Adrianmeri

Lähde TravelBird-matkalle nauttimaan lämmöstä! Adrianmeri ympäristöineen tarjoaa runsaasti aurinkoa ja kulttuurikokemuksia.

Tarjoukset

Valitse lähtöpäivä
5 tarjousta
Adrianmeren aallot huuhtovat seitsemän valtion rantoja. Italia, Slovenia, Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Albania sekä Kreikka nauttivat aurinkoisen Adrianmeren lempeistä vesistä.

Lähes puolet Adrianmeren rantaviivasta kuuluu Italialle, jossa sijaitseekin yksi alueen kuuluisimmista kaupungeista, Venetsia. Monilukuiset kanaalit gondoleineen sekä koristeelliset historialliset rakennukset ovat hurmanneet monen matkailijan sydämen. Italian rannikolla kannattaa vierailla myös Ravennassa, jossa voi nähdä runsaasti roomalaista ja bysanttilaista arkkitehtuuria. Kaakkois-Italiassa kannattaa vierailla satamakaupungissa Barissa, jossa yhdistyvät keskiaika ja modernisuus. Bonuksena voi vierailla San Marinossa, minne Adrianmeri ei ulotu, mutta joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä merestä.

Moni Slovenian helmistä sijaitsee sisämaassa, mutta Adrianmeren rannikoltakin löytyy upeita satamakaupunkeja, kuten Koper ja Izola. Ljubljanaan on noin 100 kilometrin matka rannikolta, mutta sympaattisia vuoristokaupunkeja löytyy lähempänäkin merta. Bledin jäätikköjärvi Julisten Alppien läheisyydessä on unohtumaton näky, niin kuin myös maailman pisimmät Škocjanin luolat.

Kroatian rantaviiva on niin pitkä ja monipuolinen, että matkailijalla voi olla vaikeuksia valita vain yksi lomakohde. UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Dubrovnik on tietenkin yksi suosituimmista matkailukohteista, josta löytyy tekemistä ja näkemistä jokaisen makuun. Muita kiinnostavia rantakaupunkeja ovat Split, Zadar, Makarska ja Pula. Sisämaasta löytyy Plitvicen kansallispuisto, joka on kuuluisa upeista vesiputouksistaan.

Bosnia ja Hertsegovinalla on vain lyhyt rantaviiva Adrianmerellä. Neum on ainoa meren rannalla sijaitseva maan kaupunki. Neumista löytyy jyrkkiä kallioita, hiekkaisia rantoja ja useita sympaattisia hotelleja. Kaupunki sijaitsee ikään kuin piilossa mereltä Dalmatian saarten suojassa. Neumista kannattaa tehdä matka upeaan 1400-luvun Mostariin, joka toimii Hertsegovinan alueen keskuksena.

Albania on yksi Euroopan vähemmän tunnetuista maista, vaikka sieltä löytyykin upeita maisemia sekä muinaisia nähtävyyksiä. Adrianmeren rannalta voi löytää upean Divjakë-Karavastan kansallispuiston. Albania on melko pieni maa, jonka läpimitta lännestä itään on vain noin 140 kilometrin pituinen. Tämän vuoksi matkailijoiden ei tarvitse pysytellä ainoastaan rantakaupungeissa nauttiakseen aurinkolomasta. Albanian pääkaupunki Tirana sijaitsee vain 25 kilometrin päässä rannikolta. Tiranan on oltava ehdottomasti Albanian matkailijan listalla. Rannikolla kannattaa vierailla Vlorëssa ja Durrësissa, jotka ovat Albanian vanhimpia rantakaupunkeja.

Montenegrolla on noin 100 kilometrin pituinen rantaviiva Adrianmerellä. Maasta löytyy runsaasti rantalomakohteita, kuten Zagora, Krimovica sekä Čanj. Kuitenkin maa on myös tunnettu rikkaasta historiastaan, johon kannattaa tutustua muun muassa Barin vanhassakaupungissa, Budvassa sekä maan eteläisimmässä kaupungissa, Ulcinjissa. Montenegrossa kannattaa myös vierailla Kotorinlahden sekä Skutarinjärven alueella.

Italia

Aurinkoinen Italia ilahduttaa suloisella lämmöllään.

Maailmassa on vain kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka rakastavat Italiaa ja niitä, jotka eivät ole vielä käyneet siellä.

Venetsian lisäksi Italian itärannikolta löytyy runsaasti muita upeita kaupunkeja, jotka jäävät matkailijoiden sydämiin lämpiminä muistoina välimerellisestä lomasta. Mestre on Venetsian sisämaa-alueen keskus, jossa on runsaasti nähtävää ja tekemistä. Syksyisin kaupungissa juhlitaan moneen otteeseen vietettämällä niin kirkkopyhiä kuin myös ruokafestivaaleja. Yksi Mestren vahvimmista puolista on Venetsian vanhankaupungin läheisyys.

Ravenna on kaupunki, jota ovat ylistäneet monet kirjailijat ja runoilijat. Oscar Wilde, Aleksandr Blok, Herman Hesse ja monet muut ovat kirjoittaneet runoja Ravennasta. Kaupungissa on jotain maagista, joka vetää taiteilijoita puoleensa. Ravennan bysanttilainen ja roomalainen henki näkyy joka puolella kaupungin arkkitehtuurissa. Kirkoissa voi nähdä upeita mosaiikkikuvioita, joiden vuoksi temppelit onkin luokiteltu UNESCOn maailmanperintökohteiksi. Yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä on Danten hauta, jonka yläpuolella palaa ikuinen tuli. Tulen liekistä pitää huolta Firenzen kaupunki, josta kirjailija karkotettiin vuonna 1372. Haudan läheisyydessä sijaitsee Pyhän Fransiskuksen basilika, jonka yksi kryptoista on osittain veden peitossa. Matkailijat voivatkin katsella mosaiikkilattian yllä uivia kaloja.

Rimini on lähes 2500 vuotta vanha kaupunki, joka on selvinnyt kunnialla monesta taistelusta. Riminissä voikin nähdä toisessa maailmansodassa vaurioituneita rakennuksia. Matkailijan kelpaa lomailla roomalaisten raunioiden ja kultaisten rantojen keskuudessa. Riminiin tullaan tutkiskelemaan kaupungin oman pojan, Federico Fellinin asuinpaikkaa sekä nautiskelemaan aurinkolomasta. Riminin maakunnasta löytyy myös kauniita vuoristomaisemia linnoineen ja tyypillisine italialaisine pikkukylineen.

Ravennan ja Riminin välissä sijaitsee Cesenatico, idyllinen satamakaupunki. Cesenaticossa on upea rekonstruoitu satama, jossa voi tutkiskella Adrianmeren merenkäyntihistoriaa. Veneiden keskuudessa voi viettää useita tunteja tutustuen kulkuvälineiden menneisyyteen. Laivojen värikkäät rungot sekä purjeet ovat ainutlaatuisia, ja jokaisella värillä on merkityksensä ja tarinansa. Cesenaticossa kannattaa käydä, vaikkei siitä paljon puhutakaan. On ihanaa kävellä puiden varjossa nauttien gelatosta tai vain istuskella rannalla ja kuunnella aaltojen kohinaa.

Lecce on Apulian alueella sijaitseva yli 2000 vuotta vanha kaupunki. Toisinaan Italian saappaan korosta löytyvää Lecceä kutsutaan etelän Firenzeksi upean barokkiarkkitehtuurinsa vuoksi. Matkailijat kokevat aikamatkan 1600-luvulle kävellessään kaduilla, joilla voi ihailla tuhansin yksityiskohdin koristeltuja barokkikirkkojen julkisivuja. Suurin osa upeasta kaupungista on rakennettu paikallisesta kullankeltaisesta pietra leccese -kivestä, jota pidetään Italian kansallisaarteena. Lecce on myös etelän ruokakulttuurin pulppuava keskus, jossa on nostettu jalustalle perinteinen kalastajan lounas sekä paikalliset apulialaiset punaviinit. Leccen historia kietoutuu yhteen muinaisen Kreikan historian kanssa. Kaupungin lähistöltä voi jopa löytää keskiaikaisen kreikan griko-murteen puhujia. Kiehtovan historiallisen matkan lisäksi kaupungin lähistöllä voi myös lomailla rannalla, esimerkiksi viiden kilometrin päässä kaupungissa sijaitsevassa San Cataldossa. Rantalähiössä pidetään kesäisin leipäfestivaalit, jossa päästään maistelemaan taidokkaasti valmistettuja italialaisia leipomuksia.

Kroatia

Saavu paikalle ja anna Kroatian lumota.

Maagisessa Kroatiassa on monta upeaa kohdetta ympäri maata, mutta matkailijoiden ensisijaisena päämääränä pitäisi olla rannikko. On mukavaa istua rannalla ja miettiä, kuinka sininen Adrianmeri on muokannut näitä maisemia jo vuosituhansien ajan.

Kroatialla on lähes 6000 kilometriä rantaviivaa, johon kuuluu myös monia saaria. Kroatian voikin kokea purjehtimalla, jolloin pääsee näkemään upeaa rannikkoa mereltä. Matkalla näkee jylhiä kallioita, rantoja, luolia sekä lahtia.

Kroatian luoteiskärjessä sijaitsee Istrian niemimaa, jossa on monta upeaa lomakaupunkia, kuten Poreč, Rovinj ja Pula. Pula on Adrianmeren itäisen rannikon vanhin kaupunki, jossa on edelleen säilynyt roomalaisaikainen amfiteatteri. Roomalaisjuuret omaavasta kaupungista löytyy kuitenkin muistomerkkejä muiltakin kausilta. Historiallisten nähtävyyksien lisäksi Pulassa on myös runsaasti hiekkarantoja, joita reunustavat kahvilat, ravintolat sekä mäntymetsät. Pulasta kannattaa matkustaa Brijunin kansallispuistoon, joka on levittäytynyt Brijunin 12 saaren saaristolle. Pulasta kannattaa myös käydä katsomassa Istrian niemimaan pohjoiskärjessä sijaitsevaa Kamenjakin nimekettä.

Zadarin meriurut viehättävät musikillaan matkailijoita puoleensa. Kiehtovat sävelet syntyvät kun urut ovat vuorovaikutuksessa meren aaltojen ja tuulen kanssa. Arkkitehtoninen teos koristaa Zadarin niemen kärkeä ja toivottaa mereltä tulijat tervetulleeksi kiehtovaan kaupunkiin, josta löytyy roomalaisia raunioita, keskiaikaisia kirkkoja, korkeatasoisia museoita sekä kansainvälisiä kahviloita. Zadar ei ole museokaupunki niin kuin Dubrovnik, mutta sieltä kuitenkin löytyy sekä historiallisia nähtävyyksiä että modernia elämänmenoa. Mäntyjen reunustamilta rannoilta voi purjehtia lähes autioille lähisaarille, joilla voi kokea Kroatian koskematonta luontoa.

Makarskan Riviera tarjoaa 60 kilometrin verran rantalomakohteita aina Brelasta Gradaciin. Rivieran hiekkaiset rannat, kimaltava vesi sekä hiljaiset lahdet tekevät Makarskan rantalomasta täydellisen. Makarskan kaupunki on aina ollut alueen hallinnollinen, poliittinen ja taloudellinen keskus, joten matkailija voi odottaa näkevänsä eläväisen kaupungin modernilla elämänmenolla. Kaupungin läheisyydessä voi kuitenkin tutustua Biokovo-vuoriston juurella oleviin idyllisiin kyliin, kuten Veliko Brdoon, Puharićiin, Kotišinaan ja Makariin. Itse vuoristo kuuluu Biokovon kansallispuistoon, jossa voi patikoida, kiipeillä ja myös liitää. Makarskasta pohjoiseen, aivan Kroatian sekä Bosnia ja Hertsegovinan rajalla sijaitsee kuuluisa Kroatian helmi, Dubrovnik. Kaupunki on kuuluisa historiallisesta linnoituksestaan, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Kaupungin läheisyydessä sijaitsee hämmästyttävä Lokrumin saari, jolla asustavat vapaina elävät riikinkukot.

Montenegro

Monivivahteinen Montenegro on pieni, mutta yllätyksiä täynnä.

Montenegro on Euroopan nuorin valtio, mutta maa on ollut itsenäinen ruhtinas- ja kuningaskunta jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Montenegrolla on lähes 300 kilometrin pituinen rantaviiva Adrianmerellä.

Montenegron rannikon eteläosassa sijaitseva Kotorinlahti yllättää kävijänsä kreikkalais- ja turkkilaishenkisillä kaupungeillaan ja kylillään. Herceg Novi sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Kroatian rajasta. Rannikkokaupunki on historiansa aikana kokenut sekä ottomaanien että veneettien vallan, mikä näkyykin Herceg Novin arkkitehtuurissa. Upeiden maisemiensa ja säänsä lisäksi kaupunki on tunnettu mutakylvyistään sekä mineraalilähteistään. Herceg Novissa ei ole hiekkarantoja, mutta monilukuisille Kotorinlahden rannoille kaupungista pääsee helposti veneellä.

Budva on yli 2500 vuotta vanha kaupunki, jossa näkyy Venetsian tasavallan ajan vaikutus. Kaupunki sijaitsee Budvan Rivieralla, johon kuuluu noin 35 kilometriä rannikkoa. Pienellä niemellä sijaitseva Budvan vanhakaupunki muistuttaa Dubrovnikia kivisine muureineen sekä punatiilisine kattoineen. Ulkoasu on perua Venetsian tasavallan ajoilta. Vanhakaupunki saattaa vaikuttaa jopa sokkelomaiselta pienine katuineen ja hurmaavine aukioineen. Budvasta kannattaa myös käydä vierailemassa Sveti Nikolalla eli Pyhän Nikolaoksen saarella, joka sijaitsee alle kilometrin matkan päässä mantereelta. Saaren monilukuisille rannoille pääsee helposti veneen kyydissä. Sveti Nikolalla voi nauttia luonnon hiljaisuudesta ja välimerellisestä auringosta. Saarella on runsaasti havupuita, etenkin mäntyjä ja kuusia, ja lisäksi puiden keskuudessa saattaa nähdä runsaasti peuroja.

Bar on moderni ja kehittyvä satamakaupunki yli 1000-vuotisella historiallaan. Aurinkoinen kaupunki on suosittu matkailijoiden keskuudessa. Suosioon vaikuttavat Barin upeat hiekkarannat sekä runsas vehreys. Barin naapurikaupunkina on Stari Bar eli vanhakaupunki, joka houkuttelee matkailijoita Londša-kukkulalle Rumija-vuoren juurelle. Stari Baria ympäröi hedelmä- sekä oliivipuutarhat. Kaupungin läheisyydestä löytyykin yli 2000 vuotta vanha oliivipuu, jonka uskotaan olevan Euroopan iäkkäin oliivipuu. Noin 10 kilometrin päässä kaupungista löytyy Balkanin suurin järvi, Skutarinjärvi. Järvi lähiympäristöineen kuuluu Skutarinjärven kansallispuistoon, jossa asustaa runsaasti erilaisia lintulajeja. Järven alueella on myös paljon luostareita, kirkkoja, kyliä sekä linnoituksia, onhan vesistö ollut läsnä Montenegron kehityksessä aina 1000-luvulta lähtien.

Voimmeko auttaa? Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Siirry asiakastukeen