2 tarjousta

Ecuador

Lähde TravelBird-matkalle Etelä-Amerikkaan! Kiehtova Ecuador ei jätä ketään kylmäksi.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
2 tarjousta
Suodattimet Tyhjennä

Ecuador hurmaa historiallisilla siirtomaatyylisillä kaupungeillaan, Kichwa-kylillään, Amazonin sademetsällä sekä Andien huimaavilla korkeuksilla.

Ecuador on loistava tutkimusretken ensimmäinen etappi, kun teet matkan Etelä-Amerikkaan. Ecuadorista tuntuu löytyvän kaikki: Andien huiput, Amazonin sademetsät, paikallisia käsitöitä pursuavat torit, siirtomaatyyliset kaupungit, aurinkoiset rannat, tulivuoriperäiset saaret sekä kiehtova luonto. Maassa on helppo matkustaa, ja paikalliset ovat ystävällisiä, mikä tekee matkustamisesta miellyttävän.

Ecuadorissa on maailman monimuotoisin luonto. Maasta esimerkiksi löytyy lähes 20 000 eri kasvilajia, 1500 lintulajia, 341 erilaista nisäkäslajia sekä yli 840 eri matelija- ja sammakkoeläinlajia. Jos haluaa ihastella Ecuadorin luontoa, kannattaa suunnata Cuyabenon luonnonpuistoon, Mindon alueelle tai vaikkapa Galápagossaarille. Cuyabenon luonnonpuisto on erityisen mielenkiintoinen, sillä siellä voi tutustua Amazonin sademetsään. Cuyabeno on suorastaan paratiisi luonnon ihailijoille. Lisäksi siellä voi tavata paikallisia asukkaita ja jopa shamaaneja. Mikäli haluat seikkailla Amazonin sademetsässä enemmänkin, suosittelemme yhdistämään Ecuadorin lomaan myös Brasilian matkat. Brasilian pinta-alasta nimittäin jopa puolet on Amazonin sademetsän peitossa! Ecuadorista löytyy myös upeita rantakaupunkeja, kuten maan itäisimmässä kärjessä sijaitseva Salinas ja pohjoisempana sijaitseva Bahía de Caráquez.

Ecuador jakautuu kolmeen pitkulaiseen alueeseen. Keskeltä löytyy Andien vuoristo, josta löytyy tulivuoria. Alueelta löytyy myös paljon maatiloja sekä maan vanhimpia kaupunkeja, kuten Quito. Myös Perun matkat vievät Andien vuoristoon, ja ennen kaikkea historiallisen Machu Picchun äärelle. Ecuadorin itäinen alue, Oriente, on suurimmaksi osaksi trooppisen sademetsän peitossa kun taas läntisellä alueella kasvatetaan banaaneja, kahvia, sokeriruokoa sekä kaakaota. Lisäksi rannikolta löytyy upeita rantoja, mangrovemetsiä, katkarapukasvattamoja sekä satamia. Noin tuhannen kilometrin päässä rannikolta löytyvät Galápagossaaret, jotka ovat kuuluisat kotoperäisistä linnuistaan, nisäkkäistään, matelijoistaan sekä kasveistaan.

Ecuadorin kulttuurin kukoistusta voi katsella esimerkiksi Quiton sekä Cuencan historiallisissa keskustoissa, joista löytyy kuvankauniita aukioita, 1600-luvun kirkkoja ja luostareita sekä kauniiksi entisöityjä kartanoita. Matkailija takuulla nauttii mukulakivikaduilla kävelemisestä ihastellen siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Myös vuoristossa sijaitsevat kylät hurmaavat kauneudellaan ja ajattomuudellaan.

Ecuadorin kaupunkeja

Tutustu Ecuadorin kaupunkeihin ja jätä sydämesi Etelä-Amerikkaan.

Ecuador on Suomeakin pienempi maa, minkä vuoksi siellä matkustaminen on melko helppoa ja nopeaa. Myös vierailut naapurimaissa, kuten Kolumbiassa, ovat suosittuja.

Quito, vanha siirtomaakaupunki on monien matkailijoiden suosiossa. Kaupungin tutkimiseen kannattaa varata pari päivää, sillä Quiton kapeat kadut kirkkoineen ja luostareineen todella ovat näkemisen arvoiset. Quiton pohjoispuolta reunustaa vehreä vuoristo, josta löytyy niin järviä kuin myös tulivuorten huippuja. Alueella asuu myös perinteisiä käsityöläisiä, joiden työmateriaalina on nahka sekä puu. Perinteisiä käsitöitä voi katsella ja ostella esimerkiksi Otavalon lauantain markkinoilla. Quitosta etelään taas löytyy maan upeimmat tulivuoret, kuten Cotopaxi sekä Ecuadorin korkein vuori, Chimborazo. Eteläisen alueen mielenkiintoisimmat kylät ovat Saquisilí ja Zumbahua.

Quitoa reunustavan vuoriston eteläosasta löytyy UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva Cuencan siirtomaakaupunki. Cuencan viehätys piilee vanhassakaupungissa, jonka mukulakivikadut kulkevat kauniiden rautaparvekkeilla koristeltujen talojen välissä. Kaupungissa kannattaa käydä ihastelemassa kukkia Plaza de las Flores -aukiolla, jossa perinteisiin pukuihin pukeutuneet myyjät tarjoavat monenlaisia ruusuja, orkideoita sekä monia muita kukkalajeja. Kukat näyttävät erityisen kauniilta valkoseinäistä El Carmen de la Asunción -kirkkoa vasten. Kaupungista löytyy inkojen asutuksen Ingapirca-rauniot. Cuencan naapurikaupunki Montecristi on panamahatun synnyinpaikka. Alueelta löytyykin useita paikkoja, joissa valmistetaan kyseisiä hattuja. Kauempana etelässä voi tutustua El Cajasin luonnonpuistoon.

Ecuadorilainen kulttuuri

Ecuadorin kulttuuri ei ole yhtenäinen vaan yhtä monipuolinen ja moninainen kuin maan luonto.

Suurin osa ecuadorilaisista puhuu espanjaa, ja moni puhuu kichwaa eli ketšuan ecuadorilaista murretta. Tämän lisäksi maan eri etnisyydet puhuvat omia kieliä.

Musiikki on aina ollut tärkeä Ecuadorin kulttuureissa, ja arkeologit ovatkin löytäneet muinaisista haudoista hyvin vanhoja musiikkisoittimia, kuten rumpuja, huiluja, trumpetteja sekä muita soittimia. Myös erilaiset pukeutumisperinteet ovat tärkeitä, ja ecuadorilaiset pukeutuvatkin tietyn pukukoodin mukaan. Jokaiselta alueelta löytyy omalaatuisia perinnepukuja, joiden perusteella voi päätellä, mistä ihminen on kotoisin.

Ecuadorissa tehtävä taide on yleensä perinteistä ja sen osaaminen välitetään sukupolvelta toiselle. Yleensä paikalliset näkevät käsityöt ja taiteen kuuluvan samaan luokkaan. Suurin osa taiteesta ei ole vain kaunista, vaan sillä on myös käytännöllinen rooli. Hyvälaatuisia käsitöitä kannattaa etsiskellä Otavalon tai Salcedon marketeilta.

Yksi Ecuadorin lahjoista maailmalle on panamahattu, joka nimestään huolimatta on kotoisin juuri Ecuadorista. Nimensä hattu sai myyntipaikaltaan eli Panaman kanavalta. Panamahatut valmistetaan Ecuadorin suurimmassa kaupungissa Guayaquilissa kasvavan panamapalmun lehdistä. Lehdet keitetään, kuivataan ja sitten punotaan lopuksi valmiiksi tuotteeksi, eli hatuksi. Koko prosessi alusta loppuun saattaa kestää jopa kolme kuukautta. Ecuadorilaiset ovat taitavia punomaan myös kuuluisia värikkäitä shigra-laukkuja sekä muita käsityötuotteita. Punomisen lisäksi maassa harrastetaan paljon puukaiverrusta. Alun perin tätä käsityöläistaidetta löytyi ainoastaan kirkoista, mutta ajan kuluessa maan rikkaat alkoivat koristella talojaan samalla tavalla. Näin maassa alettiin tuottaa kauniisti kaiverrettuja penkkejä, tuoleja, arkkuja sekä peilejä. Jos upea arkku tai tuoli ei mahdu matkailijan matkatavaroihin, aina voi ostaa tuliaiseksi kauniin puufiguurin. Pieniä veistoksia valmistetaan myös leivästä. Värikkäät leipäfiguurit esittävät naisia, miehiä sekä aaseja.

Ecuadorilainen ruoka

Ecuadorin monipuolisessa ruokakulttuurissa käytetään paljon aineksia paikallisesta ympäristöstä.

Vuoristossa syödään paljon sianlihaa, nautaa, kanaa sekä marsuja. Lisukkeina syödään riisiä, maissia sekä perunoita. Vuoristoalueiden suosittu katuruoka on hornado eli paahdettu sianliha perunoiden kera.

Ecuadorissa syödään maanlaajuisesti pataconeja, llapingachoseja sekä seco de chivoa. Pataconit valmistetaan paistamalla raakoja banaaneja, muussaamalla ne ja paistamalla ne uudelleen. Llapingachosit ovat kiehautettuja perunapalloja ja seco de chivo on eräänlainen vuohenlihasta valmistettu pata. Kaikkialla läpi maan syödään myös runsaasti tuoreita hedelmiä, etenkin makeapassiota, naranjillaa, erilaisia banaaneja, karviaiskoisoja sekä puutomaatteja.

Maan eteläosien vuoristossa syödään repe lojano -banaanikeittoa, paahdettua sianlihaa sekä miel con quesilloa eli juustoa hunajalla. Sademetsäalueella perusruokana on tärkkelyspitoinen maniokki, jota syödään keitettynä, paistettuna tai osana muita ruokia. Hedelmistä alueella ovat erityisen suosittuja banaanit sekä brasilianrypälemyrtin ja persikkapalmun hedelmät.

Alkoholijuomista Ecuadorissa suositaan tulijuomaa eli aguardientea, jota valmistetaan sokeriruo’osta. Aguardientesta valmistetaan myös lämmintä juomaa canelazoa, johon kuuluu myös kanelia sekä sokeria.

Juotava jogurtti on suosittu välipalajuoma, jota nautitaan pan de yucan eli juustolla täytetyn leivän kera. Lämmin pinol-juoma valmistetaan paahdetusta ohrajauhosta, sokerista sekä muista mausteista. Colada morada valmistetaan maissijauhosta sekä sokeriruo’on kuivatusta mehusta, ja juomaa maustetaan tuoreilla hedelmillä, yrteillä sekä mausteilla.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen