4 tarjousta

Katalonia

Lähde TravelBird-lomalle Koillis-Espanjaan! Kulttuuririkas Katalonia viehättää matkailijat ainutlaatuisuudellaan.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
4 tarjousta
Suodattimet Tyhjennä

Upeat Costa Bravan rannat, maailmanluokan ruokaluomukset sekä kuuluisien taiteilijoiden työt ovat tehneet Kataloniasta yhden Espanjan suosituimmista kohteista.

Katalonia on Koillis-Espanjassa sijaitseva itsehallintoalue, jonka rajanaapureina ovat Ranska ja Andorran ruhtinaskunta. Katalonian pääkaupunki on kaikkien rakastama Barcelona. Ennen 1700-luvun alkua Katalonia muodosti valtioliiton Aragonian kanssa, kunnes se menetti valtansa Espanjan perimyssodassa. Katalonia sai itsehallintostatuksensa väliaikaisesti takaisin 1930-luvulla ja sitten taas lopullisesti 1970-luvun lopussa.

Katalonia on niin upea kulttuurikohde, ettei matkailija välttämättä osaa päättää, mistä aloittaa matkansa. Barcelonassa voi ihailla ainutlaatuisia moderneja rakennuksia, kuten Gaudín Sagrada Familian kirkkoa sekä art nouveau -tyylistä katalonialaista musiikkipalatsia. Vanhemmista kohteista Kataloniassa voi ihailla Tarragonan roomalaisaikaisia rakennuksia, 1100-luvun Pobletin luostaria tai Vall de Boí -laakson 800-luvun aikaisia varhaisromaanista arkkitehtuuria edustavia kirkkoja. Katalonia on täynnä UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluvia suojeluskohteita.

Virallisesti Kataloniassa puhutaan espanjaa, katalaania sekä araneesia, kuitenkin katalaanilla on merkittävin asema. Ranskaa, italiaa, espanjaa tai portugalia puhuvat saattavat ymmärtää muutaman sanan katalaanista. Kuitenkin paikalliset arvostavat, jos matkailija yrittää lähestyä heitä juuri katalaanin kielellä. Maaseudulla ihmiset tuskin käyttävät muuta kieltä kuin katalaania, kuitenkin kaikki ymmärtävät espanjaa ja voivat puhua sitä tarpeen tullen. Araneesia puhutaan vain Katalonian koillisosissa, mutta se on silti virallinen kieli koko itsehallinnon alueella.

Kataloniassa pidetään satoja festejä eli juhlia ympäri vuoden. Festet ovat eräänlaiset perinteiset juhlat, joita on juhlittu vuosisadasta toiseen, ja jotka siirretään sukupolvelta toiselle. Katalonialaiset järjestävät näitä juhlia omaksi ilokseen, eikä kaupallinen menestys mielessään, minkä vuoksi festejä ei liiemmin mainosteta matkailijoille. Juhlien peruselementteihin yleensä kuuluvat jättiläiset, paholaiset, ihmisten muodostamat tornit sekä kulkueet. Festeillä yleensä vallitsee maaginen tunnelma, joka juontaa juurensa katalonialaisiin kansantarinoihin.

Taide-elämysten lisäksi Kataloniassa voi kokea rantaloman Costa Bravan sekä Costa Doradan aurinkoisissa rantakaupungeissa, kuten Saloussa, Sitgessä, Tossa de marissa sekä Rosesissa.

Katalonian mahtikaupunkeja

Lähde tutkimaan Katalonian kaupunkeja ja palaa kotiin monia kokemuksia rikkaampana!

Kataloniassa on loputtomasti mahdollisuuksia matkustamiseen.

Katalonian pääkaupunki, Barcelona, on perustettu jo noin 200 eaa., mutta nykyajassamme kaupunki on saanut suuren huomion vuoden 1992 olympialaisten jälkeen. Tällöin kaupungissa alettiin painottaa modernin tyylisuunnan esittämistä kaupunkikuvassa, oli kyse sitten rakennuksista tai puistonpenkeistä. Näin matkailija pääseekin näkemään modernin, mutta samalla hyvin vanhan kaupungin, jossa uusi juhlistaa vanhaa.

Barcelonassa asuu tällä hetkellä noin puolitoista miljoona ihmistä, ja Barcelonan provinssissa yli viisi miljoonaa. Kiireisessä kaupungissa löytyykin paljon tekemistä ja nähtävää, nimittäin Barcelonassa on tusinoittain toreja, ravintoloita, kauppoja, museoita ja kirkkoja. Kaupungin keskusta, Ciutat Vella eli vanhakaupunki tarjoaa runsaasti nähtävää kulttuurinälkäisille matkailijoille. Barcelonan rannat taas antavat mahdollisuuden rentoutua makoillen auringossa.

Gironan historia ulottuu jopa yli 2000 vuotta taaksepäin, ja kaupungilla onkin vaiherikas historia. Aluetta ovat hallinneet niin iberialaiset ja roomalaiset kuin myös visigootit ja maurit. 1000-luvulla kuningas Alfonso I julisti Gironan kaupungiksi ja myöhemmin siitä tuli herttuakunta. 1100–1400-luvulla Gironassa kukoisti juutalainen yhteisö, ja kaupungissa toimi yksi Euroopan tärkeimmistä kabbalistisista kouluista. Nykyään Barcelonan juutalainen kortteli eli Call on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä muistopaikoista, joka vetää puoleensa runsaasti matkailijoita.

Gironassa matkailijat pääsevät ihastumaan vanhaankaupunkiin kapeine katuineen sekä kauniiseen kaupunkinäkymään, jonka jakaa kahtia Onyar-joki. Joenvarren itäisellä puolella kulkee Rambla de la Libertat -katu, jossa pääsee nautiskelemaan lomasta kahvikupposen tai lounaan ääressä.

Katalonian luontoa

Mieltä liikuttavien kulttuurielämysten lisäksi Kataloniassa voi kokea unohtumattomia hetkiä henkeäsalpaavassa luonnossa.

Kataloniasta löytyy monia eri maisemia hyvin lähellä toisiaan. Ranskan rajalla voi ihailla Pyreneitä ja alueen pohjoisosissa taas vihreitä kukkuloita. Länsi on täynnä peltoja ja idästä löytyvät mahtavat hiekkarannat.

Costa Brava eli karu rannikko on tunnettu kivisistä kallioistaan, jotka pilkistävät hiekkaisista tai pikkukivirannoista. Costa Bravaan mahtuu jopa kahdeksan luonnonpuistoa, neljä upeaa kasvitieteellistä tarhaa sekä monien kilometrien verran rannikkoa myötäileviä polkuja, joilla pääsee näkemään unohtumattomia maisemia. Luonnonpuistoista löytyy korkeita vuortenhuippuja, luolia sekä rantoja, kallioita, tulivuoria, laajoja metsiä, kosteikkoja, jokia sekä järviä. Matkailija pääsee ihailemaan niin alueen alkuperäisiä kuin myös muualta tuotuja kasveja, jotka hurmaavat väreillään ja tuoksuillaan. Rannikolla kulkevat polut myös ihastuttavat upealla miljööllään, sillä toisella puolella on lumoava vihreä mäntymetsä ja toisella puolella kiehtova sininen meri. Polulla ja polun vierestä voi löytää mielenkiintoisia pieniä luolia, huimaavia kallioita, hurmaavia rantoja sekä muita kauniita paikkoja.

Yksi Katalonian ikonisista luontonähtävyyksistä on Montserratin vuori, joka on tunnettu siellä sijaitsevasta ja edelleen toiminnassa olevasta benediktiiniläsluostarista. Montserrat on suosittu pyhiinvaelluskohde, jossa vuosittain vierailee yli miljoona matkailijaa. Upeita vuoria voi myös tutkiskella esimerkiksi Montsantin luonnonpuistossa. Montsantin vuoristoon mahtuu kiehtovia kuiluja ja rotkoja, henkeäsalpaavia ulokkeita sekä mystisiä luolia. Puistosta löytyy runsaasti erilaisia eläin- ja kasvilajeja, etenkin jokialueella ja sen läheisyydessä. Monipuolisen ympäristön vuoksi puiston alueella on monia eri mikroilmastovyöhykkeitä, jotka tekevät paikasta ainutlaatuisen. Montsantin alue on myös kuuluisa viineistään ja oliiviöljystään.

Katalonian ruokaa

Bon profit! Eli hyvää ruokahalua katalaaniksi.

Kataloniassa pääsee nauttimaan perinteisistä espanjalaisista herkuista, kuten paellasta sekä tapaksista, mutta matkat ovat omiaan myös perinteiseen katalonialaiseen ruokakulttuuriin tutustumiseen.

Kataloniassa ateriat koostetaan merenelävien sekä lihan ympärille, eikä mikään ihme, sillä alueella on perinteisesti ollut hyvät maantieteelliset edellytykset niin kalan kuin myös eläinten saalistamiselle.

Pa amb tomàquet eli paahtoleipä tomaatilla on perinteinen katalonialainen ruoka, jota syödään jokaisessa perheessä. Leivälle levitetään murskattua tomaattia sekä öljyä, minkä lisäksi leipä saatetaan maustaa pieneksi leikatuilla lihanpaloilla. Toisinaan kokonaisuus voidaan viimeistellä myös juustolla tai suuremmalla lihanpalalla.

Katalonialaiseen paellaan kuuluvat merenelävät, mutta ei välttämättä riisi. Paella voidaan tehdä myös nuudeleilla, jolloin ruokaa kutsutaan nimellä fideuà.

Kataloniassa pitää ehdottomasti maistaa viinejä sekä cavaa, joka luotiin Kataloniassa 1850-luvun jälkeen.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen