tarjousta

Georgia-matkailu

Georgia-matkailu vie vuoristomaisemiin ja historiallisille kirkoille. Anna TravelBird-loman kuljettaa sinut kohteeseen, jossa useimmat eivät ole vielä käyneet!
Katso lisää:

Georgia on väkimäärältään vain hieman Suomea pienempi. Pienehkön maan ja suurimpien turistilaumojen puuttumisen vuoksi – ja toki paikallisten luontaisen ystävällisyyden ansiosta – Georgia-matkailu vie todella vieraanvaraiseen matkakohteeseen.

Georgian sijainti Euroopan ja Aasian rajalla tekee siitä mielenkiintoisen kohteen, sillä maassa yhdistyvät piirteet monista eri kulttuureista. Georgia-matkailu kannattaa aloittaa Mtkvari-joen varrella sijaitsevasta pääkaupungista, Tbilisistä. Tässä hurmaavassa kaupungissa yhdistyvät monien kulttuurien lisäksi myös monet eri historian ajanjaksot. Georgia oli nimittäin historiallisen Silkkitien varrella. Etenkin Tbilisin vanhakaupunki on näkemisen arvoinen, sillä sen värikkäät puutalot saavat sinut haluamaan vain istua paikallisia herkkuja tarjoavan kahvilan terassilla, jotta voit vain ihailla näkemääsi. Pääkaupungissa on nykyisin myös paljon moderneja rakennuksia, jotka tarjoavat mielenkiintoisen vastakkainasettelun arkkitehtuurien välille. Tbilisissä ollessasi kannattaa vierailla ainakin Anchiskhatin basilikalla, joka on kaupungin vanhin säilynyt kirkko. Rentoudu myös perinteisissä rikkikylvyissä, joita Tbilisissä on useita. Paikalliseen tapaan tilaa tee kylpysi oheen, jotta tarvittava nesteytys on taattu. Mikäli sinua kiinnostaa Georgian vaiheikas historia, on Georgian kansallismuseo oikea kohde. Erikseen on olemassa myös Neuvostomiehityksen museo, joka kertoo Georgian historiasta neuvostomiehityksen alla 70 vuoden ajan. Georgian Gorissa on itse asiassa syntynyt neuvostojohtaja Josif Stalin.

Nykyisen pääkaupungin lisäksi voit matkustaa myös muinaisen Iberian, entisaikojen kuningaskunnan, entiseen pääkaupunkiin Mtskhetaan. Se on yksi Georgian vanhimmista kaupungeista ja näin ollen historiallisesti hyvin merkittävä. Ei siis ole ihme, että myös UNESCO on lisännyt sen historialliset nähtävyydet maailmanperintölistalleen.

Kristinuskon kirkkoja lähes jokaisen kulman takana

Georgian tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat ehdottomasti sen lukuisat kirkot ja luostarit.

Georgian naapurimaan Armenian matkat vievät maailman ensimmäiseen maahan, jossa kristinuskosta tuli valtionuskonto. Georgia seurasi pian perässä, ja siitä tulikin Armenian jälkeen yksi ensimmäisistä kristityistä maista maailmassa. Tämä näkyy katukuvassa selvästi.

Tällä TravelBird-lomalla sinulla on mahdollisuus tutustua useampiin luostareihin, kirkkoihin ja muihin uskonnollisiin kohteisiin kuin monessa muussa maassa yhteensä! Eräs Georgian tärkeimpiä uskonnollisia nähtävyyksiä on Sionin katedraali. Kristinuskon Georgiaan toi 300-luvun alussa Pyhä Nino, jonka risti sijaitsee tänä päivänä katedraalissa. Näin ollen Sionin katedraali on Georgian pyhimpiä paikkoja. Pyhä Nino itse on haudattu Bodben luostariin Sighnaghin kylän lähistölle. Muitakin historiallisia esineitä on Georgian maille haudattu: kertoman mukaan Svetitskhovelin katedraalin lähistölle on haudattu Jeesuksen kaapu. Georgiassa sijaitsee niin ikään yksi maailman korkeimmista ortodoksisista katedraaleista, Sameba-nimellä tunnettu Pyhän kolminaisuuden katedraali.

Georgia-matkailu on mahdollista yhdistää myös vierailuihin upeissa maisemissa sijaitseviin kirkkoihin, ja myös useat vaikuttavat linnat kohoavat vuorten rinteillä. Tbilisin kaupungin perustaja Vakhtang I Gorgasali esimerkiksi rakennutti Metekhin kirkon kalliojyrkänteen päälle. Pyhän kolminaisuuden kirkko Gergeti puolestaan sijaitsee aivan henkeäsalpaavissa maisemissa 170 metrin korkeudella. Lähimmät muut rakennukset sijaitsevan alhaalla laaksossa, ja Gergetin kirkko piirtyykin ylväänä ympäröiviä vuoristomaisemia vasten.

On mielenkiintoista ajatella, kuinka Georgia ja Armenia ovat vahvasti kristinuskon maita, ja jopa maailman vanhimpia sellaisia. Niiden naapurimaan Turkin matkat nimittäin vievät maahan, jossa islaminusko on tärkeässä roolissa. Jos siis haluat kohdata saman matkan aikana kaksi melko erilaista maailmaa, voit ylittää Georgiasta rajan Turkkiin.

Georgian jylhän kaunis luonto

Vuoristolaaksoista vuosituhansia vanhalle vuoristotielle.

Georgian pinta-alasta jopa 85 % on vuoristojen peitossa. Lieneekö kyse maan vahvasta kristinuskosta vai dramaattisista maisemista, mutta Georgiassa matkailija välillä tuntee olevansa vain pieni osa mahtavaa maailmankaikkeutta.

Korkeuksiin kohoavat vuoret ovat näköpiirissä lähes kaikkialla minne menetkin. Niiden läpi kulkee jo nimellään kunnioitusta herättävä Georgian sotilastie. Jo ennen ajanlaskumme alkua se toimi yhdistävänä reittinä Georgian ja Venäjän välillä. Georgian sotilastie on myös innoittanut muun muassa suuria venäläisiä kirjailijoita kuten Leo Tolstoita ja Aleksandr Puškinia. Georgia-matkat saavatkin sinut tuntemaan itsesi osaksi merkittävää jatkumoa aikojen halki, kun ajattelet olevasi yksi tuhansien vuosien aikana tiellä kulkeneista matkailijoista.

Eräs Georgian ihmeellisimmistä luonnonilmiöistä on Tetri Aragvi - ja Shavi Aragvi -jokien yhtymäkohta. Toinen joista virtaa valkoisena, toinen mustana. “Tetri” viittaakin valkoiseen ja “Shavi” mustaan. On vaikea ymmärtää, että vaikka joet virtaavat täysin vierekkäin, ovat niiden virtaukset selkeästi erotettavissa värinsä vuoksi. Kaukasian suurin järvi Sevan sijaitsee niin ikään Georgiassa, ja se on itse asiassa melkein kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella! Georgiassa voit nauttia vedestä elementtinä myös perinteisen rantaloman muodossa, sillä Georgian toiseksi suurin kaupunki Barum sijaitsee Mustanmeren rannalla. Vesiputouksia puolestaan voit ihailla Makhuntsetin vesiputouksella tai jopa Tbilisin vanhassakaupungissa, jossa sijaitsee myös pieni vesiputous.

Myös Georgian kaupungeissa ollessasi voit nauttia olostasi luonnon keskellä. Esimerkiksi pääkaupunki Tbilisissä sijaitsee kasvitieteellinen puutarha. Sen vehreillä poluilla käyskennellessä on vaikea kuvitella olevansa lähellä kaupungin sykettä. Kasvitieteellisen puutarhan juuret juontavat aina keskiajalle asti, jolloin sen paikalla oli kuninkaallinen puutarha. Tbilisissä on myös Mtatsminda-vuoren rinteellä sijaitseva Vaken puisto, joka niin ikään tarjoaa kauniin luontoelämyksen kaupungin keskellä. TravelBird suosittelee viettämään rentoa kesäiltaa puiston ulkoilmateatterissa elokuvia katsellen, tai matkustamaan lähellä sijaitsevalle Kilpikonnajärvelle. Järvi on saanut nimensä siellä ennen viihtyneiden kilpikonnien mukaan. Alue on myös paikallisten suosiossa, ja siellä järjestetäänkin usein esimerkiksi konsertteja. Kilpikonnajärvellä on myös hiekkaranta, jossa matkailija voi rentoutua vilkkaan kaupunkiloman yhteydessä.

Makujen matka Georgiaan

Matka maailman vanhimman viinimaan maille.

Georgian kokemuksia parhaimmillaan on tutustuminen hienoon ruoka- ja juomakulttuuriin. Maan keittiö on yllättävän monipuolinen, etkä matkan aikana tule tuntemaan kyllästymisen tunnetta vaan pikemminkin valinnanvaikeutta useiden vaihtoehtojen välillä.

Kaukasialaisittain georgialainen ruoka on lihapitoista ja esimerkiksi grillissä valmistetut lihavartaat ovat erittäin tyypillinen annos. Grilliruokien lisäksi lihaa käytetään perinteisissä georgialaisissa nyyteissä, jotka tunnetaan nimellä khinkali. Nämä pastataikinan sisään leivotut lihanyytit ovat paikallisten suurta herkkua. Vaikka lihalla onkin suuri rooli georgialaisessa keittiössä, ovat myös kasvikset ja hedelmät laajasti hyödynnettyjä. Kasviksia tarjotaankin runsaasti pääruoan yhteydessä, ja hedelmät korvaavat yleisesti makeat jälkiruoat. Näiden lisäksi myös juustoa käytetään runsaasti. Kenties kaikkein tunnetuin ja useimmin nautittu juustoon perustuva perinneruoka on khatšapuri. Se on eräänlainen juustopiiras, jossa juusto on leivottu leivän sisään.

Viini kuuluu erottamattomana osana georgialaiseen kulttuuriin. Georgialaiset tuovat vahvasti esille sen, että juuri heidän esi-isänsä olivat maailman ensimmäisiä viininviljelijöitä. Georgian alueella onkin jo miljoonia vuosia kasvanut metsäviiniköynnös, josta viiniköynnös on aikoinaan jalostettu, ja yhä tänä päivänä alueella kasvaa yli 500 rypälelajiketta. Georgia-matkailu saakin ansaitsemansa pisteen iin päälle, kun yhdistät lomaasi viinimatkat ja vierailet jollain useista viinitiloista tutustumassa juoman valmistukseen ja pääset maistamaan paikallisia makuja. Tutustuminen Georgian viineihin vie sinut myös Suur-Kaukasuksen sisällä oleviin tunneleihin, sillä niitä hyödynnetään viinin valmistuksessa.

Georgialaiseen ruoka- ja viinikulttuuriin liittyy mitä mielenkiintoisimpia perinteitä. Georgialainen juhla-ateria on nimeltään supra, ja sitä johtaa tamada-nimellä tunnettu maljankohottaja. Maljankohottajalla tulee tavanomaisesti olla hyvät puhujanlahjat, sillä hänen tulee aina maljannoston yhteydessä sanoa aiheesta muutama sana tai lause. Tamadan tulisi myös kestää suhteellisen hyvin alkoholia, sillä hänen oletetaan juovan maljannoston yhteydessä lasinsa tyhjäksi. Näin on myös aterialle osallistuvien osalta, mutta heidän kohdallaan koko juoman tyhjentäminen ei ole yhtä tarkkaa. Supran aikana ei suinkaan aina juoda tavallisista laseista, vaan georgialaisen perinteen mukaan juoma-astioina toimivat sarven muotoiset viiniastiat. Jo tämä osaltaan lisää haastetta, sillä viiniä täynnä olevaa sarvea ei voi laskea pöydälle. Tätä on todellinen georgialainen perinne aidoimmillaan!

Lisää inspiraatiota

Viinimatkat

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen