Buda ja Pest – kaksi historiallista kaupunkia, kaksi tarinaa. Vuosisatojen ajan kaupungit elivät omaa elämäänsä, kunnes ne vuonna 1873 yhdistyivät muodostamaan Budapestin, Unkarin mahtavan pääkaupungin. Yhdistymisestään huolimatta sekä Buda että Pest ovat onnistuneet säilyttämään omat luonteensa ja loistonsa. Budapestin kahdet kasvot ovatkin yksi suurimmista syistä matkustaa tähän upeaan Tonavan rannalla sijaitsevaan helmeen. Kaunis Buda on tunnettu keisarillisesta menneisyydestään sekä kuuluisista maamerkeistään, kun taas Pestissä pääset vauhdikkaan elämänmenon, erinomaisten ostosmahdollisuuksien sekä trendikkään kulttuurin äärelle.

Majesteettista lumoa henkivä Budapest on äärimmäisen mielenkiintoinen ja häkellyttävä yhdistelmä historiaa ja nykyaikaa. Menneisyys on havaittavissa kaikkialla – kauniit aukiot, näyttävät patsaat ja majesteettinen arkkitehtuuri muistuttavat matkailijaa alueen kiehtovasta menneisyydestä. Budapestiä pidetään yhtenä Euroopan ulkonäöllisesti viehättävimmistä kaupungeista, sillä sen katukuva on varsin yhtenäinen. Katuja kulkiessasi voit aistia niin barokin, goottilaisen, unkarilaisen jugendin kuin eri kertaustyylienkin jättämää kädenjälkeä. Historiallisten aarteiden rinnalle on kuitenkin noussut pääkaupungeille yleinen vauhdikas ilmapiiri, trendikkäät taidegalleriat, viihtyisät kahvilat ja baarit sekä tunnetut vaateliikkeet. Koska Budapestissä riittää nähtävää ja koettavaa, keräsimme yhteen kuusi suosikkikohdettamme inspiroimaan lomaunelmointiasi. Tässä ovat Budapestin nähtävyydet!

1. Linnavuori

Näkymät Linnakukkulalle ja Budan linnalle

Budan puolella sijaitsevalla Linnavuorella historia herää henkiin. Voit joko kiivetä alueelle portaita pitkin tai matkustaa huipulle tyylikkäästi vanhalla funikulaarilla. Linnavuori on kokonaisuudessaan kuin oma pieni kylänsä, joka hehkuu lumoavaa tunnelmaa. Myös UNESCO on ottanut alueen suojelukseensa sen ainutlaatuisen ja monipuolisen arkkitehtuurin johdosta. Kukkulan ehdoton kuningas on vaikuttava Budan linna, joka toimii koko Unkarin symbolina. Mahtipontinen rakennus seisoo näyttävästi Linnavuoren eteläosassa, ja se tarjoaa vierailijalleen mahdollisuuden ihailla häkellyttäviä maisemia Tonavan yli Pestin puolelle. Parhaimmat kuvat Széchenyin ketjusillasta saat juurikin kuninkaanlinnan edustalta.

Linnavuoren kauniista eteläosasta matka jatkuu pohjoiseen, jota hallitsee Budapestin suloinen vanhakaupunki. Nykyisin tämä arkkitehtuurinen aarreaitta toimii kotina erilaisille museoille sekä lukuisille hallintorakennuksille. Vanhankaupungin ehdottomat helmet ovat kuitenkin vuosisatoja vanha Matiaksen kirkko sekä uusgoottilaisesta ulkomuodostaan tunnettu Kalastajanlinnake, jonka päältä on mitä upeimmat näkymät Tonavan toisella puolella komeilevalle Unkarin parlamenttitalolle.

Kaunis Kalastajanlinnake

2. Andrássy út

Budapestin kauneimmaksi kaduksi kutsuttu Andrássy út on koettava. Tämä 2,5 kilometriä pitkä bulevardi on Budapestin tärkein kauppakatu, ja sen varrelle mahtuu lukuisia nähtävyyksiä, maailmankuuluja muotiliikkeitä ja upeita rakennuksia. Kadun merkittävyydestä kertoo jo se, että se valittiin vuonna 2002 UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Bulevardi alkaa Bajcsy-Zsilinszky útilta, ja sen alkuosasta löydät niin Unkarin valtionoopperan, Dreschlerin palatsin kuin myös Ferenc Lisztin musiikkiakatemian. Kadun keskiosan päänähtävyys on hurja Terrorin talo, joka aikoinaan oli natsien salaisen poliisin päämaja. Katu päättyy majesteettisesti Sankarien aukiolle, jonka näkeminen kruunaa kävelymatkan – suuri Millenium-muistomerkki sekä vieressä seisovat taidehalli ja kuvataiteiden museo ovat syitä sille, miksi Sankarien aukion sanotaan olevan koko Budapestin hienoin. Aukion takana avautuu vihertävä Városliget-puisto, jossa voit lepäillä ja rentoutua kävelyn päätteeksi.

Unkarin valtionooppera

Sankarien aukio kruunaa kävelymatkan

3. Gellértinvuori

Mikäli etsit kaupungin parasta näköalapaikkaa, löydät sen Budan linnavuoren lähistöllä sijaitsevalta Gellértinvuorelta. 140 metrin korkeuteen kohoava kukkula tarjoaa satumaiset näkymät sekä Budan puolelle että Pestiin. Gellértinvuorelta näet selvästi, kuinka majesteettisen kuninkaanlinnan takana kohoaa lukuisia kukkuloita, ja kuinka Pestin horisonttia värittävät korkeat kerrostalot. Kukkulalle kiipeäminen oma seikkailunsa, sillä reitti lukuisine portaineen kulkee lumoavan metsäympäristön läpi. Paras aika vierailla Gellértinvuorella on juuri ennen auringonlaskua, jolloin näet maisemat sekä valoisaan aikaan että taivaanrannan hämärtyessä. Kukkulalle pääsee myös julkisen liikenteen avulla.

Näkymät Gellértinvuorelta

4. Tonavan ranta

Budan ja Pestin jakaa Euroopan jokien kuningatar, kaunis Tonava, jota reunustavat rantabulevardit on ehdottomasti nähtävä loman aikana. Tonavan ranta onkin valittu UNESCOn suojeluun. Erityisesti Pestin puolella kulkevan rantakadun varrella voit ihailla näyttäviä maisemia Linnavuorelle, pysähtyä ravintoloihin ihanille herkutteluhetkille sekä nautiskella viihtyisästä tunnelmasta. Saman kadun varrella sijaitsee myös Unkarin parlamenttitalo, joka on yksi Euroopan hienoimmista eduskuntataloista. Parlamenttitalon vieressä pääset ihmettelemään lukuisia rautaisia kenkiä, jotka on ripoteltu pitkin bulevardin reunaa. Kyseinen pysäyttävä nähtävyys muistuttaa matkailijaa toisen maailmansodan juutalaisvainoista, jolloin juutalaisten piti riisua kenkänsä ennen kuin heidät ammuttiin ja tiputettiin Tonavaan.

Mielenkiintoinen kokemus on hypätä raitiovaunuun numero 2 ja tehdä omatoiminen kaupunkikierros raitiovaunun kyydissä. Reitti kulkee pitkin Tonavan rantaa, joten matka on varmasti upeita maisemia pullollaan.

Unkarin parlamenttitalo sijaitsee näyttävästi Tonavan rannalla

5. Rauniobaarit

Lähes jokainen Budapestiin tutustunut on varmasti kuullut myös kiehtovista rauniobaareista, jotka ovat koko kaupungin ainutlaatuinen ylpeys. Lisäsimme kyseiset nähtävyydet myös tälle listalle, sillä vastaavanlaisia illanviettopaikkoja et tule löytämään mistään muualta. Vielä yli kymmenen vuotta sitten kaupungin vanha juutalaiskortteli uinui rähjäytyneenä lähes ikuista untaan, kunnes ensimmäinen rauniobaari avasi ovensa. Muut seurasivat perässä, ja tällä hetkellä kaupunginosaa ilahduttaa ja elävöittää lähes 30 erilaista baaria. Rauniobaarin erikoisuus on sen ainutlaatuisuus ja rähjäisyys. Baari on rakennettu jo olemassa oleviin tiloihin, ja sen sisustus on luotu käytetyistä huonekaluista ja erikoisista ratkaisuista. Keskellä baaria saattaa esimerkiksi komeilla vanhanaikainen kylpyamme, jouluvalo, polkupyörä tai antiikkinen lamppu. Kokonaisuudessaan rauniobaari on siis yksi luovuuden sekamelska, mikä tekeekin siitä varsinaisen taideteoksen. Tunnetuin rauniobaari alueella on vaikuttava Szimpla kert, joka ihastuttaa sokkeloisella ulkomuodollaan sekä kummallisella sisustuksellaan. Sen sijaan suurin rauniobaari on Instant.

Olutta rauniobaareissa

6. Termaalikylpylät

Budapestiä on vuodesta 1934 lähtien kutsuttu kylpyläkaupungiksi, sillä kaupungissa on yli 100 kuumaa lähdettä. Ei tule siis yllätyksenä, että kaupunkiin on syntynyt lukuisia kylpylöitä, joissa kylpeminen on ehdottomasti koettava. Suurin ja tunnetuin kylpylä on Széchenyi, joka on rentouttanut kävijöitään jo yli sadan vuoden ajan. Näin ollen se on yksi Euroopan vanhimmista kylpylöistä. Kylpylässä on sisäaltaiden ja saunojen lisäksi lämmitettyjä ulkoaltaita, joten veden terveysvaikutuksista voi nauttia vuodenajasta riippumatta. Széchenyin lisäksi suosittuja kylpylöitä ovat Rudasin kylpylä sekä Gellértin kylpylä, joka ihastuttaa hienolla arkkitehtuurillaan.

Széchenyin kuuluisa kylpylä