tarjousta

Ateena-matkat

Ateena-matkat ovat täynnä menneisyyden taikaa. TravelBird vie yhteen maailmanhistorian merkittävimpään kohteeseen!
Katso lisää:

Ateenassa toisiinsa kiehtovasti sekoittuvat modernin pääkaupungin hektinen elämänmeno ja entisistä ajoista kertovat arkeologiset rauniot. Oman elämänsä Indiana Jonesit lähes halkeavat onnesta menneisyyden ihmeitä ihastellessaan.

Ateenan historiallinen merkitys hakee vertaistaan. Ateena-matkat vievätkin yhteen maailman vanhimmista kaupungeista, sillä Ateenan historia ulottuu jopa vuoteen 3000 ennen ajanlaskumme alkua. Ateena ei ole ainoastaan täysin ainutlaatuinen kaupunki arkeologisten kohteidensa ansiosta, vaan se on lahjoittanut maailmalle myös filosofian, historian suurimpia ajattelijoita ja jopa demokratian. Länsimainen kulttuuri juontaakin pitkälti juurensa juuri Ateenaan. Jo kaupungin nimi kertoo sen valtavasta vaikutuksesta, joka ulottuu yhä tähän päivään: se on saanut nimensä Pallas Athene -jumalattarelta, joka kreikkalaisessa jumaltarustossa tunnetaan viisauden jumalattarena. Ateena olisi kuitenkin voitu aikoinaan nimetä myös toisin. Tarun mukaan Athene ja Poseidon kilpailivat keskenään siitä, kumpi jumalista saa kunnian toimia kaupungin suojelijana. Molemmat tarjosivat kaupunkilaisille lahjan miellyttääkseen heitä. Poseidonin tarjosi lahjanaan vettä, mutta Athenen tarjoamaa oliivipuuta pidettiin arvokkaampana. Oliivipuut ovatkin kasvaneet Ateenan mailla jo tuhansien vuosien ajan.

Nykypäivänä Ateena on vilkas miljoonakaupunki, jossa ei ole tapahtumista puutetta. Maailman parhaista teatterikokemuksista puhuttaessa saatat ajatella ensimmäisenä esimerkiksi Lontoon West Endiä tai New Yorkin Broadwayta, mutta Ateenassa ollessa kannattaa ehdottomasti muistaa paikallinen teatteritarjonta – kaupungissa on nimittäin huikeat lähes 150 näyttämöä! Ja onhan Ateenan sanottu olevan syntysija myös teatterille. Teatteriesityksen seuraaminen Ateenassa on monta kertaa ikimuistoisempi kokemus kuin kotimaassa. Ateena nimittäin sijaitsee vuorten ja kukkuloiden ympäröimänä, joten ulkoilmateatterissa näytelmän seuraamiseen on ikimuistoiset puitteet. Ja mikä olisikaan parempi tapa, kuin nauttia myös teatterista historiallisin vivahtein? Voit nimittäin viettää iltasi Herodes Atticuksen odeionissa, joka on antiikinaikainen laulu- ja musiikkiteatteri. Akropoliin rinteellä sijaitsevat rauniot on kunnostettu nykyaikaiseen teatteri- ja konserttikäyttöön.

Ateena-matkat ovat loistava valinta myös siinä tapauksessa, jos haluat lomaltasi kaupungin vilskeen ja historiallisten nähtävyyksien lisäksi rentoutumista rannalla. Vaikka se usein saattaakin unohtua, ei Ateenassa meri ole koskaan kaukana. Aivan keskustassa rantoja ei ole, mutta jo 15 kilometriä matkattuaan havaitsee lomailija useita hyviä vaihtoehtoja auringossa loikoilulle. Ateenan edustalla on nimittäin pitkä rantakaistale, josta voit valita mieleisesi rannan esimerkiksi sen mukaan, loikoiletko mieluummin hiekalla vai rantakalliolla. Useat rannat ovat myös kaikille maksuttomia, mutta joillekin rannoille saatetaan vaatia pääsymaksu. Julkisilla eli maksuttomilla rannoilla ei yleensä ole aurinkotuoleja tai -varjoja, mutta kioski tai kahvila löytyy kuitenkin lähes poikkeuksetta. Maksullisilla rannoilla puolestaan on kaikki tarpeellinen suihkuista baareihin. Paikallisten suosimat maksuttomat rannat sijaitsevat oikeastaan Piraeuksen ja Glyfadan välisellä rantakaistaleella, jota pitkin myös julkinen liikenne kulkee hyvin. Voit siis hypätä bussista pois juuri sinua miellyttävällä rannalla. Pakkaa siis uimapuku ja pyyhe mukaan, kun lähdet lomalle Ateenaan! Ateenasta on luonnollisesti loistavat yhteydet myös muualle Kreikkaan, joten mikset ottaisi matkan lopuksi suunnaksi vielä upeat Kreikan saaret? Santorinin matkat, Kreetan matkat ja Rodoksen kaupunki ovat perinteisesti olleet suomalaisten suosiossa.

Kohtaa muinaiset jumalat

Ateenassa et voi olla käymättä kaikkein historiallisimmissa kohteissa.

Tärkeimmät Ateenan nähtävyydet ovat ehdottomasti sen antiikinaikaiset rauniot. Vieraile Akropoliilla ihailemassa temppeleitä tai Agoran muinaisella torilla ja kuvittele, kuinka Sokrates ja Platon ennen kävivät keskustelujaan samoissa maisemissa.

Ateenassa vieraillessa ei voi olla hämmästymättä esi-isiemme taidokkuudesta. Historiallisia raunioita kannattelevat taitavasti kaiverretut pylväät, ja nähtävyydestä toiseen toistuva rakennusten kauneus sekä esteettisyydellään lumoava vaalea rakennusmateriaali saavat matkailijan suorastaan sanattomaksi. Vielä kun perehtyy kunkin nähtävyyden historiaan ja tarinoihin joita niillä on kerrottavanaan, on lähtemätön vaikutus taattu. Akropoliin kukkula on merkitykseltään suurimpia nähtävyyksiä Ateenassa, sillä siellä sijaitsevat Parthenonin ja Erekhtheionin temppelit. Parthenon tosin ei ole aina ollut valkoinen, vaan mitä ilmeisemmin sateenkaaren värein maalattu. Erekhtheionin temppelissä kannattaa kiinnittää huomiota sen taidokkaasti kaiverrettuihin pylväisiin, joita koristavat naishahmot. Pylväät tunnetaan myös nimellä karyatidi. AIkoinaan kukkulalla sijaitsi myös Pandroseionin temppeli, jossa kertoman mukaan säilytettiin sekä Atheneen kaupungille lahjoittamaa pyhää oliivipuuta että Poseidonin antamaa suolavesilähdettä. Akropoliin kukkulalta on myös upeat maisemat koko Ateenan yli. Kaupunki näyttäytyy kaikkein kauneimmillaan päivän kääntyessä iltaan, kun auringon kultaiset säteet värjäävät kaupungin ikiaikaiset rauniot. Vieraile matkasi aikana myös muinaisessa poliittisen elämän keskuksessa, torilla eli Agoralla, tai Dionysoksen teatterissa.

Arkeologiset rauniot eivät suinkaan ole ainoa, mitä muinaisesta Kreikasta on jäänyt jäljelle. Ateenan nähtävyydet ovatkin esillä myös monissa museoissa. Aarteita tuhansien vuosien takaa, kuten esimerkiksi patsaita ja frescoja, on huikea määrä nähtävillä Ateenan kansallisessa arkeologisessa museossa. Kierrettävää kyllä riittää, sillä museo on yksi maailman suurimmista. Ateena-matkat todella siis tutustuttavat sinut Kreikan historiaan, ja samalla voit ihailla myös hienostunutta taidetta.

Ateenan moderni miljöö

Vastapainona antiikin aarteille on Ateenassa myös modernia menoa.

Ateenaa ajatellessa ensimmäisenä tulee mieleen juuri sen antiikinajan nähtävyydet. Matkailija saattaa kuitenkin helposti yllättyä kaupunkiin saavuttuaan – sehän on erittäin moderni ja täynnä elämää!

Joskus Ateena saattaa tuntua jopa liian hektiseltä ja kaoottiselta. Mutta toisaalta, kolikollahan on aina kaksi puolta. Vilkas elämänmeno tarkoittaa, että Ateena-matkat tarjoavat jokaiseen makuun jotakin, eikä tekeminen lopu koskaan kesken. Ateenassa kannattaakin viettää viikonloppua pidempi aika, jos haluaa perehtyä sen monipuoliseen antiin perin pohjin. Erinomaiset ravintolat ja vilkas yöelämä pitävät kyllä huolen siitä, että sinulla ei koskaan ole tylsää kaupungissa. Sýntagma-niminen Ateenan keskusaukio on modernin Ateenan keskipiste, sillä sen kautta kulkevat monet julkisen liikenteen kulkuvälineistä. Aukion laidalla komeilee myös Ateenan vanhin hotelli, ylellinen Hotel Grande Bretagne. Hotellin vaiheet ovat mielenkiintoista luettavaa, sillä se on toiminut niin kuninkaallisena vierastalona kuin natsien päämajanakin Ateenassa. Sýntagman lähellä sijaitsee myös yksi Ateenaan suosituimpia ostoskatuja, Ermoú-katu. Kaupungin parhaat markkinat ovat puolestaan Monastirákin kaupunginosassa. Tosin suosituimpia tuliaisia, kuten nahkasandaaleja ja ortodoksisia ikoneja, saa ympäri Ateenaa. Psyrí puolestaan on nykyaikaisempi kaupunginosa, johon kaupungin muotitietoiset suuntaavat. Mikäli haluat jatkaa iltaa Ateenan yöelämässä, ovat Psyrín lisäksi parhaat kaupunginosat tanssimiseen Monastiráki ja Thissio. Erityisesti vanhat rakennuksensa säilyttänyt Plákan kaupunginosa taas on täynnä suosittuja ravintoloita, ja sokkeloisilla kaduilla voi vain kierrellä etsimässä seuraavaa kulman takana odottavaa paikallista helmeä. Ateenalla ei ole varsinaisesti omia paikallisia perinneruokiaan, vaan kaupungissa yhdistyvät koko kreikkalaisen keittiön kulmakivet. Saatat päästä nauttimaan illallisesi jopa elävän musiikin säestämänä. Kreikkalaista tunnelmaa aidoimmillaan!

Mikäli haluat paeta uudemman Ateenan vilkasta arkea, suosittelee TravelBird kohdistamaan askeleet kohti kansallispuutarhaa. 1840-luvulla rakennettu vihreä keidas on Ateenan merkittävämpiä puistoja, sillä keskusta-alueella muita viheralueita ei juurikaan ole. 1800-luvulle juontaa juurensa niin ikään kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva Panathinaïkó-stadion, joka on maailman ensimmäisiä nykyaikaisia olympialaisia varten rakennettu stadion. Stadion tunnetaan myös nimellä “Kaunismarmorinen”, sillä se on rakennettu kokonaan kauniista valkoisesta marmorista. Panateenalainen stadion on myös historiallinen nähtävyys. Sen paikalla on aikoinaan sijainnut jo Ateenan antiikin aikoina stadion, jossa myös gladiaattorit taistelivat roomalaisella ajalla. Nykyinen stadion onkin rakennettu juuri samalle paikalle mahdollisimman pitkälti samannäköiseksi kuin antiikinaikainen esikuvansa.

Suuren urheilujuhlan tuntua

Matka Ateenaan on myös matka urheilun historiallisille tapahtumapaikoille.

Oletko urheilun ystävä? Ateenalla on paljon tarjottavaa myös aktiivisista elämäntavoista kiinnostuneille. Kaiken historian keskellä ei välttämättä ole yllätys, että kaupungissa historian kosketus on läsnä myös urheilusta puhuttaessa.

Ateenalla on ollut merkittävä vaikutus demokratian synnyn lisäksi myös urheilukulttuuriin. Entisaikoina urheilu on ollut Kreikassa lähes pyhässä asemassa, eikä kilpailukauden aikana ole saanut esimerkiksi sotia. Toisin kuin usein luullaan, Ateenassa ei kuitenkaan koskaan pidetty muinaisen antiikin aikaisia olympialaisia. Historian ensimmäiset olympialaiset pidettiin – ainakin kirjallisten merkintöjen mukaan – nimittäin vuonna 776 ennen ajanlaskumme alkua Olympiassa, Peloponnesosissa. Niitä on kuitenkin todellisuudessa ilmeisesti järjestetty jo vuosisatoja aiemmin. Ateenassa oli vuodesta 566 eea. alkaen omat kilpailunsa, Panathenaia-nimellä tunnetut ja joka neljäs vuosi järjestetyt urheilukilpailut. Kuitenkin ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset pidettiin juuri Ateenassa, jo aikaisemmin mainitulla Panathinaïkó-stadionilla.

Maailman ensimmäinen maraton-tapahtuma kehitettiin juuri Ateenassa pidettyjä maailman ensimmäisiä nykyaikaisia olympialaisia varten. Sen tarkoitus oli muistella ja kunnioittaa kreikkalaista sanansaattajaa ja sotilasta Feidippidesiä, joka juoksi reilun 40 kilometrin matkan Marathonista Ateenaan kertomaan kreikkalaisten voitosta persialaissotien aikana, mutta joka perille päästyään kaatui kuolleena maahan. Hänen viimeisiksi sanoikseen jäivät “voitimme”. Myös ultrajuoksukilpailu Spartathlonin mallina on toiminut toinen Feidippesin kuuluisa juoksu. Juoksumatka Ateenasta Spartaan hakemaan apua taisteluun oli peräti 246 kilometrin pituinen. Feidippesin nimi tarkoittaakin kirjaimellisesti “hevosta säästävää”, ja sanansaattaja on nimensä todella ansainnut.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen