tarjousta

Hollannin matkat

Hollannin matkat ovat tulvillaan tulppaaneja ja tuulimyllyjä. Hyppää pyörän selkään TravelBird-lomallasi ja koe maa paikallisten tavoin!
Katso lisää:

Hollannin virallinen nimi on Alankomaat, mikä jo itsessään viittaa edessäsi aukeavaan maisemaan, kun saavut maahan TravelBird-lomasi alussa. Hollanti todella on alankoja täynnä eikä edes kukkuloita juurikaan ole. Ei ihme, että paikalliset rakastavat pyöräilyä!

Hollanti on monipuolinen matkakohde, josta pitävät niin siellä lyhyen aikaa lomailevat kuin maahan asumaankin asettuneet ulkomaalaiset. Vaikka ulkomaalaisia asuu Hollannissa paljon, on maa kuitenkin onnistunut säilyttämään vahvan paikallisen tuntunsa. Hollantia ajatellessa tulee useita kenties stereotyyppisiäkin mielikuvia mieleen, joista vähäisin ei ainakaan ole pyöräily. Hollantilaiset rakastavat pyöräilyä! Maassa onkin pyöriä vähintään yhtä paljon kuin asukkaita, ja pyöräillen sinua vastaan saattaa tulla jopa maan pääministeri. Hollannissa pyöräilymatka on siis ehdottomasti aidoimmillaan. Hollannin matkat vievät sinut myös tuhansien kanaalien ja siltojen maahan, ja Hollannin nähtävyydet pitävät sisällään kanaalien varsille rakennetut asuntolaivat, joissa ihmiset todella elävät jokapäiväistä elämäänsä. Hollantiin on yllättävän helppo matkustaa. Helsingistä lento ei kestä edes kahta tuntia, joten perillä matkailija on aivan hujauksessa. Niinpä Hollanti sopiikin erinomaisesti myös vain viikonloppumatkan kohteeksi. Lyhyestä lentoajasta johtuen myös äkkilähdöt maahan kannattavat. Joskus tekee hyvä olla spontaani!

Hollantilaisten kansallisväri on oranssi, mutta maan lipun väreinä komeilevat valkoinen, punainen ja sininen. Oletkin saattanut ihmetellä, mistä kummasta tapa pukeutua oranssiin on peräisin. Sille on varsin luonnollinen selitys, sillä oranssi on Hollannin kuninkaallisten tunnusväri ja juontaa juurensa suvun sukunimeen, joka hollanniksi on Oranje-Nassau. Juhlapäivinä ja merkittävien urheilutapahtumien yhteydessä kadut valtaavat oransseihin pukeutuneet kansalaiset, ja näet väriä kaikkialla minne katseesi käännätkin. Erityisesti keväällä kannattaa suunnata Hollantiin, mikäli haluat olla osa juhlivaa ihmismerta. Tuolloin nimittäin on King’s Day -juhla, jota vietetään kuninkaan syntymäpäivän kunniaksi. Ihmiset ovat iloisella tuulella, dj:t soittavat kaduilla ja kanaalit ovat täynnä oranssein koristein somistettuja veneitä nauravine matkustajineen. Hollantilaiset tunnetaan myös jalkapallokansana. Varmista siis, että jalkapallomatkalle lähtiessäsi matkalaukustasi löytyy vähintään oranssit sukat!

Omaperäinen Amsterdam

Amsterdamia kutsutaan siltojensa ansiosta pohjoisen Venetsiaksi.

Hollannin ykkösmatkakohde on tietenkin pääkaupunki Amsterdam. Vapaamielisyydestään tunnettu Hollanti houkuttelee paljon juhlimiseen hurahtaneita matkailijoita, ja tämä näkyy myös Amsterdamin katukuvassa. Kannabista laillisesti myyviä coffee shopeja onkin lähes joka kadunkulmassa. Myös kuuluisa Punaisten lyhtyjen alue on osoitus maan vapaamielisyydestä, ja melkein jokainen kaupungissa vieraileva matkailija käy kulkemassa vähäpukeisten naisten täyttämien ikkunoiden ohi. Kaupungilla on kuitenkin tarjota aktiviteetteja laidasta laitaan, ja kulttuuritarjonta Amsterdamissa onkin erinomainen. Matkailijan kannalta on todella kätevää, että esimerkiksi tärkeimmät museot, kuten kansallismuseo Rijksmuseum ja Van Goghin museo, sijaitsevat saman aukion laidalla. Aukio onkin osuvasti nimetty Museumpleiniksi. Siellä voit ikuistaa itsesi valokuvaan myös I Amsterdam -kyltin kanssa. Amsterdamissa sijaitsee myös Anne Frankin kotitalo, jossa voit nähdä omin silmin olosuhteet, joissa Frankin perhe piileskeli natseilta piilossa. Viihteen ja kulttuurin lisäksi Amsterdamissa on mukava vain kierrellä ilman sen tarkempaa päämäärää. Amsterdamin matkat ovat loistava valinta shoppailun ystäville, ja parhaiden ketjuliikkeiden lisäksi kaupunki on täynnä toinen toistaan parempia kirpputoreja ja pieniä herttaisia putiikkeja. Etenkin De 9 Straatjes eli yhdeksän pientä katua ovat tulvillaan mitä suloisimpia, paikallisten omistamia kauppoja. Kun kaipaat taukoa shoppailun tai nähtävyyksien kiertämisen lomasta, voit pystyttää piknikin Vondelparkiin, joka on suuri puisto aivan Amsterdamin keskustan liepeillä. Puiston kauneuden lisäksi kannattaa ihailla puiden latvustoissa lenteleviä lintuja, sillä Amsterdamin erikoisuus ovat pienet vihreät papukaijat.

Vierailu Amsterdamissa ei olisi täydellinen ilman kanaaliajelua. Amsterdamissa on kanaaleja kaikkialla missä kuljetkin, ja se onkin saanut lempinimen pohjoisen Venetsia. Kaikkein paras tapa nauttia kanaaleista paikallisten tapaan on tietenkin astua veneen kyytiin. Opastettuja venekierroksia järjestetään useita, ja kanaaliajelun aikana kuulet mielenkiintoisia faktoja Amsterdamin historiasta sekä näet muun muassa Amsterdamin ja koko Euroopan kapeimman talon. Se on vain noin metrin levyinen! Kapeille ja vieri viereen rakennetuille taloille on myös looginen selitys. 1500-luvulle asti omistajia nimittäin verotettiin talon leveyden mukaan. Veroja välttääkseen asukkaat rakensivat talonsa korkeiksi ja syvyyssuunnassa pitkiksi. Aidossa amsterdamilaisessa talossa onkin sisäänkäynnin yhteydessä jyrkät ja kapeat portaat. Kiinnitä myös huomiota talojen ulkopuolella katonrajassa roikkuviin koukkuihin. Niiden avulla nimittäin hoidetaan uuteen asuntoon muuttaminen Amsterdamissa, sillä portaikot ovat liian kapeita tavaroiden sisälle kantamiseen. Koukkujen avulla kookkaat huonekalut yksinkertaisesti nostetaan ikkunasta sisään.

Amsterdamissa ollessasi et voi välttyä näkemästä kaupungin tunnusta, punaisella ja mustalla taustalla olevia kolmea ristiä. Tunnus on maalattu bussipysäkkien ikkunoihin, liehuu lippuna kanaaleissa ajelevissa veneissä ja vilkkuu jopa askeleidesi alla kävellessäsi kaivojen kansien yli. Paikalliset kuitenkin väittelevät edelleen ristien merkityksestä. Yhden tarinan mukaan ristit symboloivat kolmea Amsterdamia kohdannutta katastrofia: tulvaa, tulipaloa ja mustaa surmaa, joista yksikään ei kuitenkaan onnistunut nujertamaan kaupunkia. Ilmeisesti selityksellä ei ole historiallista todistusaineistoa, mutta joka tapauksessa Hollannin matkat saavat tunnuksen piirtymään muistiisi selkeästi, sillä törmäät siihen joka puolella Amsterdamia.

Koe paikallisten Hollanti

Lähde tutustumaan Hollantiin Amsterdamin ulkopuolella.

Alankomaat ja sen nähtävyydet ovat paljon muutakin kuin vain pääkaupunki Amsterdam. Hollannissa välimatkat ovat lyhyitä, ja jo puolessa tunnissa tai tunnissa olet seuraavassa kaupungissa. Lähde siis tutustumaan Hollannin muihin helmiin!

Amsterdamin lisäksi Hollannin toinen suurkaupunki on Rotterdam. Se eroaa arkkitehtuuriltaan täysin kaikista muista Hollannin kaupungeista, sillä Rotterdam pommitettiin toisen maailmansodan aikana maan tasalle lähes täysin. Tilalle ovat nousseet mitä modernimmat ja erikoisimmat rakennukset, jotka jo itsessään ovat nähtävyys arkkitehtuurinsa ansiosta. Jos kaipaat hieman pienempiä kaupunkeja, on Utrecht todella viehättävä vaihtoehto. Sen vanha keskusta on kompaktin kokoinen, ja esimerkiksi Amsterdamista poiketen voit nauttia illallista kanaalin varren ravintoloissa, jotka sijaitsevat aivan vedenpinnan korkeudella. Utrechtissa voit käydä drinkeillä myös vanhaan kirkkoon rakennetussa kuppilassa! Utrecht muutenkin on nuorekas kaupunki, sillä se on erityisesti opiskelijoiden suosiossa. Opiskelijat viihtyvät myös kotoisassa Leidenissä, jossa sijaitsee Hollannin vanhin yliopisto.

Matka Hollantiin vie sinut halutessasi myös pieniin kyliin, joista näkemisen arvoinen on ainakin Giethoorn Pohjois-Hollannissa. Se on täysin autoton kylä, ja muistuttaa aivan Hobittilaa. Giethoornissa matkat taitetaankin joko teitä pitkin kävellen tai pyöräillen, tai talosta toiseen kanaaleja pitkin siirtyen. Mikäli taas olet liikenteessä lasten kanssa, kannattaa teidän viettää päivä Eftelingin teemapuistossa – tai miksei Efteling sopisi myös vain aikuistenkin hauskanpitoon. Eftelingissä on paljon muutakin tekemistä kuin hurjastella vuoristoradoissa. Siellä voit kulkea satumetsässä ja tutustua muun muassa Grimmin saduista tuttuihin hahmoihin ja niiden koteihin. Efteling muistuttaa tyyliltään Disneylandia, mutta on itse asiassa jopa sitä vanhempi!

Puukenkiä, tulppaaneja, tuulimyllyjä ja juustoa

Näe Hollannin ikoniset symbolit paikan päällä.

Hollannin symboleina toimivat muun muassa kaukaisuuteen jatkuvat tulppaanipellot, taivasta vasten piirtyvät tuulimyllyt, ikoniset puukengät sekä maailman maukkaimmat juustot. Hollannin matkat vievät sinut katsomaan näitä kaikkia paikan päälle!

Hollanti tunnetaan kukkien maana, ja etenkin sen tulppaanit ovat maailmankuuluja. Tulppaanien aika on keväisin, ja tuolloin myös Hollannin matkat ovat kaikkein kauneimmillaan. Kaikkein upein kukkaloisto on Keukenhofin kukkapuistossa, joka on yksi maailman suurimmista kukkapuistoista. Siellä yli 7 miljoonaa nuppua puhkeaa kukkaan joka kevät, ja pelkästään eri tulppaanilajeja on yli 800. Amsterdamissa puolestaan voit vierailla maailman ainoilla kelluvilla kukkamarkkinoilla ja ostaa kotiinviemisiksi tulppaanien ja monien muiden kukkien sipuleita ja siemeniä. Seuraavana kesänä on mukava istua puutarhassa ja ihailla Amsterdamin tuliaisia omassa kukkapenkissä. Samalla reissusta jääneet hyvät muistot palaavat mieleen.

Tuulimyllyjä voit nähdä toisinaan keskellä kaupunkiakin, olit sitten Amsterdamissa tai Leidenissä. Amsterdamissa voit myös vierailla sen suurimmassa tuulimyllyssä, jonka yhteydessä toimii suosittu panimo! Mikäli kuitenkin tahdot kokea tuulimyllyt kaikkein aidoimmassa maisemassa, suosittelemme käväisyä esimerkiksi Zaanse Schansissa, joka sijaitsee vain parinkymmenen minuutin junamatkan päässä Amsterdamista. Zaanin aluetta pidetään koko Euroopan vanhimpana teollisena alueena, ja 1600-luvulla siellä oli peräti 900 tuulimyllyä! Osa myllyistä on säilynyt tähän päivään saakka, ja voitkin poiketa sisään niin mauste- kuin maissimyllyynkin. Zaanse Schansissa voit tutustua myös Hollannin toisen symbolin, puukenkien, historiaan. Kylässä on nimittäin puukenkämuseo, jossa komeilee jopa timantein päällystetty hollannikas. Zaanse Schansin lisäksi tuulimyllyjä kannattaa matkustaa ihailemaan Kinderdijkin kylään, sillä sen historialliset tuulimyllyt on jopa UNESCO lisännyt maailmanperintölistalleen.

Juustoa voit maistella lähes joka kadunkulmassa, sillä erilaisia juustokauppoja on Hollannissa useita. Voit ostaa niin nuori- kuin vanhaikäistäkin goudajuustoa tai kokeilla jotain erikoisempaa, kuten pestolla, kuminalla, valkosipulilla tai yrteillä maustettuja juustoja. Niiden kanssa loistavasti yhteen sopivat erilaiset hillot ja sinapit, joita juustokaupoissa niin ikään myydään. Mikäli haluat tutustua juustojen maailman enemmänkin, voit vierailla esimerkiksi Alkmaarin juustomarkkinoilla tai matkata Edamin kaupunkiin, jonka nimikin jo kertoo sen roolista juustojen kotina. Edamissa voit vierailla myös juustomuseossa. Myös Goudan kaupunki Hollannissa on lainannut nimensä maailmankuululle juustolle. Goudaan ei kuitenkaan kannata juuston perässä matkustaa, sillä nimestään huolimatta siellä ei valmisteta lainkaan juustoa. Goudasta on kuitenkin kotoisin toinen Hollannin suosituimmista herkuista, stroopwafel-nimellä tunnettu hunajavohvelikeksi. Aidon stroopwafelin maistaminen matkan aikana on ehdoton must!

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen