tarjousta

Gambia matkat

Gambia-matkat vievät Manner-Afrikan pienimpään maahan, joka korvaa pienen kokonsa suurilla elämyksillään. TravelBird-loma Afrikan auringossa odottaa!
Katso lisää:

Gambia on Manner-Afrikan valtioista kaikkein pienin. Sen takia matkailija saattaa hämmästyä toden teolla ymmärtäessään, kuinka monipuolisia mahdollisuuksia Gambia-matkat tarjoavat. Voit loikoilla rannoilla, samoilla sademetsässä tai osallistua jeeppisafarille.

Gambialainen kulttuuri on yhdistelmä monien paikallisten heimojen, etnisten joukkojen sekä uskonnollisten ryhmien perinteitä ja tapoja. Eri ryhmät asuvat maassa sulassa sovussa keskenään ja muodostavat yhdessä juuri sen maan, joka Gambia on tänä päivänä. Gambialaiset ovat todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia, ja TravelBird-lomalla matkailija tunteekin itsensä tervetulleeksi vieraaksi. Maan kaupungeissa ja kylissä on helppo aistia paikallista tunnelmaa, ja luonto hurmaa maailman ihmeellisimmissäkin kolkissa vierailleen kokeneen matkustajan. Päivänvalossa luonto näyttäytyy monipuolisimmillaan, mutta myös yön pimeydellä on oma tapansa lumota matkailija. Mikään ei nimittäin voita Afrikan matkan aikana näkyviä auringonlaskuja, ja taivaalle syttyvät tuhannet tähdet ovat tuskin koskaan näyttäytyneet yhtä kirkkaina kuin läntisen Afrikan taivaalla.

Gambian ainoa naapurimaa on Senegal, joka ympäröi maata kauttaaltaan lukuunottamatta 80 kilometrin pituista merenrantakaistaletta Gambian länsilaidalla. Gambia onkin todella erikoisen muotoinen maa, sillä sen rajat mukailevat kartasta katsottuna vaakatasossa virtaavan Gambiajoen rajoja, ja valtio on pituudeltaan vain alle 48 kilometriä. Leveyttä sillä on senkin edestä – noin 500 kilometrin verran. Vaikka naapurimaita ei juurikaan ole, on Gambia saanut vaikutteita ulkomailta historiansa kautta. Se oli nimittäin viimeinen brittien siirtomaa Afrikassa, ja itsenäistyi vasta vuonna 1965. Englanti on edelleen Gambian ainoa virallinen kieli. Kuitenkin siellä puhutaan monia paikallisia kieliä, joista kaikkein yleisin lienee mandinka. Siirtomaahistoria näkyy joka tapauksessa maassa edelleen. Eräs historiallinen nähtävyys Gambiassa on Gambiajoen keskellä sijaitseva Kunta Kintehin saari, joka on valittu myös UNESCOn maailmanperintölistalle. Orjakauppa oli Gambiassa vilkasta 1500–1800-luvuilla, ja Kunta Kintehin saari toimi aikoinaan merkittävänä Länsi-Afrikan orjakaupan keskuksena.

Tee ostoksia paikallisten joukossa Gambian toreilla

Gambiassa ei ole suurkaupunkeja, mutta juuri sen ansiosta paikalliseen elämään pääsee tutustumaan erinomaisesti.

Turismi on yksi Gambian pääelinkeinoista, jonka tärkeyden maan hallitus ymmärtää. Maa on panostanut suuresti turvallisuuteen, ja Gambiassa matkailijan ei tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan paikallisten ystävällisyys tekee lähtemättömän vaikutuksen.

Pienen maan niin ikään pieni pääkaupunki on Banjul. Sen koosta kertoo jotain jo se, että se on yksi koko maailman pienimmistä pääkaupungeista. Banjulissa kuljet valkoisten, siirtomaa-aikaisten talojen lomassa, jotka kertovat tarinaa maan historiasta Britannian alaisena. Historiaan tarkemminkin voit tutustua vierailemalla Banjulissa sijaitsevassa Gambian kansallismuseossa, jossa on esillä koko maan historian kulku aina sen itsenäistymiseen asti. Banjulin Albert Market on oiva kohde, jos haluat ostaa paikallisia tuotteita kotiinviemisiksi. Erityisesti puiset koriste-esineet, nahkatuotteet ja korut ovat suosittuja tuliaisia. Saatat kuitenkin joutua turhaan etsimään hintalappua ihailemastasi tuotteesta. Tinkiminen on osa gambialaista kulttuuria, joten heittäydy rohkeasti hyväntahtoiseen väittelyyn. Ei ole ollenkaan epätavallista, että tuotteen hinta putoaa lopulta melkein puoleen siitä, mikä oli alkuperäinen ehdotus. Banjulia suositumpi matkakohde on Serrekunda, Gambian suurin kaupunki. Siellä on suuri ravintolatarjonta ja myös iltaelämä on vilkasta. Serrekundan lähellä sijaitsevat myös useat pienemmät rannikkokaupungit, jotka ovat lumonneet jo suuren määrän matkailijoita loistavalla sijainnillaan upeiden hiekkarantojen yhteydessä. Niiden ympäristöön on niin ikään syntynyt rantabaarien ja ravintoloiden keskittymiä, jotka palvelevat matkailijaa monipuolisesti. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että ruotsalaisilla on ollut tärkeä rooli Gambian matkailun kehityksessä, sillä juuri ruotsalaisista koostui maahan vuonna 1965 saapunut ensimmäinen matkailijaryhmä.

Kaupungeissa sinulla on myös erinomainen mahdollisuus nähdä paikan päällä yksi gambialaisen kulttuurin tärkeimmistä kulmakivistä. Paikalliset hengittävät musiikin rytmissä ja elävät tanssien. Gambia-matkat eivät saa ansaitsemaansa loppuhuipennusta, mikäli sinulta jää paikallinen tanssiesitys näkemättä! Taidokas esitys on yhdistelmä rummuilla musisointia ja liikkeen juhlaa, ja se miellyttää silmääsi myös paikallisten mitä värikkäimpien asujen ansiosta. Useissa ravintoloissa soitetaan myös livemusiikkia iltaisin, joten voit nauttia myös vain miellyttävästä taustamusiikista iltaa viettäessäsi. Matka Gambiaan voi toki tarkoittaa myös itsensä ylittämistä, kun osallistut paikalliselle tanssitunnille. Mikäli olet tanssin sijaan enemmän musiikin ystävä, voit koettaa soittaa maan kansallissoitinta koraa. Perinteisessä korassa on peräti 21 kieltä, joita soittaja näppäilee harpun tapaan.

Luonto on Gambian valttikortti

Gambiaan matkataan pääsääntöisesti sen upean luonnon innoittamana.

Gambia sijaitsee Atlantin rannalla, ja se on suomalaisille loistava kohde etenkin talvisin täydellisen ilmastonsa ansiosta. Gambia on vakiinnuttanut paikkansa hieman eksoottisempana rantakohteena, jossa savannit ja sademetsätkään eivät ole kaukana.

Gambian valtion koko maantiede rakentuu luonnon ympärille. Maan rajat mukailevat Gambiajoen rantoja, joten ei ole ihme, että luonto suuremmassakin mittakaavassa on Gambian matkailuvalteista se suurin. Atlantin turkoosin valtameren kohtaavat hiekkarannat ovat paratiisimaisen valkeat ja suurten palmujen reunustamat, eivätkä suuret turistimassat ole vielä vallanneet niitä. Gambia onkin täydellinen rantalomakohde, jossa Afrikan ikimuistoiset auringonlaskut pääsevät oikeuksiinsa värjätessään punaisen sävyin niin taivaan kuin vedenpinnankin. Gambia matkakohteena takaakin matkailijalle täydellisen rentoutumisen. Unohda siis perinteinen etelänmatka, Gambiassa koet aivan ainutlaatuisen kokemuksen!

Gambian luonto antaa kuitenkin elämyksiä niin ikään myös adrenaliininhakuisille matkailijoille, joiden kokemusten nälkää muut kaukomatkat välttämättä eivät tyydyttäisi. Gambiajoki tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja, joiden lisäksi joen rantaa reunustavat sademetsät ja savannit tuovat oman lisänsä monipuolisiin mahdollisuuksiin Gambiassa. Gambia-kokemuksia aidoimmillaan onkin maan ainutlaatuisesta luonnollista nauttiminen mahdollisimman monipuolisesti. Miltä kuulostaisi meloa jokea pitkin ja nähdä vedestä käsin ympäröivä luonto ja pienet paikalliset kylät? Vaihtoehtoisesti voit nauttia maisemista osallistumalla jokiristeilylle. Gambiajoen rannoilla kasvava sademetsä on koti muun muassa virtahevoille, apinoille ja varaaneille. Voit osallistua myös erityiselle krokotiilisafarille joella. Gambiassa sijaitsee myös Kachikallyn kuuluisa krokotiiliallas, jota pidetään pyhänä paikkana ja jossa sen ansiosta suoritetaan erityisesti hedelmällisyyteen liittyviä rituaaleja. Eläimiä muutenkin voi ihailla – upean luonnon lisäksi tietenkin – Gambian lukuisissa kansallispuistoissa. Esimerkiksi maan suurin luonnonpuisto, Kiang West National Park, on koti sadoille eri lintulajeille. Gambian luonnossa ei kuitenkaan enää valitettavasti tavata kaikkia eläimiä, jotka siellä ennen vanhaan ovat asustaneet. Esimerkiksi Gambian kansallistunnuksenakin aikoinaan toiminut norsu on yksi eläinlajeista, joita ei Gambian mailla enää käyskentele.

Gambian keittiössä hurmaavat tuoreet raaka-aineet

Gambia-matkat ovat oiva tilaisuus maistaa aitoa afrikkalaista ruokaa.

Riisin voisi sanoa olevan gambialaisen keittiön sydän. Sitä kasvatetaan maassa laajasti ja näin ollen aterian rakentaminen onnistuu oman maan tuotteista. Riisin kanssa syödään niin kalaa, lihaa kuin kanaakin.

Oli riisin kanssa kyseessä sitten mikä proteiini tahansa, voisi hieman yleistäen sanoa, että gambialainen riisiruoka on melko maustettua. Gambiassa kasvatetaan niin karjaa, lampaita kuin vuohiakin, ja tämä näkyy luonnollisesti myös lautasella. Lisäksi rannikon kaupungeissa hyödynnetään mereneläviä laajasti, ja kokonaisuutena gambialainen keittiö onkin todella laaja. Lihaa ja riisiä yhdistäviä perinneruokia ovat esimerkiksi domoda ja liharisoton kaltainen benachin. Riisin lisäksi maapähkinät ovat gambialaisen ruokakulttuurin kulmakivi. Maapähkinöiden kasvatus on niin suuressa roolissa, että niistä tehtyjä erilaisia tuotteita viedään ulkomaillekin asti. Maista matkasi aikana esimerkiksi maapähkinävoissa paistettua kanaa. Riisiä ja maapähkinää, näitä maan kahta tärkeää raaka-ainetta, yhdistelee puolestaan perinteinen chura-gerteh-puuro, joka on maultaan suloisen makea. Se on noussut suorastaan kansallisruoan asemaan Gambiassa, joten muistathan maistaa sitä matkasi aikana! Pienenä välipalana voit nauttia eksoottisia hedelmiä kuten mangoa ja papaijaa, jotka tuoreina poimittuina maistuvat kaikkein parhaimmilta.

Gambia-matkat tutustuttavat sinut myös paikallisiin juomiin. Suosittelemme maistamaan esimerkiksi Julbrew-olutta, joka on ainoa Gambiassa pantu olut. Sen lisäksi että Julbrew-olutta tuottava Banjul Breweries -panimo on Gambian ainoa laatuaan, on se myös yksi maan vanhimmista yrityksistä. Oluen lisäksi palmuviini on juoma, jota suosittelemme kokeilemaan. Saatat nimittäin matkasi aikana nähdä palmupuihin köydestä ja puunlehdistä tehdyn lasson avulla kiipeileviä paikallisia. He ovat viininkeräysreissulla, ja ovat juuri kiivenneet nimenomaan hedepuun kukinnon juureen kopauttaakseen puuhun loven, josta viini virtaa. Yhden pullon täyttämiseen menee noin kahdeksan tuntia, ja puusta saatu palmuviini on jo valmiiksi käynyttä ja näin valmista juotavaksi. Juoman maku riippuu kuitenkin siitä, onko puusta kerätty juomaa jo aikaisemmin. Mikäli puusta kerätään palmuviiniä ensimmäisen kerran, on juoman maku makea ja alkoholipitoisuus vähäinen. Paikallisen tavan mukaan tämä versio palmuviinistä on erityisesti naisia varten. Miehet puolestaan saavat juomansa puista, joista on jo aikaisemmin kerätty viiniä. Juoman alkoholipitoisuus on suurempi ja makukin hieman hapantunut. Palmuviiniä kannattaa kuitenkin nauttia niin tuoreena kuin mahdollista, sillä maku on silloin kaikkein parhaimmillaan ja ajan kuluessa – jo muutaman päivän päästä – juoman alkoholipitoisuus on noussut huomattavasti käymisen myötä. Tuolloin juoman nauttiminen saattaakin olla jo liian myöhäistä, sillä sen maku on muuttunut karvaaksi ja kitkeräksi.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen