tarjousta

Firenze

Lähde unohtumattomalle TravelBird-matkalle Toscanaan! Historiallinen Firenze hurmaa taideaarteillaan sekä auringollaan.
Katso lisää:

Rooman matkat vievät Italian pääkaupunkiin. Firenze on kuitenkin ihastuttavan Toscanan pääkaupunki, josta löytyy monia kulttuuri-, taide- sekä arkkitehtuurihelmiä. Lähde muodin mekkaan!

Italialaisen renessanssin synnyinpaikka, Firenze, oli Italian johtava poliittinen, taloudellinen sekä kulttuurillinen keskus aina 1300-luvulta 1500-luvulle. 1200-luvulla Firenzessä alettiin painaa kullasta tehtyjä floriineja, ja kaupungissa asuikin monta rikasta sukua, kuten Medici ja Petrarca. Petrarcat rahoittivat teollisuuden kehittämistä Britanniassa, Belgiassa, Ranskassa sekä Unkarissa. Lisäksi suku rahoitti katolisen kirkon paavi-instituutiota ja auttoi sitä palaamaan Vatikaaniin Avignonin vankeudesta, jota myös kutsutaan Baabelin vankeudeksi. Firenzeläiset rahoittivat myös portugalilaisten löytöretkeilijöiden tutkimusretkiä. Prinssi Henri Purjehtija sekä muut portugalilaiset tutkimusretkeilijät olivat ensimmäisiä eurooppalaisia purjehtijoita, jotka saavuttivat Intian sekä Itä-Aasian. Etelä-Amerikan löytänyt Amerigo Vespucci oli myös kotoisin Firenzen seudulta.

Juuri Firenzessä tapahtui latinan kielen ylivallan lopettanut sysähdys. Dante Alighieri, Francesco Petrarca ja Giovanni Boccaccio käyttivät paikallista toscanalaista murretta teostensa kirjoittamiseen, mikä vakiinnutti murteen asemaa. Murre levittäytyi Firenzestä muualle Italiaan, ja siitä kehittyikin nykyitalian kieli. Firenzestä lähti levittäytymään myös kuuluisat renessanssin sekä neoklassismin tyylit, joita voi nähdä monessa Euroopan suurkaupungissa, kuten Roomassa, Pariisissa sekä Pietarissa. Firenze antoi maailmalle myös oopperan, sillä kyseinen näyttämötaidemuoto sai tuulta alleen 1500-luvun Italiassa, josta se sitten levisi muualle Eurooppaan.

Firenze on antanut maailmalle monia taiteilijoita, joiden töitä voi ihailla monilukuisissa museoissa. Firenzen Uffizi ja Palazzo Pitti ovat maailmankuuluja gallerioita, mutta kaupungin sielu ja sydän kuitenkin löytyy Bargellon palatsista sekä Museo dell'Opera del Duomo -museosta. Molempien kohteiden kokoelmista löytyy Italian merkittävimpiä taideteoksia, kuten Donatellon, Andrea del Verrocchion, Desiderio da Settignanon, Michelangelon sekä monien muiden mestareiden veistoksia ja maalauksia. Firenzen taideakatemian galleriassa voi nähdä kuuluisan Michelangelon Daavidin patsaan, jota tullaankin katsomaan ympäri maailmaa. Kaiken kaikkiaan Firenzestä löytyy yli 80 museota. Matkailijan kannattaa vierailla ainakin Palazzo Vecchiossa eli museona toimivassa Firenzen kaupungintalossa, arkeologisessa sekä tieteellisessä museossa, Medicien hautakappelissa ja monessa muussa museossa. Kaupungissa voi tutustua myös nykytaiteeseen sekä valokuvanäyttelyihin.

Firenzen kirkot hurmaavat matkailijoita ylevällä mahtipontisuudellaan. Santa Maria del Fioren katedraali on Italian kolmanneksi suurin kirkkorakennus. Katedraalia koristava Filippo Brunelleschin suunnittelema kupoli määrittää koko kaupungin maisemaa. 1300-luvun aikaisen katedraalin edustalta löytyy Kastekirkko, jossa moni firenzeläinen on saanut kasteensa aina 1000-luvulta lähtien. Firenzen arkkitehtuurissa voi nähdä sekä keskiaikaista tyyliä että sitä seurannutta renessanssia. Monista kaupungin kirkoista löytyy mitä upeinta taidetta, etenkin hienoja freskoja. Kirkoissa pääsee myös ihastelemaan kaupunkia, esimerkiksi Santa Maria del Fioren yhteydessä sijaitsevalta Giotton kellotornilta, joka huimaa 85 metrin korkeudellaan. Myös 1000-luvun aikainen San Miniato al Monten kirkko sijaitsee melko korkealla kukkulalla ja ilahduttaa kävijöitään sekä taideaarteillaan että edessä avautuvalla maisemallaan.

Muodikas Firenze

Italian matkat tarjoavat erinomaisen tilaisuuden sukeltaa muotimaailman keskelle ja saada inspiraatiota omaan pukeutumiseensa.

New York, Milano, Pariisi ja Lontoo johtavat muotimarkkinoilla, eikä Firenze jää niistä jälkeen.

1300-lukuun mennessä Firenzestä oli tullut Euroopan tekstiiliteollisuuden keskus. Monet rikkaat suvut ostivat muodikkaita vaatteita juuri Firenzestä. Jotkut pitävät Firenzeä jopa modernin italialaisen muotiteollisuuden synnyinpaikkana ja keskuksena. 1950-luvulla Giovanni Battista Giorgini alkoi järjestää soirée-iltoja, joita voidaan pitää italialaisten muotinäytösten alkuna. Jalkinesuunnittelija Salvatore Ferragamo työskenteli Firenzessä tehdessään kenkiä muun muassa Marilyn Monroelle sekä eri maiden korkea-arvoisille naisille.

Firenzestä löytyy Guccin, Emilio Puccin sekä Roberto Cavallin päämajoja sekä Pradan ja Chanelin suuria toimipisteitä. Kaupungin loistokkain shoppailukatu on Via de' Tornabuoni, jonka varrelta löytyvät suurimmat luksusvaate- sekä korubrändien liikkeet, kuten Armani ja Bulgari. Muihin mielenkiintoisiin shoppailumahdollisuuksiin voi tutustua muun muassa Via del Patrione sekä Via Roma -kaduilla.

Firenzen ulkopuolella

Tutki toscanalaisia maisemia ja ihastu ikiajoiksi!

Firenze on Toscanan keskus, josta on helppo lähteä päiväretkille kiinnostaviin lähikohteisiin, kuten kaltevasta tornistaan kuuluisaan Pisaan, etruskien perustamaan Luccaan, sadan tornin kaupunkiin San Gimignanoon sekä Chianti-viinin kotiseudulle.

Italian itärannikolla, noin 85 kilometriä Firenzestä voi tutustua sekä Pisan kaltevaan torniin että kaupungin moneen muuhun ihastuttavaan nähtävyteen. Piazza dei Miracoli -alueelta löytyvän tornin yhteydestä löytyy myös huikea Duomo Santa Maria Assuntan katedraali, herkästi koristeltu kastekappeli sekä monumentaalinen Camposanto-hautausmaarakennus. UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva piazza on ympäröity muurilla.

Noin 20 kilometrin päässä Pisasta pohjoiseen voi tutustua Luccaan, tunnetun oopperasäveltäjä Giacomo Puccinin kotikaupunkiin. Etruskien ennen ajanlaskun alkua perustama kaupunki liitettiin osaksi Rooman valtakuntaa 180 eaa., ja kaupungin keskusta noudattaakin roomalaisajan asemakaavaa. Muinaisten rakennusten lisäksi Luccassa voi nähdä goottilaisen tyylisuuntauksen helmiä, jotka pystytettiin 1200–1400-luvulla.

Firenzestä noin 50 kilometriä lounaaseen sijaitsee keskiaikainen San Gimignano. San Gimignanoa kutsutaan sadan tornin kaupungiksi, sillä alkujaan siellä oli 72 tornia, joissa rikkaat piileksivät hyökkäysten aikana. Nykyään kaupungissa on enää 14 tornia, mutta nekin tekevät kaupunkimaisemasta ainutlaatuisen.

Chianti on Toscanan alue, jossa tuotetaan samannimistä punaviiniä sekä oliiveja. Tänne kannattaa tulla, jos pitää hyvästä viinistä, herkullisesta ruoasta ja kauniista luonnosta. Matkailija voi päästä vierailemaan monelle viinitiloille. Chiantiin kuuluu niin Firenzen ja Sienan kuin myös Arezzon ja Pisan alueet. Paras aika viinitiloilla vierailuun on toukokuun viimeinen sunnuntai, kun monet viinitilat pitävät avoimia ovia. Oliivitiloilla ei valitettavasti järjestetä vierailuja, mutta tuoretta oliiviöljyä voi ostaa suoraan tuottajilta. Chiantin hedelmällisillä seuduilla on mukavaa kävellä tai pyöräillä ihastuttavassa luonnossa, etenkin keväällä, kun maisema täyttyy hurmaavista tuoksuista.

Pienen matkan päässä Firenzestä ja Toscanasta sijaitsee myös hurmaava Verona, joka ihastuttaa romantiikallaan ja kauniilla arkkitehtuurillaan. Veronassa voit purkaa huoliasi Julialle ja kuvitella kaupungin parvekkeita katsoessasi, kuinka Romeo odotti rakastaan parvekkeen alla. Verona on nimittäin Romeon ja Julian kotikaupunki.

Toscanalaisia herkkuja

Herkuttele toscanalaisittain!

Toscanalainen ruoka on yksinkertaista, mutta herkullista. Toscanan matkat saavat makunystyräsi hurraamaan!

Paikalliset herkuttelevat lähialueilla tuotetuilla juustoilla sekä grillaavat itse kasvatettua tai metsästettyä lihaa, kuten villisikaa, peuraa ja jänistä. Pavuillakin on tilaa ruokalautasella, sillä toscanalaiset rakastavat valkoisia papuja maustettuna salvialla ja oliiviöljyllä. Firenzeläisen keittiön neljä peruspilaria ovat rapeakuorinen tuore leipä, extra-neitsytoliiviöljy, hyvin grillattu pihvi sekä tietenkin paikallinen viini. Firenzeläiseen ruokakulttuuriin kuuluu niin perinteisiä ja alkuperäisiä kuin myös uusien kulttuurien tuomia reseptejä. Ruokailu yleensä aloitetaan alkupaloilla, minkä jälkeen siirrytään alku-, pää- sekä jälkiruokaan.

Suosittuja alkupaloja ovat affettati misti eli ohueksi leikatut lihapalat, pinzimonio eli kausikohtaiset tuoreet vihannekset oliiviöljyllä, crostini di fegato eli kananmaksapateella voidellut sekä kevyesti paahdetut leivät sekä tonno e fagioli -tonnikalapapusalaatti.

Alkuruoaksi voi nauttia keittoja tai vaikkapa pastaruokia, kuten lasagnea, gnudi-ravioleja sekä pasta e fagiolia eli pastaa pavuilla. Keitoista voi kokeilla zuppa di cipolle -sipulikeittoa, pappa al pomodoro -leipä-tomaattikeittoa, ribollita-kaalipapukeittoa tai juustoista ja lihaisaa stracciatella-kananmunakeittoa.

Pääruoaksi Firenzessä nautitaan esimerkiksi kananmunia sekä liharuokia. Kananmunia voidaan syödä paistettuina pekonin sekä perunoiden kera tai munakkaana artisokkien kanssa. Liharuoista suosittuja ovat hitaasti haudutettu stracotto-nautapihvi, lesso-lihapata, sianlihasta tehty arista-paahtopaisti sekä salsicce-sianlihanakit. Kalaruoista Firenzessä syödään baccalàa eli kuivattua turskaa sekä calamari in ziminoa eli haudutettua mustekalaa. Pääruoan lisukkeina syödään fagioli o ceci all'oliota eli öljyisiä papuja tai kikherneitä sekä herkullista kukkakaalia ja vihannessekoitusta.

Jälkiruoaksi nautitaan perinteistä castagnaccio-kastanjakakkua, bongo-suklaatuulihattuja sekä karnevaalien aikana syötäviä cenci-keksejä. Ruokailun täydentävät upeat paikalliset viinit.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen