan kypsentämällä täytettyä taikinaa banaaninlehdissä. Rannikkoalueella tietenkin suositaan kalaruokia. Tavallisia lisukkeita ovat paahdetut Andeilta peräisin olevat perunat, juustoiset papas chorreadas -perunat sekä kookosmaitoon tehty arroz con coco -riisi.

Lukuisista jälkiruoista voidaan mainita buñuelo-munkkipallot, natillas-vanukas, guavasta valmistetut bocadillo-leivät, cocada-kookosmakeiset, sokeroitu guava sekä oblea-vohvelit. Makeisten kanssa voidaan nauttia tinto-kahvijuomaa tai kanelilla sekä neilikalla maustettua champús-maissihedelmäjuomaa. Kolumbiassa on tietenkin runsaasti virkistäviä kylmiä juomia, kuten esimerkiksi cholado tai raspao, johon kuuluu jäätä, hedelmiä sekä kondensoitu maito. Smoothieta muistuttavaa lulada-juomaa valmistetaan naranjilla-hedelmästä, jonka lisäksi juomaan kuuluu limen mehua, vettä sekä sokeria.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen