Tervetuloo Helsinkiin, rakkaaseen pääkaupunkiimme, jossa urbaani kaupunkikulttuuri kohtaa kauniin pohjoismaisen luonnon. Helsinki on eläväinen – se kuplii kulttuuria, inspiroi luovuutta ja kiinnostaa city-ihmisiä. Samaan aikaan se on luonnonläheinen, meren äärellä sijaitseva satamakaupunki, jota kuvaa maanläheisyys, rehellisyys ja aitous.

Sanotaan, että nyökkäys on Helsinki-moikkaus. Kun tarkastelee helsinkiläistä kaupunkikulttuuria, niin voidaan kuitenkin huomata, että helsinkiläiset haluavat kohdata – he haluavat tavata toisia ihmisiä, jutella näiden kanssa ja nauttia yhdessä ohi kiitävistä hetkistä. Inspiroivassa ympäristössä tietenkin.

bruno4

Kesäkeidas Konepajan Bruno houkuttelee paikalle urbaanin kulttuurin rakastajia. © Niklas Nabb

Tästä kertoo suuren suosion viime aikoina saaneet erilaiset tapahtumakeskukset. Viime vuonna avattiin Helsingin oma kaupunkibiitsi, Hernesaaren Ranta – tapahtumia, aktiviteetteja ja rentoutumista tarjoava kesäpäivänviettoalue keskustan kupeessa. Tänä keväänä taas avattiin tapahtumakeskus Bruno – luova tila, joka tarjoaa toimintaa joogasta kirpputoreihin. Samoihin aikoihin design-sauna Löyly toivotti ihmiset tervetulleiksi saunan lauteilleen ja seuraavaksi avataankin kauppatorin kupeeseen Allas merikylpylä.

Löyly on paitsi elämyksellinen kohtaamispaikka myös ympäristövastuullinen, ekologisen rakentamisen edelläkävijä © Pekka Keränen

Löylystä löytyy terassipinta-alaa yhteensä 1600m2, kolmessa kerroksessa. Upeat maisemat takaavat viihtyvyyden. © Pekka Keränen

Mutta mistä moinen villitys?

Maailmalta. Ja ihmisistä itsestään. Berliinissä ja Amsterdamissa on ollut jo pitkään trendikästä ottaa uusiokäyttöön tehdasrakennuksia, jotka teollisuus on aikoinaan hylännyt työvoiman siirryttyä länsimaista halvempiin tuotantomaihin. Nykyään nämä tyhjilleen aikanaan jääneet hallit ovat kulttuurin ja taiteen temmellyskenttiä. Esimerkiksi Berliinin lukuisat kulttuurikäyttöön vallatut tehdasrakennukset ovat paikallisille kuin olohuoneita ulkona. Vaikutteita otetaan myös Miamista, jossa erilaiset tapahtumakompleksit ovat suosiossa.

Toisaalta tämä villitys nousee  myös ihmisistä itsestään. Luonnollisesta tarpeesta viettää aikaa yhdessä ja mieluiten vielä viihtyisässä ympäristössä.

bruno6

Konepajan Brunossa vietettiin avajaisia toukokuussa 2016. © Niklas Nabb

Helsingin oma Berliini

Toukokuun lopussa Helsingin rosoiseen tehdasympäristöön avattiin Konepajan Bruno, kulttuurikeidas, jota määrittelevät yhteisöllisyys ja viihtyisyys. Teollisuusmiljöön viihtyisä olohuone tarjoaa kaupungin asukkaille kirpputoreja, klubeja, liveiltoja, ruokaa, juomaa, aurinkoisen terassin ja kaiken tämän päälle vielä monipuolisesti luovaa toimintaa.

Brunon toimintaa pyöritetään ruohonjuuritasolla. Tarkoituksena on kontribuoida luovaan kaupunkikulttuurin: “Tiimissä on monia kulttuurialan tekijöitä joilla on pitkä kokemus tapahtumien tuotannosta. Teemme tätä ihan rakkaudesta kulttuuriin”, kertoo Annika Oksanen Brunon markkinoinnista.

bruno1

Kohtaamispaikka Konepajan Bruno tarjoaa tilan luovuudelle sekä rennolle yhdessäololle. © Niklas Nabb

Brunon tavoitteena on luoda miljöö, joka on avoin uusille ideoille ja jota kaupunkilaiset voivat olla mukana kehittämässä. Oksanen mainitsee, että rosoiset ympäristöt sekä isot hallit mahdollistavat uusiokäytön ja inspiroivat tekemään ihan mitä vain: “halusimme tuoda Helsinkiin niin sanotusti oman Berliinin, ja luoda jotain sellaista, mitä täällä ei vielä ole”.

Brunon omassa klubissa pauhaa öisin keski-eurooppalaiseen tyyliin konemusiikki, päivisin taas trendikäs katuruokakulttuuri valtaa miljöön, kun hallin eteen parkkeeraa parisenkymmentä food truckia kesän aikana. Basson jyskeen ja katuruoka skenen keskeltä löytyy tilaisuus rauhoittumiseen, sillä Brunossa järjestetään myös joogatunteja. Luova tila tarjoaa matalan kynnyksen järjestää tapahtumia erilaisista työpajoista näyttelyihin.

bruno5

Yhteisöllisyys ja viihtyisyys määrittelevät tätä rosoisesta tehdasympäristöstä löytyvää kaupunkilaisten vehreää keidasta © Niklas Nabb

bruno3

Luova tila tarjoaa mahdollisuuden järjestää näyttelyitä. © Niklas Nabb

Rantakeitaiden rakastajille

Toisenlaisen vaihtoehdon kohtaamispaikkana tarjoaa Hernesaaren teollisuusalueelle viime vuonna avattu Hernesaaren Ranta. Kuten Brunokin, Hernesaaren Ranta tarjoaa kävijöilleen myös ison terassin, katuruokaa ja laajan kirjon erilaisia tapahtumia ja toimintaa. Siinä missä Brunon tunnelma muistuttaa enemmän boheemia Berliiniä, Hernesaaren Ranta saattaa kävijänsä länsirannikkomaiseen Miami-tunnelmaan.

hernesaari-vappu-Kai-Joronen

Hernesaaren Ranta on kesäinen keidas keskustan kupeessa, hyvien kulkuyhteyksien päässä. © Kai Joronen

Hernesaaren Rannan toimitusjohtaja Seppo Koskinen kertoo päällimmäisen tarkoituksen olleen rakentaa paikka, jossa ihmiset voivat irtautua arjesta kaupungin laitamilla. Eniten vaikutteita on otettu Miamista, mutta sisustuksesta löytyy paljon myös Koskisen lapsuudesta ammennettuja ideoita. "Esimerkiksi primitiiviset puiset terassipöydät vastaavat niitä, joilla söimme ulkona ollessani vielä pieni poika”, Koskinen kuvailee. Hän kertoo idean kypsyneen vuosien varrella matkustaessaan maailmalla.

hernesaari-jaakiekko-Aapo-Mattson

Hernesaaren Ranta tarjoaa yhteisöllisen ilmapiirin. Kaupunkilaiset kutsuttiin paikalle esimerkiksi seuraamaan jääkiekon MM-otteluita. © Aapo Mattson

hernesaari-olavi-uusivirta-keikka

Tarjolla on monipuolisesti erilaisia tapahtumia. Tässä Olavi Uusivirta esiintyy yleisölle Hernesaaren Rannan lavalla. © Pyry Antero Photography

Hernesaaren Ranta on paratiisikeidas ylellisyyttä kaipaaville kaupunkilaisille. Satamaan voi parkkeerata oman veneensä ja pysähtyä nauttimaan palmujen keskelle lasin shampanjaa. Valkoinen hiekka ja konttiravintolat luovat osaltaan rentoa rantatunnelmaa.

“Hernesaaren Rannassa jokainen voi rentoutua ja nauttia päivästä ilman huolia. Asiakasmäärät ja positiivinen palaute kielivät että tällaiselle on ollut tilausta”, Koskinen kiteyttää.