Nyt jos koskaan on oikea aika ottaa matkakohteeksi Suomen eläintarhat. Useissa kotimaan eläintarhoissa on nimittäin jännittävä ajanjakso meneillään, ja ainakin TravelBird on näistä eläinkuulumisista hurmioissaan. Ranuan pieni jääkarhunpentu ihmettelee päivittäin maailmanmenoa uusine ihmeellisyyksineen, ja Ähtäri valmistautuu pandojen saapumiseen. Eläinpuistoja Suomessa on useita erilaisia, ja kiinnostuksenkohteidesi mukaan voitkin valita tutustumisen niin arktisiin eläinlajeihin kuin jo vanhuuden päiviään viettäviin eläimiin. Osa eläinpuistoista on auki ympäri vuoden, toisiin pääset vierailulle ainoastaan kesäkuukausina. Suomen eläintarhat sijaitsevat maantieteellisesti ympäri maata, joten voit kätevästi sovittaa niissä vierailun muihin matkasuunnitelmiisi. Ja mikä parasta: koska eläinpuistoja sijaitsee kautta maan, ei matkailijan tarvitse ikinä matkustaa pitkää matkaa täysin toiselle puolelle Suomea!

Eläinpuistoissa kohtaat eläinlajeja, joita normaalisti ihailisit vain valokuvista tai Avaran luonnon rakastetuista dokumenteista. Eläinpuistoilla on kuitenkin suurempikin rooli kuin vain tuoda yhteen mitä ihmeellisimmät eläinlajit ja niistä kiehtoutuneet matkailijat. Useat Suomen eläintarhat nimittäin esimerkiksi hoitavat haavoittuneita luonnoneläimiä, pyrkivät säilyttämään uhanalaisia eläinlajeja sekä jakavat tietoa niin eläinten normaaleista elinolosuhteista kuin mahdollisuuksistakin, joiden kautta tavallinen kansalainen voi osallistua eläinten suojelutyöhön. Vierailu eläinpuistoon onkin siis samalla sekä mielenkiintoinen että opettavainen kokemus, josta nauttivat niin perheen pienimmät kuin aikuisetkin.

 

Ähtärin eläinpuisto

Matkustamalla Ähtäriin pääset vierailemaan Suomen vanhimmassa luonnonmukaisessa eläinpuistossa! Monien Ähtärin eläinten luontainen elinympäristö on havumetsä, minkä vuoksi lajeja onkin lähtökohtaisesti pohjoiselta pallonpuoliskolta. Erityisen tunnettu Ähtärin eläinpuisto on karhuistaan, mutta puistossa sinua odottavat myös muun muassa visentti, takini ja lumileopardi. Metsien kuninkaan otson lisäksi Ähtärin metsiä asuttaa pian Suomessa vain lähinnä Taotao-piirretystä tuttu karhueläin: kaksi jättiläispandaa muuttaa kaukaa Kiinasta asti Ähtäriin, jossa elinolosuhteet vastaavat erinomaisesti pandojen luonnollista ympäristöä. Ehditkö bongaamaan pandakarhut ensimmäisten joukossa?

Ähtärissä sinulle tarjoutuu myös mahdollisuus heittäytyä aidon maalaistunnelman vietäväksi. Ähtärin eläinpuiston yhteydessä on nimittäin myös kotieläinpuisto, jossa voit hoivata esimerkiksi vuohia, suomenhevosia ja pieniä vaaleanpunaisia possuja. Lisäksi voit kokeilla 1900-luvun askareita ja tehdä perinnekäsitöitä, tai vain ihastella villalangan kehräystä sekä seppää työssään.

Ähtärin eläinpuistoon muuttaa pian pandapariskunta.

 

Kuusamon Suurpetokeskus

Erityisen tunnettu karhuistaan on myös Kuusamon Suurpetokeskus. Tai pikemminkin ehkä yhdestä karhusta, jonka nimen koko Suomi tuntuu tietävän: Juuso. Juuso-karhu ei ole ollut puheenaihe pelkästään vain naapurin Matin ja Mirjan kahvipöydässä, vaan sen ja Sulo Karjalaisen uskomattoman vahvan yhteyden on uudenvuodenpuheessaan tuonut esille myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Juusossa riittääkin ihmeteltävää – kuinka usein olet kuullut karhun maalaavan varteenotettavaa taidetta tai nauttivan saunan löylyistä ihmisten tapaan? Juuso-karhun lisäksi Kuusamon Suurpetokeskuksessa asuu useita muitakin karhuja, kettuja ja Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin, ilves.

 

Ranuan eläinpuisto

Ranuan eläinpuistossa viihtyvät eläinlajit, joita et välttämättä muualla Suomessa tapaa – edes eläintarhoissa. Ranuan erikoisuus ovat nimittäin arktiset eläinlajit. Tämä selittyy hyvin eläinpuiston pohjoisella sijainnilla havumetsän siimeksessä, sillä Ranuan kylä sijaitsee Lapissa. Ranualla voitkin ikuistaa kameraasi vaikkapa myskihärän, naalin, vuorisuden tai tunturipöllön. Kaikkein suurin vetonaula eläinpuistossa lienee kuitenkin kirkkaanvalkoisella, hohtavalla turkillaan lumoava jääkarhu. Vuonna 2017 eläinpuiston arkea on ilahduttanut myös jääkarhunpentu, joka vasta totuttelee elämään koko ajan uutta oppien.

Ranuan eläinpuisto on loistava vierailukohde kesän lisäksi talvellakin, sillä silloin voit ihailla jääpuiston huikeita jääveistoksia tai vierailla vaikkapa iglubaarissa. Jos olet tien päällä elokuussa, älä unohda vierailla Ranuan hillamarkkinoilla. Hilla, tuo Lapin kulta vie takuulla kielen mennessään, etenkin kun pääset maistamaan sitä sen luonnollisessa kasvuympäristössä. Käyntiin Ranuan eläinpuistossa voit yhdistää myös vaikkapa vierailun aidossa lappilaisessa kylässä, porotilalla tai vaellusreissun huikeissa maisemissa, mahdollisuutena nähdä taivaalla loistavat revontulet. Kuinka monipuolinen loma!

Ranuan lähistöllä voit vierailla myös porotilalla.

Revontulia Lapin taivaalla.

 

Wanha Markki

Mikäli liikut kesäaikaan Pohjanmaan suunnalla enemmänkin, kannattaa Ähtärin eläinpuiston lisäksi vierailla Wanhan Markin taiteilijatalossa, jonka pihapiirissä asustaa myös useita eläimiä. Wanhan Markin erityisyys piilee siinä, että se on Suomen ainoa eläinten vanhainkoti. Siellä voitkin rapsutella jo taipaleensa ehtoopuolella olevia eläinvanhuksia, jotka varmasti ovat rakkaudenosoituksista mielissään. Wanhassa Markissa eläimet myös käyskentelevät usein vapaana, jolloin voit tutustua niihin aivan lähietäisyydeltä. Muissa eläintarhoissa eläimet kun ovat usein turvallisuussyistä lasisen seinän takana tai häkissä. Wanhassa Markissa kohtaat kuitenkin lampaita leijonien sijaan, joten häkeille ei ole tarvetta. Eläinten vanhainkodin ylläpidon tukemiseksi voit ostaa taiteilijakodin isäntäparin, Heikki ja Liisa-Cristiina Laaksosen, taidetta. Eläinten ja taiteen lisäksi sinuun tekee varmasti vaikutuksen myös entisaikojen tunnelma, sillä 1800-luvulta peräisin oleva pohjalaistupa ja sen pihapiiri on remontoitu entiseen loistoonsa. Wanha Markki on avoinna kesäkuukausien ajan.

 

Korkeasaaren eläintarha

Listauksemme viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä komeilee Suomen kenties tunnetuin lajissaan, Korkeasaaren eläintarha. Se on koko Helsingin suosituimpia nähtävyyksiä, ja siellä tapaat yli 130 eläinlajia, joihin lukeutuu esimerkiksi maailman pienin apina! Korkeasaaressa on eläimiä ympäri maailman, ja täten voit vierailusi aikana kohdata apinoiden lisäksi muun muassa tiikerin, leijonan, laiskiaisen ja riikinkukon. Tai tiedätkö miltä näyttävät markhor, vikunja, manuli tai aksolotli? Vierailu Korkeasaaressa tutustuttaa sinut myös näihin eksoottisilta kuulostaviin eläimiin. Korkeasaari on auki vuoden ympäri, ja sen sijainti saaressa mahdollistaa saapumisen kesäaikaan myös vesitse! Jo itsessään laivaretki Helsingin edustalla on perheen pienimmille elämys, mutta silmät suurenevat ja leuat loksahtavat ihastuksesta auki viimeistään astuessanne Korkeasaaren porttien sisäpuolelle.

Amurintiikeri. ©Korkeasaaren eläintarha, Mari Lehmonen.

Maailman pienin apina, pikkumarmosetti. ©Korkeasaaren eläintarha, Henrik Sundén.

 

Millä tuulella Juuso-karhu oli vieraillessasi Kuopion Suurpetokeskuksessa, entä joko olet nähnyt omin silmin Ranuan eläinpuiston pienen jääkarhunpennun? Kerro meille kommenteissa, mitä eläinpuiston asukkaille kuului ja mikä niistä teki sinuun tai perheeseesi suurimman vaikutuksen! Kerro myös kuulumisia vierailultasi sellaiseen kohteeseen, jota ei ole Suomen eläintarhat -listallamme.