6 tarjousta

Andalusia

Lähde TravelBird-lomalle aurinkoiseen Etelä-Espanjaan! Aurinkoinen Andalusia viehättää niin lämmöllään kuin myös kulttuurillaan.
Katso lisää:
Valitut suodattimet:
6 tarjousta
Suodattimet Tyhjennä

Andalusia on täynnä kontrasteja: alueelta löytyy muinaisia kaupunkeja, aavikkoja, upeita Costa del Solin ja Costa de la Luzin rantoja sekä Sierra Nevadan korkeita huippuja.

Kahdeksan miljoonan asukkaan Andalusia on Etelä-Espanjassa sijaitseva itsehallintoalue, jonka pääkaupunki on Sevilla. Alue käsittää lähes koko Etelä-Espanjan rannikon, ja sen rajanaapureina ovat Portugali sekä Marokon läheisyydessä sijaitseva Gibraltar.

Andalusiassa näkee paljon maurilaista arkkitehtuuria, jonka huipentumana pidetään Granadassa sijaitsevaa Alhambra-palatsia. 1300-luvun aikainen palatsi hurmaa sisätilojensa koristeellisuudella. Palatsin muurit mahduttavat sisäänsä jopa 14 hehtaaria maata. Alhambra on maailman ainoa keskiaikainen islamilaisten hallitsijoiden palatsi, joka on edelleen melko hyvässä kunnossa. Andalusia oli Espanjassa vallinneen arabimaailman keskus noin 800 vuoden ajan 600–1400–luvulla. Maurien valta päättyi kristittyjen vallattua Granadan vuonna 1492.

Andalusian länsiosat, kuten Sevillan ja Cordoban alueet, tunnetaan nimellä sartén eli paistinpannu. Myöhäisheinäkuusta syyskuun alkuun alueella voi vallita jopa 40 celsiucasteen helteet, jolloin yölämpötilä laskee harvoin alle 30 celsiusasteen. Monet andalusialaiset suuntaavatkin tuona aikana rantataloillensa.

Helteisessä Andalusiassa siesta on elävä traditio, josta pidetään kiinni. Kaupat sulkeutuvat iltapäivällä kello kahden aikaan ja avautuvat taas viideltä. Toisinaan jotkut kaupat ovat kiinni jopa yhdestä kuuteen.

Loppukevät ja alkusyksy ovat hyviä matkustusajankohtia, jos haluaa sekä rentoutua rannalla että liikkua luonnossa ja kaupungilla. Huhti-toukokuussa sekä syys-lokakuussa Andalusiassa vallitsevat miellyttävät lämpötilat ja yötkin ovat mukavan viileitä. Maaliskuussa matkailija ei pääse kokemaan helteitä, mutta saa kuitenkin runsaasti aurinkoa. Tuolloin Andalusia ei ole täynnä matkailijoita, ja ilmassa vallitsee makea azaharien eli kukkivien appelsiinipuiden tuoksu. Talvikuukausina, marraskuusta helmikuuhun, Andalusia on täydellinen paikka lisää valoa kaipaaville. Tuolloin lämpötila yltää noin 20 asteeseen, ja aurinko laskee paljon myöhemmin kuin Pohjois-Euroopassa. Hiihtoloman vietto Espanjassa ei ole siis ollenkaan huonompi vaihtoehto! Merivesi voi olla hiukan liian viileä rantalomailuun, mutta matkan voi viettää luonnossa kävelleskellen sekä pyöräillen tai kaupungeissa pysytellen. Andalusiassa on myös ilahduttavaa viettää joulua. Paikat täyttyvät valoilla, seimiasetelmilla sekä makeisilla. Suurimmat juhlallisuudet kuitenkin pidetään 6. tammikuuta, jolloin vietetään itämaan tietäjien juhlaa. Juhlapäivänä kadut täyttyvät paraateista, joissa voi nähdä tanssivia beduiineja. Edellisenä päivänä kaduille voi mennä nappaamaan heitettäviä karkkeja, aivan kuin penkkaripäivänä Suomessa.

Andalusian suurkaupunkeja

Tutustu Andalusian kaupunkeihin ja jätä sydämesi Espanjaan.

Kun ajatellaan Espanjaa, monille tulee mieleen flamenco. Mutta kuinka moni tietää, että flamenco on kotoisin juuri Andalusiasta?

Granaattiomenan mukaan nimetty Granada sijaitsee Sierra Nevada -vuoriston juurella. Kaupungissa asuu yli 500 000 ihmistä. Granada on kuuluisa islamilaisesta taiteesta sekä maurienaikaisista palatseista, kuten Alhambrasta sekä Generalifesta. Maurien jättämän vaikutuksen voi nähdä myös Granadan Albayzín-alueen arkkitehtuurissa. Granadasta löytyy myös paljon 1800-luvun aikaista arkkitehtuuria, jossa voi nähdä renessanssi- sekä barokkityyliä. Muita merkittäviä historiallisia nähtävyyksiä ovat moskeijan paikalle rakennettu Granadan katedraali sekä kuninkaallinen kappeli. Kuvauksellisessa Sacromonte-kaupunginosassa voi kuulla kitaran soivan flamencon tahtiin. Granadasta löytyy myös runsaasti puistoja, joiden varjossa on mukavaa viettää siestaa.

Jotkut kaupungit hurmaavat ulkonäöllään, jotkut luonteellaan – Andalusian pääkaupungilta Sevillalta löytyy molempia. Legendan mukaan kaupungin perusti aikoinaan kreikkalainen jumala Herkules. Yli 700 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Guadalquivir-joen rannalla. Sevillan vanhaankaupunkiin mahtuu kolme UNESCOn suojelukohdetta: kuninkaallinen Alcázar-palatsi, Sevillan katedraali ja Intioiden arkisto. 900-luvulla rakennettu Alcázar-palatsi on hyvä esimerkki mudéjar-arkkitehtuurista, sen sijaan 1500-luvulta peräisin oleva Sevillan katedraali on maailman suurin katedraali sekä maailman kolmanneksi suurin kirkkorakennus. 1500-luvun Intioiden arkistosta löytyy tärkeitä asiakirjoja Espanjan suurvalta-ajoista. Arkistossa säilytetään muun muassa Kolumbuksen päiväkirjaa sekä paavi Aleksanteri VI:n bulla, jonka mukaan maailma jaettiin Espanjan ja Portugalin kesken. Euroopan kuumimmasta suurkaupungista löytyy siis useita historiallisia kerrostumia: roomalaisia raunioita, maurien palatseja sekä myöhäiskeskiaikaisia goottilaisia rakennuksia. Sevilla on kuitenkin pystynyt kehittymään nykyaikaiseksi kaupungiksi yhdistellen uutta ja vanhaa.

Andalusian luontoa

Inspiroidu upeassa ympäristössä.

Andalusian jokainen provinssi on ainutlaatuinen niin ympäristöltään kuin myös kulttuuriselta perimältään.

Lähes viidesosa Andalusian pinta-alasta on suojelun kohteena, sillä alueelta löytyy runsaasti koskematonta luontoa. Andalusian kuuluisimpia luontoalueita ovat Doñanan sekä Sierra Nevadan kansallispuistot.

Andalusian luonnon monipuolisuus näkyy siinä, että saman päivän aikana voi ihailla niin Sierra Nevadan lumisia huippuja ja subtrooppisen Granadan hiekkaisia rantoja kuin myös Almerían aavikkoa ja vaikkapa Grazaleman kosteita metsiä. Andalusian viehätysvoima piileekin kontrasteja täynnä olevissa maisemissa, joissa asuu runsaasti erilaisia eläin- ja lintulajeja. Mahdollisuudet luontomatkailuun Andalusiassa ovat niin suuret, että alueella voisi viettää pidemmänkin lomapätkän.

Andalusiasta löytyy monia vuoristokyliä, joihin kannattaa tutustua, jos haluaa nähdä sekä perinteistä andalusialaista elämänmenoa että upeita maisemia. Esimerkiksi La Tahá de Pitres -kyliä kannattaa tutkiskella kävelleskellen camino-polkuja pitkin. Kävelymatka taittuu mukavasti, kun reitin varrella pääsee ihastelemaan manteli-, jalopähkinä-, kastanja- sekä viikunapuita.

Andalusialaisia herkkuja

Herkuttele, olet ansainnut sen.

Andalusialainen ruokakulttuuri tunnetaan gazpachostaan, grillatusta kalastaan, kinkustaan sekä sherrystään.

Andalusialaisessa ruoanlaitossa käytetään paljon oliiviöljyä niin paistamiseen kuin myös maustamiseen. Oliiviöljyä tuotetaan muun muassa Jaénin, Córdoban, Sevillan ja Granadan alueella. Ennen paistamista ruoka-ainekset pyöritetään pelkästään jauhossa ilman kananmunia, minkä jälkeen ne uppopaistetaan kuumassa öljyssä.

Andalusialaisessa jälkiruokavalikoimassa voi havaita arabien jättämän jäljen. Moneen jälkiruokaan tulee pestiños-leivonnaisia, jotka on uppopaistettu ja päällystetty hunajalla. Esimerkiksi alfajor-makeiset taas valmistetaan jauhoista, hunajasta, hasselpähkinöistä, manteleista sekä karamellisoidusta maidosta. Jouluisin Andalusiassa nautitaan mureita ja puolimakeita polvorón keksejä.

Jerezin viini, eli sherry, on maailmankuulu juoma, jota ylisti jopa William Shakespeare. Muita hyviä juomia ovat muun muassa Sanlúcar de Barramedan alueen väkevä Manzanilla-viini, Cádizin valkoviini ja paxarete-jälkiruokaviini. Väkevämmistä alkoholijuomista Andalusiassa voi nauttia Rutessa valmistettavasta anisviinasta tai vaikkapa Granadan rannikolla valmistettavasta rommista.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen