Costa Brava

Lähde piristävälle TravelBird-lomalle aurinkoiseen Kataloniaan! Koe omaperäinen Costa Brava Espanjan koilliskärjessä.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
2 tarjousta
Costa Bravassa on helppoa olla onnellinen: päivät täyttyvät auringonpaisteesta, rannalla uimisesta sekä rennosta lomatunnelmasta. Rannikon uskomattomat kalliot ja turkoosi meri jäävät mieleen vielä pitkään matkan jälkeenkin.

Costa Brava eli espanjaksi villi tai karu rannikko sijaitsee Espanjan koilliskärjessä, ja se levittäytyy Blanesin kaupungista aina Ranskan rajalle saakka. Costa Brava kuuluu Kataloniaan, Espanjan itsehallintoalueseen, ja siksi tällä rannikolla puhutaankin ensisijaisesti katalaania ja sitten espanjaa. Joissakin sanoissa katalaani ei eroa paljoakaan espanjasta. Esimerkiksi kiitos on katalaaniksi gràcies ja espanjaksi gracias. Espanjalainen tervehdys hola taas kuulostaa aivan samalta katalaaniksikin. Katalonialaista kulttuuria voi ihailla pitkin Costa Bravaa – rannikolla on nimittäin lähes 50 erilaista museota! Museoita on moneen laatuun: on kaupunkien historiaa ja arkeologisia löytöjä esitteleviä museoita, taidemuseoita, lelumuseoita sekä esimerkiksi museoita, joissa voi katsella hanakokoelmia tai tutustua suolan ja sardellin rooliin alueen kehityksessä. Kuuluisimmat taidemuseoista esittelevät Dalín töitä ja asuinpaikkoja. Matkailijan kulttuurielämyksiä täydentää tietenkin Costa Bravan lauhkea välimerellinen ilmasto. Keskimääräisesti vuotuinen lämpötila vaihtelee 7–28 celsiusasteen välillä. Lomailijoiden ihanneilmat vallitsevat toukokuusta lokakuuhun, minkä jälkeen on jokseenkin viileämpää. Tällöin on paras aika tutustua Costa Bravaan luontoon ja historiaan.

Costa Brava kuuluu Gironan maakuntaan, jota kruunaa samanniminen pääkaupunki. Girona kuuluu myös suurimpien katalonialaisten kaupunkien joukkoon. Pikku-Barcelonaksikin kutsuttu kaupunki sijaitsee neljän joen yhtymäkohdassa: siellä, missä Onyar ja Güell kohtaavat Galligantsin sekä Terin. Joet luovat mukavan ilmaston Gironaan, joka sijaitsee sisämaassa, noin 25 kilometrin päässä rannikolta. Kaupunkikävelyllä voi ihailla keskustan kahtia jakavaa Onyar-jokea sekä sitä reunustavia värikkäitä punakeltaisia asuintaloja. Mielenkiintoisia historiallisia rakennuksia voi tutkiskella myös Gironan juutalaiskaupunginosassa, joka on yksi Espanjan parhaiten säilyneistä juutalaiskulttuurin muistomerkeistä. Alueella voi tehdä aikamatkan monen sadan vuoden taakse ja vaeltaa kaupunginosan lukuisilla mukulakivisillä pikkukaduilla. Aikamatkailun lomassa voi käydä nauttimassa lounasta tai kahvia kaupunginosan hurmaavissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Gironan läheisyydessä sijaitsee Katalonian suurin järvi Banyoles, joka on kuuluisa lohikäärmehirviöstään. Legendan mukaan hirviö edelleen elää järven syvyyksissä. Tosin tarina kertoo, että ranskalainen munkki Emeterio muutti hirviön kasvissyöjäksi rukouksen voimalla, joten matkailijoilla ei ole syytä huoleen.

Alt Empordà

Pohjoista Costa Bravaa

Ihastu Costa Bravaan suurten taiteilijoiden tavoin: vaella niemimaalla ja koe pohjoisen tramontana-tuulen henkäykset männyillä peitetyssä vuoristossa.

Costa Bravan pohjoisimmassa osassa sijaitsee Alt Empordàn piirikunta, jota reunustaa Espanjan ja Ranskan erottava Serra de l'Albera -vuorijono. Alt Empordàn kuuluisin kaupunki on valkoisista taloistaan tunnettu Cadaqués. Entinen kalastajakylä on ollut suurten taiteilijoiden suosikkipaikka jo 1920-luvulta lähtien: kylässä ovat viettäneet lomapäiviään Salvador Dalí, Federico García Lorca, Pablo Picasso ja Marcel Duchamp. Salvador Dalí jopa asui ja työskenteli Cadaquésin läheisessä Port Lligatin kylässä aina vuoteen 1982 saakka. Kylän maisemia voi nähdä esimerkiksi Dalín kuuluisassa sulavia taskukelloja esittävässä maalauksessa Muiston pysyvyys. Muistoksi taiteilijasta hänen asuintalonsa on muutettu museoksi.

Alt Empordàssa sijaitsee kuuluisa Cap de Creusin niemimaa, joka toimii myös luonnonpuistona. Puistossa on paljon kivisiä vuoria ja pieniä lahtia. Niemimaan kontrastirikkaita maisemia voi ihailla vuoriston ja rannikon läpi kulkevilla vaellusreiteillä. Vuoristossa ja turkooseissa Välimeren vesissä ilmenevän valon leikittelyn voi nähdä monessa Salvador Dalín maalauksessa, joista voi selkeästi tunnistaa Cap de Creusin. Niemimaan eteläpuolella sijaitsee Ruusujen lahti, jonka 15 kilometrin rantaviivaan mahtuu paljon ihania hiekkaisia rantoja sekä alueelle ominaista suomaata. Suurin osa soisista tasangoista sijaitsee Aiguamolls de l'Empordà -luonnonpuistossa, jossa voi bongata yli 300 lintulajia.

Yksi Costa Bravan pohjoisista helmistä on yksi maailman suurimmista venesatamista – Empuriabrava. Muga-joelle rakennetusta kaupungista löytyy yli 40 kilometriä kanaaleja. Toinen alueen satamakaupunki on L’Escala, joka on tunnettu sardellifestivaalistaan.

Baix Empordà

Keskeistä Costa Bravaa

Keskeinen Costa Brava huokuu aurinkoa ja keskiaikaista historiaa: upeiden rantojen lisäksi lähes jokaisesta kaupungista löytyy vanhoja linnoituksia ja luostareita.

Costa Bravan keskiosa kuuluu Baix Empordàn piirikuntaan, jonka maisemiin mahtuu sekä tasankoa pienine kyläkumpuineen että dramaattisia kalliojyrkänteitä mäntypeitteineen, unohtamatta pitkiä hiekkaisia rantoja. Toisinaan mäntyjen peitossa olevat rantakalliot laskeutuvat suoraan kirkkaaseen mereen antaen uimareille mahdollisuuden tutustua kallioiden sisällä oleviin luoliin.

Baix Empordàn tärkein kaupunki La Bisbal d'Empordà on kuuluisa keramiikastaan sekä sardanasta eli katalonialaisesta kansantanssista. Kesäkuussa La Bisbalissa pidetään tanssifestivaalit, joilla jokainen voi tutustua ja osallistua tähän hurmaavaan tanssiin. Festivaaleilla myös voi osallistua piirustus- ja maalauskilpailuun, ihastella ihania kukka-asetelmia sekä paikallisia käsitöitä.

1200-luvulla perustettu Palamós sijaitsee suuren lahden äärellä. Lahdella on erittäin suosittua viettää aikaa uimalla, purjehtimalla ja purjelautailemalla. Aktiviteettien vastapainoksi rannoilta löytyy myös paljon kuppiloita ja baareja. Hiljaisempia hetkiä kaipaavat voivat suunnata päiväksi kaupungin rantaluoliin, jotka ovat upeita sukelluskohteita. Matkailun lisäksi kaupungin perinteisiä elinkeinoja ovat olleet korkin valmistaminen ja kalastaminen. Palamósin satamassa voikin edelleen nähdä kalastuslaivastoa, jolla saalistetaan tuoretta kalaa päivittäin. Yksi kaupungin mielenkiintoisista tapahtumista onkin kalamarkkinoilla tapahtuva merenelävien huutokauppa. Palamós on kuuluisa erityisesti katkaravuistaan, joita syödään runsaasti grillattuna, keitettynä ja patojen seassa. Kalaruokia nautiskellaan Costa Bravalla tuotettujen viinien kera.

Sant Feliu de Guíxols on suosittu matkailukohde ja tärkeä satamakaupunki, jossa myös valmistetaan korkkia. Kaupungissa on suuri luostari, joka on muutettu kaupunkimuseoksi. Meren ääressä sijaitseva Sant Feliu de Guíxols on täynnä pikkuisia lahtia, joita reunustavat mäntyjen peitossa olevan kalliot ja hiekkaiset rannat. Kaupungin ihania uimarantoja kruunaavat leveät rantakadut. Sant Feliu de Guíxols on täynnä pieniä kukkuloita, joissa on mänty-, tammi- ja korkkipuusaarekkeita. Kaupungista löytyy paljon historiallisia nähtävyyksiä: maurilainen 1888-luvulta peräisin oleva entisajan kulttuurikeskus Casino la Constància, nykyään kouluna toimiva vanha rautatieasema vuodelta 1892, 1800–1900-luvun aikaisia porvaristotaloja sekä 1500-luvun aikainen kaupungintalo. Muita kaupungin mielenkiintoisia vierailukohteita ovat pedralta, aikoinaan Euroopan suurin keinuva kivi sekä el corsari, luolaan rakennettu baari. Kaupungin keskustasta löytyy markkinapaikka Plaça del Mercat, jossa myydään tuoreita hedelmiä ja vihanneksia joka aamu.

Selva

Eteläistä Costa Bravaa

Lokoile Euroopan parhailla rannoilla ja nauti eteläisen Costa Bravan juhlatunnelmasta ilotulitulitusten paukkuessa taivaalla.

Costa Bravan eteläisin osa kuuluu Selvan piirikuntaan, jonka tärkein kaupunki on Santa Coloma de Farners. Kaupunki sijaitsee Selvan syvängön ja Guilleries-vuoriston kohtaamispisteessä, noin 20 kilometriä rantaviivasta. Santa Coloma de Farners on tunnettu alueensa tärkeänä metsäntuottajana ja kylpyläkaupunkina. Kaupungin läheisyydessä sijaitsevasta Orionin lämpökylvyistä on merkintöjä jopa 1800-luvun Ranskan sodan ajoilta, kun sotilaat saivat hoitoa mineraalivesissä ja kuumissa lähteissä. Kuten monista muistakin Costa Bravan kaupungeista, myös Santa Coloma de Farnersista löytyy satoja vuosia vanha linna ja luostari.

Lloret de Mar on yksi Costa Bravan suosituimmista matkakohteista. Lloret de Marin rannat ovat erittäin hyvin hoidetut ja saavatkin vuosittain palkinnon loistavasta kunnosta. Rantojen lisäksi Lloret de Marista löytyy katalonialaiseen tyyliin suunnitellut Santa Clotilde -puistot. 1900-luvun vaihteessa luodut puistot sijaitsevat kalliojyrkänteellä, josta aukeavat mahtavat merimaisemat. Puistoille ominaista on kukkien puute, ja kukkien sijaan puistoissa onkin paljon erilaisia kasveja, pensaita ja puita. Vihreitä maisemia puistoissa koristavat patsaat ja lammet.

60 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitseva Blanes tunnetaan porttina Costa Bravaan. Heinäkuussa Blanesissa pidetään suuret kahdeksan päivää kestävät juhlat kaupungin suojeluspyhimyksen pyhän Annan kunniaksi. Juhlien aikana pidetään myös useita päiviä kestävä ilotulituskilpailu, jota tulee seuraamaan lähes puoli miljoona ihmistä vuosittain. Ilotulituksia on mahtavaa katsella rannalta illan hämärässä. Suojeluspyhimyksiä juhlitaan myös elokuussa, kun muistellaan pyhää Bonòsia ja Maximiàa. Tällöin on tapana lähteä useamman kilometrin vaellukselle perheen kesken.

Rantakaupunki Tossa de Mar julistautui maailman ensimmäisenä kaupunkina härkätaistelun vastaiseksi vuonna 1989. Julistus aiheutti melkoisen kohun, sillä härkätaisteluiden katsotaan kuuluvan katalonialaiseen kulttuuriin. Kolmen suuren rannan lisäksi Tossa de Marista löytyy viehättävä roomalaisaikainen vanhakaupunki, vaikuttavia linnoituksia ja yli 1000 vuotta vanhoja kirkkoja. Kaupungista löytyy myös useita suojelunalaisia vanhoja puita.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen