Hoi An

Hoi An on Vietnamin kaunein kaupunki. TravelBird-lomalla ihastut vanhan ajan tunnelmaan UNESCO-kohteissa, suloisiin katuihin ja hienoihin rantoihin.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
4 tarjousta
Hoi An on hurmaava pieni kaupunki, jolle matkailija toisensa jälkeen on menettänyt sydämensä. Se on saanut lempinimen Vietnamin kauneimpana kaupunkina, ja siellä vierailtuasi huomaat olevasi yhtä mieltä ihailijoiden kanssa.

Kaikista Vietnamin kaupungeista juuri Hoi An näyttää parhaiten sen, millainen tunnelma vietnamilaisessa kaupungissa entisaikoina on ollut. Hoi An säästyi Vietnamin sodan tuhoilta lähes täysin, ja näin ollen kaupungin keskusta on säilynyt juuri sellaisena, kuin se aikoinaan rakennettiin. Historiallisen merkittävyytensä johdosta Hoi Anin vanha kaupunki onkin osa UNESCOn maailmanperintölistaa. Hoi An on historiallisesti merkittävä myös muuten. Kaupunki sijaitsee meren ääressä joen rannalla, joten muinoin se oli yksi Kaakkois-Aasian tärkeimmistä kauppasatamista. Japanilaiset ja kiinalaiset kauppiaat pitivätkin kaupungissa tukikohtaansa, mikä näkyy katukuvassa yhä tänä päivänä. Kaupungin kaksi puolta yhdistävä Japanilainen silta on nykyään yksi Hoi Anin kuvatuimmista nähtävyyksistä. Hoi Anissa on mukavaa vain kulkea ympäriinsä ilman sen suurempaa päämäärää ja tutkia, minne pienet suloiset kujat sinut johdattavat. Värikkäät talot yhdessä kukkien loiston kanssa luovat mitä kauneimman näyn, eikä ihastuksen huokailuilta voi välttyä. Katujen varsia reunustavat viehättävät kahvilat ja pienet ravintolat suorastaan kutsuvat matkailijaa poikkeamaan sisään. Voit myös hypätä perinteisen sampan-veneen kyytiin ja tutustua kaupunkiin joelta käsin. Hoi Anissa päivä on mukava viettää myös vuokraamalla pyörä. Linja-autolla tai muilla julkisilla kulkemiseen ei nimittäin Hoi Anissa ole tarvetta, sillä kaupungin pienehkön koon ansiosta kaikki on helposti saavutettavissa muutenkin. Hoi Anin kaupungissa pyöriä onkin yli 100 000 kappaletta, ja kaupungin pyrkimys on olla Vietnamin ympäristöystävällisin.

Hoi An on myös siitä erinomainen matkakohde, että siellä voi yhdistää kaupunkiloman ihanaan rantalomaan. Hoi Anin ympäristön rantoja on usein kehuttu maailman kauneimmiksi, joten kaupungissa kiertelyn jälkeen matkailija voi rauhassa nostaa jalat ylös ja nauttia vilvoittavan tuulen henkäyksistä samalla, kun aurinko mukavasti lämmittää ihoa. Noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva Cua Dain ranta on TravelBird-tutkimuksen mukaan maailman yli 300 suosituimmasta uimarannasta kaikkein edullisin. Hoi An on siis oiva kohde myös budjettimatkailijoille, sillä siellä lomasta voi todella nauttia ilman huolta budjetin ylittymisestä. Rentoutuminen Hoi Anissa on taattu!

Paperilyhtyjen kaupunki

Iltavalaistuksessa kaupunki on kauneimmillaan, kun paperilyhdyt luovat romanttista tunnelmaa.

Hoi Anin kaduilla huomion kiinnittävät tunnelmalliset paperilyhdyt, joiden tupsut keinuvat hiljalleen lämpimässä kesätuulessa. Paikalliset uskovat paperilyhtyjen tuovan hyvää onnea, joten lähes jokaisen oven edessä komeilee ainakin pari valontuojaa.

Vieraile matkasi aikana esimerkiksi Hoi An Handicraft Workshopissa. Kuten nimikin jo kertoo, siellä voit seurata käsityöläisiä työssään ja mahdollisesti jopa itse osallistua koristeiden tekoon. Yksi Handicraft Workshopissa tehtävistä perinteisistä käsitöistä ovat juuri paperilyhdyt. Paperilyhdyt ovat Hoi Anissa suuressa roolissa myös juhlien ja festivaalien aikaan. Festivaaleja kaupungissa onkin useita – yhteensä yli 100 vuodessa! Jokaisen kuukalenterin mukaisen kuukauden 14. päivänä Hoi Anissa juhlitaan täyden kuun juhlaa, Full Moon -festivaalia. Päivällä ruokalahjoituksia ja suitsukkeita viedään esi-isien alttareille ja paikalliset vierailevat pagodeissa eli buddhalaisissa temppeleissä. Illan tullen värikkäät valot ja lamput koristavat jokaista katua ja kujaa. Paikallisen kalenterin mukaan jokaisen kuukauden 15. päivänä paperilyhdyt ovat vielä suuremmassa roolissa Hoi Anissa. Vanhan kaupungin kaikki valot on sammutettu, ja illan pimeyden valaisevat ainoastaan paperilyhtyjen kaunis hehku. Kaupunkia halkova joki on tulvillaan kelluvia lyhtyjä, jotka luovat omaa tunnelmaansa tähän perinteikkääseen iltaan. Vietnamilaisen perinteen mukaan täyden kuun juhlalla kunnioitetaan esi-isiä, ja tapa ulottuu aina vuosisatojen päähän. Entisaikoina Hoi Aniin saapuivat täyden kuun juhlijat ympäri aluetta.

Kaikista suurin täyden kuun juhla on kuitenkin Tet Trung Thu, vuoden ensimmäinen kuukausittaisista juhlallisuuksista. Sitä vietetään elokuun aikoihin kuukalenterin mukaisesti 14. päivänä. Tuolloin Hoi Anin kadut ovat kuin suoraan satukirjasta. Lapset kantavat eläinten muotoisia paperilyhtyjä, ja suuret lohikäärmekoristeet johtavat kulkueita kadulla. Kaupat ovat tulvillaan juhlaa varten valmistettuja makeita kakkuja, joiden sisällä on esimerkiksi appelsiinin kuoria, vihreitä papuja tai lootuksen siemeniä.

Kokeile paikallisia perinneruokia

Hoi Anin perinteisiä annoksia et välttämättä löydä mistään muualta Vietnamista – saati koko maailmasta.

Hoi Anin on sanottu olevan Keski-Vietnamin kulinaristinen keskus, jossa paikalliset ruoat vievät kielen ja sydämen mennessään. Tuoreet raaka-aineet saavat annoksen kuin annoksen loistamaan, eikä länsimaista ruokaa tule matkalla ikävä.

Hoi Anin ruokakulttuuri erottuu edukseen jopa muuhun vietnamilaiseen keittiöön verrattuna. Tärkeä syy sen menestyksen takana on kaupungin suotuisa sijainti meren rannalla. Merten syvyyksistä pyydystetyt kalat ja äyriäiset ovat niin tuoreita kuin kuvitella saattaa, ja vuosisatojen kokemus kalastuksesta ja päivän saaliin valmistuksesta näkyy yhä tänä päivänä lautasella. Hoi Anista on helppo tehdä retkiä lähellä sijaitseviin kalastajakyliin, joissa on ihastuttavaa tutustua pienten kylien tavanomaisiin tapoihin. Voit halutessasi lähteä kalastajien matkaan ja auttaa heitä päivän rutiineissaan. Tuore ateria maistuu entistä taivaallisemmalta, kun olet itse ollut heittämässä verkkoja veteen ja kokenut onnistumisen tunteen nostaessasi saaliin merestä ylös. Myös hedelmät Vietnamissa ovat ihanan tuoreita. Ne ovat kauniin kirkkaan värisiä, suloisen makeita ja täydellisen mehukkaita – siis juuri puista poimittuja. Hoi Anissa kannattaakin suunnata joen varren markkinoille, joissa hedelmien paljous tuo valinnan vaikeuden eteesi - kokeillako eksoottista rambutania vaiko hieman tutumpaa, mutta silti jännittävää papaijaa? Markkinoilta kannattaa ostaa kotiin viemisiksi myös erilaisia mielenkiintoisia mausteita, onhan Hoi Anilla pitkät perinteet juuri vilkkaan maustekaupan keskuksena 1500–1600-luvuilla. Eräs mielenkiintoinen ja kotimaassa tuntematon mausteseos on Bot Ngu Vi Huong, eli viiden aroman mauste. Se sopii erinomaisen hyvin erityisesti lihan maustamiseen. Suuntaa Hoi Anin markkinoille kuitenkin jo aikaisin aamusta. Silloin valikoima on parhaimmillaan ja tunnelma aidoimmillaan.

Kuten Vietnamista yleensäkin, myös Hoi Anista saa erinomaista ja myös edullista katuruokaa, jonka pelkkä ajatteleminen saa veden nousemaan kielelle. Hoi An on kuitenkin tunnettu muutamasta paikallisesta perinneruoasta, joita ei muualta Vietnamista välttämättä löydä. Kokeile esimerkiksi cao lau -nuudeleita, joiden valmistukseen liittyy aivan erityinen, lähes salainen ainesosa. Cao lau -nuudelit tarjoillaan perinteisesti sianlihan ja mintun kera. Nuudeleiden liottaminen oikeaoppisesti onnistuu kuitenkin ainoastaan Hoi Anissa. Liottamiseen käytetty vesi on nimittäin ikiaikaisen Cham-lähteen vettä. Toinen Hoi Anin kulinaristinen ylpeys on White rose dumpling -annos. Nyytit on aseteltu kauniisti lautaselle niin, että annos muistuttaa ulkoasultaan valkoista kukkaa. Hoi Anissa ollessa sinulla on myös mahdollisuus osallistua kokkauskurssille paikallisten opastamana. Kuinka upea kokemus olisikaan oppia valmistamaan aitoja paikallisia erikoisuuksia ja tarjoilla niitä myöhemmin läheisille ystäville koti-Suomessa!

Tutustu Hoi Anin ympäristöön

Kaupunki on oiva tukikohta muiden nähtävyyksien tutkimiseen.

Hoi An on suhteellisen pieni kaupunki, jonka muihin Vietnamin kaupunkikohteisiin verrattuna ehtii kiertää nopeammin. Hoi Anin ympäristössä on kuitenkin lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joihin matkaamalla saa lomalleen kirsikan kakun päälle.

Noin 50 kilometrin päässä Hoi Anista sijaitsee yksi Vietnamin tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä, My Sonin rauniokaupunki. Kukoistuksensa aikoihin tämä UNESCOnkin suojelema temppelialue oli tärkeä uskonnollinen keskus. Aikojen saatossa sen merkitys kuitenkin hiipui, ja My Son vaipui jopa täysin unholaan. Kuitenkin Vietnamin sodan aikana temppelialue oli jälleen käytössä, kun se toimi vietnamilaisten sotilaiden tukikohtana. Amerikkalaiset pommittivat aluetta pahoin, mikä johti My Sonin osittaiseen tuhoutumiseen. Tänä päivänä My Sonin temppelialue on tärkeä nähtävyys sekä uskonnollisen historiansa että sodanaikaisten vaiheidensa ansiosta.

Jos haluat kokea Cua Dain lisäksi muitakin kauniita rantoja Hoi Anin lomasi aikana, voit suunnata Cham-saarille. Cham-saaret koostuvat yhteensä kahdeksasta pienestä saaresta, joista kuitenkin vain yksi on asuttu. Saaria ympäröivä vesi on monin paikoin kristallin kirkasta, minkä vuoksi Cham-saaret ovat sukeltajien ja snorklaajien suosiossa. Kauniiden hiekkarantojen lisäksi saarten maisemia täyttävät metsistä vihreät mäet ja kukkulat. Saarten upea luonto onkin suojelukohde.

Kim Bong puolestaan on Hoi Anin edustalla sijaitseva saari, joka on suurimmalle osalle matkailijoista vielä tuntemattomampi kohde, mutta ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Se on lyhyen lauttamatkan päässä, joten samalla matkailija näkee myös Hoi Anin aivan toisesta näkökulmasta mereltä käsin. Mikä tekee Kim Bongin saaresta niin erityisen on se, ettei siellä ole lainkaan autoja. Saari on myös tunnettu vuosisatoja jatkuneesta taidokkaasta käsityöperinteestään, joten pysähdy vierailusi aikana ihailemaan kädentaitajia työssään. Kim Bongin käsityöläisillä on aikoinaan ollut merkittävä rooli myös Hoi Anin vanhan keskustan rakentamisessa.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen