Gili-saaret

Gili-saaret ovat paratiisia hakevan valinta. TravelBird-loma Gili-saarilla on kokonaisvaltaista rentoutumisesta kirkkaan valkoisilla hiekkarannoilla.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
1 tarjous
Indonesia on tunnettu paratiisisaaristaan, joilla upeat hiekkarannat jatkuvat silmänkantamattomiin. Tunnetuin saarista on Bali, jolla turisteja on kenties jo liiaksikin. Rauhallisempia ovat kauniit Gili-saaret, joilla matkailija todella rentoutuu.

Gili-saarien tulisi olla jokaisen rantaelämää rakastavan bucket-listalla. Ne ovat suorastaan luotu rentoutumiseen ja huolettomaan elämänmenoon sekä vastakohdaksi suomalaiselle suorittamiselle. Gili-saaret koostuvat kolmesta pienestä saaresta, joille ainoa oikea kuvaus on paratiisi. Gili-saaret sijaitsevat Indonesian suosituimpien rantalomasaarien Balin ja Lombokin edustalla. Niinpä ne ovat oiva kohde suuremmilla saarilla vierailijoille, mutta tarjoavat varmasti tarpeeksi aktiviteetteja myös kolmistaankin. Gili-saarista suurin, Gili Trawangan, on tunnettu loistavasta yöelämästään ja iloisen railakkaasta tunnelmastaan, ja saaren rannoilla onkin lukuisia baareja ja illanviettopaikkoja. Gili Meno puolestaan on astetta rauhallisempi matkakohde, jolla voi nauttia aidoista paratiisimaisemista ja koskemattomista rannoista. Gili Menolla on myös paljon luksushuviloita ja -hotelleja, jotka sopivat hieman kalliimpaan makuun. Gili Air puolestaan yhdistää kahden muun saaren parhaat puolet. Gili Airilla on hipihtävä tunnelma, mutta samalla sen rannoille voi karata pakoon suurimpia ihmislaumoja.

Saaret ovat säilyttäneet paikallisen tuntunsa koskemattoman luonnon ja rennon elämänmenon ansiosta. Saarten pienestä koosta kertoo jotain jo se, ettei niillä ole lainkaan autoja tai muita moottorikulkuneuvoja. Sen sijaan voit kokeilla liikkumista perinteisellä cimodo-kyydillä, eli paikallisilla hevosrattailla. TravelBird suosittelee myös pyörän vuokraamista, sillä suurimmankin saarista kiertää tunnissa tai parissa kokonaan ympäri polkupyörällä. Kaikilla kolmella saarella on yhteensä vain muutama käteisautomaatti. Monet ravintolat ja kaupat eivät hyväksy luottokortteja, joten käteistä kannattaa lähtökohtaisesti pitää mukana. Älä kuitenkaan hämäänny saarten pienestä koosta, sillä niillä on kuitenkin uskomattoman paljon tekemistä ja aktiviteetteja! Liikkuminen saarten välillä on helppoa, sillä julkisia lauttoja kulkee kaikkien saarien välillä ainakin pari kertaa päivässä. Lisäksi voit vuokrata yksityisen veneen, joka kuljettaa sinut määränpäähäsi omien aikataulujesi mukaan.

Valloita maailma veden alla

Gili-saarten vedet ovat sukeltamisen kannalta yleisesti ottaen maailman parhaimmistoa.

Ylivoimaisesti suosituin aktiviteetti Gili-saarilla on sukeltaminen. Taianomainen vedenalainen maailma on yhtä värikäs kuin sateenkaari, eikä vaikkapa kilpikonnan näkeminen ole ollenkaan tavatonta. Myös aktiviteetit veden pinnalla ovat suosittuja.

Gili-saarten vedet lumoavat niiden syvyyksiin sukeltavan uskomattoman monipuolisilla lajeillaan – kanssasi uivat niin vikkelät pikkukalat kuin suuremmat merten valtiaatkin. Kaikki sukelluskohteet ovat myös todella helposti saavutettavissa, sillä vain 10–15 minuutin venematkan päässä sijaitsee jo valtaosa koralleista ja muista vedenalaisista kohteista. Gilillä vedessä ei myöskään tarvitse palella, sillä kylmimmilläänkin veden lämpötila on noin 27 astetta. Myös näkyvyys on aivan huikea, jopa 30 metrin luokkaa. Sukeltaminen Gili-saarilla soveltuu kaikentasoisille vedenalaisen maailman ystäville. Jo paljon sukelluksesta kokemusta omaavat voivat hypätä veteen Gili Trawanganin Deep Turbo -nimellä tunnetuilla vesillä, jotka kätkevät sisäänsä pieniä, tutkimista odottavia luolia. Hurjapäisimmät pääsevät Gili Trawanganin vesillä sukeltamaan jopa haiden keskellä. Saaret tarjoavat jopa sukellusta yöaikaan, jolloin vedenalaisen maailman ihmeet pääsee näkemään pienen UV-valon avulla. Gili-saarilla sukeltaminen sopii kuitenkin myös aloittelijalle, sillä olosuhteet ovat useimmiten erinomaiset. Vesi on kristallinkirkasta ja virtaukset ovat vähäisiä. Jopa aloittelija voi päästä sukeltamaan kilpikonnien kanssa esimerkiksi Halik-koralliriutalla, joka niin ikään on Gili Trawanganin vesillä. Kilpikonnia Gili-saarten ympäristössä on niin paljon, että niiden näkemiseltä ei oikeastaan voi edes välttyä. Toki myös snorklaus on oiva vaihtoehto niille, jotka eivät koe sukeltamista itselleen tyypillisimpänä aktiviteettina. Gili-saarilla ei nimittäin tarvitse kulkea pitkälle rannasta, ennen kuin Ahdin valtakunta näyttää koko monimuotoisuutensa.

Gili-saarten vedet tarjoavat paljon mahdollisuuksia hauskanpitoon myös veden pinnan päällä. SUP-laudan päällä melot saaren ympäristössä omaan tahtiisi, ja kajakin vuokraamalla voit tehdä vaikkapa koko päivän pituisen reissun ja löytää saarten parhaat poukamat. Vauhdikkaampaa menoa hakevat voivat kokeilla leijalautailua, ja saarilla on myös muutamia surffaukseen soveltuvia rantoja. Mikäli et halua kastella uima-asuasi mutta toivot kuitenkin pääseväsi kurkistamaan veden pinnan alle, on Gili-saarilla tarjota muutama aivan ainutlaatuinen kokemus. Miltä kuulostaisi meloa kanootissa, joka on valmistettu kokonaan läpinäkyvästä materiaalista? Veden pinnan päällä lipuessasi näet siis kuitenkin samalla, mitä allasi olevassa maailmassa tapahtuu. Voit myös vaihtoehtoisesti jättää ohjaamisen muille ja hypätä suuremman veneen kyytiin, jonka pohja on niin ikään läpinäkyvä. Halutessasi voit yhdistää reissuun kalastamisen, ja näin itse pyydystää lautasellesi myöhemmin päätyvän kalan. Ruoka todella maistuu erinomaiselta, kun sen eteen on ensin itse tehnyt töitä. Voit lomasi aikana osallistua myös merenelävien suojeluun. Gili Menon saarella sijaitsee Bolong’s Turtle Sanctuary, jossa voit pitää huolta pienen pienistä kilpikonnan poikasista. Kilpikonnien kasvun turvaamiseksi niiden munat kerätään rannalta, jonka jälkeen kilpikonnan poikasia kasvatetaan ja hoivataan pienessä uima-altaassa. Noin kahdeksan kuukauden kuluttua ne päästetään takaisin luontoon. Hieman suurempaa maksua vastaan voit jopa valita oman kilpikonnan poikasen, josta pidät henkilökohtaisesti huolta.

Koe Gili-saarten kulttuuri

Todellinen elämys on seurata aitoa Presean-taistelua ja Sasak-nimistä tanssia.

Tutustu matkasi aikana aitoon paikalliseen kulttuuriin. Yksi matkailun parhaista puolista on uusien tapojen oppiminen ja niiden kautta maailmankuvan avartuminen. Kenties vastavuoroisesti opetat matkallasi paikallisille jotain suomalaisista tavoista?

Yksi Gili-saarten perinteisistä on paikallinen taistelulaji nimeltään Presean. Tässä taistelulajissa kaksi summamutikassa valittua sotilasta kamppailee toisiaan vastaan kepein ja kilvin live-musiikin säestäessä taustalla. Laji saattaa toisinaan näyttää melko rajulta, mutta sillä on kuitenkin pitkät perinteet ja kilpaan osallistuvat kamppailevat hyvässä hengessä. Rohkeimmat matkailijat voivat myös itse osallistua kamppailun pyörteisiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että turisteillekaan ei useimmiten armoa anneta. Älä siis säikähdä, jos kokenut paikallinen taistelija pääsee yllättämään ja kopauttamaan sinua kepillä! Toisinaan Gili-saarilla näkee myös muualta Indonesiasta kulkeutuneita perinteitä. Yksi esimerkki on perinteinen Sasak-tanssi, jonka juuret juontavat läheiselle Lombokin saarelle. Tanssissa perinteisiin asuihin pukeutuneet naiset hoitavat aluksi tanssimisen, ja päästäkseen liittymään tanssiin on miesten maksettava pieni maksu. Koko ohjelmanumeroa rytmittää mukaansatempaava live-musiikki.

Minkä tahansa matkakohteen kulttuuria kuvastaa ja heijastaa parhaiten sen ruoka. Gili-saarilla syödään melko luonnollisesti tuoreita mereneläviä, ja markkinoilla myydään joitakin todella eksoottisia hedelmiä. Kokeile matkasi aikana siis esimerkiksi rambutania, kaktushedelmiin kuuluvaa pitaijaa, duriota tai jakkihedelmää. Pääruoissa hyödynnetään usein riisiä, nuudeleita ja paljon kasviksia. Tyypillinen indonesialainen, kokeilemisen arvoinen annos on nasi campur. Annos koostuu riisistä, vihanneksista, kananmunasta, lihasta, tofusta, maapähkinöistä ja paistetuista nuudeleista. Näin runsaan ja herkulliselta kuulostavan annoksen luulisi helposti vievän sekä nälän että kielen mennessään!

Ohjelmaa auringonlaskun aikaan

Gili-saarten uskomattoman kaunis luonto tarjoaa unohtumattomat puitteet hetkiin, jolloin ilta kääntyy yöksi.

Niin pieniksi saariksi Gili-saaret tarjoavat uskomattoman paljon aktiviteetteja myös silloin, kun päivä kääntyy jo iltaan. Halusitpa matkaltasi sitten romanttisia hetkiä auringon laskiessa tai naurun täyttämää juhlimista, löydät saarilta molemmat.

Voiko olla kauniimpaa näkyä kuin punaisen ja oranssin sävyin värjäytynyt taivas ja hiljaa lainehtiva meri? Kävely rantahiekassa auringonlaskua ihaillen on täydellinen päätös päivälle. Ilta on vielä lämmin, ja palmupuut reunustavat valitsemaasi reittiä kauniisti. Kävelyn sijaan voit myös lähteä ratsastamaan rantaa pitkin, mikä on ihana elämys kauniissa kesäillassa. Rannalla kulkiessasi vastaan tulee mitä luultavimmin Gili-saarille tyypillisiä suuria keinuja, jotka seisovat keskellä rantavettä. Ne ovat nimenomaan tarkoitettu ikuistettaviksi auringonlaskun aikaan. Istahda siis keinuun, ota vauhtia ja ikuista tämä hetki sekä kamerasi filmille että kauneimpiin muistoihisi. Matkasi aikana voit myös yllättää puolisosi varaamalla pöydän rantaravintolasta, jossa ainoastaan teillä on istumapaikat laiturille katetussa pöydässä. Illan kruunaa suussa sulava annos edessäsi ja kynttilöiden kaunis liekki pimenevässä illassa. Auringonlaskua voit lähteä ihailemaan myös Gili Trawanganin korkeimmalle kohdalle, joka on saaren eteläosassa. Se on erityisen suosittu paikka auringonlaskun ihailuun, ja edessäsi avautuvassa näkymässä näet niin Gili Airin, Gili Menon, Lombokin kuin Balinkin saaret. Gili Trawanganilla on myös iltaisin kuudesta eteenpäin yömarket, jossa voit nauttia paikallisia herkkuja todella edulliseen hintaan. Jatka yömarketilta matkaasi rannalle pystytettyyn elokuvateatteriin ja vietä rauhallinen ilta säkkituolissa loikoillen. Mikäli haluat matkasi aikana vauhdikkaampaa iltaohjelmaa, on Gili Trawangan oikea saari. Se on tunnettu yöelämästään, ja reppureissaajien suosimissa baareissa ei tunnelma takuulla pääse latistumaan. Gili Trawanganilla jokainen baareista on vuorotellen auki myöhempään kuin muut, joten matkasi aikana voit tutustua eri baarien tunnelmiin. Voit halutessasi lähteä iloitsemaan elämästä myös merelle vievällä veneellä, ja oikeaan aikaan saarella vieraillessasi koet varmasti myös ensisijaisesti Thaimaasta tutun Full Moon -juhlan, jota vietetään täyden kuun kunniaksi.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen