tarjousta

Armenia-matka

Armenia-matka vie maailman ensimmäiseen kristittyyn valtioon, joka hurmaa jokaisen TravelBird-lomalle osallistuvan henkeäsalpaavilla vuoristomaisemillaan.
Katso lisää:

Armenia ei ole suomalaisille se kaikkein tunnetuin matkailukohde. Jylhät vuoristomaisemat ja vaiheikas historia tekevät tästä Kaukasuksen koskemattomasta vuoristomaasta kuitenkin hiomattoman timantin, joka on noussut monen suosikiksi.

Armeniassa asukkaita on vain reilu kolme miljoonaa. Vaikka paikallisia on lukumäärällisesti melko vähän, ovat he äärimmäisen ystävällisiä ja vieraanvaraisia, jolloin matkailija tuntee itsensä tervetulleeksi heti kättelyssä. Armenia onkin tunnettu vieraanvaraisuudestaan ja hyväntahtoisista ihmisistään. Siinä missä paikallisia on lukumääräisesti vain vähän, on maa säilynyt hyvin myös matkailijoiden tuntemattomissa. Niinpä Armenia-matka vie kokonaisuudessaan hyvin autenttiseen ja aitoon matkakohteeseen. Ja koska suuret turistilaumat eivät vielä ole löytäneet tietänsä Armeniaan, puuttuvat maasta myös matkailun mukanaan tuomat pahimmat lieveilmiöt. Armenia onkin turvallinen maa matkustaa, kunhan pitää maalaisjärjen mukana. Tässä vuoristomaassa voit matkasi aikana kohdata paimentolaisia lammaslaumoineen ja koirineen, tai aivan majatalosi ulkopuolella käyskentelevän lehmän tai vuohen. Pääset myös todella palaamaan ajassa taaksepäin, sillä matkatessasi maaseudulle voit tutustua pieniin kyliin, jotka yhä ovat saavutettavissa vain mutkikkaita ja välillä kuoppaisiakin teitä pitkin. Kaikki tämä kuitenkin tuo vain oman ihastuttavan lisänsä Armenian viehätykseen. Armenian matkailu onkin parhaimmillaan silloin, kun poistuu kaupunkien vilinästä ja antautuu aidon paikallisen elämän vietäväksi. Armenian henkeäsalpaava, jylhän kaunis luonto saa pienessä kylässä olevan ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi muurahaiseksi kaiken ympäröivän komeuden keskellä. Saatatkin helposti ihmetellä, mikset ole jo aikaisemmin matkustanut kiireisten, maailmankuulujen turistikaupunkien sijaan keskelle aidointa luontoa.

Armenia sijaitsee sisämaassa Kaspianmeren ja Mustanmeren välissä. Kesäisin lämpötilat saattavat nousta usein yli 30 lämpöasteen, kun taas talvella lämpötilat laskevat monesti pakkasen puolelle. Naapureina maalla ovat Georgia, Turkki, Azerbaidžan ja Iran. Armenian maasto on jylhän vuoristoista, ja koko maa onkin vähintään 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Korkea ilmanala ei ole ainoa asia joka saa henkesi salpautumaan, vaan lumoavat maisemat saavat sinut yhtä lailla sanattomaksi. Vuorten ja kukkuloiden väliin jäävät laaksot ovat hyvin hedelmällisiä, ja niiden on sanottu inspiroineen jopa kertomusta Eedenin puutarhoista. Viinirypäleet, pähkinät, persikat, omenat ja monet muut oman maan tuotteet kasvavat vuorilta virtaavien purojen voimalla, ja tuoreiden kasvisten ja hedelmien nauttimisen lisäksi niitä säilötään usein talven varalle. Maantieteellisesti Armenian katsotaan kuuluvaan Aasiaan, mutta sen yhteydet myös Eurooppaan ovat vahvat, ja Armenia onkin osa Euroopan neuvostoa.

Etenkin pääkaupunki Jerevanissa on paljon eurooppalaisia piirteitä. Jerevanissa on lukuisia kahviloita joissa matkailija voi ihmetellä kaupungin vilinää, ja vastapainona maaseudun rauhallisuudelle ja seesteisyydelle on Jerevanissa myös unenomaista vaurautta. Tavanomaiseen matkailijaan kuitenkin tekee vaikutuksen jo kaupungin tanssivat suihkulähteet, jotka ovat kaunis näky niin päivällä kuin illan pimeydessäkin. Jerevanissa ne eivät tunnu samaan tapaan hieman mahtailevilta kuin vaikkapa Barcelonassa, jossa suihkulähteet ovat yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Jerevanissa paikalliset kerääntyvät koko perheen voimin katsomaan suihkulähteiden tanssia, ja näin ollen vierailu suihkulähteillä saa sinut tuntemaan kuin olisit todella osa kaupungin vilinää – et vain matkailijana, vaan itsekin siellä asuvana. Jerevan on yksi maailman pisimpään asutetuista kaupungeista, ja historiaan voikin tutustua sen museoissa. Eräs tutustumisen arvoinen museo on Jerevanin kansallisgalleria, jossa on jopa kahdeksan kerrosta ja näyttelysaleja yhteensä 56. Armenialaisen taiteen lisäksi galleriassa on esillä tunnettujen venäläisten ja länsimaisten mestareiden töitä.

Historiallinen Armenia

Suurvallan ajoista Neuvostoliiton alaisuuteen ja itsenäisyyteen.

Harvalla maalla on yhtä monivaiheinen historia kuin Armenialla. Monelle tulee yllätyksenä, että Armenia oli aikoinaan todellinen suurvalta. Itsenäistyminen tapahtui lopulta usean vaiheen kautta ja monesti yrittäen.

Armenia-matkat ovat täynnä mielenkiintoista historiaa. Armenian varhaisimmista vaiheista tiedetään, että siellä on ollut asutusta jo 6 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Arkeologien mukaan maailman vanhimpia asutuksia sijaitsee Araratin laaksossa. Armenia on myös muinaisen silkkitien varrella. Persialaiset pitivät Armenian aluetta hallussaan vuosisatojen ajan, mutta merkittävä jakso historiassa on myös aika, jolloin Armenia oli oma vaikutusvaltainen kuningaskuntansa. Eripituisia ajanjaksoja Armenia on ollut myös niin Rooman, Osmanien valtakunnan, ottomaanien kuin persialaistenkin vallan alla. Myös Venäjän ja Neuvostoliiton vaikutus alueella on ollut vahva, ja jotkut osat Armeniaa ovat kuuluneet myös Turkille. Armenia sai viimein itsenäisyytensä kansanäänestyksen myötä vuonna 1991. On kuitenkin mielenkiintoista, että jo ennen tuota maa ehti itsenäistyä pariin otteeseen, joutuen kuitenkin aina uudelleen muiden valtaamaksi. Matka Armeniaan on loistava mahdollisuus tutustua tarkemmin alueen historiaan ja vaiheisiin, joihin parhaiten perehdyttää Armenian historiallinen museo. Museossa saat kattavan kuvan menneistä aina kivikaudelta lähtien.

Vaikka Armeniaa ovat aikojen saatossa pitäneet vallassa lukuisat eri maat, ovat armenialaiset aina pitäneet kiinni omasta identiteetistään. Vaikka valtio itsessään on iältään nuori, on sen kansa iältään ikiaikainen. Oma kulttuuri on säilynyt vahvana läpi haastavienkin aikojen, ja armenialaiset puhuvat edelleen omaa kieltään, johon kuuluu myös armenialainen kirjaimisto. Armenialaisia asuu maan rajojen ulkopuolella lähes yhtä paljon kuin sisäpuolellakin, ja myös ulkomailla asuvat ovat hyvin ylpeitä juuristaan.

Kristinuskon Armenia

Kristinuskon ja Armenian vahva yhteys on monelle yllätys.

Maan oman historian lisäksi myös kristinuskon historia on laajasti sidoksissa Armeniaan. Lukuisat kirkot ja luostarit muistuttavat asiasta, ja matkailijan kannattaa ehdottomasti tutustua niihin. Onhan Armenialla myös Raamatun tarinoissa oma roolinsa.

Kuinka Armenia on syntynyt? Tarujen mukaan Jumalan kompastuksen kautta. Maailmaa luodessaan Jumala kompastui, ja kädessä olleet kivet lensivät sinne, missä nykyinen Armenia sijaitsee. Ei siis ihme, että Armenian luonto on täynnä vuoristoisia ja jylhiä maisemia. Korkeimmalle kohoaa pyhä Araratin vuori, joka tänä päivänä kuitenkin kuuluu Turkille. Legendan mukaan Armenian luonto ja sen hedelmällisyys on kuitenkin saanut suojeluksensa Jumalalta, kun Hän kuljetti Nooan arkin juuri Araratin juurelle.

Armenia on maailman ensimmäinen kristitty valtio – jo vuonna 301 kristinuskosta tuli valtionuskonto. Tarun mukaan kristinuskoinen vanki paransi silloisen kuninkaan tämän kärsimistä mielenterveysvaivoista, minkä jälkeen kuningas vapautti hänet ja teki kristinuskosta valtionuskonnon. Armenian kirkko tänä päivänä on nimeltään Armenian apostolinen kirkko, ja yli 90 % väestöstä on kristittyjä. Kristinuskon valtionuskonnon aseman saavuttamisen ajalta on säilynyt Armenian apostolisen kirkon keskus, Pyhän Gregorios Valontuojan rakennuttama Etšmiadzinin katedraali samannimisessä kaupungissa. Etšmiadzinissa suosittelemme vierailemaan myös Pyhän Hripsimen ja Pyhän Gayanen kirkoilla, jotka molemmat on rakennettu 600-luvulla ja kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon. TravelBird suosittelee tutustumaan myös kolmanteen uskonnolliseen maailmanperintökohteeseen Armeniassa, Geghardin luostariin. Sen arkkitehtuuri on aivan ainutlaatuinen, sillä luostari on rakennettu osittain kallioiden sisään. Kirkkoa kannattelevat kiviset holvikaaret saavat sinut ihmettelemään ihmisen taidokasta kädenjälkeä. Kertoman mukaan Geghardin luostarissa on säilytetty myös Longinuksen keihästä, jolla Jeesusta haavoitettiin ristiinnaulitsemisen aikana. Armenia-matka tarjoaa myös aivan unohtumattoman elämyksen, mikäli pääset kuulemaan luostarin kuoron laulua. Osa heidän esittämästään musiikista tulee kirjaimellisesti aikojen takaa, ollen yli 1 700 vuotta vanhaa! Myös jotkin Armenian muista kirkoista ovat täynnä historian havinaa aivan uskomattomalla mittapuulla – osa maailman vanhimpiin kuuluvista kivikirkoista ja kallioluostareista sijaitsee maassa. Pääsiäisloman vietto Armeniassa voisikin siis olla todella mielenkiintoinen kokemus maan vahvan kristinuskon takia.

Armenialainen keittiö

Kaukasuksen kuuluisia grilliruokia parhaimmillaan.

Armenia-matka ei tietenkään olisi täydellinen, ellei sitä kruunaisi tutustuminen maan keittiöön. Kuten Armenia ylipäätään, saattaa sen keittiö olla ennestään tuntematon. Ja kuten Armenia ylipäätään, saattaa sen keittiö myös nousta suosikiksesi.

Tyypillistä paikallista armenialaista ruokaa ovat kaikkialla tunnetut kaukasialaiset grilliruoat. Etenkin grillattu lammas ja possu ovat armenialaisen keittiön kulmakiviä, ja lihan mehevyys on taidolla säilytetty. Kenties raskaalta kuulostavan grilliruoan vastapainoksi monipuolinen ja runsas salaattivalikoima on tyypillistä armenialaiselle keittiölle, samoin kuin erinomaiset juustot. Siis jokaiselle jotakin! Aterian yhteydessä kannattaa maistaa myös perinteistä lavash-leipää. Armenialaisesta ruokapöydästä et tule lähtemään tyhjin vatsoin, sillä paikalliseen tapaan annokset ovat erittäin runsaita.

Kuten Armeniassa yleensä, on Raamatun tarinoilla oma vaikutuksensa myös ruoka- ja juomakulttuuriin. Legendan mukaan Arkin rantauduttua Nooa istutti Armeniaan viinirypäleitä symboloimaan uutta uljasta maailmaa. Myös arkeologiset löydökset tukevat väitettä, jonka mukaan viini on syntynyt Kaukasiassa. Viiniköynnöksen jalostukseen käytetty metsäviiniköynnös on kasvanut Armenian ja Georgian alueilla jo yli miljoonan vuoden ajan, ja muun muassa alueelta löytyneiden viinin siementen ja viiniruukkujen iäksi on arvioitu 6 100 vuotta. Armenia onkin siis mitä mainioin kohde toteuttaa viinimatka. Nooan mukaan on saanut nimensä myös armenialainen Noy-brandytehdas, joka kilpailee asemastaan Ararat-merkin kanssa. Ollessasi Jerevanissa ota suunnaksi jompikumpi näistä tehtaista, mikäli haluat osallistua paikallisen brandyn maisteluun tai ostaa pullon kotiin viemisiksi. Suosittuja matkamuistoja Armeniasta ovat myös paikalliset käsityöt, jotka ovat erittäin taidokkaasti tehty – armenialaisilla on pitkät perinteet käsityön saralla.

Lisää inspiraatiota

Viinimatkat

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen