Kun suunnitelmissa on pidennetty viikonloppu sekä maisemanvaihto, matkakohteeksi saattaa hyvinkin valikoitua jokin Baltian kaupungeista. Baltia onkin lomakohteena loistovalinta – alueen kulttuuri ja miljöö ovat juuri niin sopivasti erilaisia, että lomassa on kutkuttavaa ulkomaanmatkan tuntua, mutta tunnelmassa on silti jotain tuttua ja turvallista. Tallinna, Riika ja Vilna ovat Baltian helmiä, jotka kannattaa kaikki kokea, joko kertaheitolla tai yksi kerrallaan. Mihin kaupungeista lähteä seuraavaksi? Valinnan vaikeus yllättää.

Kestosuosikki Tallinna

Kun puhutaan Baltiasta, on tietysti mainittava ensimmäiseksi Tallinna. Viron pääkaupunki on ollut suomalaisten suosikkikohteiden joukossa jo vuosia. Erityisesti alhainen hintataso vetää matkailijoita puoleensa vuosi toisensa jälkeen, mutta jos kurkistaa pintaa syvemmälle, on Tallinna paljon muutakin kuin vain halpoja hintoja. Kaupunki yhdistelee taidokkaasti uutta ja vanhaa – menneiden aikojen lumo sekä modernin kaupungin elämänmeno käyvät täällä käsi kädessä.

Tallinnan vanhakaupunki on sekoitus värikkäitä taloja ja mukulakivikatuja. © TravelBird

Jos Tallinnan vanhakaupunki ei ole vielä tuttu, sinne kannattaa ehdottomasti suunnata heti ensimmäiseksi. Se on ihana yhdistelmä mukulakivikatuja, muinaisia rakennuksia ja ihmisvilinää. Vanhakaupunki koostuu kahdesta osasta, ylä- ja alakaupungista, joiden välissä seisoi ennen portti erottamassa ne toisistaan. Yläkaupungissa riittää historiallisia monumentteja nähtäväksi. Niihin lukeutuvat muun muassa Toompean linna, Pitkä Hermanni -torni, Aleksanteri Nevskin katedraali sekä Tallinnan tuomiokirkko. Kuten nimikin jo kertoo, yläkaupunki sijoittuu kukkulan laelle, joten kaupungin parhaat näköalapaikat löytyvät myös sieltä. Alakaupunkiin kannattaa taas lähteä hakemaan yllämainittua vanhanajan tunnelmaa. Keskiaikaisen miljöön pienet putiikit, mukulakivikatujen varrella sijaitsevat terassit ja sievät kahvilat kansoittavat aluetta ja luovat sille kerrassaan käsinkosketeltavan tunnelman.

Viime aikoina Tallinna on kunnostautunut myös paljastamaan modernimman puolensa, siispä kannattaakin vanhan keskustan lisäksi suunnata Kalamajaan ja Telliskiveen. Trendikäs Kalamajan alue on nuorten ja nuorenmielisten kohtaamispaikka, jonka vanhoihin tehdasrakennuksiin on pystytetty ravintoloita, design-liikkeitä sekä gallerioita. Telliskiven alue on pullollaan ajanmukaisia ravintoloita, joiden ruokalistat noudattavat uskollisesti tämän hetken ruokatrendejä. Listoilta löytyy niin kasvista, luomua kuin lähiruokaakin – you name it!

Aleksanteri Nevskin kirkko sijaitsee Toompean mäen päällä. © TravelBird

Shoppailemaan Tallinnassa kannattaa lähteä Solarikseen tai Viru-keskukseen. Myös torit ovat suosittuja Tallinnassa, ja erityisesti Nõmme-nimistä toria pidetään nuorten keskuudessa kiinnostavana ostospaikkana. Vaatteiden ja edullisen juotavan lisäksi Tallinnasta voi haalia mukaansa käsintehtyjä tuotteita, kuten puusta tai lasista tehtyjä koriste-esineitä.

Jugend-helmi Riika

Jos kaupunkia on kuvailtu vuoroin Baltian Prahaksi, vuoroin Pariisiksi, on siinä oltava sitä jotain. Riiassa sitä tosiaan on. Baltian suurin kaupunki oli ennen vanhaan merkittävä kauppasatama, joka nykyisin tunnetaan taiteen, historian ja kulttuurin tyyssijana. Myös kaupungin arkkitehtuuri, joka pitää sisällään yli 800 jugend-tyylistä rakennusta, tekee lähtemättömän vaikutuksen.

Mustapäiden talo on yksi Riian kuuluisimmista rakennuksista. © TravelBird

Kuten Tallinnasta, myös Riiasta löytyy vanha keskusta, Vecrīga, joka on merkittävä kohde ja listattu myös UNESCOn maailmanperintökohteiden joukkoon. Suurin osa kaupungin nähtävyyksistä, aukioista, liikkeistä ja yöelämästä sijoittuu juuri vanhaankaupunkiin. Sen nähtävyyksistä tunnetuin lienee gotiikan tyylisuuntausta edustava punaseinäinen Mustapäiden talo. Myös luonto on lähellä vanhassa keskustassa – sen keskellä vihertää Bastejkalns-kanaalin varrella sijaitseva keskuspuisto maalauksellisine siltoineen ja suihkulähteineen. Riialainen traditio on, että vastavihityt parit kirjoittavat hääpäivänsä lukkoon, joka kiinnitetään yhteen silloista samalla kun lukon avain heitetään jokeen.

Riian vierailulla ei kannata jättää väliin myöskään kaupungin modernia osaa, uutta keskustaa, jonne suurin osa jugend-rakennuksistakin sijoittuu. Muista pitää kamera mukana, sillä nähtävä ei alueella lopu kesken, vaan sieltä löytyy pitkä lista mitä mielenkiintoisimpia rakennuksia.

Jugend-tyylissä voi nähdä antiikin kreikkalaisia vaikutteita. © TravelBird

Ravintola- ja kahvilakulttuuri on Riiassa eloisaa. Ruokailumahdollisuuksia riittää mielin määrin, mutta silti matkailija tuodaan keskeisen kysymyksen ääreen ravintolaa metsästäessä – pulittaakko ateriastaan enemmän vanhankaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta nauttien vai ruokaillakko edullisemmin, mutta myös tavanomaisemmin, kaupungin muissa osissa? Ei kannata myöskään hämmästyä, mikäli jotkut ravintolat erottelevat asiakkaat sen perusteella, puhuvatko he latviaa vai pelkästään englantia.

Unohtumaton Vilna

Suomalaisten keskuudessa Baltian pääkaupungeista ehkä vähiten tunnetuin, Vilna, on oiva kohde, jos Tallinna ja Riika alkavat kyllästyttää. Kaupunki herättää mielenkiintoa etenkin arkkitehtuurinsa ansiosta, sillä siihen on ollut vaikuttamassa tyylisuuntaus jos toinenkin aina renessanssista uusklassismiin. Kauniin arkkitehtuurin ohella päätöstä lähteä Vilnaan ei varmasti tee vaikeammaksi se, että liettualaista ruokaa pidetään myös koko Baltian parhaana.

Vilnan arkkitehtuuri on monipuolista. © TravelBird

Mitä Vilnassa kannattaakaan siis tehdä ja nähdä saadakseen lomastaan kaikki irti? Ennen kaikkea, Vilna on täynnä kiehtovaa historiaa, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Vanha kaupunki on paras paikka kokea historian lehtien havinaa, ja sieltä löytyvätkin kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet, jotka kannattaa kiertää läpi. Alueen päänähtävyytenä tunnetaan Vilnan katedraali, jossa voi ihailla 1500-luvun ja 1800-luvun välistä taidetta, ja sen alla sijaitsevat katakombit, joihin pääsee myös tutustumaan lähempää. Vilnan yliopisto taas on koristeellinen rakennus, joka on perustettu jo 1500-luvulla, mikä tekee siitä yhden Euroopan vanhimmista yliopistoista. Vanhakaupunki pursuaa erilaisia kahviloita ja ravintoloita, joten miksipä et pysähtyisi päiväkahville sievään kahvilaan tai nauttimaan lasillisen punaviiniä tyylikkään klassiseen viinibaariin yhdellä kodikkaista mukulakivikaduista?

Kaupunkikierroksen jälkeen voi pistäytyä shoppailemassa matkamuistoja Pilies-kadun varrella tai suunnata vaateostoksien perässä Gedimino-kadulle tai yhdelle kaupungin ostoskeskuksista, kuten moderniin Akropolikseen tai laadukkaaseen Europaan.

baltia-vilna

Vilna hurmaa vehreydellään. © TravelBird

Kaikessa historiallisuudessaan Vilna yllättää sen trendikkäimmällä kaupunginosalla, Užupiksella. Nykyisin Užupisin tasavaltana tunnetulla alueella on nimittäin oma perustuslaki sekä presidentti, sillä alue on julistautunut omaksi valtiokseen! Boheemi naapurusto on koti niin lukuisille gallerioille ja ateljeille kuin myös taiteilijoille itselleen. Se on kokemisen arvoinen paikka etenkin huolettoman tunnelmansa takia, jonka kaltaista ei varmasti löydy mistään muualta! Varsinkin illan tullen Užupis on loistava paikka iltakävelylle tai vaikka illalliselle yhdessä alueen lukuisista ravintoloista ja kuppiloista.