1 tarjous

Kambodžan matkat

Kambodžan matkat tarjoavat rentoutumista paratiisirannoilla ja historiaa temppelien täyttämässä maassa. Lähde TravelBird-lomalle Aasian auringon alle!
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
1 tarjous
Suodattimet Tyhjennä

Kambodža yllättää matkailijan kauniina ja monipuolisena Aasian kohteena, jonne suurimmat turistilaumat eivät ole vielä löytäneet. Ole varovainen, sillä kohta saatat huomata, ettet halua lähteä takaisin Suomeen enää ollenkaan!

Kambodža sijaitsee Kaakkois-Aasiassa muiden kiehtovien Aasian matkakohteiden ympäröimänä. Kambodža jakaa rajansa Thaimaan, Laosin ja Vietnamin kanssa. Yhtäkkiä voisi ajatella ettei Kambodžalla ole matkailijalle mitään sellaista tarjottavaa, mitä sen naapurimaista ei löytyisi. Näin ajatteleva huomaa kuitenkin hyvin nopeasti erehtyneensä – Kambodža on hyvin monipuolinen matkakohde ja Kambodža-matkat täynnä ihmeteltävää! Maan rajojen sisällä voi nauttia niin henkeäsalpaavasta luonnosta, vaikuttavista historiallisista kohteista kuin kulinaristisista elämyksistäkin.

Kambodža on vielä välttynyt suurimmilta turistimassoilta ja niiden mukanaan tuomilta lieveilmiöiltä. Myöskään paikalliset eivät ole siis vielä kovin tottuneita matkailijoihin, minkä johdosta he ovat aidosti kiinnostuneita kohtaamistaan ulkomaalaisista. Paikallisten iloisuus tarttuu helposti maassa vierailevaan, ja kohteen monipuolisuus saa kokeneemmankin matkailijan vakuuttuneeksi. Kambodžan viisumi on maahan saapuvalle pakollinen, mutta sen voi hankkia myös maahan saapuessa lentokentältä. Toki jos haluat paikan päällä keskittyä vain rentoutumiseen ilman pakollisia käytännön asioita, voit hankkia viisumin jo Suomessa. Kambodžan hintataso puolestaan on suomalaiselle matkailijalle edullinen, kuten Aasiassa yleensäkin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Kambodžassa voi käyttää matkavaluuttana sekä paikallista rieliä että Yhdysvaltain dollaria. Jälkimmäinen voi olla jopa parempi valinta, sillä paikallista valuuttaa ei saa viedä maasta pois.

Kambodžan pääkaupunki on Phnom Penh. Verrattuna muihin Aasian suurkaupunkeihin se on väkiluvultaan pieni, vaikka asukkaiden määrä nouseekin yli miljoonaan. Phnom Penhin tunnelma on kuitenkin joka tapauksessa vilkas ja kenties aluksi vähän kaoottinenkin, kun mitä erilaisimmat kulkuneuvot vilistävät aivan vierestäsi ja välillä väärällä kaistalla mutkitellen. Kun erilaiseen elämänmenoon tottuu, on Phnom Penhissä myös matkailijalle nähtävää. Tunnetuimmat kohteet pääkaupungissa ovat S-21-vankilat ja Killing Fields -joukkohautausmaa. Vierailu tuhansien pääkallojen hautauspaikalla ei ole retki kevyimmästä päästä, mutta kuitenkin koettava jotta paikallista historiaa voi ymmärtää paremmin.

Aikamatka maan menneisyyteen

Upeita temppeleitä ja surullistakin historiaa.

Kambodžan nähtävyydet, upean luonnon lisäksi tietenkin, koostuvat useista historiallisista kohteista. Maan menneisyyteen lukeutuu surullisiakin ajanjaksoja, joista tänä päivänä muistuttavat myös useat maan suosituimmista nähtävyyksistä.

Kambodžaa hallitsivat varhaiskeskiajalla intialaisen kulttuurin alaiset kuningaskunnat. Niiden mahti hiipui lopulta 800-luvulla, jolloin Khmerien valtakunta nousi hallitsemaan Kambodžan aluetta. Historiallisesti kenties juuri khmerit ovat vaikuttaneet aikojen saatossa nykyisen Kambodžan historiaan ja kehitykseen kaikkein eniten, sillä se oli aikansa todellinen suurvalta. Mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti, ja lopulta myös Khmerien valtakunta kohtasi loppunsa. Kambodžaa hallitsivat sen jälkeen Thaimaa ja Vietnam, ja myös Ranska piti sitä siirtomaanaan. Vietnamin sodan aikaan jo itsenäistynyt Kambodža koki suuria tuhoja Yhdysvaltojen pommittaessa sen maita. Suurimmat kauhunsa maa kuitenkin kohtasi 1970-luvulla Punaisten khmerien vallan aikana, jolloin yli miljoona paikallista sai surmansa. Mikäli Kambodžan nimi kuulostaa vieraalta, on sillekin varsin hyvä syy. Itsenäistymisen jälkeen seuranneet poliittiset muutokset ovat saaneet kulloisenkin hallinnon haluamaan vahvaa erottautumista edeltävästä hallinnosta. Pelkästään 1950-luvulta lähtien maalla on ollut viisi eri versiota nimestään. Nykyinen nimi “Kambodžan kuningaskunta” on kuitenkin ollut yhtäjaksoisesti käytössä jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien.

Kambodžasta et voi lähteä näkemättä Angkor Watin temppeleitä. Tiheän viidakon keskellä sijaitseva temppelikompleksi kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Entisaikoina se symboloi Khmerin kuninkaiden valtakautta, nykypäivänä se symboloi historiallista kohdetta, jonka jokaisen tulisi nähdä kerran elämässään. Angkor Watin viisi tornia kuvastavat Meru-vuoren viittä huippua. Temppeliä ympäröivät muurit kuvastavat puolestaan vuoristoja maailman laidalla. Kiinnitäthän temppeleissä huomiota vaikuttavan kokonaisuuden lisäksi myös uskomattoman yksityiskohtaisiin kaiverruksiin – Angkor Watin seiniin on ikuistettu kuvitusta perinteisistä apsara-tanssijoista. Kaiverrukset ovat jokainen oma uniikki kokonaisuutensa, joten ei ole ihme jos ihmettelet niiden erilaisuutta keskenään. Tanssissa on nimittäin 1 500 erilaista liikettä, ja sen opetteluun menee peräti kuusi vuotta. Ethän kiirehdi Angkor Watista pois, sillä illan tullen koet unohtumattoman auringonlaskun muinaisten temppeleiden raunioissa. Angkor Watia lähimpänä sijaitseva kaupunki on Siem Reap, joka itse asiassa on pääkaupunki Phnom Penhiä suositumpi matkailukohde. Angkor Watin lisäksi TravelBird suosittelee käväisemään suosituilla yömarkkinoilla, joilta voit ostaa matkamuistoksi muun muassa paikallisia käsitöitä. Angkor Watin kaltaisen, mutta hieman pienemmän, temppelikompleksin näet myös Vietnamin matkan aikana. Noin 50 kilometsin päässä Hoi Anin kaupungista sijaitsee My Son, joka on yksi suosituimmista Vietnamin historiallisista nähtävyyksistä. Hoi An muutenkin on vierailun arvoinen kohde, sillä sen sanotaan olevan koko Vietnamin kaunein kaupunki.

Huikean upeaa luontoa meren, järven ja joen rannalla

Vesi on Kambodžan luonnon tärkein elementti.

Kun puhutaan Aasian matkoista ja paratiisimaisesta luonnosta, tulee usein Thaimaa mieleen. Kambodža ei kuitenkaan jää missään nimessä kakkoseksi, ja itse asiassa siellä saat vielä nauttia ympäristöstä ilman valtavia turistimassoja. Kuulostaa ihanalta, vai mitä?

Kambodžan luonnossa voit rentoutua paratiisirannoilla, mutta myös sisämaasta löydät huiketa luonnonilmiöitä veden äärellä. Yksi mielenkiintoisimmista kohteista on Tonle Sap -järvi, jota ei kokonsa puolesta voi kovin helposti verrata maailman muihin järviin. Tonle Sapin koko ja muoto nimittäin vaihtuvat säännöllisesti! Vuodenajat vaikuttavat siihen, kuinka järvi tulvii ympäristöönsä. Muutos on niin valtava, että järvestä laskevan Tonle Sap -joen virtaus jopa vaihtaa suuntaansa. Paikalliset ovat keksineet luovia keinoja sopeutua järven aiheuttamiin muutoksiin. Paikalliset elävät kelluvissa kylissä, joissa sekä kodit että kaupat on rakennettu järven ehdoilla. Kuinka kyläläiset siis käytännössä asuvat? Osan kodit kelluvat ja ovat myös hinattavissa uuteen sijaintiin aina, kun rantaviiva siirtyy. Toinen vaihtoehto talojen siirtämiselle kuulostaa vieläkin työläämmältä: kevyesti rakennetut talot saatetaan jopa purkaa aina, kun kodin sijaintia vaihdetaan! Tosin helpompiakin ratkaisuja ovat kyläläiset keksineet. Jotkin talot on rakennettu kiinteiksi, ja ne ovat jopa kymmenmetristen paalujen päällä. Tonle Sap todella kuulostaa mitä mielenkiintoisimmalta vierailukohteelta!

Tonle Sap -järvi on koko maata halkovan Mekong-joen varrella. Itse asiassa Kambodža ei suinkaan ole ainoa maa, jota joki halkoo. Mekong on maailman 10 pisimmän joen listalla eikä ihme: se alkaa virrata Tiibetistä halkoen maita Myanmarissa, Thaimaassa, Laosissa ja Kambodžassa. Myös Kiinan matkat ja Vietnamin kiertomatka vievät Mekongin varrelle. Joki lopulta laskee Etelä-Kiinan mereen. Kambodžassa joen varrella sijaitsevat kylät ovat edelleen säilyneet melko autenttisina, ja ne saavat elantonsa pääosin maanviljelystä. Kaupunkien vilinän jälkeen onkin mielenkiintoista matkata maaseudun rauhaan ja nähdä, kuinka paikalliset muualla maassa elävät.

Kambodžan rannat ovat parhaimmillaan maan eteläosassa Sihanoukvillessä. Kaupunki itsessään on melko pieni, mutta juuri sen ansiosta rauhallisen paikan löytäminen omalle pyyhkeelleen pitkällä rantaviivalla on taattu. Sihanoukvillessä on auringonottamisen lisäksi mahdollista viettää aikaansa myös erilaisten aktiviteettien parissa. Aasialle tyypilliseen tapaan voit sukeltaa ja snorklata ihaillen merenalaisia maisemia, ja myös kalastus on virkistävä kokemus. Merenalaisen elämän ihastelun lisäksi voit kääntää katseesi kohti puiden latvustoja, sillä Sihanoukvillen ympäristössä elää runsaasti apinoita, joiden leikkejä on hauska seurata muuten leppoisan rantapäivän lomassa. Mikäli Sihanoukvillen pienehkö kaupunki alkaa tuntua sinusta jo kolkasta toiseen kolutulta, voit hyvin lähteä saarihyppelemään myös läheisille rannoille! Esimerkiksi pieni saari nimeltä Bamboo Island sijaitsee vain tunnin merimatkan päässä. Kahden tunnin laivamatkan päässä puolestaan sijaitsee Koh Rongin saari, jonka turkoosiin hiekkaat on ihana upottaa varpaat. Parempia maisemia riippumaton kiinnittämiselle saa hakea! Kambodža-matkat soveltuvat siis pelkästään myös paratiisirannalla loikoiluun, jos olet jo aikaisemmin ehtinyt tutustua maan historiaan ja muihin nähtävyyksiin.

Monien makujen Kambodža – kokemuksia aasialaisesta keittiöstä usein eri vivahtein

Pitkän päivän jälkeen palaat ravintolan kautta hotellille todella tyytyväisenä.

Kambodžassa saat lautasellesi tuttuja ja turvallisia hedelmiä, nuudeleita ja riisiä, mutta halutessasi voit kokeilla myös todella eksoottisia ruokia. Niin tai näin, annoksesi tulee joka tapauksessa olemaan todellinen makuelämys!

Aasialaiseen tapaan riisi ja nuudelit ovat kambodžalaisen keittiön kulmakiviä. Naapurimaat Thaimaa ja Vietnam ovat melko luonnollisestikin vaikuttaneet paikalliseen ruokakulttuuriin, ja vaikutteita se on saanut myös esimerkiksi Kiinasta. Kambodžan historian myötä perinteiseen paikalliseen keittiöön yhdistyy myös ominaisuuksia intialaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä.

Merellisen sijaintinsa ansiosta kambodžalainen keittiö käyttää pääsääntöisenä proteiininlähteenään kalaa ja muita mereneläviä. Lihaakin syödään, mutta ei yhtä suurissa määrin. Sen sijaan tuoreet hedelmät ja kasvikset ovat erittäin merkittävä osa maan ruokakulttuuria. Mikä tekee Kambodžan keittiöstä juuri omanlaisensa, on sen ainutlaatuinen mausteiden käyttö. Suomalaisittain tutut inkivääri ja valkosipuli ovat tyypillisiä maustamiseen käytettäviä ainesosia, mutta useat eksoottiselta kuulostavat mausteet ovat myös suuressa roolissa. Miltä maistuukaan ruoka, jonka valmistuksessa on saatettu käyttää voimakashajuista prahok-kalatahnaa, galangal-juurta, tamarindia tai ainakin seitsemästä perusyrtistä valmistettua kroeung-mausteseosta? Kambodža-matkat vievät sinut aivan uusien makujen äärelle! Mausteiden lisäksi limemehu ja kookosmaito tuovat oman vivahteensa paikallisiin ruokiin. Mikäli uskallat, voit myös kokeilla joitain todella eksoottisia annoksia: oletko missään muualla maailmassa törmännyt friteerattuihin tarantelloihin ruokalautasella?

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen