Kesä, mikä ihana sana. Ja vielä vuoden paras aika toteuttaa reissutoiveita. Niinpä kartta käteen ja suunnittelemaan, minne kompassin suunta seuraavaksi otetaan! Keski-Euroopan kulttuurikohteet kiehtoisivat, mutta niissä lähes väistämättä saa matkaseurakseen sadat muutkin matkailijat. Etelä-Euroopassa taas voisi viettää rentouttavaa rantalomaa, mutta ovatko lämpötilat kesäisin meille suomalaisille hieman liiankin kuumat? Muut Pohjoismaat olisivat lähellä, mutta toisaalta Ruotsin ja Tallinnan risteilyillä on tullut käytyä jo lähes kyllästymiseen asti, eikä Norjan hintataso houkuttele. Kun mieli tekee tien päälle mutta matkakohteen valinta tuottaa päänvaivaa, alkaa oman kotikaupungin tarjonta yhtäkkiä tuntua riittämättömältä. Mutta minne sitä lähtisi? Tänä kesänä TravelBird suosittelee erityisesti kohteita kotimaassa! Suomen kesäkaupungit hurmaavat nimittäin jokaisen niille mahdollisuuden antavan. Alle olemme listanneet viisi kohdetta, joissa kotimaan matkailu tarjoaa parasta antiaan, ja Suomen kesä näyttäytyy kauneimmillaan.

Useimmat Suomen suosituimmista kesäkaupungeista sijaitsevat Etelä- ja Keski-Suomessa. Älä kuitenkaan unohda maamme pohjoisinta osaa, jossa yöttömästä yöstä voit nauttia kaikkein aidoimmillaan! Vaikka pohjoisen kaupungit ja matkakohteet vetävät kenties eniten talviurheilun ystäviä, tarjoaa Lapin luonto ainutlaatuisen kokemuksen myös kesäisin.

 

Kotimaan matkailukohteet – TravelBirdin viisi suosikkia, kun ajankohtana on lumoava Suomen kesä

Porvoo

Entisaikojen tunnelmaa huokuu Suomen toiseksi vanhin kaupunki, Porvoo. Noin 50 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva Porvoo on lähes täysi vastakohta vilkkaalle pääkaupungille, ja sen kaduilla voitkin viettää täysin kiireetöntä kesäpäivää. Porvoossa on lukuisia museoita joissa voit vierailla, kuten kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin poikkeuksellisen hyvin alkuperäismuodossaan säilynyt koti. Vanhan Porvoon alue sympaattisine pastellinsävyisine taloineen tuntuu kuitenkin jo itsessään suurelta ulkoilmamuseolta. Sokkeloiset mukulakivikadut johdattavat sinut kulman takaa esiin pilkistävien pienten putiikkien, kahviloiden ja ravintoloiden luo. Tiesitkö muuten, että matkailijat Helsingistä asti ovat suunnanneet Porvooseen vain saadakseen nauttia kahviloiden ja ravintoloiden erinomaisesta tarjonnasta?

Päivä Porvoossa kannattaa viettää antaen jalkojen viedä sinne, minne tuuli kuljettaa. Älä suunnittele päivääsi liian tarkkaan, vaan anna itsellesi mahdollisuus poiketa sivukujien hurmaaviin putiikkeihin, jos näet niiden ikkunoissa jotain silmääsi miellyttävää. Käy kuitenkin katsomassa Porvoon symbolina toimivia punaisia ranta-aittoja, jotka ovat ottaneet matkailijat vastaan jo 300 vuoden ajan. Myös Porvoon tuomiokirkko on kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä, pidettiinhän siellä Suomen autonomian ajan käynnistäneet valtiopäivät vuonna 1809. Kirkon historia alkaa kuitenkin jo 1300-luvulta, ja aikojen saatossa kirkko on kokenut myös monia vastoinkäymisiä. Historiansa aikana se on nimittäin palanut peräti viisi kertaa. Kesäisen Porvoon hurmaavuuden ovat huomanneet myös monet maamme tunnetuimmista nimistä. Albert Edelfelt vietti yli 20 kesää Porvoon alueella, minä aikana hän maalasi useat ulkomaillakin palkituista teoksistaan. Myös rakastetulle kirjailijalle Tove Janssonille Porvoo oli kuin toinen koti: kesäporvoolainen Jansson vietti kaupungin edustalla olevassa saaristossa noin 50 kesää. Porvoo siis todella on ainutlaatuinen kesäkohde! Kaupunkiin voit muuten matkustaa myös jokea pitkin höyrylaivan kyydissä. Siinä vasta entisajan tunnelmaa.

Näkymä Vanhaan Porvooseen. ©VisitPorvoo

Hanko

Etelä-Suomen kohteista mukana listalla on lähes itseoikeutetusti myös Hanko, jota on usein tituleerattu Suomen viralliseksi kesäkaupungiksi. Monet kaupungin ravintolat ja kahvilat sulkevat ovensa kokonaan talveksi, joten on täysin oikeutettua sanoa, että Hanko herää eloon kesäisin. Suomen eteläisintä kaupunkia ympäröi meri kolmesta eri ilmansuunnasta, joten upeita hiekkarantoja on silmänkantamattomiin. Merellinen tunnelma on aidoimmillaan Hangon monissa satamissa, joissa vierailija voi ihailla pitkiä purjeveneiden rivejä. Nauti lounasta jossain sataman tunnelmallisista ravintoloista tai poikkea pieniin kivijalkaliikkeisiin, joista voit ostaa paikallisia tuotteita kotiinviemisiksi. Hangosta voit lähteä myös retkelle läheisille nähtävyyksille. Klassikkojen joukkoon kuuluu Bengtskärin majakka, joka on Pohjoismaiden korkein majakka. Majakassa voit perehtyä sen mielenkiintoiseen historiaan majakanvartijamuseossa tai näyttelyyn, joka kertoo Bengtskärissä käydystä taistelusta.

Hangossa voit viettää rauhallista lomapäivää kesäparatiisissa loikoillen tai hypätä pyörän selkään ja tutustua kaupungin jokaiseen kolkkaan. Löydä pienet poukamat, parhaat kalliot piknikille tai suloiset kahvilat, jotka kaikki houkuttelevat poikkeamaan sisään ja nauttimaan kahvihetkestä merellisissä maisemissa. Mikäli haluat lomaltasi vauhdikkaampia elämyksiä sekä iloa ja naurua täynnä olevia tapahtumia, ajoita vierailusi Hangon regatan aikoihin. Se on Suomen suurimpia purjehdustapahtumia, ja kaupunki tulvii vieraita koko kesäisen viikonlopun ajan.

Hangon matkailun virallinen tunniste sosiaalisessa mediassa on Hulluna Hankoon. Päivän kaupungissa viettänyt voi todella allekirjoittaa tämän sanonnan – Hanko saa sinutkin hullaannutettua hurmaavuudellaan.

Bengtskärin majakka on Hangon suosituimpia nähtävyyksiä. ©Hanko Tourist Office, Antti Mäkelä

Hangon merellisiä maisemia kivikallioilla. ©Hanko Tourist Office, JS

Savonlinna

Saimaan upeat järvimaisemat, savolaisten lupsakka elämänasenne ja oopperajuhlien kansainvälinen tunnelma. Kesävierailua Savonlinnaan ei juuri enempää tarvitse perustella! Savonlinna sijaitsee Saimaan rannalla ja on rakennettu saarille. Savonlinnassa näetkin vettä kaikkialla, minne vain katseesi käännät. Tuhansien järvien maassa tämä ei ehkä kuulosta sen ihmeellisemmältä, mutta Savonlinnassa on kuitenkin sitä jotain – tunnelmaa, jota et muualta löydä. Pienen kaupungin viehätys piilee pitkälti sen ympäröivässä luonnossa. Astu laivan kannelle ja anna kesäauringon lämmittää ihoasi samalla, kun nautit ainutlaatuisesta kaupunkikierroksesta vesiä pitkin seilaten. Savonlinnassa bussi jää nimittäin kakkoseksi!

Savolaiseen tapaan Savonlinnassa on letkeä tunnelma, ja kesäisin päivät rakentuvat elämästä nauttimisen ympärille. Mikä olisi parempi tapa viettää kesälomaa kuin istua rauhassa torikahvilassa ja seurata paikallisten tapoja? Iloinen puheensorina kantautuu korviin taustalta, mansikoiden tuoksu leijailee makeana ilmassa. Kun nälkä yllättää, on aika maistaa paikallisia herkkuja. Kalavesien äärellä on toki maistettava paistettuja muikkuja tai perinteistäkin perinteisempää kalakukkoa. Mikäli et ole kalan ystävä, kokeile aitoja savonlinnalaisia lörtsyjä. Ne ovat yleensä lihatäytteisiä, mutta makeannälkään voit valita esimerkiksi myös omenahillolla täytetyn piirakan.

Savonlinnan kesän kohokohta ovat ehdottomasti maailmankuulut Savonlinnan oopperajuhlat. Vaikka et oopperalaulua normaalisti kuuntelisikaan, tarjoavat Olavinlinnan dramaattiset puitteet aivan unohtumattoman elämyksen oopperajuhlilla vieraileville. Olavinlinnaan kannattaa poiketa juhlien ulkopuolellakin, ja Savonlinnan kulttuurinähtävyyksien joukkoon lukeutuu myös Kerimäen kirkko, joka on maailman suurin puukirkko. Suosittelemme myös tutustumaan Saimaan ympäristöön muutenkin, sillä Järvi-Suomen kauneus näyttää parhaat puolensa Savonlinnan seudulla. Esimerkiksi Punkaharjun, Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot ovat lähietäisyydellä, ja näin ollen monipuoliset harrastusmahdollisuudet kajakilla soutamisesta patikointiin ovat taattu. Savonlinnassa ollessasi voit osallistua myös norppasafarille, jolloin voit nähdä ainoastaan Saimaalla elävän saimaannorpan loikoilemassa rantakivellä!

Olavinlinna toimii näyttämönä myös Savonlinnan oopperajuhlille. ©VisitSavonlinna

Saimaannorpan voit nähdä norppasafarin aikana. ©VisitSavonlinna

Tampere

Kotimaan matkailu on voimissaan Tampereella ympäri vuoden. Koska kesällä kaikki on kuitenkin kauniimpaa, kannattaa myös Tampereelle suunnata kesäkuukausien aikana. Tampereella on tarjolla kaikkea, eikä kaupungin tarjonta suinkaan rajoitu Hämeenkatuun. Samalla kaupunki on kuitenkin onnistunut säilyttämään paikallisen tunnelmansa. Perheen pienimmät viihtyvät Koiramäen eläinpuistossa, varttuneemmat Särkänniemen hurjissa laitteissa ja aikuisuuden kynnyksellä olevat kaupungin monissa kaupoissa. Suurten ketjuliikkeiden lisäksi Tampereella on paljon pieniä putiikkeja, joista voi ostaa paikallisia tuotteita – onhan Tampere Suomen perinteisin työläiskaupunki.

Tampereelle matkailijoita houkuttelevat monipuolisten mahdollisuuksien lisäksi erityiset laaja-alaiset tapahtumat, joiden parhaimmistoa kesäisin ovat erilaiset kaupunkifestivaalit. Tampere on tunnettu kulttuuritarjonnastaan, ja sitä onkin sanottu maamme teatteripääkaupungiksi. Niinpä Tampereella sijaitseva Pyynikin kesäteatteri on saavuttanut kunnioitettavasti legendan maineen. Suomen kesä näyttää parhaita puoliaan Pyynikinharjulla muutenkin, sillä näköalatornista aukeavat upeat näkymät yli koko Tampereen. Pyynikinharjun upea luonto on maailman mittapuullakin merkittävä, sillä 150 metrin korkeudessa meren pinnasta sijaitseva Pyynikki on maailman korkein soraharju. Tampereen luonnosta kannattaa nauttia muutenkin. Kaupunki sijaitsee kahden järven, Näsijärven ja Pyhäjärven, välissä. Järvillä seilaavat risteilyt näyttävät Tampereen kauneuden aivan uudesta näkökulmasta. Tampereen tunnelmaa aidoimmillaan ovat kuitenkin kaupungin lukuisat torit, joilla paikalliset nauttivat kahvinsa päivän mittaan. Muista matkasi aikana maistaa ainakin mustaa makkaraa tai Pyynikin näköalatornin kuuluisia munkkeja!

Tampereella päivä kuluu torilla istuskellen. ©Visit Tampere Oy:n kuvapankki, Atacan Ergin

Pyynikin kuuluisa sokerimunkki. ©Visit Tampere Oy:n kuvapankki, Laura Vanzo

Ahvenanmaa

Kotimaan matkailukohteet tuovat ensimmäisenä mieleen Manner-Suomen kaupungit, ja Ahvenanmaan tarjoamat upeat mahdollisuudet saattavat unohtua helposti. Ahvenanmaa on kuitenkin kesäidylli parhaimmillaan, ja matka saaristoon on kuin matka ulkomaille! Ahvenanmaalla nimettyjä saaria ja luotoja on huikeat 6700. Pienen kokonsa ansiosta Ahvenanmaan pääsaarta on helppo kiertää vaikkapa pyörällä, mutta pieni koko pitää sisällään myös yllättävän paljon nähtävää. Ahvenanmaan ainoa kaupunki on pääkaupunki Maarianhamina, ja se tarjoilee matkailijalle niin museokohteita kuin yöelämääkin. Maarianhaminassa voi kokea myös useita makuelämyksiä, ja paikallisten herkkujen maistelu kannattaa aloittaa vaikkapa mannapuurosta tehdyllä ahvenanmaalaisella pannukakulla.

Ahvenanmaan merellisissä maisemissa luonto on kauneimmillaan. Ilmasto on yleisesti ottaen Manner-Suomea lämpimämpi, joten leuto ilmanala todella hemmottelee matkustajaa. Ahvenanmaan on jopa sanottu olevan Pohjoismaiden aurinkoisin paikka. Saaret tarjoavat entisaikojen tunnelmaa, sillä punaiset tuulimyllyt ja lehtoniityt suorastaan henkivät maalaisromantiikkaa. Loppukesästä vietetään myös muun muassa sadonkorjuujuhlia. Lämpimän päivänkin jälkeen Ahvenanmaa hurmaa kauneudellaan. Taustalle piirtyvät purjeveneet, Ahvenanmaan tyypilliset punertavansävyiset kalliot ja Suomen suven yötön yö luovat todella taianomaisen tunnelman kesäyön ihastelulle. Mitä jos tällä kertaa kokeilisit, miten Suomen kesä näyttäytyy saaristosta käsin?

Unohdimmeko listalta jonkin kotimaan parhaista kesäkaupungeista? Kerro meille kommenteissa mikä kotimaan helmi puuttuu sinun mielestäsi Suomen kesäkaupungit -listaltamme!