Birdie-Emmin kertomus omasta kotikaupungistaan:

Turku toimi rakkaana kotikaupunkinani 21 vuotta, jonka jälkeen puolen vuoden opiskelijavaihto Alankomaissa muuttui pitkäaikaiseksi suunnitelmaksi ulkomailla asumisen muodossa. Palaan Turkuun vähintään kerran vuodessa tapaamaan ystäviäni ja perhettäni, ja vieläkin kotikaupungiksi kutsumani Turku osaa aina yllättää. Seitsemän kukkulan ympärille rakennettu kaupunki hurmaa kerta toisensa jälkeen, eikä jätä ketään kylmäksi. Iki-ihana jokiranta laivoineen ja ravintoloineen, saaristo kesämökkeineen, vuoden ympäri järjestettävät tapahtumat sekä lukemattomat monet muut syyt ovat jättäneet sydämeni kaipaamaan tunnelmallista Turkua, jonne joskus haluan vielä palata.

Turku on ehdottomasti tapahtumien ja kulttuurin kaupunki. Varsinkin kesäisin Turussa tapahtuu koko ajan, ja jokiranta ja sen ympäristö toimii vilkkaana tapahtumanäyttämönä. Markkinoita löytyy joka laatua perinteisistä silakka- ja keskiaikaisista markkinoista tunnelmallisiin joulumarkkioihin sekä kansainvälisiin suurmarkkinoihin, joiden tarkoituksena on tuoda eri maiden perinnetuotteita turkulaisten luokse. Puolalanmäen päällä komeileva Turun taidemuseo esittelee pysyvän näyttelyn lisäksi vaihtuvia kokoelmia suomalaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta. Suomalaiseen taiteeseen keskittyneen museon rakennus on jo itsessään vaikuttava näky, ja se kätkee sisälleen muun muassa merkittävän Akseli Gallen-Kallelan teoksen, Sammon puolustuksen.

Keskiaikaiset markkinat © Ilkka Hemmilä, kuva saatu: Turun kaupunki

Auransillan kupeessa sisäpihalla sijaitseva Televisio Lifestyle Store on ainutlaatuinen helmi, jonka valikoimaan kuuluu kotimaisen designin kiinnostavimmat merkit ja tuotteet. Jos siis suosit suomalaista designia, ja haluat vielä kaiken lisäksi näyttää erityisen tyylikkäältä, suosittelen ehdottomasti piipahtamista Televisiossa. Liikkeestä löydät muun muassa Katri Niskasen, R/H:n ja Ivana Helsingin tuotteita. Tois pual jokke sijaitseva KUI Design sen sijaan suunnittelee ja valmistaa suurimman osan tuotteistaan Turussa, joten tästä ei paikallisemmaksi merkki voi muuttua. KUI Designin iloiset printit sopivat täydellisesti esimerkiksi lahjaksi!

Aurajokiranta © Arto Takala, kuva saatu: Turun kaupunki

Minut tekee erityisen ylpeäksi Turun kasvava ravintolavalikoima. Koko ajan saa kuulla kuinka lupaavia ja jo ennakkoon kehuttuja ravintoloita aukeaa ympärille Turkua, ja jotka jatkavat menestystarinaansa avaamisen jälkeen. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Kaskis, joka jo heti ovensa avattuaan sulatti turkulaisten sydämet, ja on pystynyt jatkamaan erinomaisen ruoan tarjoilemista kauempaakin herkullisen ruoan perässä matkaaville. Uudempana tulokkaana haluaisin nostaa esille ravintola Kuoren, jonka kasvis- ja vegaaniruokaa taikovan keittiön valmistavat ateriat saa lihansyöjänkin vatsan tyytyväiseksi. Ruokahetkestä tekee elämyksellisen Kuoren jaettavat ateriat, jolloin pääsee maistamaan useampaa ateriaa.

Turun kauppahalli © Visit Turku

Omia suosikkejani, joissa on tullut käytyä enemmän kuin kerran, on tietysti Aurajoen varrella sijaitsevat Tintå ja Blanko. Tintån herkulliset pizzat ja salaatit sekä Blankon brunssi ovat varmasti kaikkien turkulaisten suosikkeja. Myös ravintolan terassit ovat haluttuja paikkoja illanviettoon tai rentoon viikonloppuhengailuun. Aurinkoisena päivänä saa kyllä olla aikaisin paikalla, sillä terassit ovat aamusta asti täynnä. Etnisistä ravintoloista suosikkini on ehdottomasti Hämeenkadulla sijaitseva Delhi Darbar, joka vetää puoleensa Turun ehdottomasti parhaimpana intialaisena ravintolana. Sen sijaan täydellisellä paikalla Turun keskustassa sijaitsevan Kauppahallin pienet ravintolat tarjoilevat mitä ihanimpia aterioita lounasruokailijoille. Vilkas ja vieraanvarainen tunnelma saavat paikalliset vierailemaan hallissa melkein päivittäin. Turussa järjestetään myös useita ruoan ympärille koottua tapahtumaa, ja kaupunki on useiden ravintoloidensa ansiosta ruokamatkailijan unelmakohde. Fiksulla Food Walk -kortilla pystyy kokeilemaan omatoimisesti ja oman maun mukaan turkulaisia makuja kauniissa jokimaisemassa.

Mastot ja kirkontornit © Olli Sulin, kuva saatu: Turun kaupunki

On monia paikkoja, jotka ovat minulle lapsuudesta tuttuja ja tärkeitä paikkoja. Yksi näistä on Kuralan Kylämäki, missä voi lähellä Turun keskustaa kokea entisaikaista maalaiselämää mahdollisimman aidossa ympäristössä. Museokylässä voit ihastella 1800–1900-luvun rakennuksia, osallistua vuoden ympäri järjestettäviin tapahtumiin ja työpajoihin sekä käydä piknikillä vaikka museon aukioloaikojen ulkopuolellakin. Perinteistä suomalaista historiaa henkivä miljöö on kuin sadusta! Toinen lapsuudestani muistuttava paikka on Aboa Vetus & Ars Nova, jossa museon arkeologisten kaivausten jäljiltä löytyneet rauniot ovat pysyneet muistissani kiehtovana osana Turun historiaa. Ars Novan puolella pääsee taas sukeltamaan kiehtovan nykytaiteen maailmaan. Lisäksi museon sijainti Aurajoen rannalla on vähintäänkin vaikuttava. Luontokohteista sydämessäni on säilynyt rakkaimpana Ruissalo. Saari sijaitsee Turun keskustan lähistöllä, ja patikointipolkuineen, pitsihuviloineen sekä tammimetsineen on oiva kohde rentoon oleskeluun. Ruissalossa järjestetään kesäisin myös Suomen vanhin rockfestivaali, Ruisrock.

Kuralan Kylämäki © Visit Turku

Turku tulee olemaan aina sydämessäni se erityinen kaupunki, jonne voi aina palata, ja joka aina ottaa avosylin vastaan. Tämä onkin yksi syistä miksi entinen pääkaupunkimme osaa hurmata aina uudelleen – se toivottaa tervetulleeksi aivan kaikki ja laittaa hymyn jokaisen huulille. Nähdään Turussa!