99 tarjousta

Hotellit

Hotellit ovat onnistuneen matkan kannalta avainasemassa. TravelBird-valikoimasta löydät juuri sinun unelmahotellisi, halusitpa yksinkertaisuutta tai elämyksiä.
Valitut suodattimet:
99 tarjousta
Suodattimet Tyhjennä

Riittävä, hyvälaatuinen uni on onnistuneen matkan kannalta avainasemassa. Niinpä myös hotellilla on erityisen suuri rooli onnistuneen matkan kannalta. Kun hotellivalinta osuu nappiin, on TravelBird-lomasta helppo nauttia muutenkin.

Nykyaikaisten hotellien historia ulottuu aina 1700–1800-luvuille. Sana “hôtel” nimittäin esiintyi ranskan kielessä ensimmäisen kerran 1700-luvun lopulla. Tosin maailman vanhimman, edelleen käytössä olevan hotellin on sanottu olevan Japanissa sijaitseva Hoshi Ryokan, joka avattiin jo vuonna 717. Suomessa hotellit yleistyivät 1800-luvulla, kun elintason nousu ja väestön muuttaminen kaupunkeihin vauhdittivat hotellielinkeinon syntymistä. Toki majoitusta oli tarjottu matkailijoille jo aikaisemminkin, mutta ennen nykyaikaisia hotelleja virkaa hoitivat majoituslaitokset ja kestikievarit.

Suomen hotelleihin liittyy eräs mielenkiintoinen yksityiskohta Pohjolan muihin hotelleihin verrattuna. Suomi on nimittäin ainoa maa Pohjoismaissa, jossa ei ole käytössä etelänmatkoilta tuttua tähtiluokittelua. Suomessa ei siis voi verrata hotelleja sen perusteella, ovatko ne saaneet kolme, neljä vai viisi tähteä luokittelussa. Suomen hotellit pyrkivät erottautumaan toisistaan kilpailukeinoilla, joihin kuuluvat muun muassa siisteys, hinta ja tukipalvelut, kuten hotellin yhteydessä oleva kylpyläosasto. Usein hotelli määrittääkin itselleen liikeidean, jossa on tarkkaan rajattu juuri kyseisen hotellin kohderyhmä – toisessa tapauksessa liikemiehet, toisessa lapsiperheet. Vaikka Suomessa ei tähtiluokittelua käytetäkään, ei se tarkoita, etteikö maassamme olisi kuitenkin myös kansainvälisiä ketjuja. Toisinaan saatat havaita koti-Suomesta tutun hotelliketjun jopa toisella puolella maailmaa. Hotelleilla usein on kanta-asiakasohjelmia aivan kuten ruokakaupoillakin. Mikäli siis haluat kerryttää pisteitä ja päästä hyödyntämään etuja, valitse mahdollisuuksien mukaan saman ketjun hotelli.

Tilastokeskuksen mukaan henkilötasolla vuonna 2016 keskivertosuomalainen yöpyi maksullisessa majoituksessa 1,4 kotimaanmatkalla. Niin ikään maksullisen majoituksen ulkomaanmatkoja keskivertosuomalainen teki 1,4 kappaletta vuonna 2016. Edellisvuoteen verrattuna luvut pysyivät käytännössä samalla tasolla. Tilastoja tarkastellessa tulisi kuitenkin ottaa huomioon, että käsite “maksullinen majoitus” voi hotellien lisäksi käsittää esimerkiksi vuokramökit. Suosituin kohdemaa oli ylivoimaisesti Viro, jossa yöpymisiä oli jopa noin puolet enemmän kuin tilastossa seuraavana olevissa maissa. Listan toista ja kolmatta sijaa pitävät hallussaan Espanja ja Ruotsi. Tilastokeskus kertoo myös Suomen hotelleissa kirjatut majoitusvuorokaudet ja sen, miten yöpymiset jakautuivat suomalaisten ja ulkomaalaisten kesken. Yhteensä yöpymisiä oli vuonna 2016 vuorokausissa laskettuna 16,3 miljoonaa, joista suomalaiset majoittujat yöpyivät 11,4 miljoonaa majoitusyötä. Näin ollen ulkomaalaiset yöpyivät Suomessa 4,9 majoitusyötä vuonna 2016. Prosenteissa laskettuna ulkomaalaisten yöpyjien osuus hotelleissa oli 30, ja eniten majoittujia kirjattiin Venäjältä, Ruotsista, Saksasta ja Iso-Britanniasta. Kokonaiskysynnän kasvusta ulkomaalaisten majoittujien osuus oli selkeästi suomalaisia suurempi. Kun vertailuun otetaan Suomen koko majoituskapasiteetti, voidaan todeta että hotellit kattoivat 80 prosenttia kaikkien majoitusliikkeiden yöpymisistä. Hotellihuoneiden käyttöaste edelliseen vuoteen verrattuna kasvoi Suomessa hieman, ollen 54 prosenttia vuonna 2016. Kuitenkin hotellihuoneiden keskimääräinen hinta on noussut 2010-luvulla tasaisesti, ollen vuonna 2016 noin 97 euroa yöltä. Tilastojen mukaan vuonna 2016 Suomessa oli yhteensä 653 hotellia.

Hotelleja jokaiseen makuun

Millainen hotelli soveltuu parhaiten juuri sinun tarpeisiisi?

Hotellien tarjonta saattaa joskus tuntua hämmentävältä, kun vaihtoehtoja on niin monia. Laajan tarjonnan ansiosta löydät kuitenkin juuri itsellesi sopivan hotellin, joten taustatyö todella kannattaa. Loistava hotelli on ihanan loman edellytys! Millainen loma on sinun unelmiesi täyttymys? Haetko majoitukseltasi luksusta ja häämatkan ylellisyyttä, vai asutko mieluummin edullisemmin ja säästät rahaa matkan muihin aktiviteetteihin? Toiveidesi lomaa pohtimalla tulet kuin huomaamatta samalla miettineeksi, mitä toivot hotelliltasi. Eri ihmisillä on usein hyvin eri toiveet majoituksen suhteen, ja siitä syystä onkin loistavaa, että myös hotellit vastaavat matkailijoiden vaihteleviin toiveisiin erottumalla kilpailijoistaan. Joihinkin hotelleihin sisältyy all inclusive -palvelu, jolloin voit huoletta nauttia kaikista hotellin tarjoamista aterioista, välipaloista, kahvitarjoiluista ja baarin antimista. Jotkut matkailijat taas puolestaan haluavat kokeilla paikallisia ravintoloita ja kulttuurille tyypillisiä annoksia, jolloin hotellin aamupalapöydältä ja ravintolalta ei vaadita yhtä suuria. Toki yleistymään päin on myös tahto valmistaa omat ruoat. Ruoanlaitto yhdessä matkaseurueen kanssa on monille laatuaikaa, joten hotellihuoneelta saatetaankin toivoa omaa keittiötä. Toki kokkaaminen itse on myös edullisempaa kuin ulkona syöminen, mistä syystä keittiö saattaa myös olla matkailijoiden toiveena. Majoituksen valintaan liittyy luonnollisesti myös hotellin sijainti. Lyhyellä viikonlopun lomalla olevat haluavat usein asua kaupungin keskustan läheisyydessä, jotta aikaa uudessa kaupungissa ei turhaan tuhlaantuisi välimatkoihin ja lähimmän julkisen liikenteen pysäkin löytämiseen. Edulliset hotellit sijaitsevat kuitenkin lähtökohtaisesti kaupungin keskustan ulkopuolella. Etenkin työmatkalla olevien toiveissa on jo lähtökohtaisesti yöpyä poissa kaupungin keskustasta, sillä työpäivän jälkeen mahdollisimman nopea kotiinpaluu on usein ensimmäinen mieleen nouseva ajatus. Kaupungin keskustasta lentokentälle kun on usein helposti puolenkin tunnin matka taksilla, julkisilla kulkuvälineillä vielä pidempi. Niinpä lentokenttähotelleille on usein kysyntää työmatkalaisten keskuudessa. Etenkin jos lento on aikaisin, ei matkaan haluta käyttää arvokasta aikaa aamulla. Niinpä riippuu täysin matkailijoiden toiveista, millainen hotelli soveltuu parhaiten juuri kyseiseen matkaan.

Myös matkaseura vaikuttaa valtavasti hotellin valintaan. Lasten kanssa matkustavat arvostavat vaivattomuutta, hyvää sijaintia ja leikkinurkkauksia ynnä muita virikkeitä lapsille. Perhelomiin tarkoitettuja ja räätälöityjä hotelleja on erityisesti aurinkolomakohteissa, joissa lapsille on esimerkiksi matalampia uima-altaita tarjolla. Jos taas olet matkassa rakkaasi kanssa, saatatte haluta viettää rentouttavaa aikuisten lomaa. Etenkin ulkomailla on lukuisia ainoastaan aikuisille ja toisinaan ainoastaan pariskunnille tarkoitettuja hotelleja. Näissä hotelleissa aikuiset saavat viettää laatuaikaa ilman ympärillä vilistäviä lapsia. Hotellit Suomessa eivät ole vielä lähteneet suuntaukseen erityisemmin mukaan, mutta kenties tulevaisuudessa näemme Suomessakin enemmän vain aikuisille tarkoitettuja hotelleja. Perheesi tai puolisosi sijasta saatat toisinaan lähteä lomalle matkaseuranasi suurehko kaveriporukka. Kaveriporukoiden reissuilla askeleet suuntautuvat usein yöelämään. Ilta on hauska aloittaa esimerkiksi hotellin baarista. Monet hotellit ovat viime aikoina myös ottaneet inspiraatiota hostelleista, jotka ovat tunnettuja yhteisöllisestä ilmapiiristään. Nykyään monissa hotelleissakin on nimittäin esimerkiksi yhteinen oleskelualue, jossa matkailijat voivat tutustua muihin samassa hotellissa yöpyjiin ja vaikkapa pelata heidän kanssaan lautapelejä, kertoo Mondo.

Myös matkailijoiden omat arvot ja ajatusmaailma vaikuttavat entistä vahvemmin hotellinkin valintaan. Mikäli ympäristön suojelu on matkailijan sydäntä lähellä, valitsee hän kahdesta samantasoisesta vaihtoehdosta luultavasti sen hotellin, joka ottaa ympäristön päivittäisessä toiminnassaan huomioon. Yle kirjoittaakin uutisessaan, että Suomessa useilla hotelleilla on esimerkiksi Joutsenmerkki- tai Green Key -luokitus, joka kertoo hotellin ympäristöystävällisyydestä. Kuitenkaan suomalaiset eivät ole vielä samalla tasolla ympäristöystävällisten hotellien hyödyntämisessä tai vaatimisessa kuin esimerkiksi keskieurooppalaiset. Ulkomaalaiset ovat kuitenkin hyvin kiinnostuneita ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista Suomessa, sillä maatamme pidetään yhtenä Euroopan puhtaimpana säilyneistä. Nykyisin ihmiset ovat myös entistä tarkempia omasta ruokavaliostaan, ja esimerkiksi lähiruoka tai vegaaniruokavalio ovat nykyajan tyypillisiä suuntauksia ruoan saralla. Niinpä matkailijat ottavat myös hotellin tarjonnan huomioon varausta tehdessään. Ilahduttavasti monet hotellit ovat havahtuneet asiaan ja myös ottaneet asiakkaiden toiveet huomioon.

Myös hotellit voivat olla elämyksiä

Nykyään hotelli on usein se, minkä perusteella matkakohde valitaan.

Etenkin lyhyillä matkoilla voi hotellin erottuminen edukseen olla juuri se tekijä, joka vaikuttaa koko matkasuunnitelman muotoutumiseen. Kuitenkin kaukomatkoilla saatat haluta nauttia kohteesta täysin rinnoin, joten mikset yöpyisi elämyshotellissa? Maailma tuntuu käyvän pienemmäksi päivä päivältä, kun internetin avulla on mahdollista esimerkiksi vaihtaa kuulumisia toisella puolella maapalloa asuvan ystävän kanssa reaaliajassa. Nuoremmat sukupolvet myös matkustavat edeltäjiään huomattavasti enemmän, jolloin he ennen pitkää toivovat uusia elämyksiä ja mieleenpainuvia kokemuksia. Myös hotelli voi olla vastaus näihin toiveisiin. Matkakohdetta ei nykyään suinkaan aina valita ensimmäisenä, vaan toisinaan se saattaa olla juuri hotelli, joka houkuttaa matkailijan suuntaamaan kohteeseen. Sinun ei edes tarvitse matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle, jotta voit kokea hotellien tarjoaman unohtumattoman elämyksen. Iltalehden artikkelissa kerrottiin esimerkkejä Suomessa sijaitsevista, normaalista poikkeavista hotelleista. Miltä kuulostaisi yöpyä lasikattoisessa iglussa, jossa voit ihastella revontulien leiskuntaa öisellä taivaalla? Tämä ainutlaatuinen elämys on mahdollista kokea Saariselän Kakslauttasen hotellissa. Talven tunnelmaa koet niin ikään Ylläksen lähellä sijaitsevassa Snow Villagessa, jossa voit todella nukkua lumesta tehdyssä hotellissa! Myös eteläinen Suomi on täynnä unohtumattomia hotelleja. Esimerkiksi Hotelli Katajanokka on entinen vankila, jossa tänä päivänä voi kokeilla kaltereiden takana nukkumista hotellin asiakkaana. Hangon lähellä puolestaan sijaitsee kuuluisa Bengtskärin majakka, jossa voi itse asiassa myös yöpyä. Ota siis seuraavaksi kotimaan matkakohteeksesi joku lumoavista hotellivaihtoehdoista! Paikkakunnalla riittää varmasti muutakin kiinnostavaa nähtävää ja tehtävää, etkä tule harmittelemaan päätöstäsi.

Studio55 on puolestaan listannut Suomen rajojen ulkopuolella sijaitsevia kiinnostavia hotelleja, joiden luomisessa mielikuvitus ei todellakaan ole ollut rajana. Costa Rican Hotel Costa Verde -hotelli on itse asiassa entinen Boeing-lentokone, jonka ikkunoista sviitissä yöpyvä voi ihailla ympäröivää Manuel Antonion kansallispuistoa sekä merta. Amsterdamissa voi puolestaan nukkua nostokurkeen rakennetuissa huoneissa, ja Englannissa Spitbank Fortin linnoituksessa, joka sijaitsee meren keskellä. Oma lukunsa ovat myös ympäri maailmaa, eksoottisissa kohteissa sijaitsevat merihotellit. Niissä matkailija nukkuu kyllä tavanomaisessa hotellihuoneessa, mutta näkymät ovat aivan henkeäsalpaavat. Huone on nimittäin veden alla, ja lasisen katon yllä saattaa uiskennella niin tuhansia värikkäitä pikkukaloja kuin suurikokoisia haitakin. Nämä hotellit ovat kuin luotuja valokuvaukseen!

Aina unelmien hotellia ei kuitenkaan ole mahdollista löytää normaalein tiedonhaun keinoin. Hotellit perinteisesti pyrkivät ahkerasti markkinoimaan itseään saavuttaakseen matkailijoiden suosion. Joskus kuitenkin tiheä salaisuuden verho on se, mikä herättää matkailijan kiinnostuksen – mikäli verho vaan raottuu sen verran, että matkailijan on mahdollista olla salaisuudesta edes tietoinen. Ympäri maailman nimittäin sijaitsee hotellihuoneita, joita ei avoimesti markkinoita tai joita ei kenties edes mainita hotellin nettisivuilla. Niiden tarkoitus on sekä ilahduttaa arvostettuja yöpyjiä että aiheuttaa toivottua supinaa ja kuiskuttelua. Niissä yöpyäkseen on yksinkertaisesti oltava tietoinen huoneen olemassaolosta. Saadakseen huoneen käyttöönsä tulee matkailijan ottaa suoraan yhteyttä hotelliin, sillä netissä varauksen tekeminen ei ole mahdollista. Joissain tapauksissa edes tämä ei riitä, vaan kaiken keskiössä ovat sosiaaliset verkostot. Tunne juuri oikea henkilö, joka voi kertoa sinulle kuinka voit yöpyä huoneessa. Varaudu kuitenkin lompakon kevenemiseen, sillä kyseessä on usein hotellin pramea sviitti. Eihän majoittujan suinkaan tulisi joutua kokemaan pettymystä, kun taikasanat “Sesam aukene!” vihdoin toimivat ja huoneen ovet avautuvat. Haasteena tosin on se, että uskomattoman hienosta hotellikokemuksesta haluaisi kertoa myös tuttaville. Osaatko siis pitää salaisuuden omana tietonasi? New York Times on listannut esimerkkejä salaisista huoneista, joita voi kenties tässä vaiheessa kutsua julkisiksi salaisuuksiksi. Yksi esimerkki salaisesta hotellihuoneesta sijaitsee New Yorkin Warwick Hotelissa. Kyseisessä huoneessa asui aikoinaan peräti 12 vuoden ajan näyttelijälegenda Cary Grant. Toinen New Yorkin salaisista hotellihuoneista on Mandarin Oriental -hotellissa. Huoneen sisustukseen kuuluu muun muassa yksityinen taidekokoelma, Swarovskin kristalleista tehty seinä ja keskeinen näkymä Central Parkiin. Las Vegasin El Cortez Hotel and Casino -hotellissa puolestaan on salainen kattohuoneisto, joka aikoinaan kuului kasinon omistajalle Jackie Gaughanille. Joskus salainen huone ei kuitenkaan välttämättä ole ylellisyyttä tulvillaan. Tästä loistavana esimerkkinä toimii Nashvillessä sijaitsevan Union Station -hotellin huone numero 711. Kiinteistö toimi ennen juna-asemana, ja legendan mukaan rakkaansa toisessa maailmansodassa menettänyt nainen, Abigail, heittäytyi junan alle uutisen kuultuaan. Naisen haamu vaeltaa yhä huoneessa numero 711. Mikäli uskaltaisit yöpyä tässä kylmiä väreitä herättävässä huoneessa, kerro Abigailin tarina varausta tehdessäsi. Huoneessa voivat nimittäin yöpyä ainoastaan he, jotka tarinan tuntevat.

Teknologian vaikutus globaaleihin hotellitrendeihin

Mitä voimme odottaa hotelleilta ja niiden palveluilta tulevaisuudessa?

Kovan kilpailun vuoksi hotellien on jatkuvasti pyrittävä kehittymään ja tarjoamaan matkailijoille arjen luksusta. Matkailijoiden onneksi se tarkoittaa entistä parempaa palvelua, kehittyviä palveluratkaisuja ja tyytyväisyyttä majoitukseen. Teknologia ja sen kehitys on jo mullistanut monen alan, ja suuri vaikutus sillä on hotellienkin tarjoamiin palveluihin ja ratkaisuihin. Teknologian voisikin sanoa olevan suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa globaaleihin hotellitrendeihin ja niiden kehitykseen. Kuitenkin tämän laajan käsityksen alle mahtuu paljon pienempiä trendejä, jotka nimenomaan teknologia mahdollistaa. Nykyisin matkailijat haluavat lomaltaan ennen kaikkea helppoutta, ja juuri siihen toiveeseen tuo teknologia parhaiten vastauksen tulevaisuudessa. Ilmaisen WiFi-yhteyden saatavuus on käytännössä jo oletus, jonka toteutumatta jääminen saa matkailijat usein ärtyneiksi. Kuitenkin teknologia tarjoaa monia muitakin elämää helpottavia ratkaisuja. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 suurin osa matkojen etukäteen tehdyistä varauksista tehtiin internetin kautta. Suomen sisällä tehdyt maksullisen majoituksen matkat oli 68 prosenttiin asti varattu internetin kautta. Ulkomaan matkojen kohdalla prosentti oli vielä suurempi, 85 prosenttia. Mondo puolestaan mainitsee teknologian vaikutuksesta esimerkiksi unen laatuun. Nykyään useissa hotelleissa on mahdollista hyödyntää tekniikkaa, jonka avulla matkailija herää lempeästi kuin olisi keskellä kauneinta luontoa. Huoneen valot kirkastuvat vähitellen aivan kuin luonnossa auringon noustessa, ja lempeä lintujen laulu kantautuu taustalta korviisi. Japanissa on peräti avattu robottihotelli, jossa tekniikka on korvannut kokonaan normaalin henkilökunnan. Henn-na Hotelin roboteilta voi kuitenkin kysyä englanniksi vinkkejä, ja huoneeseen pääsee sisälle kasvojentunnistusohjelman avulla. Ihan näin lennokkaita ratkaisuja tuskin on odotettavissa lähivuosina Suomen hotelleihin, mutta yhtä kaikki tulevaisuudessa voimme olettaa esimerkiksi kirjautuvamme sisään huoneeseen vaikkapa älypuhelimen avulla. Huomisen hotelli -projektiraportti ehdottaa, että hotellihuoneen televisio tulee tarvittaessa toimimaan kuin tietokoneen ruutuna mahdollistaen vaikka videokonferenssien pitämisen omasta hotellihuoneesta käsin. Tätä mahdollisuutta etenkin työmatkalaiset arvostavat. Vaikka teknologia tuleekin olemaan entistä suuremmassa roolissa hotelliasumisessa, ei se poista perinteisen asiakaspalvelun roolia ja merkittävyyttä. Päinvastoin, tulevaisuuden trendeihin kuuluu asiakaspalvelun merkityksen kasvaminen. Asiakkaat toivovat jatkossa yhä henkilökohtaisempaa palvelua, ja hyvä asiakaskokemus tulee olemaan avainasemassa hotellin valinnassa. Kuitenkin teknologia mahdollistaa sen, että hotellin työntekijöillä on yhä enemmän aikaa asiakkaille.

Oman lisänsä kiristyvään kilpailuun on tuonut erityisesti sosiaalisen median huima kehitys. Nykyisin on tavallista jakaa lomakokemukset laajan ystäväpiirin ja usein tuntemattomienkin nähtäväksi erilaisten keskustelupalstojen, kuvapalveluiden ja hastagien avulla. Sosiaalisesta mediasta voikin siis hakea sekä inspiraatiota että muiden käyttäjien kokemuksia tietystä hotellista. Etenkin tuttavien sanaan perinteisesti luotetaan. Seikkaile siis internetin ihmeellisessä maailmassa ja selvitä, missä muut matkailijat viettävät mieluiten aikansa. Suurella todennäköisyydellä saat loistavia vinkkejä, jotka omalta osaltaan lopulta vaikuttavat juuri sinun lomasi onnistumiseen.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen